Με διαδικασίες εξπρες μεταβιβάστηκαν περί τα 100 πυροβόλα Rheinmetall Mk 20 RH-202 από τη Π.Α στον Ε.Σ τα οποία και δόθηκαν αμέσως στη περιοχή ευθύνης της ΑΣΔΕΝ. Τα πυροβόλα ήδη αξιοποιούνται επιχειρησιακά από τις ΔΑΝ (Διοικήσεις Άμυνας Νήσων) των ακριτικών νησιών με έμφαση στον αντιαποβατικό και αντιαβακικό ρόλο.

Πρόκειται για σημαντική ενίσχυση των δυνάμεων της ΑΣΔΕΝ αφού προστίθεται ένα νέο οπλικό σύστημα στο οπλοστάσιο τους και ειδικότερα στα βαρέα όπλα των ΔΑΝ. Όπως πληροφορούμαστε από καλά ενημερωμένες πηγές τα παραπάνω έχουν συνοδευτεί και από νέα μελέτη και κατασκευή οχυρωματικών θέσεων ώστε να επιχειρούν με ασφάλεια και προστασία ικανά να επιφέρουν καίρια πλήγματα σε αποβατικές και αεροκίνητες δυνάμεις.  Η όλη διαδικασία μεταβίβασης των πυροβόλων υλοποιήθηκε μετά από εισηγήσεις του ΓΕΣ και σε συνεργασία με το ΓΕΑ.

Η υφιστάμενη υλικοτεχνική υποδομή των ΔΑΝ που αποτελούν μικρούς σχηματισμούς ειδικής σύνθεσης αποτελούνταν κατά βάση από βαρέα όπλα όπως όλμους των 81 χλστ και ZU-23-2 ενώ το πυροβολικό των νήσων απαρτίζουν ρυμουλκούμενα πυροβόλα Μ101 των 105 χλστ. Η ταχυβολία του
Rheinmetall και η ακρίβεια βολής, επιτρέπουν την προσβολή στόχων σε χαμηλά και πολύ χαμηλά ύψη, καθώς και την αντιμετώπιση επίγειων στόχων. Το δραστικό βεληνεκές για εναέριους στόχους ανέρχεται στα 1,2 χλμ μέτρα ενώ για επίγειους στόχους ανέρχεται στα 2,5 χλμ. Το όπλο είναι ιδανικό για την αντιμετώπιση ελικοπτέρων καθώς λόγω της χαμηλής ταχύτητας αυτών δύναται να τα προσβάλει εξαιρετικά αποτελεσματικά ενώ σε συνδιασμό με τα φορητά MANPAD αποτελεί θανάσιμη απειλή.

Comments

 1. Η μεταφορά πιστεύω έχει δύο αναγνώσεις μια θετική και μια αρνητική για εμένα. Η θετική πιστεύω ότι είναι ότι κάτι κινείται με σημαντικότερη την αντίληψη της καλύτερης εκμετάλλευσης υπαρχόντων υλικών. πραγματικά τόσα πυροβόλα στην ΠΑ δεν είχε πλέον λόγω ύπαρξης μετά τις αθρόες εδώ και πολλά χρόνια προμήθειες α/α πυραύλων και την μείωση της θητείας επομένως δεν υπήρχαν άτομα να τα χειριστούν. έτσι η μεταφορά στην ασδεν δίνει αύξηση στην ισχύ πυρός στα πλαίσια της επάνδρωσης τους από την εθνοφυλακή από οχυρωμένες θέσεις αφήνοντας τα ζυ-23 να καλύπτουν τις ενεργές μονάδες πεζικού. η αρνητική ανάγνωση είναι μήπως απλά πάνε για ολική απόσυρση ακόμα ενός ρωσικού συστήματος, των ζυ-23 δλδ όπως έκαναν με τα βμρ-1 που την θέση τους πήραν τα μ-113. Θέλω να μείνω στην θετική ανάγνωση και ελπίζω να συνεχιστεί η φθηνή αντίληψη της δημιουργίας φθηνών λύσεων εμπόδισης προσπέλασης, όπως οχυρωμένων θέσεων, δενδροφυτεύσεις σε περιοχές επίφοβες για αεραποβάσεις και πόντιση πέριξ βραχονησίδων και μικρονησιών σκαφών ώστε να γίνουν ύφαλοι (εδώ και οικονομικά οφέλη καταδυτικού τουρισμού) ώστε να λιγοστέψουν οι παραλίες ισχυρής φύλαξης από τα λιγότερα και υπερεκταμένα ελληνικά τμήματα. πρέπει να γίνει ολόκληρη αλλαγή τρόπου λειτουργίας της ΑΣΔΕΝ στις νέες απειλές και στα νέα οικονομικά δεδομένα.

