Ένα βήμα και πιο κοντά στην απόκτηση του κορυφαίου γερμανικού τεθωρακισμένο οχήματος μάχης (ΤΟΜΑ) KF-41 Lynx βρίσκεται ο Ελληνικός Στρατός (ΕΣ). Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες στα τέλη Ιουλίου έρχεται στη χώρα μας το KF-41 για τελικές δοκιμές και αξιολόγηση. Το Lynx θα δοκιμαστεί στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων μέσα σε ένα απαιτητικό πρόγραμμα δοκιμών. Ταυτοχρόνως παρά τις προσπάθειες μικρής μερίδας στελεχών να υπονομεύσουν το πρόγραμμα με το πρόσχημα μη εκτέλεσης αντισταθμιστικών του παρελθόντος από τη γερμανική πλευρά, η ελληνογερμανική προσέγγιση κυμαίνεται σε εξαιρετικά επίπεδα.

Η κατεύθυνση από την πολιτική ηγεσία περιλαμβάνει συμφωνία πακέτο με τη Γερμανία για εκσυγχρονισμό των νεοαποκτηθέντων Marder 1A3, των αρμάτων μάχης Leopard 2 A4 και Leopard 1 A5 καθώς και της προμήθειας 205 κορυφαίων Lynx προκειμένου να εξοπλιστούν 5 μηχανοκίνητα τάγματα πεζικού του Δ Σώματος Στρατού. Σε βιομηχανικό επίπεδο η νέα γερμανική πρόταση περιλαμβάνει κολοσσιαία εμπλοκή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και παράλληλα τη δημιουργία ενός μεγάλου εργοστασίου με εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας στη Θεσσαλονίκη, ένα έργο πνοής για τη τοπική κοινωνία της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας.

Σε στρατιωτικό επίπεδο το Lynx θα αποδώσει στο ελληνικό πεζικό το πλέον σύγχρονο και τεχνολογικά προηγμένο ΤΟΜΑ φέρνοντας μια κοσμογονία στον τομέα των χερσαίων επιχειρήσεων. Σε διεθνές επίπεδο οι Ελληνικοί τεθωρακισμένοι και μηχανοκίνητοι σχηματισμοί θα είναι από τους πλέον ισχυρούς και άρτια εξοπλισμένους. Παράλληλα η ελληνογερμανική προσέγγιση εκτός των παραπάνω θα προσφέρει νέα οχήματα μάχης μηχανικού, οχημάτων περισυλλογής, συνεργασία στα προγράμματα του Πυροβολικού Μάχης και κυρίως προοπτικές για τον ριζικό εκσυγχρονισμό και ανανέωση του τροχαίου υλικού του ΕΣ με επίκεντρο τα υφιστάμενα φορτηγά που κατά κανόνα είμαι παρωχημένα.

Οι φωτογραφίες από τη διεθνή έκθεση χερσαίων συστημάτων Eurosatory 2022: