Η ΑΣΔΕΝ από κοινού με την 1η Στρατιά αποτελούν τις δύο μείζονες διοικήσεις του Ε.Σ. Περιοχή ευθύνης της ΑΣΔΕΝ είναι τα νησιά του Αιγαίου από τη Σαμοθράκη ως το σύμπλεγμα της Μεγίστης. Καλύπτει έναν ιδιαίτερα ευπαθή τομέα στον οποίο η τουρκική προκλητικότητα εκδηλώνεται καθημερινώς και ποικιλοτρόπως. Το τελευταίο χρονικό διάστημα καταβάλλεται ιδιαίτερα προσπάθεια για την αύξηση των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που στόχος είναι η βελτίωση της μαχητικής ισχύος και ικανότητας του σχηματισμού.

Για πρώτη φορά στα χρονικά πραγματοποιούνται καθημερινές ασκήσεις μικρών και μεγάλων κλιμακίων. 

Τόσο με πρωτοβουλίες του ΓΕΣ και με προσωπικό ενδιαφέρον από τον Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή όσο και της ΑΣΔΕΝ, ο σχηματισμός βρίσκεται στο ιστορικό επίπεδο από πλευράς ετοιμότητας. Το ηθικό του προσωπικού παρά τα όποια προβλήματα διατηρείται σε υψηλό επίπεδο και το φρόνημα παραμένει ακλόνητο και ισχυρό. Για πρώτη φορά στα χρονικά Αρχηγός ΓΕΣ πραγματοποιεί διαρκείς επισκέψεις στις νησιωτικές φρουρές τονώντας το ηθικό, ενισχύοντας το φρόνημα και αποδεικνύοντας πως η στρατιωτική ηγεσία βρίσκεται δίπλα στο προσωπικό.

Οι επιχειρησιακές δράσεις των σχηματισμών και των μονάδων στα νησιά, από τη Σαμοθράκη ως το Καστελόριζο παρουσιάζουν έντονη κινητικότητα, απ’ ότι διαπιστώνουμε. Πραγματοποιούνται συνεχώς περισσότερο από ποτέ, βολές με όλα τα οπλικά συστήματα, στα μεγάλα νησιά αλλά και στα μικρότερα. Ασκήσεις ενίσχυσης μικρονήσων και επάνδρωσης βραχονησίδων. Ασκήσεις συνεργασίας με Π.Ν και Π.Α καθώς και με Ειδικές Δυνάμεις για ανακαταλήψεις μικρονήσων και βραχονησίδων. Στις παραπάνω δράσεις διαπιστώνουμε ότι συμμετέχουν ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός εθνοφυλακών και εφέδρων. 

Eιδικότερα έχουν πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά:

Βολές με όπλα ευθυτενούς τροχιάς στη Περιοχή Ευθύνης της ΑΣΔΕΝ (Αγ. Ευστράτιο, Οινούσσες, Παναγιά, Φούρνοι, Φαρμακονήσι, Καλόλιμνο, Χάλκη)

Εκτέλεση βολών ΠΒ Μάχης στη Νίσυρο Εκτέλεση βολών ΠΒ σε Αγ. Ευστράτιο, Λέρο, Νίσυρο, Κάρπαθο, Τήλο, Σύμη.

Εκτέλεση βολών ΠΒ σε Αγ. Ευστράτιο, Λέρο, Νίσυρο, Κάρπαθο, Τήλο, Σύμη.

Ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής σε μια εκ των δεκάδων επισκέψεων του, στα Ψαρά. 

Κομβικό ρόλο διαδραματίζει το σκέλος των πληροφοριών γι’ αυτό και η ΑΣΔΕΝ σε συνεργασία με τους λοιπούς κλάδους και το ΓΕΣ μεριμνά ως προς τη βελτίωση των τρόπων συλλογής πληροφοριών καθώς και καταγραφής και παρακολούθησης των τουρκικών κινήσεως ούτως ώστε να εξασφαλίζεται εγκαίρως η έγκαιρη προειδοποίηση. Ως προς το ζήτημα των επικοινωνιών και του συντονισμού των δυνάμεων επί τακτικής βάσεως οι νησιωτικές φρουρές δοκιμάζουν τα δίκτυα επικοινωνιών σε περιβάλλον υποκλοπών ώστε να διασφαλίζεται ο απαραίτητος ρεαλισμός στα πλαίσια των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Οι συνεχείς επισκέψεις του Α/ΓΕΣ και του διοικητού της ΑΣΔΕΝ, επιβεβαιώνουν το ιδιαίτερο ενδιαφέρον για υψηλή ετοιμότητα και επαγρύπνηση των μονάδων. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω η ΑΣΔΕΝ  ικανή και έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή εκδηλωθεί.  Οι συνεχείς δράσεις που πραγματοποιούνται στα νησιά έχουν οδηγήσει το προσωπικό να βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο ετοιμότητας, ηθικού και πατριωτικού φρονήματος. Ένα ιδιαίτερα ενθαρρυντικό στοιχείο είναι η διαρκής και αυξανόμενη παρουσία εθνοφυλάκων και εφέδρων στις μονάδες και τους σχηματισμούς της ΑΣΔΕΝ.

Ιδιαίτερο βάρος δίδεται σε αποστολές προκατάληψης και ανακατάληψης βραχονησίδων για μικρονήσων.