Την Κύπρο επισκέφθηκε σήμερα ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Benjamin Gantz, ο οποίος παρακολούθησε μέρος της στρατιωτικής άσκησης «ΑΓΑΠΗΝΩΡ 2022» που βρίσκεται σε εξέλιξη από την περασμένη Κυριακή, σε συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων Κύπρου και Ισραήλ. Τον κ. Gantz υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο Πάφου εκ μέρους του υπουργού Άμυνας της Κύπρου ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Ανδρέας Λουκά και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης.

Ο ΥΠΑΜ Χ. Πετρίδης απουσιάζει για επαφές στις ΗΠΑ. Υποδέχτηκα σήμερα εκ μέρους του υπουργού Άμυνας, τον υπουργό Άμυνας του Κράτους του Ισραήλ αντιστράτηγο (εα) Benjamin Gantz και παρακολουθήσαμε μαζί την τελική φάση της Διεθνούς Διακλαδικής Τακτικής Άσκησης ευρείας κλίμακας, «ΑΓΑΠΗΝΩΡ 2022», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΥΠΑΜ Κύπρου, για να σημειώσει ότι η άσκηση αυτή ξεκίνησε στις 29 Μαΐου και ολοκληρώνεται στις 2 Ιουνίου.

Οι προπαρασκευαστικές δε εργασίες, τόνισε, λαμβάνουν χώρα εδώ και 6 μήνες στην Κύπρο αλλά και στο Ισραήλ, σε στενό συντονισμό των επιτελείων του ΓΕΕΦ με τις ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις, με μυστικότητα και κάτω από υψηλά μέτρα προστασίας.

Η Κύπρος τα τελευταία χρόνια κατάφερε να μετατραπεί σε πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσα από ένα δίκτυο μηχανισμών διμερών-τριμερών και άλλων πολυμερών συνεργασιών, οι οποίες εδράζονται στον σεβασμό του Διεθνούς δικαίου. Σε αυτό το πλαίσιο διοργανώθηκε στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η άσκηση «ΑΓΑΠΗΝΩΡ 2022» από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς και τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις με την συμμετοχή του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και με την συνδρομή άλλων Κρατικών Υπηρεσιών και Φορέων προς τις οποίες το υπουργείο εκφράζει τις ευχαριστίες του, επεσήμανε ο κ. Λουκά και κατέληξε λέγοντας:

Είμαστε πολύ περήφανοι για την επιτυχή διεξαγωγή της άσκησης και θα ήθελα να μεταφέρω τα συγχαρητήρια του υπουργού καθώς επίσης και τα δικά μου, σε όλους τους συμμετέχοντες. Μέσα από την διοργάνωση ασκήσεων τέτοιας κλίμακας, επιτυγχάνεται η ενδυνάμωση των σχέσεων και η αναβάθμιση των κοινών δραστηριοτήτων μεταξύ των 2 χωρών καθώς επίσης η πρακτική εξάσκηση των Μονάδων και τμημάτων της Εθνικής Φρουράς.