Η παρέμβαση Λοβέρδου σύμφωνα με την οποία η φρεγάτα ΕΛΛΗ παρακολουθούσε τουρκικό αλιευτικό πλοιάριο να πετάει στη θάλασσα ναρκωτικές ουσίες αποδεικνύει για πολλοστή φορά την ελλιπή επιχειρησιακή ικανότητα του Λ.Σ ώστε να σχεδιάσει και να υλοποιήσει επιχειρήσεις εκτός παράκτιων υδάτων. Ήδη το Π.Ν εδώ και 30 χρόνια καλύπτει τις ανεπάρκειες του Λ.Σ σε θέματα επιτήρησης. Και εξηγούμαστε:

Δεδομένου πως στη Φ/Γ επέβαινε ομάδα της ΜΥΑ ΛΣ άρα υπήρχε έγκαιρη πληροφόρηση γιατί η αποστολή ανατέθηκε σε πλοίο του Π.Ν που συμμετείχε ήδη σε νατοϊκή άσκηση; Γιατί το ίδιο το Λ.Σ δεν ανέλαβε να εκπληρώσει την επιχείρηση;

Λαμβάνοντας υπόψη πως η πληροφόρα για το τουρκικό πλοίο που μετέφερε ναρκωτικά υπήρχε σε εύλογο χρονικό διάστημα πριν από την ενημέρωση της φρεγάτας ΕΛΛΗΣ γιατί δεν επιχειρήθηκε νωρίτερα νηοψία ώστε να υπάρχουν καλύτερες καιρικές συνθήκες αφού υπήρχε η πληροφορία;

Που ήταν τα περιπολικά ανοιχτής θαλάσσης του Λ.Σ να επιχειρήσουν στο συμβάν από κοινού με ελικόπτερα και βατραχανθρώπους της ΜΥΑ; Θα μας πείτε πετάνε τα ελικόπτερα του Λ.Σ;

Είναι δυνατόν σε ολόκληρη Κρήτη και Νότια της Κρήτης να μην υπάρχει σε μόνιμη επιφυλακή περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης ικανό να επιχειρήσει σε ανοικτό πέλαγος; Δηλαδή άμα γίνονταν ναυάγιο τι θα κάναμε; Θα έφευγαν τα περιπολικά ανοιχτής θαλάσσης από τον Πειραιά; Διότι με 8 μποφόρ που έπνεαν δεν θα μπορούσαν να επιχειρήσουν τα παράκτια περιπολικά από την Κρήτη.

To επιχείρημα πως όλες οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος ήταν επιφορτισμένες με την περιφρούρηση της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο Άγιο Όρος ΔΕΝ ΕΥΣΤΑΘΕΙ. Η αλήθεια είναι πως μόνον το 1/3 της υλικοτεχνικής υποδομής του Λ.Σ από πλωτά και εναέρια μέσα είναι σε ικανοποιητική κατάσταση έτοιμο να επιχειρήσει. Και αυτό γιατί καμία ηγεσία του Λ.Σ δεν μερίμνησε ώστε το Λ.Σ να διαθέτει τα κατάλληλα επιχειρησιακά μέσα.

Το Λ.Σ ποτέ δεν φρόντισε να έχει νοοτροπία, κουλτούρα, σχεδιασμό, οργάνωση και τέλος μέσα ώστε να είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗ. Και εξακολουθεί να μην φροντίζει.

Ακόμα στο Αρχηγείου του Λ.Σ να αποκτήσουν ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης και επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων.

Η αλήθεια είναι απλή. Όσο και εάν τα χαμηλόβαθμα στελέχη του Λ.Σ εργάζονται σκληρά και με μεράκι σε υψηλόβαθμο επίπεδο υπάρχει ΣΟΒΑΡΟ έλλειμμα. Η νοοτροπία είναι καθαρά του δημοσίου και η λογική του «έλα μωρέ δεν βαριέσαι». Αρκεί κανείς να δει την τουρκική ακτοφυλακή και αντιστοίχως το ελληνικό Λ.Σ και θα καταλάβει τις διαφορές σε νοοτροπία και κουλτούρα.

Υ.Γ: Αλλά όταν δεν μπορούμε να κάνουμε τα απλά πως θα κάνουμε τα δύσκολα. Τόσα χρόνια και αντί να κοιτάξουν στο Αρχηγείο Λ.Σ να αναλάβουν την κάλυψη αποστολών έρευνας και διάσωσης σε υδάτινο περιβάλλον με τα ελικόπτερα όπως γίνεται σε όλα τα κράτη που διαθέτουν ακτοφυλακή, κοιτάνε πως θα κρατούν τα ελικόπτερα καθηλωμένα χωρίς Follow On Support και χωρίς να πετάνε. Διότι πήραμε υπερσύγχρονα ελικόπτερα αλλά υποτίθεται δεν μπορούν να εκτελέσουν αποστολές SAR. Οπότε το φορτώθηκε η Π.Α και αυτό όπως τις αεροδιακομηδές του ΕΚΑΒ κτλ. Και ο παραλογισμός συνεχίζεται.