Έκθεση που δημοσίευσε η Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλικής Βουλής αναφέρεται στα συμπεράσματα του Γαλλικού Ναυτικού από την άσκηση υψηλής έντασης «Polaris», η οποία πραγματοποιήθηκε το διάστημα 18 Νοεμβρίου-3 Δεκεμβρίου του 2021. Στην άσκηση συμμετείχαν και οι τρείς Κλάδοι των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων με 6.000 περίπου προσωπικό, σχεδόν ο μισός στόλος και συμμαχικές αεροναυτικές δυνάμεις.

Αντικείμενο της άσκηση ήταν η αξιολόγηση μιας γαλλικής Ομάδας Μάχης Αεροπλανοφόρου, με επίκεντρο το «Charles de Gaulle», στο πλαίσιο ρεαλιστικών σεναρίων, απέναντι σε μια εχθρική δύναμη, με επίκεντρο πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων κλάσης «Mistral» και όπλα που δεν διαθέτει στο οπλοστάσιο της η Γαλλία. Στη διάρκεια της άσκησης κάποια από τα σενάρια είχαν να κάνουν με την παρεμβολή των επικοινωνιών (δορυφορικών και μη).

Σύμφωνα με την έκθεση από τα πρώτα λεπτά της μάχης, δύο (2) γαλλικές φρεγάτες είχαν βυθιστεί, δύο (2) ακόμα είχαν τεθεί εκτός μάχης και 200-400 ναύτες ήταν νεκροί ή αγνοούμενοι. Στο τέλος της άσκησης οι απώλειες είχαν ανέβει στα οκτώ (8) πλοίων, βυθισμένα ή εκτός μάχης. Η έκθεση καταδεικνύει τις αδυναμίες του Γαλλικού Ναυτικού και την ανάγκη ενίσχυσης τόσο σε ποσοτικό όσο και σε ποιοτικό επίπεδο, προκειμένου να είναι ικανό να ανταπεξέλθει σε συγκρούσεις υψηλής έντασης.

Σύμφωνα με τα γραφόμενα στην έκθεση, το 2030 το Γαλλικό Ναυτικό θα έχει μόλις 15 φρεγάτες αν και σήμερα επιχειρεί σε 4-5 θέατρα επιχειρήσεων. Σε περίπτωση σύγκρουσης υψηλής έντασης ο αριθμός των πλοίων δεν επαρκεί. Η έκθεση προτείνει η Γαλλία να αποκτήσει οροφή με 18 φρεγάτες «πρώτης γραμμής» το συντομότερο δυνατό, αν και παραδέχεται ότι ο στόχος αυτός είναι εφικτός μετά το 2030, λόγω της υφιστάμενης βιομηχανικής υποδομής η οποία βρίσκεται στο όριο της παραγωγικής της ικανότητας.

Η έκθεση προτείνει να δεσμευτούν οι φρεγάτες σε αποστολές που απαιτούν πολεμική ισχύ και να αφήσουν τις αποστολές ρουτίνας σε πλοία δεύτερης γραμμής. Η έκθεση κάνει αναφορά και στο πρόγραμμα της Ευρωκορβέτας, το οποίο χαρακτηρίζει ευκαιρία υλοποίησης αυτής της πολιτικής. Στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωκορβέτας η Γαλλίας σχεδιάζει την απόκτηση έξι (6) πλοίων για να αντικαταστήσεις τις φρεγάτες κλάσης «Floréal».

Η έκθεση αναφέρει ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί. Στην κατηγορία των υποβρυχίων, η έκθεση αναφέρει ότι ο αριθμός των έξι (6) επιθετικών υποβρυχίων παραμένει μικρός και προτείνει τη ναυπήγηση περισσότερων υποβρυχίων κλάσης «Barracuda». Αδυναμία υπάρχει και στον τομέα των UAV, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία ασκεί κριτική και στην καθυστέρηση του προγράμματος MAWS, δηλαδή του προγράμματος ανάπτυξης νέου αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας προς αντικατάστασης των Atlantique-2.

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που υπογραμμίζει η έκθεση είναι η ανεπαρκής προστασίας των γαλλικών πλοίων στη θάλασσα και η ανεπάρκεια των ΜΜ-40 Exocet, σε σύγκριση με άλλα, πιο σύγχρονα βλήματα κατά πλοίων. Το πρόγραμμα FC/ASW της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας αναμένεται να διορθώσει την κατάσταση, αλλά τα νέα βλήματα θα είναι διαθέσιμα το 2030 περίπου. Τέλος, η έκθεση αναφέρει ότι η άσκηση «Polaris» υπογράμμισε την γενική έλλειψη πυρομαχικών όλων των ειδών και προτείνει την κάλυψη του αποθέματος πυρομαχικών.