Σύμφωνα με τον Grigory Zakamennykh, Γενικό Διευθυντή του Burevestnik Central Research Institute (μέλος του ομίλου Uralvagonzavod), το νέο αυτοκινούμενο αντιαεροπορικό πυροβόλο 2S38 Derivatsiya των 57 χιλιοστών δοκιμάζει τη χρήση κατευθυνόμενων πυρομαχικών θραυσμάτων. Σύμφωνα με το TASS οι δοκιμές βρίσκονται σε προκαταρκτικό στάδιο με την πλέον σημαντική πρόκληση να είναι ο έλεγχος του χρόνου πυροδότησης του πυρομαχικού κατά την πτήση και ο προ-προγραμματισμός του πυρομαχικού να ακολουθήσει συγκεκριμένη τροχιά.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον οι δοκιμές ολοκληρωθούν με επιτυχία, η χρήση κατευθυνόμενου πυρομαχικού θα επιτρέψει στο Derivatsiya να δημιουργεί «περιοχές αντιαεροπορικής άρνησης», είτε σε βάθος (διαδοχικές πυροδοτήσεις η μια πίσω από την άλλη), είτε σε πλάτος (πυροδοτήσεις η μια δίπλα, πάνω ή κάτω από την άλλη): Το πυροβόλο θα εκτοξεύει προγραμματισμένο αριθμό  πυρομαχικών σε προγραμματισμένες ριπές, τα οποία θα κατευθύνονται προς μια συγκεκριμένη περιοχή (προ-προγραμματισμός πορείας). Εκεί θα πυροδοτούνται και θα απελευθερώνουν τα θραύσματα τους. Έτσι θα δημιουργείται ένα «σύννεφο» θραυσμάτων στην «περιοχή αντιαεροπορικής άρνησης». Ομοίως, η ίδια φιλοσοφία μπορεί να εφαρμοστεί όταν το σύστημα χρησιμοποιείται ως μέσο παροχής πυρών υποστήριξης και προσβάλει εχθρικές θέσεις, πάνω από ένα χαράκωμα, για παράδειγμα.

Το 2S38 ενσωματώνει σύστημα παθητικής αναγνώρισης, σύστημα ανίχνευσης στόχου και ηλεκτρονικό σύστημα πρόσκτησης στόχου. Διαθέτει την ευελιξία και την κίνηση του BMP-3 και έχει σχεδιαστεί για χρήση από μονάδες επιπέδου Τάγματος, είτε ως μονάδα είτε ως Πυροβολαρχία των έξι πυροβόλων. Σύμφωνα με το TASS, το 2S38 μπορεί να αντιμετωπίσει οποιονδήποτε αεροπορικό στόχο που κινείται με μέγιστη ταχύτητα 500 μέτρων το δευτερόλεπτο (1.800 χιλιόμετρα την ώρα). Μπορεί επίσης να προσβάλει και επερχόμενα βλήματα όλμων ή πυροβολικού. Λειτουργεί δηλαδή και ως σύστημα C-RAM (Counter Rocket, Artillery and Mortar). Το 2S38 ελέγχει τον περιβάλλοντα χώρο σ’ ολόκληρο το τόξο των 360ο, ενώ σύμφωνα με το TASS μπορεί να εντοπίσει ένα αεροσκάφος εγγύς αεροπορικής υποστήριξης A-10 Thunderbolt II σε απόσταση 6,4 χιλιομέτρων. Εάν το σύστημα έχει τεθεί σε κατάσταση επιτήρησης τομέα μπορεί να δει το ίδιο αεροσκάφος σε απόσταση 12 χιλιομέτρων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *