Στη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης «AUSA 2019» η αμερικανική εταιρία Textron, σε συνεργασία με την FLIR Systems, και η βρετανική BAE Systems παρουσίασαν δύο (2) νέα μη-επανδρωμένα οχήματα μάχης (UGCV). Πρόκειται για το Ripsaw M5 και το RTD (Robotic Technology Demonstrator), αντίστοιχα.

Το TacFLIR 280-HD του Ripsaw M5.

Το Ripsaw M5, της κοινοπραξίας Textron/FLIR Systems είναι ένα μεγάλο σε διαστάσεις UGCV, εφοδιασμένο με πυροβόλο (για αποστολές μάχης), ενώ λειτουργεί και ως μητρικό σκάφος για το μη-επανδρωμένο χερσαίο όχημα (UGV) SUGV και το μη-επανδρωμένο αερόχημα (UAV) SkyRaider. Το όχημα είναι εφοδιασμένο και με το σύστημα TacFLIR 280-HD για επίγνωση της τακτικής κατάστασης σ’ ολόκληρο το τόξο των 360ο. Το SUGV ζυγίζει 13 κιλά και ενσωματώνει μικρό γερανό ικανότητας ανύψωσης βάρους 10 κιλών. Το SkyRaider μπορεί να μεταφέρει φορτίο βάρους 2,2 κιλών.

To SUGV του Ripsaw M5.

Η κύρια αποστολή του Ripsaw M5 είναι αυτή της αναγνώρισης και της προσβολής ευκαιριακών στόχων, ενώ ενδείκνυται και για χρήση σε αποστολές προκάλυψης περιοχών και προφυλακής σε μονάδες και σχηματισμούς. Επίσης μπορεί να χρησιμεύσει σε αποστολές έρευνας και διάσωσης αλλά και καταστροφής εκρηκτικών μηχανισμών (μέσω του SUGV). Σε αστυνομικό ρόλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε αποστολές τάξης και ασφάλειας, καθώς μπορεί να εφοδιαστεί με το σύστημα ελέγχου πλήθους MCCM (Modular Crowd Control Munitions), το οποίο συνδυάζει φωτοβολίδες κρότου-λάμψης και πλαστικές σφαίρες.

Το SkyRaider του Ripsaw M5.

Το RTD της BAE Systems ενσωματώνει τηλεχειριζόμενο πύργο με πυροβόλο των 30 χιλιοστών και αισθητήρες για επίγνωση της τακτικής κατάστασης σ’ ολόκληρο το τόξο των 360ο. Επίσης ενσωματώνει UGV και UAV για δευτερεύουσες αποστολές αναγνώρισης. Μπορεί να εκτελέσει σειρά αποστολών, όμοιων με αυτών του Ripsaw M5, εντός από αποστολές τάξης και ασφάλειας.

Το RTD της BAE Systems.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *