Με διαδικασίες εξπρες μεταβιβάστηκαν περί τα 100 πυροβόλα Rheinmetall Mk 20 RH-202 από τη Π.Α στον Ε.Σ τα οποία και δόθηκαν αμέσως στη περιοχή ευθύνης της ΑΣΔΕΝ. Τα πυροβόλα ήδη αξιοποιούνται επιχειρησιακά από τις ΔΑΝ (Διοικήσεις Άμυνας Νήσων) των ακριτικών νησιών με έμφαση στον αντιαποβατικό και αντιαβακικό ρόλο.

Πρόκειται για σημαντική ενίσχυση των δυνάμεων της ΑΣΔΕΝ αφού προστίθεται ένα νέο οπλικό σύστημα στο οπλοστάσιο τους και ειδικότερα στα βαρέα όπλα των ΔΑΝ. Όπως πληροφορούμαστε από καλά ενημερωμένες πηγές τα παραπάνω έχουν συνοδευτεί και από νέα μελέτη και κατασκευή οχυρωματικών θέσεων ώστε να επιχειρούν με ασφάλεια και προστασία ικανά να επιφέρουν καίρια πλήγματα σε αποβατικές και αεροκίνητες δυνάμεις.  Η όλη διαδικασία μεταβίβασης των πυροβόλων υλοποιήθηκε μετά από εισηγήσεις του ΓΕΣ και σε συνεργασία με το ΓΕΑ.

Η υφιστάμενη υλικοτεχνική υποδομή των ΔΑΝ που αποτελούν μικρούς σχηματισμούς ειδικής σύνθεσης αποτελούνταν κατά βάση από βαρέα όπλα όπως όλμους των 81 χλστ και ZU-23-2 ενώ το πυροβολικό των νήσων απαρτίζουν ρυμουλκούμενα πυροβόλα Μ101 των 105 χλστ. Η ταχυβολία του
Rheinmetall και η ακρίβεια βολής, επιτρέπουν την προσβολή στόχων σε χαμηλά και πολύ χαμηλά ύψη, καθώς και την αντιμετώπιση επίγειων στόχων. Το δραστικό βεληνεκές για εναέριους στόχους ανέρχεται στα 1,2 χλμ μέτρα ενώ για επίγειους στόχους ανέρχεται στα 2,5 χλμ. Το όπλο είναι ιδανικό για την αντιμετώπιση ελικοπτέρων καθώς λόγω της χαμηλής ταχύτητας αυτών δύναται να τα προσβάλει εξαιρετικά αποτελεσματικά ενώ σε συνδιασμό με τα φορητά MANPAD αποτελεί θανάσιμη απειλή.