Σύμφωνα με ανάρτηση των στρατιωτικών αναλυτών Zuzanna Gwadera και Timothy Wright, στο «Military Balance Blog» του ινστιτούτου στρατηγικών μελετών IISS (International Institute for Strategic Studies), οι τακτικοί πύραυλοι εδάφους-εδάφους ATACMS είναι καλύτερη επιλογή για την Ουκρανία, σε σχέση με τους πυραύλους αέρος-εδάφους Storm Shadow/SCALP-EG. Σύμφωνα με τους δύο αναλυτές, η Ουκρανία έχει επιτύχει σημαντικά πλήγματα, κατά ρωσικών στόχων στην Κριμαία, χρησιμοποιώντας πυραύλους ATACMS. Τα πλέον επιτυχημένα πλήγματα κατέστρεψαν δύο μαχητικά αεροσκάφη MiG-31 στο αεροδρόμιο Belbek, βύθισαν την κορβέτα «Tsiklon» και κατέστρεψαν το πέρασμα πλοίων στο Kerch.
Τα πλήγματα αυτά αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ έχουν εφοδιάσει την Ουκρανία με ATACMS μέγιστου βεληνεκούς 300 χιλιομέτρων με μονοκόμματη ή πολεμική κεφαλή διασποράς. Από την άλλη οι πύραυλοι Storm Shadow/ SCALP-EG, που έστειλαν στην Ουκρανία η Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία, έχουν περιορισμένο βεληνεκές στα 250 χιλιόμετρα. Συνεπώς, σύμφωνα με τους δύο αναλυτές, και μόνο το γεγονός του μεγαλύτερου βεληνεκούς καθιστά τους ATACMS καλύτερη επιλογή για τους Ουκρανούς. Το δεύτερο επιχείρημα αφορά στους φορείς των όπλων. Οι Storm Shadow/SCALP-EG χρησιμοποιούνται από τα μαχητικά αεροσκάφη Su-24M, αλλά τα συγκεκριμένα αεροσκάφη δεν υπηρετούν σε μεγάλο αριθμό στην Ουκρανική Αεροπορία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνεται προσεκτική επιλογή των στόχων και κυρίως να εξετάζεται σοβαρά το ερώτημα αν αξίζει να προσβληθεί ο επιλεγμένος στόχος.
Από την άλλη, οι ATACMS χρησιμοποιούνται από τους πολλαπλούς εκτοξευτές M-142 HIMARS (ένας πύραυλος ανά σύστημα) και M-270 MLRS (δύο πύραυλοι ανά σύστημα), εκ των οποίων περί τους 60 βρίσκονται σε υπηρεσία από την Ουκρανία. Με άλλα λόγια οι ATACMS έχουν μεγαλύτερη επιχειρησιακή ευελιξία, σε σχέση με τους Storm Shadow/SCALP-EG, καθώς μπορούν να προσβάλλουν από μια τοποθεσία, να φύγουν γρήγορα από εκεί, να αναπτυχθούν σε άλλη τοποθεσία και να προσβάλουν νέο στόχο. Η ανάλυση δημοσιεύτηκε στο πλαίσιο της συζήτησης, που υπάρχει στη Δύση, σχετικά με την ανάγκη της Ουκρανίας για πρόσθετα όπλα μεγάλου βεληνεκούς. Στις αρχές Ιουνίου, η Ουκρανία πρόσθεσε στο οπλοστάσιο της εγχώριας κατασκευής, τροποποιημένους πυραύλους Neptune, τους οποίους χρησιμοποιεί για να προσβάλει στόχους σε ρωσικό έδαφος.