   1. Σε επίπεδο εξοπλισμού των μονάδων είμαι αυτής της λογικής, vbl/hummer/mrap σε συνδυσμαό με φυσική και τεχνητή οχύρωση όπως τα παραδείγματα που ανέφερα πιο πάνω

 2. Η φωτογραφία πάνω είναι αφιερωμένη για όσους μιλούν AAV-7 και τα θεωρούν πιο απαραίτητα από τα πλωτά, χρειάζονται μεγαλύτερα και καλύτερα RIB από αυτά που απεικονίζονται στην φωτογραφία, έχετε παρουσιάσει τα Barracuda 1270, μακάρι να δώσουμε στους άντρες των επίλεκτων δυνάμεων τα καλύτερα για να κάνουν την δουλειά τους.

  Σε ότι αφορά την κίνηση για αντιαεροπορικούς στόχους μάλλον έχουν μικρή αποτελεσματικότητα, τα MANPAD πρέπει να χορηγηθούν σε μεγαλύτερο βαθμό, αλλά αντιαποβατικά κάτι θα προσφέρουν, νομίζω ότι πρέπει να εξεταστεί να τοποθετούνται πάνω σε «καναδέζες» και αγροτικά…

  Όταν έβρεχε Gepard κάναμε τους δύσκολους κατάληξαν στην Ιορδανία με σημαντικό απόθεμα πυρομαχικών.

  1. Πόσο δίκιο με τα Gepard. Πάντως τα AAV δεν έχουν σχέση με τις βραχονησίδες, τα νεώτερα και ικανότερα σκάφη για τους αμφίβιους είναι άκρως απαραίτητα όπως και τα aav για τους πεζοναύτες, άλλες αποστολές η κάθε μονάδα και άλλο πεδίο δράσεως.

  2. RIB δεν χρειάζονται, σκάφη τύπου CB-90H χρειάζονται για να αντικατασταθούν τα Magna και τα φουσκωτά σε αποστολές μεταφοράς δυνάμεων σε βραχονησίδες. Όποιος έχει εκτελέσει αυτήν την αποστολή, καταλαβαίνει τι λέω. Σε ότι έχει να κάνει με τα AAV-7, τι να πω, μάλλον εσύ ξέρεις καλύτερα από τους επιτελείς.

   1. RIB ειναι ανώτερα στην πλεύση από τα CB-90H, το Barracuda 1270 έχει γραφεί ότι έχει δυνατότητα χρήσης ενός καταπέλτη μπροστά στο κλειστό σκάφος.

    Δεν ξέρω τι ξέρουν τα επιτελεία για τα AAV-7, αυτό που ξέρω ειναι τι βλέπουν τα μάτια μου, όπως και την σωστή ιεράρχηση προτεραιοτήτων, εσύ πίστευε ότι προτεραιότητα είναι τα P-3 και τα AAV-7.

    1. @ΑΙΜ
     Ξέρεις τί θα πάθουν τα RIBs όπως και τα barracuda απο τα Τουρκικά ταχύπλοα με τους RCWS??
     Έγκλημα που δέν επιχειρούν CB 90 ,οπλισμένα στο Αιγαίο ,το κατεξοχήν πεδίο δράσης τους!!

     1. Μπορει να ειναι οπλισμένα τα barracuda, σαφώς και χρειάζεται και σκάφη ταχύπλοα ακόμα μεγαλύτερα και καλύτερα οπλισμένα από τα CB 90.
      Πρέπει όμως να αρχίσουμε απο τα RIB, άλλωστε σε αυτά θέλουν να αντικαταστήσει άμεσα από τις ειδικές δυνάμεις.

     1. Ρώτα όποιον θες για τα RIB και την ανωτερότητα τους στην πλεύση με δύσκολο καιρό, και μετά έχεις και άποψη ειρωνευόμενος.

      Όσο για τις προτεραιότητες νομίζω πρέπει να είσαι ευχαριστημένος από ότι φαίνεται, το P-3 ήταν αυτό που έλλειπε στο πρωτίστως στο στράτευμα.

 3. Δεν μπορώ να καταλάβω τι ουσιαστικό εξυπηρετούν άρθρα αυτού του τύπου. Θέλουν να τονώσουν το ηθικό μας ή να αποκαλύψουν στους γείτονες τα μυστικά μας; Εκτός αν κάποιοι αφελείς πιστεύουν ότι τέτοιες «ειδήσεις» δεν διαβάζονται και δεν αξιοποιούνται από…καλοθελητές.

 4. RIB υπαρχουν χιλιαδες που θα επιταχθουν.Δεν υπαρχει λογος να αγοραστουν.
  Το Μπαρακουντα ειναι μεσοβεζικη λυση.
  Τα πυροβολα αν μπουν στα αγροτικα χανουν εντελως σε σκοπευση λογω της ταλαντωσης απο την ανακρουση στην αναρτησ του οχηματος χωρις σταθεροποιηση,
  Τα Rh των 20 τα αναλαμβανει η Εθνοφυλακη η οποια αναλαμβανει πιο ενεργο ρολο ολγω και την λειψανδριας.
  Για τα Zu υπαρχουν εκατ. βληματα προς καταναλωση.Δε φευγουν.

 5. αυτες οι οχυρωμενες θέσεις ειναι πολυ ωραιες… για τον δευτερο παγκοσμιο πολεμο. Δεν ξέρω ποιος κάνει τετοια σχέδια, εγω σιγουρα δεν θα επερνα μέρος σε αυτα. Τα νησια θελουν θωρακισμενα και οπλισμενα οχηματα. Θελουν κινητικοτητα.

  Οι προετοιμασμενες θεσεις ειναι γνωστές και στον αντίπαλο… μην κρυβόμαστε πισω απο το δαχτυλο μας.

 6. Πόσο δύσκολο είναι να γίνει μια μελέτη για έναν απλό πυργίσκο που να μπορεί να πάρει είτε rh202 είτε zu23, βλέπε για παράδειγμα bmp 23

  1. Κάποτε ήταν μια ευκαιρία αν τοποθετούσαμε και ένα Mιstal, στα πρότυπα της ισραηλινής λύσης….
   Τώρα δεν νομίζω να έχει μείνει τίποτα λειτουργικό από τα παρατημένα M163 Vulcan.

 7. Ωραία και ανθηρά όλα αυτά αλλά απλές.λυσεις επιμένουμε να μην εφαρμόζουμε ..
  Μικρό κόστος με τεράστια απόδοση.
  Αντιελικοπτερικες, ΑΗΜ, νάρκες από Βουλγαρία με αστείο κόστος σε τεράστιες ποσότητες ..
  Κανείς δεν έχει αναδείξει αυτο το όπλο απαγόρευσης αεραποβασεων η άλλης προσέγγισης εναέριων μέσων..
  Ούτε ένα άρθρο σε κανένα εξειδικευμένο δημοσιογραφικο μέσο της άμυνας για δεκαετίες.
  Οπλισμένα και μη επανδρωμένα αεροχήματα κάθε κατηγοριας και νέα φορητά αντιαρματικά μαζί με θερμικα σκοπευτικά για τους Stinger..
  Πολυβομβιδοβολα φορητά για το πεζικό και νεά τυφέκια καταστροφής υλικού και ελεύθερου σκοπευτή ..
  Όλα υπάρχοντα νέα και μεταχειρισμένα ..
  Στις ΗΠΑ ειδικά σε τεράστιες ποσότητες με κάποιες φθορές αλλά η ύπαρξη τους και μονο θα μας εκτόξευε σε άλλη διάσταση .
  Αστεία κόστη μέγιστη απόδοση άμεση η βραχυπρόθεσμη απόκτηση και εξοικείωση για ολα..
  Αντί αυτού ανακυκλώνουμε υπάρχοντα παλαιά αντιαεροπορικα μέσα με ανύπαρκτα σκοπευτικά ειδικά για νυχτερινή βολή η αξιόλογες επιδόσεις για εναέριους στόχους ..
  Κατάντια η ανικανότητα ολκής;
  Τι περιμένουμε να γίνει με τα 20αρια δηλαδη ..
  Να γείρει η πλάστιγγα υπέρ μας απέναντι σε έναν αντίπαλο πάνοπλο αδιστακτο και εμπειροπολεμο που δεν τον ενδιαφέρουν και οι απώλειες;

 8. Στα νησιά hummer με ASCOD AN TWQ-1 Avenger. ΤΟΜΑ με Boeing Maneuver SHORAD. MANPADS. Οχήματα με θέσεις για M2 BROWNING, FN M3M, M60E4. MBDA brimstone sea spear. MO-120 RT-61. Τροχοφόρα Α/Κ 155mm/52 ταχείας επέμβασης. Hawkeye -105mm.
  Για κλείδωμα του Αιγαίου, αύξηση του βεληνεκούς των πυροβόλων στα 70χλμ και προμήθεια ρουκετοβόλων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *