Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ελληνικών Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας P-3B Orion που πλέον λέγονται Αεροσκάφη Ναυτικών Επιχειρήσεων έχει αποτελέσει το επίκεντρο πλειάδας αναλύσεων αναφορικά με τα επιχειρησιακά οφέλη για το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ). Το τελευταίο χρονικό υπήρξαν δύο αξιοσημείωτες εξελίξεις με μεγάλο ενδιαφέρον τις οποίες και παρουσιάζουμε σήμερα αποκλειστικώς μέσα από το DefenceReview.gr. Έχοντας δεσμευτεί για αναλυτική παρουσίαση των δυνατοτήτων των P-3B Orion προχωρούμε στην ακόλουθη ανάλυση.

Το ΠΝ και ειδικότερα η Διοίκηση Αεροπορίας Ναυτικού ήδη αξιοποιεί το P-3B Orion της ενδιάμεσης λύσης που επιχειρεί κανονικά σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο ενώ σε πρόσφατη εκπαιδευτική δραστηριότητα αξιοποιώντας τον υφιστάμενο εξοπλισμό των αεροσκαφών κατάφερε να πετύχει εντοπισμούς υποβρυχίων της Διοίκησης Υποβρυχίων του Αρχηγείου Στόλου.

Ο τωρινός εξοπλισμός του P-3B Orion περιλαμβάνει: τον ακουστικό επεξεργαστή AN/AQA-7 (V) 11, φέρει έως και 78 ηχοσημαντήρες εκ των οποίων παθητικούς τύπου SSQ-53D DIFAR, ενεργητικούς SSQ-62B DICAS, βαθυθερμογραφικούς SSQ-36, σύστημα ανίχνευσης μαγνητικών ανωμαλιών (MAD) AN/ SQS-10, ραντάρ εύρεσης στόχων επιφανείας AN/APS-80 καθώς και το τακτικό σύστημα αποστολής AM/ASN-124.  

Σύμφωνα με τις αποκλειστικές και διασταυρωμένες πληροφορίες του γράφοντος στο πρόγραμμα δεν περιλήφθηκε εξ αρχής η απόκτηση νέων ηχοσημαντήρων για την κατακόρυφη αναβάθμιση των ανθυποβρυχιακών δυνατοτήτων των ελληνικών P-3B Orion. Το ΠΝ αντιλαμβανόμενο την ανάγκη για την ύπαρξη σύγχρονων δυνατοτήτων έρευνας και εντοπισμού υποβρυχίων αναμένεται να εκκινήσει διαδικασίες για την απόκτηση νέων σύγχρονων ηχοσημαντήρων ενεργητικού και παθητικού τύπου.

Είναι δεδομένο πως τα ελληνικά P-3B Orion εκτός της απόκτησης νέων ηχοσημαντήρων αναβαθμίζουν πολλαπλώς τις ικανότητες τους με την εγκατάσταση ενός υπερσύγχρονου ραντάρ έρευνας επιφανείας ELM-2022A της Ισραηλινής ELTA, καθώς και με το σύστημα υποκλοπής ηλεκτρονικών εκπομπών (ESM/ELINT) EL/L-8385 επίσης της ELTA. Το ραντάρ επιφανείας ELM-2022A έχει την ικανότητα εκτός από την παροχή πλήρους εικόνας τακτικής κατάστασης στόχων επιφανείας σε αποστάσεις έως και 370 χιλιόμετρα να βρίσκει περισκόπια υποβρυχίων διαθέτοντας πρωτόγνωρη διακριτική ικανότητα σε τεράστιες αποστάσεις.

Συγκεκριμένα, εμβέλεια 56 χιλιόμετρα για στόχο 1 τετραγωνικό μέτρο, 150 χιλιόμετρα για σκάφη μικρού μεγέθους και πάνω από 200 χιλιόμετρα για πλοία εκτοπίσματος φρεγάτας.

Το εκσυγχρονισμένο κόκπιτ των ΑΦΝΕ.

 Το ΠΝ στην ουσία αποκτά κυριολεκτικά ένα Αεροσκάφος Ναυτικών Επιχειρήσεων αφού πρόκειται για ιπτάμενη πλατφόρμα διοίκησης και ελέγχου, συλλογής πληροφορίων, πολέμου επιφανείας και ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων. Άλλη μια σημαντική ικανότητα είναι αυτή της επιθετικής ναρκοθέτησης με θαλάσσιες νάρκες Mk 55 των 2000 λιβρών.

Επίσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες του γράφοντος το ΠΝ κινείται στην απόκτηση όπλων αέρος επιφανείας με σκοπό την προμήθεια των αμερικανικών Harpoon. Σημειώνεται, ότι κάθε P-3B Orion δύναται να φέρει από δύο πυραύλους Harpoon. Το οπλικό φορτίου των P-3B Orion φτάνει τους δέκα τόνους σε συνολικώς 18 θέσεις οπλισμού από τις οποίες οι δέκα αφορούν αναρτώμενα φορτία υποπτερυγικούς σταθμούς και οκτώ σε εσωτερικές θέσεις μεταφοράς.  Το τυπικό φορτίο για αποστολές ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων περιλαμβάνει τορπίλες Mk 46 Mod 5 καθώς και νάρκες Mk 55.

Στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού των P-3B Orion αφαιρείται το σύστημα ανίχνευσης μαγνητικών ανωμαλιών (MAD) AN/ SQS-10 αφού θεωρείται παρωχημένο σύστημα. Στα P-3B Orion εγκαθίστανται και ο αισθητήρας τύπου ΜΧ-15 της Καναδικής L-3 WESCAM.

Πυρήνας της αναβάθμισης του Papa 3 εκτός φυσικά από την δομική αναβάθμιση των μερών του αεροσκάφους θα είναι η τοποθέτηση του ολοκληρωμένου συστήματος/ αποστολής με την ονομασία Mission Integration Management System (MIMS). Στο MIMS θα κουμπώσουν όλοι οι αισθητήρες του P- 3B Orion δίνοντας σε αυτό πλήρη τακτική εικόνα. Το σύστημα έχει σχεδιαστεί και αναπτυχθεί από την ελληνική εταιρεία Scytalys.

Έχει αξιολογηθεί αυστηρά και έχει επιτύχει στις δοκιμές του Αμερικανικού Ναυτικού ενώ έχει σημειώσει και εξαγωγικές επιτυχίες. Το MIMS είναι ένα σύστημα που παρέχει τακτική εικόνα και είναι ανοιχτής αρχιτεκτονικής το οποίο συλλέγει, επεξεργάζεται, κατανείμει και αναλύει την εικόνα από όλους τους αισθητήρες (Radar, EO/IR, EW/ELINT, ASW/ACINT, MAD, AIS).

Το MIMS συνδράμει τα μέγιστα στις επιχειρήσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου παρέχοντας πληροφορίες και δεδομένα απαραίτητα για τον εντοπισμό των εχθρικών υποβρυχίων όπως οι θερμογραφικές πληροφορίες ώστε τα ΑΦΝΕ να επικεντρώνονται σε συγκεκριμένα σημεία και περιοχές.  

Το σύστημα που θα φέρουν τα P-3B Orion θα διαθέτει ζεύξη δεδομένων (Link 11, Link 16, Link 22) ώστε το αεροσκάφος να μπορεί να εκτελεί δικτυοκεντρικές επιχειρήσεις σε σύνθετο από απειλές και προκλήσεις αεροπορικό περιβάλλον. Καρδιά του MIMS είναι ο Tactical Coordinator (TACCO) ο οποίος έχει πλήρη εικόνα θαλάσσιας και υποθαλάσσιας επιτήρησης, κατάδειξης στόχων, εναέριων απειλών, ηλεκτρονικού πολέμου και διοίκησης και ελέγχου.

 Υπενθυμίζεται, ότι τα ελληνικά P-3B Orion επιχειρούν με δεκαμελές πλήρωμα εκ των οποίων: κυβερνήτης, συγκυβερνήτης, ιπτάμενος μηχανικός, ναυτίλος, τακτικός συντονιστής (TACCO), χειριστής επικοινωνιών, δύο χειριστές ακουστικών αισθητήρων, χειριστής ηλεκτρονικού πολέμου και τέλος χειριστής οπλικών συστημάτων.

Εκ των ανωτέρω προκύπτει πως τα εκσυγχρονισμένα P-3B Orion θα είναι σε θέση να εκτελούν πλήρες φάσμα αποστολών αεροσκάφους ναυτικών επιχειρήσεων:

1. Ναυτική Περιπολία

2. Ανθυποβρυχιακός Πόλεμος (ASW)

3. Πόλεμος κατά Στόχων Επιφανείας (ASuW)

4. Αποστολές συλλογής Πληροφοριών, Επιτήρησης και Αναγνώρισης (ISR).

5. Ηλεκτρονική αναγνώριση (ELINT).

6. Τακτική Αναγνώριση.

Η εγκατάσταση του Link 16 δίνει μοναδικές ικανότητες στα P-3B Orion να επιχειρούν από κοινού με τα ελληνικά ΑΣΕΠΕ της ΠΑ παρέχοντας ολοκληρωμένη εικόνα και πλήθος πληροφοριών στα κέντρα επιχειρήσεων και στις αεροναυτικές δυνάμεις που ενεργούν σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο παρέχοντας τη δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης των κινήσεων του Τουρκικού στόλου.

Η μεγαλύτερη αξία των ελληνικών P-3B Orion συνίσταται στην ενεργοποίηση τους από τον καιρό της ειρήνης και ακολούθως της κρίσης/ έντασης ως την ώρα έναρξης των επιχειρήσεων καθότι προσφέρουν πληροφορίες για τη δράση του Τουρκικού Ναυτικού και συγκεκριμένα των υποβρυχίων.

Φυσικά η ελληνική επένδυση στα P-3B Orion θα μεγιστοποιηθεί και θα συμπληρωθεί στο έπακρο με την απόκτηση των νέων ηχοσημαντήρων καθώς και των Harpoon.

Αδιαμφισβήτητα, τα ελληνικά ΑΦΝΕ θα αποτελούν συστήματα Intelligence, Surveillance, Reconnaisance (ISR) για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ενώ παράλληλα θα εκτελούν πλήρες φάσμα ναυτικών επιχειρήσεων.

Comments

 1. Ο μέγας παραπληροφορητης του σαιτ ο CK
  Μας έγραφε ότι δεν θα έχουν ηχοσημαντηρες, δεν θα εντοπίζουν υποβρύχια, δεν θα έχουν φορείς να αναρτήσουν οπλισμο, και τέλος δεν θα έχουν link 16.
  Θα έχουν από όλα αυτά.
  Συνεχίζετε να τον αφήνετε να γράφει.

  1. Τι απο αυτα που ειπε ο CK ειναι ανακριβες;
   Υπεγραφη ενα συμβολαιο πανω απο 400.000.000 $$ για αναβαθμιση αεροσκαφων 50 ετων, τσ οποια παρεμεναν παροπλισμενα επι 10ετία, η οποια:
   -Δεν περιελάμβανε νεους ηχοσημαντηρες. «ΘΑ» αγοραστουν.
   -Δεν περιελαμβανε οπλα. «ΘΑ» αγοραστουν Harpoon. (αλλα οχι οπλα ASW)

   Τα ΑWACS της ΠΑ μπορουν θαυμασια να σχηματισουν και να μεταδώσουν τακτικη εικονα επιφανειας, και γενικα να κανουν τα περισσοτερα απο αυτα που θα κανουν τα αναβαθμισμενα P3 Orion, εκτος απο ανθυποβρυχιακη ερευνα. Που και αυτη να δουμε αν μπορουν να την κανουν, αφου και εκει εγιναν μισες δουλειες.

   Η κοινη λογικη θα υπαγορευε πρωτα να διασφαλισουμε πληρη διαθεσιμοτητα για τα ΑΣΕΠΕ, και μετα να τεχουμε για ΑΦΝΣ, αν εφταναν τα λεφτα.

   Με τα λεφτα που πηγαν στα ΑΦΝΣ μπορουσαν να εκσυγχρονιστουν πληρως οι 4 φρεγατες ΜΕΚΟ.

   Υπαρχουν βαρυτατες αμφιβολιες για το αν το Ναυτικο θα μπορεσει να πεταξει αυτους τους τετρακινητηριους ιπταμενους ελεφαντες με τον πετσοκομμενο λειτουργικο προϋπολογισμο του.

   Μας λεει οτι το μη αναβαθμισμενο Orion εντοπισε υποβρυχια του ΠΝ. Τι τυπου, σε τι βαθος, σε τι συνθηκες;

   Η Αργεντινη πηρε προσφατως απο τις ΗΠΑ 4 P3C Orion πληρως λειτουργικα, προς 75.000.000 $$. Ποιός εκανε ορθοτερη επιλογη; Μαλλον εκεινοι…..

   Να υποθεσουμε οτι ζητας να λογοκρισια σχολιαστων;

   1. Ακυρο Νο1 . Ειπε οτι δεν θα εχει link 16 .
    Ακυρο Νο2 .Αν δεν πληρώναμε αυτα θα επρεπε να πληρωναμε πολλα παραπανω για νεα ΑΝΣ που η μονη διαφορα θα ηταν ο τύπος του αεροσκαφους (σχεδόν αδιάφορο) !!! ,οποτε μια χαρα μας εκαστε…
    Ακυρο Νο3. Οταν αναβαθμίσουμε για ολο τον στολο τους Harpoon τοτε θα παρουνε και τα ΑΝΣ .Το ιδιο ισχυει και για τους ηχοσυμαντηρες . Ειναι ξεχωριστα προγραμματα που δεν αφορουν μονο τα P3 . Οπότε το οτι δεν εχουν ενα οπλo και νεους ηχοσυμαντηρες δεν ειναι πρόβλημα τον P3 ,τα P3 πρεπει να εχουν την δυνατοτητα στο λογισμικο να κουμπουσουν απλα τα νεα οπλα !!! Και αυτο το εχει .

    Για αυτα και για άλλα πολλα άλλα ο CK πρεπει να διορθωθεί .

    1. Ok, για ρίξε μια ματιά στην embraer, απλά αντί για 4 θα είχαμε 3 με τις τότε τιμες – εφόσον θυμάμαι καλα – και μάντεψε το μπόνους ποιο είναι, κοινή πλατφόρμα με τα awacs, και θα μπορούσαν να υπαχθούν κατευθείαν στην ΠΑ ούτως ή άλλως ο ρόλος τους είναι συγκεκριμενος, έλεος στην Ελλάδα ζουμε.

     1. awacs,χαχαχα καλά ….αν τα embraer είναι awacs οι lcs είναι Καταδρομικά .!!!! Για να εξηγηθούμε awacs ειναι τα boeing ,τα embraer είναι υποκατάστατο .

      Οι τιμή έπεσε στα 360 (2020) οχι 500(2015) οπως τελικά βγήκε το πρόγραμμα των P3 .Με 360 τιμες 2020 τι παίρναμε ειπες ? 3 νεα embraer ? Δεν υπάρχουν . 1 με 1,5 ισως !!!!

      Οσο για την ομοιοτροπία δεν υπάρχει πρόβλημα . Ανταλλακτικά υπάρχουν μπόλικα, ανακατασκευη γινετε ,ελληνικο λογισμικο εχει πανω !!!ΟΛΑ ΚΑΛΑ .

     2. ΠΑ

      Δεν νομιζω οτι πολυκαταλαβαινω τι θελεις να πεις.

      Σε παραπεμπω στην ιστοσελιδα της ΠΑ για τα ΑΣΕΠΕ
      https://www.haf.gr/arsenal/erieye-emb-145h-aewc/

      Αυτα που θα κανουν τα αναβαθμισμενα ΑΦΝΣ, μπορουσαμε λιγο πολυ να τα κανουμε ηδη, με τον συνδυασμο ΑΣΕΠΕ και ελικοπτερων ναυτικης συνεργασιας S70.

      Δεν εχει γινει αντιληπτο οτι χρεωκοπησαμε, δεν μπορουμε να εχουμε ολα οσα θελουμε, και πρεπει να κανουμε ορθολογικες επιλογες.

      Δεν θα μπορεσει ο πετσοκομμενος λειτουργικος προϋπολογισμος του Ναυτικου να αντεξει αυτες τις τετρακινητηριες ιπταμενες φαλαινες. Το ΠΝ δεν εχει τον λειτουργικο προϋπολογισμο που ειχε το 2009.
      Η προσθηκη ενος ακομα τυπου αεροσκαφους δεν προκειται να βοηθησει την κατασταση.

     3. Οκ, μεχρι εκει μπορεις να φτασεις, δε τα ονομασα ΑΣΕΠΕ και εγραψα awacs….πασο.

      προς NF
      Απλα οι του ΠΝ θελανε σωνει ντε και καλα μια εναερια πλατφορμα, τωρα εαν, τα δικα μας ΑΣΕΠΕ καλυπτουν αυτο που θελαν-θελουν του ΠΝ, δεν εχω λογο να διαφωνησω καπου μαζι σου.

     4. Digenis

      Ασφαλώς είναι Airborne Early Warning and Control System το Erieye η το νεότερο GlobalEye, αυτό δεν εξαρτάτε απο το μέγεθος η το μοντέλο αεροσκάφους, αλλά απο τους αισθητήρες και τα συστήματα αποστολής που φέρει μια ιπτάμενη πλατφόρμα.
      Αυτό ισχύει και στην περίπτωση των Sentinel και JSTARS που φέρουν ραντάρ για παρακολούθηση στο έδαφος που είναι στραμμένο προς το έδαφος, άσχετα αν είναι εγκατεστημένο σε μοντέλο 707 η Global Express η και 737 NG αυτό δεν έχει σημασία, ακόμα και αν υπάρχουν διάφορες στις επιδόσεις των ραντάρ. Όπως και για τα Swordfish και Poseidon για θαλάσσια επιτήρηση και συλλογή πληροφοριών.

      Όσον αφορά τα νέα MPA δεν ισχύει ότι το ένα στοιχίζει όσο λες, ενδεικτική είναι νομίζω η συμφωνία των ΗΑΕ για 2 GlobalEye που φέρουν και επιπλέον ραντάρ επιτήρησης επιφάνειας με δυνατότητα GMTI αξίας 1,2 $ δις με πακέτο αρχικού εξοπλισμού υποστήριξης και εκπαίδευση.

    2. Ακυρο Νο1 . Ειπε οτι δεν θα εχει link 16 .
     Kαι να εχουν τι εγινε; Και τα AΣΕΠΕ της ΠΑ το εχουν, και μπορουν να κανουν την ιδια δουλεια, αφου το ρανταρ τους δουλευει και με στοχους επιφανείας.

     Ακυρο Νο2 .Αν δεν πληρώναμε αυτα θα επρεπε να πληρωναμε πολλα παραπανω για νεα ΑΝΣ που η μονη διαφορα θα ηταν ο τύπος του αεροσκαφους (σχεδόν αδιάφορο) !!! ,οποτε μια χαρα μας εκαστε…
     Μια χαρα; Θα μπορουσαμε να παρουμε με 75.000.000 $$ τα μεταχειρισμενα P3C Orion που πηγαν στην Αργεντινη, τα οποια ηταν και καλα και αξιομαχα, και θα μας περισσευαν 350.000.000 $$, με τα οποια θαμπορουσαμε να καλυψουμε αλλες πολυ πιεστικοτερες αναγκες. Δεν πετας τοσα λεφτα στα ΑΦΝΣ, οταν εχεις νεοτευκτα υποβρυχια αξιας 2 δισ. ευρω με τορπιλλες 40 ετων. Δε γινονται αυτα.

     Ακυρο Νο3. Οταν αναβαθμίσουμε για ολο τον στολο τους Harpoon τοτε θα παρουνε και τα ΑΝΣ .Το ιδιο ισχυει και για τους ηχοσυμαντηρες .
     «Οταν»………»θα».
     Σε 20 χρονια ισως. Το εργο το εχουμε ξαναδει. (τορπιλλες υποβρυχιων,πυρομαχικα 120 mm αρματων κλπ)

     Πριν λιγες μερες δημοισιευτηκαν οι πινακες εισακτεων στις στρατιωτικες σχολες.
     Εισηχθησαν 23 μαχιμοι στη Σχολη Ναυτικων Δοκιμων, και 43 Ιπταμενοι στην Σχολη Ικαρων. Και μου θελετε και ΑΦΝΣ.
     Αυτοι οι αριθμοι υποδηλωνουν μελλοντικη συρρικνωση των αεροναυτικων δυναμεων της χωρας κατα 60 %. Αυτες ειναι οι αποφασεις των πολιτικων ηγεσιων. Και μου θελετε και αναβαθμισμενα ΑΦΝΣ. Ξυπνατε ρεεεεεεεεεεεεεεε!!!!!!

     1. Ν01
      Τα AΣΕΠΕ δεν ειναι ανθυποβρυχιακά ,μπορούν να δουν στοχους επιφανείας υπο περιπτωσεις αλλά μεχρι εκει .Δεν μπορουν να δουν και να κυνηγήσουν τίποτα κάτω απο την θάλασσα ούτε φέρουν όπλα,για νάρκες δεν το συζητάμε καν !!!! Επισης ειναι πολυ λίγα για να κάνουν έστω την δουλειά επιφανείας .

      Νο2
      Αν ισως και εφόσον τα τις αργεντινής ηταν σαν αγοράζεις μια φρεγατα S μεταχειρισμένη το 2010 και να τα περάσει μια συντήρηση . Άσκοπο ,αδιάφορο ,ελάχιστης επιχειρησιακής άξιας για τον μάχιμο ελληνικό στόλο … Καμια σχέση με τις δυνατότητες , τις προοπτικές και την κατάσταση που φερετε να εχουν τα δικα μας !!! Η αναβαθμιση που καναμε ηταν best Value for money … Ιδιες δυνατότητες με ενα καινούργιο απλά σε παλαιο συντηρημένο αεροσκάφος με μπολικα ανταλλακτικα, ελληνικα συστηματα, και τεχνογνωσία … Τιποτα απο αυτα δεν ειχαν τα p3 που κατέληξαν στην αργεντινή .

      Νο3
      Δεν ειναι ίδιο »έργο» τουλάχιστον με τις τορπίλες .
      Δεν γινετε παραγγείλουμε Harpoon bl2 για τα ΑΝΣ και να μην παραγγείλουμε για το στόλο επιφανείας και τα F16 .Είναι ξεχωριστό μεσαίο πρόγραμμα και πολλές παραμέτρους και αρκετά χρήματα !!! Μπορει στο τελος να μην ειναι καν Harpoon Bl2 Και να ειναι NSM ,μαζικα σε ολο το ΠΝ να αποσυρθούν οι Harpoon του 1980 .
      Σε αντίθεση με τα Harpoon οι τορπίλες υποβρυχίων δεν ειναι ιδιες με του υπόλοιπου στόλους και μπορούσε να γίνει παραγγελία με τα υποβρύχια (που δεν έγινε) !!!

    3. Μπορώ να σου παραθέσω πληθώρα άρθρων και αναφορών που δίνουν πως τα εκσυχρονισμένα θα φέρουν ΜΟΝΟ LINK 11 !!
     Το θέμα είχε συζητηθεί και στο dr αλλα δεν μπορώ να βρω το link
     https://defencegreece.wordpress.com/2015/05/10/%CE%B5%CE%BA%CF%83%CF%85%CE%B3%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-p-3b-%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%B3%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%BC%CE%B1/

     Τα αλλα που γραφεις είναι ΜΠΟΎΡΔΕΣ as usual

     1. @CK
      Ακου τι γραφει ο συνδεσμος που εδωσες.

      Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΠΑ διαθέτει ιπτάμενα ραντάρ EMB 145 H Erieye τα οποία παρόλο που δεν έχουν σχεδιαστεί να για επιτήρηση επιφανείας, διατηρούν πολύ καλές δυνατότητες σε αυτόν τον τομέα με αποτέλεσμα να αναγνωρίζουν πλοίο μεγέθους φρεγάτας από απόσταση 300+ χιλιομέτρων (!). Το σύστημα ESM/ELINT ALR-733(V)5 επίσης που φοράνε είναι ανώτερων ικανοτήτων από το αντίστοιχο προτεινόμενο που θα εγκατασταθεί στα εκσυγχρονισμένα P-3.

      Συμπερασμα: Τις κυριοτερες ικανοτητες που θελουμε να αποκτησουμε με τα αναβαθμισμενα ΑΦΝΣ, τις εχουμε ηδη με τα ΑΣΕΠΕ της ΠΑ!

      Οταν παραλαβαμε αυτα τα ΑΦΝΣ απο τις ΗΠΑ το 1996, δεν ειχαμε ακομα τα ΑΣΕΠΕ.

      Τα ΑΣΕΠΕ συνεργαστηκαν μια χαρα με τον Στόλο σε ασκησεις.

      Και φυσικα τα ΑΦΝΣ θα ειναι «προσωρινα» αοπλα. (ουδεν μονιμοτερον του προσωρινου στην Ελλαδα)

  2. Διαβασε καλυτερα το αρθρο, η συμβαση ΔΕΝ περιλαμβανε καινουριους ηχοσημαντηρες, αλλα το Π.Ν. αντιληφθηκε προσφατα πως χρειαζονταi και … ΘΑ … κανουν καινουριο διαγωνισμο για την προμηθεια τους. Το ιδιο θα κανουν και με τους Harpoon.

   Επομενως μια χαρα τα εγραφε, οι πληροφοριες του ηταν ακριβεις.

   1. @Jason
    Αρα το «μαλλί» για τα ΑΦΝΣ θα παει αρκετα παραπανω

    -Eπειδη δεν εχει αλλα λεφτα FMS για αυτο το προγραμμα αυτο
    -Επειδη ο Κούλης δεν θα τους δωσει λεφτα απο εθνικους πορους
    -Επειδη δεν υπαρχουν μονο οι ναυταιοι στον κοσμο αυτο, εχουν και οι αλλοι Κλαδοι αναγκες

    για ολους αυτους τους λογους
    τα ΑΦΝΣ θα μεινουν με τους παλαιους ηχοσημαντηρες.

   1. Πες και για το ανέκδοτο με τις μπελάδες! Γαλλική εφημερίδα αναφέρει ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο και μάλλον όλη η υπόθεση βαίνει προς ακυρωση

    1. Όπως έχω επανειλημμένως γράψει το χρηματοδοτικό του προγράμματος ήταν στον αέρα η στη μούγκα!

     Τα νούμερα είναι πολύ συγκεκριμένα και τα 3billion εκτος δυνατοτήτων προϋπολογισμού
     Πολλοί ονειροβατούνε και δεν θέλουν να δουν τη πραγματικότητα

     Η πραγματικότητα όμως θα μας τη ρίξει τη σφαλιάρα

     Και οι γραφικοί [email protected] θα γράψουν πως είναι μια αναβολή στην απόφσαη για να ετοιμαστεί η extra large extended [email protected]

     Έρχεται όπως τα τa AB tου Μαΐου!!

     1. Πολυ σωστα το γραφεις, προκειται για γραφικους και φανατικους υποστηρικτες μιας λυσης με τεραστιο κοστος που θα «βουλιαξει» το Π.Ν. για την επομενη δεκαετια.

      Ο φανατισμος και ο οπαδισμος προφανως ειναι κυριαρχος και διαχυτος στην κοινωνια, τοσο στις ποδοσφαιρικες ομαδες, οσο στα κομματα, αλλα και πλεον μεχρι και σε εξοπλισμους δισεκατομμυριων.

      Εχει χαθει η λογικη. Προφανως ο ορος cost-benefit analysis ειναι κατι αγνωστο σε μερικους.

 2. Πολύ επεξηγηματικό άρθρο, εντυπωσιάζουν οι νέες δυνατότητες. Ωστόσο, όντας κάθε άλλο παρά γνώστης του αντικειμένου και έχοντας διαβάσει διάφορες κριτικές περί του κόστους αναβάθμισης αυτών των assets του ΠΝ, θα ήθελα, αν είναι δυνατόν, ένα σύντομο σχόλιο για το αν το κόστος της αναβάθμισης είναι όντως τόσο μεγάλο, σε βαθμό να είναι σπατάλη χρημάτων που θα μπορούσαν να διατεθούν αλλού.

  1. Διαβασε τα παρακατω για να δεις τι εγινε. Τα χρηματα εχουν προ-πληρωθει. Ηταν πολιτικη αποφαση Καμμενου και Τσιπρα.

   https://www.protothema.gr/politics/article/468966/den-sumferei-tin-ellada-i-sumfonia-ton-500-ekat-gia-ta-aeroplana-/

   https://www.protothema.gr/politics/article/465955/ta-nea-skandalara-i-apeutheias-anathesi-ton-500-ekat-pou-apokalupse-to-thema/

   https://www.protothema.gr/files/2015/04/07/tanea-sel7b.jpg

 3. Καθίστε να δουμε τι θα γίνει τελικά, για πολλά, ακούμε…
  Επίσης μου κάνει η εντύπωση οι πληροφορίες δεν αναφέρουν τίποτα για το θέμα με τις πτέρυγες που έχει προκύψει…
  Οψόμεθα

 4. Μακάρι να γίνουν τα αυτονόητα και να ενσωματοθούν νέες ηχοσημάντρες, harpoon αλλα και τορπιλες! Ετσι θα αποκτήσει περισσότερο νοημα ο εκσυγχρονισμος τους και φυσικά η ανατολικη μεσόγειος αλλα και Αδριατική δεν θα είναι χώρος στον οποιο θα μπορουν να επιχειρούν οι Τούρκοι ανεξέλεγκτα.

 5. Αυτό που γράφτηκε από το δουρειο αν δεν κάνω λάθος ότι υπάρχει πρόβλημα και δεν κουμπώνουν οι νέες πτέρυγες μάλλον παραπληροφορηση ήταν όπως και παλιότερα που είχε γράψει ότι οι 4 LCS θα κάνουν 2 δις και μετά το άλλαξε σε 4 δις.
  Πάντως αν το ρεπορτάζ του σαιτ είναι 100%
  Ακριβες μιλάμε για πολύ καλή αναβάθμιση και αξίζει τα λεφτά της αν τελικά ήταν μόλις 360 εκατομμύρια και τα υπόλοιπα θα καλύψουν το μισό και πλέον κόστος της αγοράς των 4 romeo
  260-140=120 μονο επιπλέον εκατομμύρια για τα 4 romeo.

  1. Το συνολικό ποσό ειναι $500εκ. έχουν καθοριστεί και οι δόσεις.
   Από εκεί και πέρα διορθωτικές κινήσεις καλό ειναι να γίνονται, αν και η πιστοποίηση του χαρπούν στο σύστημα διαχείρισης δεν είναι απλή υπόθεση όσο και προθέσεις να υπάρχουν…
   Βεβαια να δούμε και πότε θα τελειώσει το πρόγραμμα, γιατί παίζουν πολλά στην ΕΑΒ.

 6. Αναρωτιεμαι,. ποσα απο ολα αυτα τα νεα συστηματα και αισθητηρες που προγραμματιζεται να εχουν τα «νεα» ORION P3B, θα μπορουσαν να εχουν κατασκευαστει ή και να σχεδιαστουν στην Ελλαδα, απο Ελληνικες εταιριες;;

  Μια απο τα ιδια…
  ΤΑ ΠΑΝΤΑ απο το εξωτερικο, διοτι η νεο ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΙ θελουν οτι ΜΗ Ελληνικο !!!

  ευγε ελλαντα…..

  1. Ως συνήθως κόβεις το κεφάλι του άλλου πριν τον ρωτήσεις καν πως τον λένε. Νομίζω ότι το σύστημα μάχης είναι από ελληνική εταιρεία για την οποία όμως είχαν ακουστεί διάφορα.

   1. Βασικά μόνο ο κώδικας ειναι ελληνικός όλο το hardware έρχεται απέξω….

    Σε ότι αφορά τι μπορούσε να έχει παραχθεί στην Ελλάδα, μάλλον απολύτως τίποτα, ούτε για τα τακάκια στο σκέλος προσγείωσης δεν υπάρχει τεχνογνωσία.

 7. Μακάρι να αποδειχτούν χρήσιμα κι ας στοίχησαν ο κούκος αηδόνι.

  Το θέμα είναι πως οι Τουρκαλάδες χτίζουν στόλο υποβρυχίων τ.214.
  Δεν αρκεί να μπορούν να εντοπιστούν πρέπει να μπορούν και να καταστραφούν.

  Ή πρέπει να σκεφτούμε πρωτοπόρες λύσεις, ή να προχωρήσουμε στην αγορά των 7 κι όχι 4 Ρωμαίους ROMEO MH-60R και να δούμε με τι θ αντικατασταθούν οι φρεγάτες S. Ίσως με ναυπηγικό πρόγραμμα καλού αριθμού εξειδικευμένων κορβετών γύρω στους 2000 τόνους ( εξειδικευμένων; δλδ με καλές ASW δυνατότητες και μέτριες προς φτωχές τις υπόλοιπες δυνατότητες ωστε να πέσει το κόστος)

 8. Προσωπικη γνωμη:

  «Michael Kratsios «
  Acting Under Secretary of Defense for Research and Engineering and Chief Technology Officer of the United States.
  (αρχηγος υπηρεσιας νεων τεχνολογιων των ΗΠΑ και υφυπουργος στον γραμματεα του υπουργειου Αμυνας των ΗΠΑ).

  Γεννημενος στις ΗΠΑ, μεγαλωσε στην Ελλαδα βαπτιστηκε στον Ναο στους Αγ. Αναργυρους με γωνεις απο την Χιο.

  Τετοια προσωπα τετοια μυαλα, επρεπε να ειναι στην Ελλαδα, κι οχι να εχουμε μαζεψει ολη την λεπρα κι την σαπιλα του πολιτικου γιγνεσθαι του πλανητη Γη, εδω στην Ελλαδα.

  America’s Global Tech Leadership: A Conversation with U.S. CTO Michael Kratsios
  www . youtube . com/watch?v=nUvI22e9TMM

  1. Αν οι Αμερικάνοι είχαν τα ίδια μυαλά με μας (που α εκφράζεις πολύ όμορφα λέγωνας «εχουμε μαζεψει ολη την λεπρα κι την σαπιλα του πολιτικου γιγνεσθαι του πλανητη Γη») να είσαι σίγουρος πως δεν θα ανέβαινε ποτέ ψηλά ο Michael Kratsios ώστε να δείξει τι αξίζει αφού θα είχε την στάμπα «της λεπρας κι της σαπιλας του πολιτικου γιγνεσθαι του πλανητη Γη».

   Όπως λέω, οι δήθεν εθνικιστές μόνο να αποδυναμώνουν το έθνος ξέρουν, τίποτε άλλο.

   1. ΟΛΟΙ, με την λεξη – δηθεν – η οποοια ακολουθει την ιδιοτητα ή την κατα φαντασια αξια τους, ως ατομα.

    Και οπως ΟΛΟΙ μας εχουμε νιωσει στο πετσι μας, η σημερινη κοινωνια του νεο Ελληνα ειναι ΠΗΧΤΡΑ απο ατομα του δηθεν κι του …. «Ξερεις ποιος ειμαι εγω».

    Σωστα τα λες, ενας Μιχαλης Κρατσιος, στην Ελλαδα του σημερα θα ειχε μεινει μπουκαλα κι στην καλυτερη των περιπτωσεων θα ηταν γκαρσονι σε καποιου αλλοδαπου την ψαροταβερνα !!

     1. Ναι εκανα λαθος.

      Δεν σε υπολογισα για διεθνιστη…….

      Δοξα τον Καλο Θεο που υπαρχουν και οι Εθνικιστες, για να μην υπαρχουν οι διεθιστες !!!!!!!

     2. ε και να η απάντηση και για τους δυό σας 24 χρονια πριν:

      https://www.youtube.com/watch?v=okhrt4qM7Po

      … που ισχύει 101% ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ.

      Για να ξέρετε πόσο γραφικοί και τριτοκοσμικοί δείχνετε με αυτά που λέτε, σε εμας που φύγαμε για τους λόγους που περιγράφονται στο βίντεο .

      Οταν μας πιάνει νοσταλγία για επιστροφή στη Ελλαδα, μπαίνουμε σε ελληνικα forum/twitter/αμυντικα κλπ διαβαζουμε τα σχόλια και επιβεβαιώνουμε οτι δεν πρέπει να γυρισουμε πίσω (για άλλους 6-12 μήνες).
      Εμεις του εξωτερικού σας ευχαριστούμε για την ποιοτική πληροφόριση .

      Καλή συνέχεια. [siwtch to read-only]

     3. @ metanastis

      πρωτεινω, να κανεις ενα σχεδιαγραμμα, ναζι με πληρες βιβλιο-εγχειριδιο, στο οποιο θα γραφεις το τι προτιμεις να εχει η Ελλαδα, στον τομεα κι στα θεματα που σου ενδιαφερουν κι βεβαια παντα αναλογα με το σχεδιαγραμμα απο το οποιο θα καραλαβαινουμε την εικονα της Ελλαδας που θελεις.
      Σαρκασμος.

      Εαν θελεις κατι να αλλαξει, ΕΛΑ, λαβε μερος στην Ελληνικη κοινωνια κι μεσω του αγωνα σου κανε τις αλλαγες που προσδοκεις κι επιθυμεις.

      Κι αλλοι γεννηθηκαν στο Εξωτερικο, σπουδασαν/εργαστηκαν κι γυρισαν για την θητεια τους και εχουν παραμεινει – δεν την εχουν κανει για πιο πρασινα λειβαδεια, τα οποια υπαρχουν ΠΑΝΤΟΥ κι ΟΛΑ ειναι εκτος Ελλαδος !!!

 9. 1. Tο MAD είναι το ΑΝ/ΑSQ-81. To AN/SQS-10 είναι σόναρ.
  2. Αν βγει το MAD, χωρίς να μπει κάποιο άλλο στη θέση του, είναι εγκληματικό. Μάλλον να ισχύει κάτι διαφορετικό..
  3. Το P-3 νομίζω παίρνει 85-87 ηχοσημαντήρες.

 10. Το αεροπλάνο είναι τελικά πολύ καλό. Νομίζω ότι οι ναυταίοι όλο αυτό τον καιρό έκαναν πλάκα τόσο στους έξω όσο και στους μέσα.

 11. Καλησπέρα κ. Νικήτα,
  είχα την τιμή και την ευχαρίστηση να απαντήσετε σε απορίες μου γύρω από θέματα στρατιωτικών εξοπλισμών, από παλιότερες εποχές, και σε άλλα sites και σε αυτό και πάντα σας εκτιμούσα για τις απόψεις σας.
  Να ρωτήσω για το τωρινό άρθρο, κατά πόσο ο εξοπλισμός του P-3B Orion της ενδιάμεσης λύσης (όπως τον αναφέρετε) θα παραμείνει ως έχει ή θα αναβαθμιστεί και αυτός στο πρότυπο των υπολοίπων, και αν όχι, τί αξία πλέον έχει στο σύγχρονο πεδίο και ποια θα είναι η χρήση του ενδιάμεσου P-3B, αν ο εξοπλισμός αυτός δεν θα έχει κάποια ιδιαίτερη αξία.

 12. Καλά όλα αυτά, αλλά δεν βλέπω κιχ για το πότε θα πάρουμε έστω ένα από τα καλά. Γιατί αν είναι να τα πάρουμε σε 3 χρόνια, τι να τα κάνουμε.

  Αντιλαμβάνεται κάποιος πως ότι είναι να γίνει είναι να γίνει σε λίγους μήνες? Αυτοί την στιγμή θα έπρεπε όλοι να δουλεύουν σαν πύραυλοι ώστε οποιοδήποτε σύστημα μπορεί να ενισχύσει σημαντικά και έστω με υπεράνθρωπες προσπάθειες να είναι έτοιμο σε λίγους μήνες, να κάνουν focus εκεί και να τα δώσουν όλα.

  @defencereview καλό θα ήταν να μας ενημερώσετε και τι γίνεται με τις FOS και με τις τορπίλες. Σε άλλα σαιτ γράφτηκε ότι για FOS C-27 άκυρο, ενώ είναι να εγκριθούν οι FOS των Μιράζ, των σκαλπ και των ελικοπτέρων του ναυτικού. Πόσο γρήγορα αναμένεται να τρέξουν αυτά και πόσο γρήγορα θα μπορούν να αυξηθούν τα αεροσκάφη που πετάνε?

  Για τα Μιράζ παλαιότερα γράφτηκε ότι τα ΗΑΕ μας δώσανε διάφορα απάρτια από αυτά που περισσέψανε από αυτούς λόγω αναβαθμίσεων που έκαναν, μήπως αυτά βοήθησαν να ανέβουν οι διαθεσιμότητες?

  Η FOS των εκπαιδευτικών αεροπλάνων τι γίνεται?

 13. Πολλα ΘΑ βλεπω και τρομαζω.Η τυχη των ΘΑ ειναι γνωστη.

  Απο την αλλη μαθαινουμε οτι ΚΑΙ ο διαγωνισμος FOS των T-6A μετα απο αυτον των C-27J ακυρωθηκε.

  Οποτε αυτοι που καταπινουν τις καμηλες και διυλιζουν τα κουνουπια ας μην χαιρονται με τα ΘΑ και ας μην ζητανε λογοκρισια.Αν θελουν λογοκρισια υπαρχει η ΠΤΩΣΗ οπου και η προσφιλης τους τεχνη χρησιμοποιειται συνεχως και θα βρουν και αλλους με ιδιες με αυτους αποψεις οι οποιοι επιτιθενται με πολυ ασχημους χαρακτηρισμους σε αλλους σχολιαστες.

 14. Οι παλιοί λέγανε όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα μικρό καλάθι. Τα όπλα θα τα πάρουν όπως πήραν και τιςτορπιλες και τα βλήματα για τα Λέο.Ασε που δεν ξέρουμε αν θα προφθάσουν να χρησιμοποιηθούν.Αυτο το τελευταίο κρατήστε το στο πίσω μέρος του κεφαλιού σας

 15. Θυμαμαι ενα παλιο αρθρο του κ. Βλασση νομιζω, σχετικα με τη μεγαλη ευκαιρια που χασαμε με τα S-3 Viking , που χρειαζονταν το ενα 3mil για να επανελθουν σε υπηρεσια. Με τα viking να εχουν 10,000 ωρες πτησεις ακομα. Τα οποια viking να μπορουν να λειτουργουν και ως τανκερ !

  Αλλα οχι, εμεις εχουμε να καλυψουμε το GIUK gap και να ψαχνουμε σοβιετικα υποβρυχια στον Ατλαντικο, επομενως χρειαζομαστε τετρακινητηρια 50ετιας.

  Μιζα κι αγιος ο Θεος

  1. Ιδού το αρθρο του Σαββα Βλασση.

   https://doureios.com/i-aeroporia-naftikou-poy-tha-mporouse-na-yparhei-simera-alla-den-ithelan-oi-navarhoi/

   Τα S3 Viking ηταν κορυφαια ανθυποβρυχιακα αεροσκαφη, και λειτουργουσαν και ως ελαφρα βομβαρδιστικα.

   Το αρθρο καταγγελει οτι οι ναυταίοι θελανε την αναβαθμιση των Orion και την ιδρυση δικης του «Ναυτικης Αεροποριας» , αφενος λογω κλαδικου εγωισμου, αφετερου για να αποκτησουν πτυχια χειριστου τετρακινητηριου αεροσκαφους, ιδιαιτερα χρησιμα στην Πολιτικη Αεροπορια μετα την αποστρατεια.

    1. Ωραία όλα αυτά που λέει για τα Viking στο άρθρο, αλλά αυτοί που λειτουργούσαν τα συγκεκριμένα αεροσκάφη σε αυτό τον ρόλο, λειτουργούσαν παράλληλα και μεγάλο αριθμό Orion σε διάφορες εκδόσεις.

     Για να μην παρεξηγηθώ, δεν στέκομαι ούτε επιμένω στο μοντέλο P-3 αλλά στο γεγονός ότι τα Viking προφανώς δεν ήταν αρκετά για τους αμερικανούς, ενώ σήμερα έχουν αποσυρθεί τα περισσότερα απο την ενεργό υπηρεσία ως ανθυποβρυχιακά μέσα στις ομάδες μάχης του USN που περιπολούν στους ωκεανούς. Ενώ τα Orion συνεχίζουν να πετάνε σε ενεργές μονάδες παράλληλα στα νέα Poseidon.

     Ασφαλώς θεωρώ σκανδαλώδη την υπόθεση με την ασυμβατότητα των πτερύγων στα παλιά αεροσκάφη, όπως και την απόφαση να τα αποσύρουν εξαρχής απο την υπηρεσία στο ΠΝ χωρίς να υπάρχει αντικατάσταση -αφού δεν φρόντισαν να υπάρξει- λες και αλλάξαμε γεωγραφική θέση και δεν ήταν πλέον απαραίτητα για εναέρια επιτήρηση των θαλασσών. Μόνο για να τα ξανά ανακαλύψουμε μετά απο 10 χρόνια, αφού τα αφήσαμε να σκουριάζουν εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες, χωρίς την ελάχιστη προετοιμασία για μακρά αποθήκευση όπως συνηθίζεται απο τους αμερικανούς τους οποίους προσπαθούμε απελπισμένα να μιμηθούμε…

     1. Το θεμα ειναι οτι viking και orion ειχαν διαφορετικες αποστολες. Τα orion ειχαν να καλυψουν ωκεανους ολοκληρους και κυριως το giuk gap. Τα δε viking ως αεροσκαφη αεροπλανοφορου, ειχαν ρολο πολλαπλων αποστολων – ανθυποβρυχιακων, εναεριου ανεφοδιασμου, ηλεκτρονικου πολεμου και κρουσης.

      Τα orion ηταν και ειναι χρησιμα κυριως για χωρες που εχουν να καλυψουν τεραστιες αποστασεις, πχ η Νορβηγια που πρεπει να καλυπτει θαλασσια περιοχη οσο ολη η Μεσογειος. Εμεις απο την αλλη εχοντας νησια ως αεροπλανοφορα και μικρες υδατινες εκτασεις, μας ταιριαζαν πολυ περισσοτερο τα μικρα φτηνα, ευελικτα πολλαπλων αποστολων viking.

      Οι Αμερικανοι εκαναν κρα να τα δωσουν στους Κορεατες, ωστε να μην σαπιζουν απλα στην Αριζονα. Τυολαχιστον μεχρι το 2016 υπηρχαν τρεις ντουζινες σε εξαιρετικη κατασταση και απο αυτα προωθουσαν στην Κορεα. Το κοστος δε θα ηταν ελαχιστο για ενα asw τζετ που δρα και ως ιπταμενο τανκερ. Θεωρητικα ΕΑΝ αγοραζαν και οπλα, θα μπορουσαμε να εχουμε απο το τελος του 2017 μια ντουζινα δικινητηρια τζετ, που φερουν απο 2 harpoon εκαστο και υπολειπομενες 10-12,000 ωρες πτησης.

     2. Νομίζω ότι τα δυο μοντέλα αλληλοσυμπληρώνονταν στο οπλοστάσιο του USN, αφού λειτουργούσαν παράλληλα ενώ στον ανθυποβρυχιακό αγώνα η αποστολές ήταν οι ίδιες.
      Αυτό με την κάλυψη μεγάλων αποστάσεων για ωκεανούς το έχω ακούσει και για τα Poseidon που αντικαταστούν σταδιακά τα P-3 η τα Nimrods στην περίπτωση του RN.
      Για την παρακολούθηση στα στενά της έξοδο προς τον βόρειο ατλαντικό υπήρξε και υπάρχει ένας συνδιασμός μέσων που αποτελείται απο το σύστημα SOSUS τα υποβρύχια SSN και επιπλέον τα εναέρια μέσα.
      Η αξία των προσπαθειών αποτροπής στην περιοχή σηκώνει κατά την γνώμη μου μερική συζήτηση, αφού τα ρωσικά στρατηγικά υποβρύχια το βορείου στόλου που ενδιαφέρουν κυρίως το ΝΑΤΟ περιπολούν σε άλλα σημεία που δεν είναι εύκολα προσβάσιμα για τα πλοία και υποβρύχια του ΝΑΤΟ, αφού παίζουν σε ξένη -ρωσική- έδρα, ενώ οι πύραυλοι φτάνουν άνετα μέχρι την Αμερική και σε όλες τις υπόλοιπες χώρες του ΝΑΤΟ χωρίς να είναι απαραίτητη η ανάπτυξη των ρωσικών SSBN στον ατλαντικό, αλλά αυτή είναι άλλη μεγάλη συζήτηση.

      Επιστρέφοντας στα Ορίον θέλω να επισημάνω ότι δεν είναι μόνο η απόσταση που παίζει ρόλο, αλλά και η παραμονή στον αέρα, χωρίς ανεφοδιασμό αφού δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα στην Ελλάδα. Αυτό δεν θα άλλαζε και με τα Viking αφού μπορούν να φέρουν μόνο σύστημα Probe-and-drogue που μπορεί να εξυπηρετήσει μόνο τα M2000 στην ελληνική περίπτωση.

      Όσο αφορά την ικανότητα για μεταφορά των Harpoon και επειδή ανάφερες τα φυσιολογικά αεροπλανοφόρα στην Ελλάδα, δεν νομίζω ότι ήταν κάτι που δεν έχουμε ήδη με τον συνδιασμό M2000 – Exocet που έχουν μάλλον και μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης σε ένα σύγχρονο πεδίο μάχης απέναντι σε έναν αντίπαλο με παρόμοια μέσα, αφού έχουν και αξιόλογες ικανότητες για αυτοάμυνα και αντεπίθεση απο εναέριες απειλές, με συνέπεια να μην χρειάζονται προστασία απο εχθρικά αεροσκάφη σε αντίθεση με τα Orion η Viking.
      Μένουν οι δυνατότητες για εντοπισμό υποβρυχίων με ηχοσημαντήρες και το σύστημα εντοπισμού μαγνητικών ανωμαλιών. Έτσι και πραγματική αξία των Viking είναι νομίζω περιορισμένη η ας πούμε ότι δεν θα έφερε την επανάσταση στον ανθυποβρυχιακό αγώνα με εναέρια μέσα.

      Εφόσον η εισαγωγή νέου συστήματος στοιχίζει πάντα αρκετά, χρήματα είτε είναι νέο σχέδιο είτε παλιό, θα προτιμούσα προσωπικά ένα ελικόπτερο με αρκετή ικανότητα για μεταφορά εξοπλισμού αποστολής και όπλων, όπως το μοντέλο AW 101 Merlin που φέρει αρκετό εξοπλισμό νω μπορεί να εξοπλιστεί και με ένα σύστημα Crowsnest AEW χωρίς να αλλάξεις πλατφόρμα.
      Η ιστορία σκοντάφτει φυσικά στο οικονομικό και στην νοοτροπία, όπως τα περισσότερα θέματα στην Ελλάδα που έχει κακομάθει στις εύκολες «λύσεις» για να υποχρεώνεται συνέχεια στους αμερικανούς που επιλέγουν πιο σύστημα θα έπρεπε να έχουμε και πιο όχι επειδή θα ανησυχούσε ο τούρκος.

     3. Σε μια χωρα που χειμαζεται απο την οικονομικη πτωχευση εδω κ μια δεκαετια κ στην οποια εμφανιστηκαν τα πρώτα επιφυλακτικα σημαδια ανακαμψης υστερα απο αιματηρες φοροδοσιες μονο σκεψεις αυτοκτονιας ερχονται στο μυαλο για τους λογους που οδηγησαν στο πρωτο εξοπλιστικο μετα απο 15 χρονια να ειναι τα σκαφη αεροναυτικης συνεργασιας με αυτον τον τροπο κ με αυτην την τιμη.Ειναι τοσο απλο.
      Οταν διαβαζεις για κατι εγωιστικα τυπου αεροπορια ναυτικου η για διπλωματα τετρακινητηριων η για τα μεταχειρισμένα C η τα Viking ειναι ν κοψεις φλεβες.Προτιμουσα την εκδοχη με το συμπαθειο κιολας οτι ειμαστε τα τανακια του νατο κ πηραμε αφνς κ ρομεο παρα για να αποκτησει καποιος κακομοιρης γαλονια κ διπλώματα.Τελικα δεν θα μαθουμε κ ποτε γιατι οχι μονο επικρατει πληρης παραπληροφόρηση αλλα γιατι ακομα κ αυτα που δωσαμε η ειναι μα δωσουμε ειναι κυριολεκτικα ατον αερα.

 16. Όλες αυτές οι αποστολές είναι εφικτές για πχ Ρώσικα υποβρύχια, σε ενδεχόμενη σύρραξη με την Τουρκία δεν μπορεί να κάνει κάτι ιδιαίτερο, αν πχ πάει να πλησιάσει το Καστελόριζο θα έρθει ένας πύραυλος του S-400 να συζητήσει μαζί του τι ωραίες ανθυποβρυχιακές αποστολές είναι ικανό να κάνει (και αυτό στην περίπτωση που γλυτώσει από τα F-16 της Τουρκίας που για να τους βγει πιο οικονομικά, αντί να καταναλώσουν έναν πύραυλο εκατομμυρίων του S-400 θα πάνε να το πολυβολήσουν, όντας κάτω από την ομπρέλα τω S-400.

  Περαιτέρω, θεωρητικά οι Τούρκοι δεν θα χρειαστεί να βγάλουν τα υποβρύχιά τους καν στην θάλασσα, αφού την δουλειά εναντίον των Ελληνικών πλοίων θα την κάνουν με τους Atmaca.

 17. Και όσο εμείς γράφουμε τα σχολιάκια μας εδώ, από ότι φαίνεται η Τουρκία είναι στο παραένα να ανοίξει και άλλο μέτωπο, απλώνοντας και άλλο τα πλοκάμια της (Αρμενία Αζερμπαϊτζάν).

  Είναι απίστευτο αυτό που γίνεται, έχουν ανοίξει 100 μέτωπα μεσαίας έντασης με πολύ έξυπνο τρόπο (άλλοι πολεμάνε για αυτούς, και αυτοί έχουν την υψηλή επίβλεψη, συντονισμό και παροχή υλικού).

  Κουρδιστάν,
  Συρία
  Β. Ιράκ
  Αζερμπαϊτζάν/Αρμενία
  Κύπρος
  Λιβύη
  Αίγυπτος
  και με δυνατές παρενοχλήσεις σε:
  Ελλάδα (όπου έρχεται σιγά σιγά)
  Ισραήλ (όπου είναι δια αντιπροσώπων χαμηλής έντασης)

  Με τόσες άμεσα εμπλεκόμενες πλευρές, και ακόμη περισσότερες έμμεσα εμπλεκόμενες (Ρωσία, Ιταλία, Γαλλία, ΗΑΕ, ΣΑ, Κατάρ, Τυνησία, Ιορδανία, Λίβανος κτλ), αρχίζει να μοιάζει σαν ένας μίνι παγκόσμιος πόλεμος σε slow motion και όλοι απλά κοιτάνε σαν υπνωτισμένοι (ακριβώς γιατί είναι μικρής μεσαίας έντασης και σε αργή κίνηση).

  Ο άλλος χρεωκοπεί και τα παίζει όλα για όλα, και υπάρχουν συμφέροντα για την μη χρεωκοπία του (όσοι τον στηρίζουν) και συμφέροντα υπέρ της χρεωκοπίας του, είναι περίεργο που θα πάει το όλο πράγμα.

  1. Δε λες πάλι καλά, έχουμε τους δικους μας που είναι στη νιρβάνα τους, ας έχουν τα νεωοθωμανικα σχέδια τους και να παίζουν τον τσαμπουκά για να τραβάνε λεφτά απ το atm τους μέχρι να τους τελειώσουν, ας είναι στην πρίζα, δικό τους πρόβλημα.

  2. Αποψη μου.

   Οσο περισσοτερα – πολεμικης αντιπαραθεσης – μετωπα ανοιγει η τουρκια τοσο καλυτερα για την Ελλαδα.

  3. Συμφωνούμε…. κάποια στιγμή είμαστε οι επόμενοι. Το πότε δεν γνωρίζουμε, εδώ στην κοσμάρα τους όλοι, κανένα αναδρομικό να πέφτει και δεν βαριέσαι….

   Μήπως ήρθε ή ώρα να κάνουμε μια συμμαχία των κρατών που ανακατεύεται η Τουρκία;

 18. Ενα Λεπτο.

  Ολα αυτα ωραιa κι καλα με τα ORION P3B

  Αλλα, υπαρχει ενα μικρο προβληματακι.

  Το Αιγαιο ειναι ΠΟΛΥ μικρο, ωστε να εχεις αυτα τα σκαφη Ναυτικης συνεργασιας , να κοβουν βολτες μικροτερο του 400 χιλιομετρα μακρια απο τις ακτες της Ιωνιας.

  Δεν θελει πολλα, για να αποσπασει ο εχθρος την αεροπορικη καλυψη που παρεχεται στα ORION P3B απο μαχητικα συνοδειας κι να ριξει μεσω δυον με τρεις συστοιχιες εδαφους αερος, κι να τα κανει ενα ωραιο πυροτεχνημα. Οι S400, ουτε καν χρειαζονται σε μια τετοια πιθανοτητα!

  Ρητορικη ερωτηση:
  ΓΙΑΤΙ να μην αγορασουμε πυραυλους, κι Τορπιλες;;;;

  Αγοραζουμε πυραυλους επιφανειας επιφανειας Scalp Naval & EXOCET MM40, να τα φορτωσουμε στα νησια του Αιγαιου διασκορπισμενα, με ειδικες συστοιχιες

  Και τορπιλες, αντι για υποβρυχια, να ειναι αποθηκευμενες κι αυτες διασκορπισμενες ατα νησια του Αιγαιου κι να τις ενεργοποιησεις μεσα απο ειδικες πλατφορμες ημιβυθιζομενες, κατι που εχουμε την τεχνογνωσια να το πραγματοποιησουμε.

  Ξερετε ΠΟΣΟ χρημα ΚΑΙ χρονο θα γλυτωσει το κρατος;;;;;;

  Ο πολεμος ΑΛΛΑΖΕΙ, κι το πως διεξαδεται μια μαχη μεταλλαζεται. Αυτο που εχει προτεραιοτητα δεν ειναι η πλατφορμα του πυραυλου, οπλου ή πυροβολου κλπ.

  Αυτο που εχει προτεραθιοτητα ειανι ΜΟΝΟ το αντικειμενο που θα μεταφερει το κυριο πληγμα στον εχθρο – το KILL SHOT !

  1. Για τα συμφέροντα τους που βάζουν πάνω απ την πατρίδα, και τα κόμπλεξ που έχουν αποκτήσει μέσα απ το στράτευμα διαχρονικά και μέσα απ τη κοινωνία ( εγώ είμαι ο καλύτερος κοίτα τι έχω κάνει ), και έτσι ψυχικά πιάνεις πάτο, ανίκανος να λάβεις λογικές αποφάσεις.Μεσα απ τον άνθρωπο υπάρχει η ψυχή και μέσα απ την ψυχή εκπορεύεται το λογικό ή το αλόγιστα. Ότι έχεις βρει μπροστά στη ζωή σου είτε αρνητικό είτε θετικό το λαμβάνεις, έτσι πολεμάς και διώχνεις το αρνητικό ( ή κρατάς το θετικό )που σε διαβάλλει πριν γίνει τελικά αλογιστο,γι’αυτό και παιρνονται αποφάσεις παραλλογες. Βάλε και τα θέλω του ατόμου για προσωπικό όφελος και γίνονται αυτά που γίνονται. Από κει και πέρα ριζονουν κάποια πράγματα και νοοτροπίες τα οποία λόγο στρατού μεταδίδονται ποιο ευκολα λόγο διαταγής, ανίκανοι να κοιτάξουν το μετά.Στη στρατιωτική ιστορία θα δεις πολλές τέτοιες περιπτώσεις. Αυτά με λίγα λόγια.

 19. Θα παω εναντια στη μιζερια που καταντα συνηθως παραπληροφορηση καποιων εδω μεσα, με αρχηγο τον
  ακατονομαστο που παραπληροφορει καθως οτι και να γραψει το σαιτ, αυτος επιμενει οτι δεν θα γινει τιποτα!
  Θα πω λοιπον οτι αν οι Belharra ειναι στην super διαμορφωση που εγραψε το σαιτ πριν μια βδομαδα (αφηνω στην ακρη την Belharra XL καθως ειναι μαλλον ευσεβης ποθος και οχι πραγματικοτητα) με τους 24 aster30, τους 8 mdcn, τους 21 Ram Block2, το strales, τα ECM/Decoys, τα 2 φοβερα sonar, το ελικοπτερο Romeo60, και κυριως το ρανταρ SeaFire και τις μεγαλες δυνατοτητες ηλεκτρονικου πολεμου που εχει το πλοιο, αν τα πλοια ειναι τελικα 4 μακροπροθεσμα, τοτε ο συνδιασμος 4 Belharra, 4 η 5 P-3Orion τα
  4 ασεπε ΕΜΒ-145Η και τα 84 F-16viper, ολα με link 16 και κορυφαια ρανταρ και υπολογιστες ειναι συνδιασμος αχαστος και για αιγαιο και για μεσογειο.
  Ενα μονο παραδειγμα θα αναφερω τα P3 μπορουν να λειτουργησουν και σαν αναμεταδοτες στο Seafire των Belharra και ετσι αυτο να μην περιοριζετε απο την καμπυλοτητα της γης και να βλεπει σχεδον μεχρι τα 500 χιλιομετρα της εμβελειας του.

  1. Κανενας δεν λεει οτι ειναι κακα πλοια οι Μπελχαρες. Το ερωτημα ειναι αν ειναι ακρως υπερκοστολογημενες, και αν ειναι ο σωστος τροπος να δαπανησουμε 3 δισ. ευρω. Αν ησουν Υπουργος Αμυνας και σου δινανε 3 δισ. ευρω για στρατιωτικο εξοπλισμο, αυτο θα εκανες; Θα αγοραζες 2 φρεγατες;

   1. Αυτό ακριβώς ειναι το θέμα και σωστά θα ακυρωθεί, αν ακυρωθεί μιας και είναι εξ ορισμού λάθος αυτή η επιλογή όσο και καλό πλοίο να είναι, προσωπικά πιστεύω ότι απλά τρενάρουμε το θέμα… αφού χρήματα δεν υπάρχουν πόσο μάλλον με τα φετινά οικονομικά δεδομένα.

    Γίνομαι κουραστικός βέβαια και ζητώ συγνώμη, αλλά αυτές οι ριμάδες Adelaide πρέπει να είναι πολλοί ρηχοί όσοι τις άφησαν, βέβαια εδώ ήθελαν να παραδώσουν τους Τούρκους πριν τους ζητήσουν…

   2. 3 δις για πραγματικές φρεγάτες αεράμυνας με δυνατότητες που έχουν τα
    αντιτορπιλικά Horizon!!!!ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΝΑ ΤΟ ΑΡΝΗΘΟΥΜΕ ΔΙΟΤΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΘΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥΝ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ!!! ΘΑ ΑΛΟΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΌΓΕΙΟ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΗΣΗ….!!!!ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΘΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΘ ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΑ tchiconderoga.!!,οσω για τα λεφτά…να κόψει τον απαφτοτου ο πρωθυπουργός και να τα βρει αλλιος μετά στην εξωτερική πολιτική δεν θα μπορείς να διεκδικήσεις τίποτα και ΚΑΝΕΙΣΔΕΝ ΘΑ ΣΕ ΠΕΡΝΕΙΣΤΑ ΣΩΒΑΡΑ…..!!!!!ΜΟΝΟ ΜΕ ΟΠΛΑ πρωστατευεις την ΑΟΖ και τα νησιά από έναν κακομαθημένο γείτονα και όχι με λόγια του αέρα!!!!

    1. Όλα τα πλοία χρειάζονται αναβάθμιση στην διάρκεια της επιχειρισιακής τους καριέρας.

     Και με τον ρυθμό που εξελίσεται η τεχνολογία, πρακτικά τα νέα πλοία θα χρειαστούν 2-3 καλές αναβαθμίσεις προκειμένου να είναι πλήρως αξιόμαχα μέχρι τέλους.

  2. » τα P3 μπορουν να λειτουργησουν και σαν αναμεταδοτες στο Seafire των Belharra και ετσι αυτο να μην περιοριζετε απο την καμπυλοτητα της γης και να βλεπει σχεδον μεχρι τα 500 χιλιομετρα της εμβελειας του»

   Εχεις κάποια πηγή γι αυτό? Γιατί τεχνικά δεν μου ακούγεται πολύ βάσιμο.

   Αυτό που μπορεί να κάνει είναι να στέλνει μέσω link-16 την εικόνα απ το δικό του ραντάρ στις Μπέλλες.

   1. Καλύτερα, να προσγειωθουν κάποια μυαλά εκει στο ΠΝ, γιατι οι ανθρωποι είναι εκτος πραγματικοτητας και να ζητάνε πράγματα εντός οικονομικής πραγματικότητας, ή θα βάλουν μυαλό και θα γίνονται αγορές οπλικών συστημάτων απ’όλους τους κλάδους που να εγγυονται την αποτροπή και την ασφάλεια της χωρας στο σύνολο ή να πάνε στα σπιτια τους. Και να εύχονται να μη ψηφίσει ο ιδιωτικός τομέας γιατί το κράτος ούτε βίδα δε μπορεί να φτιάξει, και τα όνειρα τους για bell, romeo, tiki, και ότι άλλο σκέφτεται το μυαλό θα είναι όνειρο απατηλό.

  3. Μάλλον σου διαφεύγει πως δεν μας περισσεύουν τα 2.5-3 billion @ 2 [email protected]!!!

   Επίσης μάλλον σου διαφεύγει πως ένας αργος τεράστιος στόχος όπως τα P-3 δεν έχουν ελπίδα επιβίωσης στο Αιγαίο έτσι και αρχίσει το πιστολίδι

   Τώρα τι αναμετάδοση του σήματος του SEAFIRE θα κάνουν μονο εσύ το ξέρεις

   Η μπούρδα δεν έχει όρια!!!

   1. Αυτό που παρατήρησες για την ελπίδα επιβίωσης ισχύει και για τα επίσης αργά 4 MH-60R για 260 εκατ. -που δεν το λες και προσφορά- που δεν χρειάζεται να γίνει και πόλεμος η μια γενικευμένη σύρραξη για να φύγουν στον πατώ της θάλασσας, με παράδειγμα το γεγονός στα Ίμια, άσχετα τι λένε μερικοί επικίνδυνοι για πριτσίνια που δήθεν ξεκόλλησαν απο την πίεση στο βυθό, είναι και αυτά μπούρδες και μάλιστα χοντρές.
    Οποίος πιστεύει ότι τα ελικόπτερα θα επιβίωναν περισσότερο απο τα ελικοφόρα αεροσκάφη σε μια σύρραξη, ονειρεύεται επίσης ρομαντικά σενάρια μυθιστορημάτων…

    Η ουσία είναι ότι ένα χαμένο ελικόπτερο σπρώχνεται εύκολα κάτω απο το χαλί με επικοινωνιακές μπούρδες και μαγειρεμένα πορίσματα για πριτσίνια, ενώ αν χαθεί ολόκληρο πολεμικό πλοίο τα πράγματα θα είναι εντελώς διαφορετικά, αλλά αυτό δεν το λένε οι φωστήρες, επειδή ξέρουν ότι θα αναγκαστούν να αντιδράσουν, αλλιώς θα τους λιντσάρουν όπου τους πετύχουν…

 20. Aʼντε πάλι τα ίδια και τα ίδια

  LINK16:
  Όλες οι πληροφορίες μίλαγαν για LINK 11 μονο
  Εάν ξύπνησαν και βάζουν LINK 16 τότε καλά κάνουν

  ASW
  Ο ανθυποβρυχιακός εξοπλισμός των P=3B από MAD μέχρι ακουστικό επεξεργαστή ήταν δεκαετίας 60και δεν δούλευε καν όταν παραλήφθηκαν στη δεκαετία του 90!
  Οι ηχοσιμαντιρες είναι ληγμένοι από το 09!!

  Και θέλετε να πιστέψετε πως το ενδιάμεσο μουσειακό έκθεμα εντόπισε υποβρύχιο to 2020??

  Μ00000ονο με τα κυάλια!!

  Για τα εκσυχρονισμένα p-3
  Επαναλαμβάνω πως χρειάζεται Acoustic signal processor και ουδεμία αναφορά γίνετε για αυτό στο παραπάνω άρθρο
  Το M2IMS ΔΕΝ είναι για επεξεργασία σήματος sonobuoys

  Οι «ηχοσιμαντιρες» δεν υπάρχουν και είναι πανάκριβοι! (>1000$ / each !!)
  Δεν υπάρχει περίπτωση να χρhσiμιποιιθουν»επιχειρησιακά σε καιρό πολεμου αφού απαιτείται πλhρη αεροναυτική υπεροχη –specific flight patterns

  Σε καιρό ειρήνης είναι poly αρκιβή
  Στο παρελθόν mosno σε «ΠΑΡΜΕΝΙΟΝΕΣ» γίνοντα χρήση sonobuoys!

  RADAR-CAMERA
  Το radar και η κάμερα είναι παλιάς τεχνολογίας
  Τα χαν τα αυστραλέζικαP-3C 15-20 χρονια πριν πετάξουν τα ελληνικά!!

  HARPOUN
  Μονο ένα αεροσκαφος φέρεται να είχε καλωδιώσεις για HARPOUN
  Εάν τροποποιούνται ώστε να το φέρουν θα δείξει!!

  Ανακεφαλαιώνοντας:

  Κάποιοι προσπαθούν να δικAιολογισουν τα αδικαιολόγητα

  Ας απαντήσουν εάν αληθεύουν τα δημοσιεύματα περί μη ταιριάσματος νέων πτερύγων παλιών ατράκτων

  Ας απαντήσουν ΕAΝ και ΠΟΤΕ θα δοκιμασθεί η ολοκλήρωση όλων των παραπάνω συστημάτων στο M2IMS!!

 21. Μάλλον μπήκαμε στο επόμενο επίπεδο , άρχισαν οι Παλουκ διαπραγματεύσεις … Έτσι αλλιώς για σας !!!

  Κατέρρευσαν οι συνομιλίες της Ελλάδας με τη Γαλλία για τις φρεγάτες τύπου [email protected];

  https://www.defence-point.gr/news/katerreysan-oi-synomilies-elladas-kai-gallias-gia-tis-fregates-belh-rra

   1. «η εθνική προδοσία του Ιονίου πελάγους και των δυτικών υδάτων της πατρίδας μας, μέσω της επονείδιστης συμφωνίας με την Ιταλία, ήταν δήθεν μία διπλωματική νίκη για την Ελλάδα»
    Το έχει κάψει τέρμα το παιδί…

 22. Ξεχαστε την Bellada…
  Οι συνομιλιες κατέρρευσαν για οικονομικους λογους. 2.5 δις με όπλα κ fos για 3 έτη, αλλά ο Σταικούρας ήρθε με απαιτησεις μη αποδεκτες_εφικτες. Την ίδια μερα ειχαμε για αλλη μια φορα συναντηση Πάιατ Παναγιωτοπουλου…ξέρω τί σκεφτεστε..ότι κι εγω…παμε για Θεμη..

  1. Κατα καιρους διαβάζουμε περί καταρρεύσεων συνομιλιών σε μεγαλους τίτλους αλλά ξανα προς την δοξα τραβα …Κρατα μικρο καλαθι !!! Μαλλον το πρεσβίος κάνει δουλειά !!!

  2. Δεν νομιζω οτι υπαρχει προβλημα, ουτε Θεμη θα παρουμε.

   Σε καθε περιπτωση, αυτες οι ισραηλινες ψευτοκορβέτες ειναι εντελως ακαταλληλες για εμας, και επαναλμβανω τη θεση μου: Οτιδηποτε αγοραζει το Ναυτικο με μεγεθος μεγαλυτερο απο πυραυλακατο (δηλαδη ανω των 700 τονων) πρεπει να εχει κυρια αποστολη τον ανθυποβρυχιακο πολεμο, και αρα να εχει πληρεις ανθυποβρυχιακες δυνατοτητες.

  3. Μάλιστα… θα αφήσουμε σοβαρά μέσα πλοία για να πάρουμε υπερτιμημένες πυραυλακάτους (ούτε 7 μέτρα μεγαλύτερες των FAS SUPER VITA (VT) χωρίς καν σόναρ! Γελάνε και οι πέτρες του Βοσπόρου!

  4. Καλά, δηλαδή χρειάστηκε να έρθει ολόκληρος υπουργός οικονομικών για να τους πει το αυτονόητο που βλέπει και 13χρονο παιδί, ότι με 1,25-1,5 δις η φρεγάτα είναι τιμή που γελάνε και τα ραδίκια?

   Δεν ξέρω τι είναι το απαιτήσεις μη αποδεκτές, αλλά αν η μη αποδεκτή εφικτή απαίτηση είναι στο στυλ ότι αφού η Γαλλία αγοράζει 750 με ΦΠΑ και με χρέωση του R&D, εμείς θα έπρεπε να πάρουμε με 600 προ ΦΠΑ την Γαλλική διαμόρφωση ή με 650-700 την δική μας, αυτή δεν την βλεπω περίεργη και θα έπρεπε να την είχαν αυτοί που την πρωτοπαραγγείλαν και να την έλεγαν από την πρώτη μέρα. Έτσι όλοι μοιάζει να παίζουν τον καλό επί 4 χρόνια τώρα, και από μέσα τους γελούσαν σιγά μην τις πάρουμε αλλά να αφήσουμε άλλον να κάνει τον κακό, και στο τέλος έσκασε.

   Τα έλεγα εδώ, αν δεν θέλει να χάσει την πώληση η Naval, έπρεπε να είχε βγει πρώτη στα παράθυρα και να έλεγε απευθυνόμενη στον λαό ή όσους από αυτόν ενδιαφέρονται για τα αμυντικά, ότι κάνω τιμή 550 (όσο οι κατά 50% μεγαλύτερες Fremm) συν όπλα (48 πύραυλοι επί 3 εκατ έκαστος κατά μέσο όρο=150 εκατ, όπερ 700 εκατ το κομμάτι).

   Τώρα που άφησε την Ελλάδα να σέρνει στα μήντια απίθανες τιμές από 1,25 δις μέχρι 2 δις η μία και γελούσαν και οι πέτρες, εμ έφαγαν άκυρο από το κράτος εμ δεν θα έχουν καμία στήριξη/πίεση προς τους πολιτικούς, από τους πολίτες, αφού οι πολίτες γελούσαν από πριν με την τιμή. Έπρεπε να είχαν δει το παιχνίδι από νωρίς και να το φέρουν εκεί που πρέπει αντί να παγιδευτούν.

   Οπότε μας κόβω στα γρήγορα να πάμε σε αγορά (Γερμανικής) τορπίλης, και γρήγορα σε (Γερμανική) ΜΕΚΟ up, να πάρουμε 2-4 από τις αποσυρόμενες LCS και μετά να δώσουμε παραγγελία είτε για Γερμανικές ΜΕΚΟ (το νέο σχέδιο) είτε για 2-3 FFG (που καλύτερες και φτηνότερες είναι) και μετά ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα μερικών Iver Huitfelt.

   Η μόνη σωτηρία της Naval θα ήταν αν και την ύστατη στιγμή βγει να μπαλώσει την ζημιά λέγοντας ότι η τιμή 2,5 είναι παραπληροφόρηση στον κόσμο και τα μήντια, αλλά είναι 1,4 δις οι δύο φρεγάτες κομπλέ με το κλειδί στο χέρι και 1,1 δις για τις 3 Lafayete μετά από αναβάθμιση που θα τις κάνει πολεμικά πλοία, συν τορπίλες, συν ΜΕΚΟ up. Έτσι ναι, στην ουσία θα δίναμε 2,5 δις αλλά θα παίρναμε 5 πλοία συν θα φτιάχναμε τζιτζί 4 και θα παίρναμε και τορπίλες. Έτσι κάνουν ντηλς

   Αμάν πια όλα εγώ πρέπει να τους τα λέω?

   1. Στην τιμή των γάλλων δεν συμπεριλαμβάνεται ούτε κόστος ανάπτηξης, ούτε όπλων, ούτε χρηματοδότησης ούτε υποστήριξης. Είναι σαν να μου συγκρίνεις μια τιμή Fly-away που αγοραζει μαχητικά η USAF και περιμένεις ότι τέτοια τιμή θα αγοράσει ποτέ η Ελλάδα.
    Συγμώμη που στο λέω κοφτά αλλά τέτοιες συγκρίσεις είναι επιπέδου λαϊκής αγοράς.

    1. Λαική αγορά είναι όλοι παγκοσμίως να αναφέρουν την τιμή ενός οπλικού με το αντίστοιχο του fly away cost, έτσι είναι για την Iver Huitfelt, έτσι είναι για την Fremm έτσι είναι για όλα τα πλοία.

     Συγνώμη που το λέω κοφτά αλλά αν θέλεις δώσε μας από κάτω ακριβώς τα συγκρίσιμα των Iver Huitfelt, Fremm, FFGX, LCS, Horizon, αλλιώς τα περί λαικής αγοράς να τα πεις σε αυτούς που δίνουν την τιμή της Μπελάρα θολωμένη, για να μην ξεφτιλιστούν με το fly away. Διεθνώς οι βασικές τιμές συγκρίνονται με το fly away, και ναι στα καράβια αυτό μετράει.

 23. Άσχετο με τα ΑΦΝΣ αλλά υπάρχει δημοσίευμα σε γαλλική ιστοσελίδα για άσχημη τροπή στο θέμα των Belhara…
  Δεν θέλω να πιστεύω ότι είναι αλήθεια. Διαφορετικά μιλάμε ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση είναι τέρμα ανίκανη…
  Ελπίζω να είναι διαπραγματευτικό τρικ και να μην έχει να κάνει με την κρυφή διπλωματία και τις αμερικανικές πιέσεις.

  https://www.latribune.fr/entreprises-finance/industrie/aeronautique-defense/fregates-fdi-la-france-touchee-coulee-en-grece-852933.html

 24. Ελπίζω το defencereview να πάρει θέση περι Μπελ….αν οντος ισχύει οτι πάμε για lcs/mmsc κ άκυρο η Μπελ, καλα 40 σε αυτούς που μας κυβερνούν κ άσπρη μερα να μην ξαναδουνε.

  1. Η Αμερική αν έχει κάποιο πλοίο που αξίζει αυτό είναι το εκάστοτε παράγωγο της κλάσης Μπερκ. Τίποτα άλλο. Και επειδή Μπερκ δε θα παίξει (σε αντίθεση με τι έγραφε γνωστός φιλοαμερικανικός ιστότοπος) καλό θα ήταν να αποφύγουμε τις αστείες προτάσεις που έρχονται από το OMC της Πρεσβείας.

   1. FFG θα μπορούσε να παίξει και σε τιμές χαμηλότερες από τις εξωφρενικές των Μπελάρα και επειδή οι Αμερικάνοι είναι και σωστοί έμποροι, θα έδιναν και μπόλικο δωρεάν υλικό αντισταθμιστικά είτε για το ΠΝ (πχ τις 4 LCS ή 1-2 Tico ή AB ή ναυτικά ελικόπτερα) είτε για άλλα σώματα (αποσυρόμενα άρματα, αποσυρόμενα Απάτσι και πάει λέγοντας).

    Συμφωνώ ότι οι άλλες προτάσεις είναι αστείες (LCS MMCS κτλ)

    1. Ασφαλώς η FFG(Χ) είναι μια πρόταση που σε κόστος ειναι πιθανό να ξεπεράσει και αυτή των Belharra…
     Το ερώτημα εδώ ειναι αν θα προσδεθούμε περαιτέρω στο άρμα των ΗΠΑ, ιδίως αν επανεκλέγει ο Τράμπ, προσωπικά θα επέλεγα την Γαλλία.

     1. Εγώ θα επέλεγα Γαλλία και σε περίπτωση που δεν θα επανεκλεγεί ο σημερινός πρόεδρος, επειδή η πολιτική της Αμερικής στην περιοχή και στα ελληνοτουρκικά δεν πιστεύω ότι θα άλλαζε. Αφού με τον «μπάμια» είχαμε τις ίδιες αντιδράσεις και απαντήσεις στο θέμα προκλήσεων και παραβιάσεων.

 25. Μην ανησυχείς… Έχουν αρχίσει ήδη το ζέσταμα για το ποσο καλά είναι τα ψαροκάικα και οι θαλαμηγοι για το ΠΝ από το επίπεδο σχολιασμού σε κανονικά άρθρα.

 26. @ndgi συμφωνω με την αναλυση σου!

  Αν καταλαβα καλα θα προτεινες παραπανω asw ελικοπτερα να επιχειρουν απο νησια ;

  1. Όχι ακριβώς αλλά αναφέρθηκα στην διασπορά των M2000 EG με Exocet σε κατάλληλα νησιά, αφού ο ανεφοδιασμός στον αέρα εξακολουθεί να μην υφίσταται για τα ελληνικά αεροσκάφη.

   Η χρήση περισσότερων ελικοπτέρων για ανθυποβρυχιακό αγώνα κ.α. θα έπρεπε να συνδέεται πάντως και με περισσότερα πλοία ας είναι εκτοπίσματος κορβέτας η αν θες αλλιώς περιπολικού πλοίου -αρκεί να έχουν ελικοδρόμιο και υπόστεγο που σηκώνει και ένα ελικόπτερο σαν αυτό που έφερα ως παράδειγμα- που δεν απαιτούν και μεγάλο ναύσταθμο για υποστήριξη η ανεφοδιασμό όπως οι μεγαλύτερες φρεγάτες. Όχι όμως ως αντικατάσταση για τις φρεγάτες που θα σκεφτούν ίσως μερικοί που στοχεύουν στα LCS για προσωπικούς τους λόγους.

   Η χρήση επιπλέον ελικοπτέρων απο τα νησιά θα μπορούσε να γίνεται συμπληρωματικά αλλά όχι μεγάλης κλίμακας η σαν δόγμα, αφού η ακτίνα δράσης τους απο ένα συγκεκριμένο σημείο είναι εύκολα υπολογίσιμη απο τον αντίπαλο.
   Ιδανική περίπτωση θα θεωρούσα έναν συνδιασμό σχετικά μικρού πλοίου με αρκετά μεγάλο ελικοδρόμιο και υπόστεγο για υποστήριξη ελικόπτερου με ισχυρό εξοπλισμό όπως μπορεί να φέρει το AW 101 και δυνατότητα φιλοξενίας σκάφους ταχείας αντίδρασης η ειδικών αποστολών στο είδος CB90 η ιδανικά ένα μικρότερο στο είδος αυτού που περιγράφεται ως specops craft project 02800 στην παρακάτω παρουσίαση.

   Project 02800, the boat is manufactured by a company called Trident Aluminium Boats.

   According to Russia Today, a state-owned news agency, the new special operations craft is designed for maritime counterterrorism and interdiction roles. They are able to ferry two crew members plus up to 10 fully armed Russian Marines or Spetsnaz. Moreover, they could perform landing operations.

   Unloaded, it has a 6.5 tonnes displacement. At 10 metres long and with two engines capable of 240 horsepower, the craft is capable of attaining very high speeds; reports indicate that it can reach speeds in excess of 40 knots (46 miles per hour). The craft has reinforced armour that shields its crew from light calibre fire. It has one main and two smaller forward exit ramps for the quick disembarkation of troops, and also a rear door exit. Further, the craft’s cabin has two firing positions on its roof, which could also be used as an exit in the case of an emergency.

   https://m.youtube.com/watch?v=NgmbvauclAM

   1. Κατι σαν Absalon δηλαδη;

    Αν ειχαμε ναυπηγεια σοβαρα, Absalon και Iver θα ηταν καλες λυσεις αν και οχι ιδανικες για asw. Απο την αλλη, οι Iver θα εφεραν και τα sonar των Μπελαρων και θα ειχαν ντιζελ οπως οι μπελαρες, επομενως δεν θα ειχαν ιδιαιτερα μικροτερες ικανοτητες. Αλλα αυτα ειναι alternate history δυστυχως.

    1. Πιο μικρά θα έλεγα, τα Absalon είναι μεγάλα για να έχεις αριθμούς, και χρειάζονται ναυστάθμους για υποστήριξη. Αν μπορούσαμε οικονομικά και γενικά 2-3 απο δαύτα θα ήταν σίγουρα χρήσιμα για υποστήριξη νησιών…

     Όπως φαίνονται τα πράγματα όμως, δεν θα δούμε ούτε Gowind αφού όλα είναι στον αέρα, όχι μόνο μα τα νέα πλοία αλλά και οι συμφωνίες για συνεχόμενη υποστήριξη υπαρχόντων συστημάτων.

 27. Δεν ξερω αν πρεπει να ανασανω με ανακουφιση που υποθετικα χαλαει το ντιλ η να κλαψω με μαυρο δάκρυ απ οτι συμπεραίνει κανεις απ αυτο ναυαγιο.
  1ον ενα φαινομενικα τεραστιο κονδυλι γλυτώνει η οικονομια την εποχη που εν μεσω θερους χειμαζεται η οικονομια με τις προοπτικες να ειναι ακομα χειρότερες για φθινοπωρο χειμωνα
  2ον ετσι κ αλλιως οι φρεγάτες θα ρχοντουσαν σε 4 5 χρονια οποτε δεν εφαπτονται της κρισης που ειναι σε πολυ κοντινοτερο ορίζοντα
  3ον μαζι με την ειδηση της ακυρωσης fos για τα μεταγωγικα εκπαιδευτικα δημιουργειται μια εικονα ακύρωσης των εξοπλιστικων που αν κ κατα πασα πιθανοτητα κ λογικα κατ εμε εχει να κανει με οικονομικους κ κορωνοκρισης λογους
  4ον παρολαυτα δινει πολυ λαθος εντυπωση στην σκακιερα αν υπαρχει τετοιο πραγμα κ δεν κοροιδευομαστε της συγκρουσης με την τουρκια
  5ον υπαρχει κ το χειριστο σεναριο οπου ουτε τα λεφτα γλυτώνουμε ουτε παιρνουμε τιποτα που θα μας βοηθήσει άμεσα αλλα καταληγουμε σε τιποτα μακετα θεμιστοκλη η ληγμενα τυπου mmsc για να ικανοποιηθουν οι κουμπαροι σε ισραηλ αμερικη κ ελλαδα με τιποτα παραμυθες για εθνικα πλοια κ εθνικη παραγωγη αν δεν ειναι κ αυτα μια οδυσσεια σανου που θα κρατησει μερικα χρονια στην παραφιλολογια οπως κραταγε το αρμεγμα της μπελχαριαδας

  1. Μην μου πεις ότι περίμενες σοβαρό έργο απο παραμυθάδες και πωλητές ονείρων της ελληνικής πολιτικής σκηνής;
   Ούτε χρειάζεται να χάνεις το ύπνο σου για μερικούς καραγκιόζηδες πολιτικούς και ανώτατους στρατιωτικούς που παίζουν το ίδιο παιχνίδι των εντυπώσεων, με γκρίνιες για άσκοπα πράγματα που προτείνουν.
   Πίστεψε με δεν αξίζει, οι άνθρωποι είναι αναίσθητοι επαγγελματίες ψευταράδες, που χρειάζονται γιαούρτωμα όπου εμφανίζονται για να λένε τα συνηθισμένα παραμύθια.

   1. Δυστυχως αρχηγε καμια σοβαρότητα δεν υπαρχει.Τους τελευταιους μηνες ασχολιουνται ολοι με τα 20 μυρια τηε λιστας πετσα κ τα 200 μυρια του σκοιλ ελικικου αλλα για τα 3.3δις που λενε τωρα δεν ακουγεταο σχεδόν τιποτα.
    Μιας κ εδω εχει αναλυθει αρκετα το ζητημα κ εχουν διαρρευσει πληροφοριες δραττομαι της ευκαιριας να ζητησω κοστολογιο.
    Οχι ποσο πηραμε τον αστερ η την φρεγατα αλλα ποια ποσα θα κατευθυνθούν πχ προς τον κατασκευαστή τους προμηθευτες κ το γαλλικο κρατος ως μεσαζοντα.
    Το να λεμε εχει βρεθει οικονομικη λυση αλλα να διαρρει οτι οι γαλλοι ζητανε 2.4δις μεχρι το 24 σημαινει οτι δεν υπαρχει καν δανειο ουτε καν διευκολυνση

    1. Ίσως το πρώτο που θα έπρεπε να αποκτήσουν να είναι η σοβαρότητα , πρίν συν ερχόσουν για οτιδήποτε, γιατί έτσι όπως είναι σήμερα εκθέτουν μόνο ην χώρα μπροστά στα μάτια των ξένων συναδέλφων τους και των πολιτών που μας θεωρούν πλέον έθνος μπαχαλάκηδων, αναρχικών και απατεώνων αφού παρακολουθούν τις συζητήσεις και εξελίξεις σε αυτά τα θέματα.

 28. Ποιος τα ειχε παροπλισει; Πριν ποσα χρονια;
  Που ειναι τα λαμογια που φωναζαν για σαπακια;
  Ας φαντασθει καποιος επιχειρησεις στο Αν. Αιγαιο(Κυπρο) χωρις τετοιο Α/Φ. Αλλωστε τα ιδια λαμογια δεν ειχαν κλεισει πριν 10 χρονια ολα τα Ναυπηγεια και τωρα μας μιλανε για Πατριωτισμο και Αναπτυξη;
  Αν δεν ειναι καποιος κομματοσκυλο ας δει γιατι ο ανθρωπακος στη Φλωρινα που εφτιαξε σε μια αποθηκη χωρις καμια ενισχυση 3 αεροπλανακια και για να εξαγει στην Αυστραλια εβγαλε χαρτια απο Ιταλια. Το ιδιο και αυτος που φτιαχνει αυτοκινητα στην Κατερινη(αυτος νομιζω εβγαλε αδεια στην Ελβετια).
  Η απελπισια η μεγαλη ειναι για τον ΡΟΝΥ που περιμενει με ανοικτη γραμμη πλεον της 10ετιας και τωρα του δινουν αδεια για 250 αυτοκινητα τον χρονο.Ποτε θα κανει αποσβεση, ποιος μ@λ@κ@ς θα τον χρηματοδοτησει. Αλλα στην Αιγυπτο που ειναι κρατος και οχι «τσουτσεκι» της Μερκελ θα τον χρηματοδοτησουν και θα παραγει 7500 αυτοκινητα το χρονο κια ηλεκτρικα.

  1. Και οι Iver Huitfelt που κοστίζουν το 1/4 τις ίδες και καλύτερεε δυνατότητες αεράμυνας έχουν και παίζει να έχουν και καλύτερο ραντάρ. Και δεν λέω ότι είναι καλύτερες, οι Μπελάρα είναι έστω 50% καλύτερες με 400% παραπάνω τιμή.

   Είναι σαν να είσαι οικογενειάρχης με 2 μεγάλα παιδιά και να χρειάζεστε 4 αυτοκίνητα. Δεν έχεις μία, αλλα έστω αν πληρώνεις με δάνειο/δόσεις, μπορείς να ψωνίσεις κάτι μέχρι 50 χιλ. Υπάρχει έστω το Polo με 13.000 το ένα και το Golf με 52.000 (αν και τα λοιπά αυτοκίνητ της κατηγορίας του έχουν 19 χιλ).

   Έχεις δύο επιλογές. Λες στην οικογένεια ΟΚ ξέρω η τιμή του γκολφ είναι κλοπή, αλλά έχει καλύτερες επιδόσεις από ένα αυτοκίνητο της κατηγορίας του, των 18 χιλ

   Οπότε εξηγεί στην οικογένεια ότι πιο σωστό είναι να πάρουν ένα γκόλφ και 3 ποδήλατα (Θεμιστοκλής), ενώ η οικογένεια του λέει ότι οι ανάγκες είναι για 4 αυτοκίνητα..

   Οπότε ο οικογενειάρχεις έχει ένα δίλλημα.
   -Εσύ λες λαμόγια όσους θέλουν 4 αυτ/τα, και
   -άλλοι λένε λαμόγια αυτούς που θέλουν τα 1 και πανάκριβο γιατί σκέφτονται μόνο τον εαυτό τους (πουλ-μουρ Μπελάρα και οι άλλοι ΤΠΚ Θεμιστοκλής) και όχι και τους άλλους (αντικατάσταση S, αναβάθμιση ΜΕΚΟ τορπίλλες)

   Τα P3 και πανάκριβα ήταν (τα αντίστοιχα που πήρε η Αργεντινή κόστισαν 75 εκατ) και σαπάκια (το οποίο είναι απλό να δειχτεί από την ημερομηνία των παραλαβών (2027 και βάλε αν ήταν σε καλή κατάσταση δεν θα απαιτούσε 10 έτη επισκευών)

   1. «Και οι Iver Huitfelt που κοστίζουν το 1/4 τις ίδες και καλύτερες δυνατότητες αεράμυνας»…

    Δεν υπάρχουν αυτά τα πράγματα, είναι μόνο στην σφαίρα του τι θέλει να πιστεύει κανείς, δυστυχώς πράγματα που καμιά σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα και παρουσιάζονται ως δεδομένα.

    Βλεπει κανείς που θα πάει το κόστος των Type-31 και επιμένει ότι η Iver Huitfelt θα εχει τα ίδια χρήματα με τον εξοπλισμό AAW των Δανών!!! Και το πετάς με βεβαιότητα όχι η άποψη σου είναι θέσφατο!!!

    Και θα είναι και καλύτερη στο κομμάτι AAW που ειναι σχεδιασμένη για να διαχειρίζεται πυραύλους ημιενεργής καθοδίγησης!!!!

    Κάπου φρένο παιδιά που νομίζουμε ότι κατέχουμε τα πάντα και μιλάμε με τόση βεβαιότητα…

    1. Προφανώς δεν κατέχω τα πάντα, και προφανώς όπως και η πλειοψηφία ίσως εδώ δεν είμαι ο ειδικός, αλλά όπως και η πλειοψηφία εδώ έχει τον κοινό νου.

     Η Μπελάρα, ΔΕΝ είναι AAW πλοίο ενώ η Iver Huitfelt είναι. Το ραντάρ τους είναι διαφορετικό, αλλά αυτό δεν κάνει το Sea Fire να είναι πολύ καλύτερο του Smart L (ER), ο αριθμός πυραύλων/κελλιών της I.Η. είναι μεγαλύτερος από αυτόν της Μπελάρα. Σαν πλοίο προφανώς η Μπελάρα είναι καλύτερη, εξ ου και το παράδειγμα ότι το ένα είναι σαν το Polo (I.H.) και η άλλη σαν το Golf (Μπελάρα), αλλά το πρόβλημα έγκειται ότι η μία έχει τιμολόγηση Polo Και το Golf έχει τιμολόγηση Ferrari. Αν είναι να πληρώσω τιμολόγηση Ferrari, ας πάρω μια Ferrari και όχι ένα GTI σε απλή γλώσσα.

     Αν δεν πάρω την τιμή μιας Type 31 αλλά μιας IH κανονικά φορτωμένης, θα βγει το πολύ 500 εκατ, το οποίο σε σύγκριση με το 1,5 δις της Μπελάρα είναι έτη φωτός μακριά που δεν δικαιολογεί την ποιοτική διαφορά.

     Και μην ξεχνάμε ότι οι ίδιοι οι Δανοί λένε ότι ο σχεδιασμός τους είναι ευέλικτος, αν θέλουμε Sulver και Aster, βάζουν Sylver και Aster, αν θέουμε Seafire αντί για Smart L, βάζουν αυτό. Ένα πλοίο είναι τρία μέρη,

     -φορέας (σκαρί)
     -αισθητήρες (ραντάρ, λοιπά συστήματα)
     -όπλα

     Οι Δανοί λένε σου βάζουμε και ολοκληρώνουμε ότι θες στο σκαρί, το σκαρί θα κοστίσει τόσο, και αρχίζεις να προσθέτεις τις τιμές από τα υπόλοιπα, οπότε υπάρχει αμεσότητα και πλήρης διαφάνεια στο κόστος και τις τιμές.

     Αν δεν κάνουν τιμολογιακή ρελάνς οι Γάλλοι, νομίζω ότι το πράγμα τελείωσε, γιατί κανένας δεν θα μπορεί να βάλει την υπογραφή του σε τέτοιες τιμές, φοβούμενος ότι α) θα καταστρέψει όλο το ΠΝ και τα άλλα όπλα γιατί δεν θα μείνει budget για τίποτα άλλο, αλλά και β) γιατί το θέμα της τιμής θα τους κυνηγάει πάντα, όπως κυνηγάει άλλους το θέμα των P3 και (λιγότερο) των Ρομέο

     1. Τεσπα αγνοείς πολύ βασικά πράγματα, να κάτσω να τα πιάσω από την αρχή όλα δεν εχω το κουράγιο.
      Απλά μερικά ερωτήμαρα αυτό το 500εκ που πετάς για τις type 31 εχεις κατανοήσει για τι οπλισμό μιλάμε;
      Επίσης δεν διαφωνώ ότι οι Belharra ειναι ακριβό πλοίο, απλά αυτό που προσπαθώ να πω σε όσους πετάνε αριθμούς και αναλογίες με άλλα πλοία, ότι θα πράγματα ειναι σύνθετα και όταν δεν γνωρίζουμε λεπτομέριες της σύμβασης πως μιλάς για μίζες, λαμογιές και βγάζεις αναλογίες.

      Μόνο σου μόλις παραδέχθηκε ότι τώρα βλέπεις στο 1/3 του κόστος των Belharra το υποεξοπλισμένο κουφάρι των type 31, από πάνω μιλούσες για το 1/4 μιας Iver Huitfelt!!! Που στην πράξη θα ειναι πολύ μικρότερο βέβαια.

      Μέσα σε όλα βέβαια στα εξοπλιστικά ειναι και η πολιτική διάσταση. Τι αβάντα μπορείς να περιμένεις από την Δανία και τι από την Γαλλία και πολλά άλλα θέματα που έχουν να κάνουν με την διπλωματία των εξοπλισμών.

     2. 1. Το να μην ξέρει κάποιος λεπτομέρειες ενώ 3-4 χρόνια συζητιέται η τιμή είναι περίεργο. Η Γαλλία έχει σαφή τιμή για τις Μπελάρα, εμείς γιατί δεν έχουμε?

      2. Κανένας δεν μίλησε για μίζες, μιλάμε για μια εμφανή διαφορά μεταξύ λογικής τιμής και της τιμής που συζητιέται

      3. Η πραγματική Iver Huitfelt βγήκε εκπληκτικά φτηνή η Type 31 παρότι αντίγραφο και φτηνή δεν την πιάνει στο κόστος. Όμως την ανέφερα γιατί την ανέφερες στο σχόλιό σου, οπότε είπα και εγώ ΟΚ ας μιλήσουμε για την type 31 αφού εγώ ανέφερα την ΙΗ και εσύ το πήγες αλλού, είπα να ακολουθήσω. Εξακολουθεί μία Μπελάρα με 1,5 δις = 4 ΙΗ ή 3 type 31.

      4. Δεν παραθέτω αξιώματα ή κάτι ασαφες παραθέτω συγκεκριμένη πληροφορία και σύγκριση. Όπως επίσης παντού είναι η τιμή με την οποία πουλήθηκε η Μπελάρα στην Γαλλία, μαζί με συγκεκριμένες εκατοντάδες χιλιάδες ώρες ακριβών επιστημόνων στο RD. Η τιμή η δική μας ποια είναι και πως συγκρίνεται με της Γαλλίας? ΑΝ δεν συγκρίνεται, γιατί δεν αναλύεται για να δούμε πιο κομμάτι της είναι συγκρίσιμο και ποιο κομμάτι υπερβολικά ακριβό?

     1. Και εγώ τελευταία δεν ασχολούμαι αλλά κάπου πρέπει να λέμε και κανένα δύο κουβέντες γιατί ο άλλος μιλάει με τόση βεβαιότητα λες και του έφεραν αναλυτική προσφορά οι Δανοί!

     2. Να πω την αλήθεια αναλυτική προσφορά Δανών υπάρχει, για την type 31 υπάρχει, για την FFGX υπάρχει, για την Fremm υπάρχει ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΕΛΑΡΑ υπάρχει προς το κράτος της Γαλλίας.

      Τώρα, φέρτε μια συγκρίσιμη προσφορά με αυτή που συζητάμε για την Μπελάρα στην Ελλάδα. Τι? Πως? μόνο fly away τιμές? περίεργο, εδώ όλοι έχουν βαλθεί να λένε ότι οι τιμές είναι ένα περίεργο mix που δεν ξέρεις τι έχει για πόσα χρόνια το έχει και ένα σωρό άλλα.

      Τις ειρωνείες του τύπου λες και του έδωσαν προσφορά οι Δανοί να την κρατήσετε για την Μπελάρα.
      Εδώ η ανάλυση του κόστους της ΙΗ από τα Δανικά ναυπηγεία και αναφορά ότι το κόστος ήταν 325 εκατ ΔΟΛΑΡΙΑ (στα μισά του εγγράφου) με ΟΛΑ μέσα Εγώ λέω 400 εκατ ευρώ έστω αντί 300 που λένε αυτοί.

      Προκαλώ όποιον κάνει τον είρωνα, να μου δώσει και αυτός ένα link για να μιλάμε πολιτισμένα και να κάνουμε αντίλογο. Μέχρι τότε εγώ παραθέτω στοιχεία και εσείς συνθήματα. Ένα link, μόνο ένα, της Naval που να λέει τιμή και ανάλυση τιμής. Αν δεν υπάρχουν επιχειρήματα, πέφτει η συζήτηση σε επίπεδο καφενείου τύπου χαρά στο κουράγιο του ενός και του άλλου. Όντως θέλει κουράγιο να μην έχεις επιχειρήματα και να γράφεις ότι ναναι. Ποια είναι η fly away τιμή της Μπελάρα για την Ελλάδα και τι είναι αναλυτικά όλα τα άλλα, και πως συγκρίνεται η fly away με την Γαλλική τιμή που έχει μέσα και επιχορηγήσεις και πληρωμή του RnD

      https://www.ft.dk/samling/20141/almdel/FOU/bilag/20/1417702.pdf

   2. Μιας και χρειαζόμαστε πολλές νέες φρεγάτες η ι Iver Huitfelt για γενικών καθηκόντων φρεγάτα θα ήταν μια χαρά σε σχέση με αυτά που έχουμε σήμερα.
    Το μόνο σίγουρο είναι πως η Iver Huitfelt είναι κατά πολύ φθηνότερη από μια Belharra σύμφωνα και με τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί ή την προσφορά των Δανών στο διαγωνισμό της Ινδονησίας.
    Εμείς ουσιαστικά έχουν να αντικαταστήσουμε σχετικά άμεσα 9 φρεγάτες S και προσπαθούν οι παντελώς να προχωρήσουν σε αποσπασματικές αγορές δύο Belharra (εάν και εφόσον) και βλέποντας και κάνοντας.

    Υποθετικά

    Θα μπορούσαμε να πάρουμε 4 Belharra (με 48 κελιά) για ΑAW μιας και οι Γάλλοι είναι στρατηγική μας σύμμαχοι και να προχωρούσαμε π.χ στη ναυπήγηση άλλων 6 Iver Huitfelt ως γενικών καθηκόντων με χαμηλότερο κόστος.

    Αντί αυτών ο παντελώς βλαξ Κούλης προσπαθεί να εξαγοράσει πολιτική στήριξη (μιας και ο ίδιος είναι εντελώς ανίκανος στη διεθνή σκακιέρα) με αποσπασματικές αγορές και ότι κάτσει.

    Ο Μητσοτάκης είναι εντολοδόχος και τσιράκι των Γερμανών οπότε τα υπόλοιπα είναι γνωστά για το τι θα συμβεί.

  2. Να προσθεσω, πως οι ελληνοφωνοι των Αθηνων, δηλαδη αυτους που αποκαλω ΛΕΠΡΟΥΣ κι ΣΑΠΙΛΑ, δεν χορηγουν Αδεια στην Ελληνικη βιομηχανια ελαφρου/εξειδικευμενου οχηματος, την NAMCO, ωστε να μπορει να παραγει στην Ελλαδα.

   Ετσι εχει αναγκαστει να απει αλλου.
   Εχει κλεισει συμφωνια με την Αιγυπτο, οπου θα παραγει 15 χιλιαδες οχηματα σε πρωτο στασδιο για τις Νομαρχιες/δημους εκει με προορισμο το δευτερρο σταδιο να μπει στην αγορα παραγωγης φθηνων κι εξειδικευμενων οχηματων μεταφορας !!!

   Η πολιτκη ΚΑΙ οι πολιτικοι στην Ελλαδα ειναι ΔΥΝΑΣΤΕΣ ειναι ΠΑΡΑΣΙΤΑ ειναι ΣΑΠΙΛΑ κι ΛΕΠΡΟΙ.

   1. Πιστεύω ότι όταν διαβάζουμε άρθρα (όπως εκείνο για την NAMCO) θα πρέπει την κάθε «είδηση» να την διαβάζουμε με σκεπτικισμό.

    Μιλάμε για το PONY, το οποίο όταν παραγόταν πριν 30-40 χρόνια, ήταν στην ουσία το Ντεσεβώ πριν 70 χρόνια με άλλο σουλούπι. Δηλαδή λέμε ότι μια εταιρεία την σήμερο ημέρα θα παρήγαγε ένα αυτοκίνητο με τεχνολογία προ 70 ετών (!) και την εμποδίζουμε να κάνει μια μεγάλη εμπορική επιτυχία.

    Ποιο θα ήταν το πλεονέκτημα που θα διαφήμιζε το ΠΟΝΥ ότι θα είχε έναντι οποιουδήποτε άλλου οχήματος παγκοσμίως? Από επιδόσεις, εμφάνιση, άνεση ασφάλεια θα ήταν όλα μηδέν. Τότε μήπως θα ήταν η καλή τιμή? Αν πιστεύει κάποιος ότι θα έβγαινε με ανταγωνιστική τιμή, πλανάται οικτρά, ένα τέτοιο πράγμα η Κίνα ή η Ινδία θα το έβγαζαν με τιμή 500 ευρώ, απλά α) δεν θα είχε νόημα/πελατεια και β) δεν θα περνούσε κανένα υποχρεωτικό κριτήριο ασφαλείας.

    Για να παραχθεί και να πουληθεί κάτι σαν αυτοκίνητο, πρέπει υποχρεωτικά να πληροί μίνιμουμ στάνταρντ ασφαλείας και μόλυνσης, ένα σκαρί 70ετίας με μια μηχανή έστω 30ετίας με τις όποιες βελτιώσεις, δεν θα περνούσε τίποτα. Ούτε στην Ουγκάντα δεν θα το έπαιρναν.

    Αν πάλι έχει βγάλει ένα πολύ καλό και φτηνό προιόν που πληροί όλες τις προδιαγραφές, δεν νομίζω ότι ξύπνησε κάποιος ένα πρωί και ενώ όλοι κυνηγάνε τις επενδύσεις, να είπε, ααα πολύ καλό αυτό, αλλά επειδή έχω τις τσατίλες μου σήμερα ας το κόψω. ΑΝ το έκοψε κάποιος, υποθέτω θα είχε κάποιο λόγο που τα άρθρα αποσιωπούν.

    Ωστόσο αυτό που φαίνεται είναι ότι η εταιρεία μάλλον σκέφτεται ένα σκαρί του παλιού ΠΟΝΥ, με μηχανή Ford για να μπορεί να πληροί τα κριτήρια ρύπων, δεν ξέρω πως μπορεί να πιάσει τα κριτήρια ασφαλείας στις συγκρούσεις αν το σκαρί είναι ακόμη το παλιό, ενώ εδώ και 10 χρόνια βγάζει άρθρα ότι έρχεται το νέο αυτοκίνητο, και θα είναι έτσι και αλλιώς, άδειες έπαιρνε και τελικά δεν έβγαινε κάτι. Σε συνέντευξή του ο μέτοχος της εταιρείας είπε ότι το καλοκαίρι του 2020 θα καταθέσουν το πλάνο για το τι θα κάνουν, άρα το να λένε τώρα ότι δεν παίρνουν άδεια είναι περίεργο, αφού το καλοκαίρι θα έχουν πλάνο, άρα για άδειες μετά υποθέτω

    1. Επενδυτες εχει, χρηματοδοτες εχει, Ελληνικη Κυβερνηση ΔΕΝ εχει, απλα ενα τσουρμο απο ΧΑΦΙΕΔΕΣ και ΛΕΠΡΟΥΣ που ομιλουν την Ελληνικη γνωσσα, καπου εκει στην Αθηνα, βλεπε Προεδρικο Μεγαρο, μαξιμου και ΠΑΝΤΑ τστην σφηκοφωλια του ΚΥνοβουλιου, οι οποιοι κανουν τα ΠΆΝΤΑ ωστε η NAMCO να μην καταφερει να λειτουργησει στην Ελλαδα!!

     Αυτα που εγραψα δεν ειναι απο αρθρο αλλα σπο συνεντευξη κι ομολογια των ιδιων των ανθρωπων που εργαζονται στην Ελληνικη Εταιρια – οπως αυτες του αρχικου μετοχου της NAMCO:

     μπαινουμε στο εργοστασιο που φτιαχνεται το Ελληνικο
     https://www.youtube.com/watch?v=GQYCJC6px3I

 29. Παρακολουθώντας τη συζήτηση διαπιστώνω ότι τελικά οι μεγαλύτεροι «αφοπλιστες« των ενόπλων δυνάμεων είναι οι σαν έτοιμοι από καιρό για ολική μάχη εσχάτων με τον προαιώνιο εχθρό.

  Επιβεβαιώνεται εντυπωσιακά η διακυβέρνηση Κώστα Καραμανλή η οποία ξεκίνησε τον αφοπλισμό γιατι δεν μπορουσε να τα βγαλει περα με το καρκινωμα των εξοπλισμων-μιζων. Θυμηθειτε ποιον ειχε στη ΓΔΑΕΕ για πάρα πολύ καιρό. Ξεχνάει ο ψηφοφόρος. Είναι εμφανές σημερα ότι η κατασταση δεν θυμίζει σε τίποτε το κλίμα που επικρατούσε ακριβώς 12 μήνες πριν. Μόλις μπει ο χειμώνας θα αλλάξουν ακόμα περισσότερα εις βάρος της σημερινής κυβέρνησης που δεν έχει κανένα σχέδιο εκτός κάποιων αμφιλεγομενων ιδιωτικοποιήσεων (λιγνίτης, Ευδαπ και στην πολύ φίλελε ονείρωξη Ετεαεπ) και κάποιων υβρεολογιων πασπαλισμενων με ολίγη ιδεολογία.

  Εν κατακλειδι, μιλανε πολλοι για την αναβαθμιση των ΜΕΚΟ αλλα ξεχνανε οτι και στην δεκαετια του 1980 ο Ανδρεας Παπανδρεου δεχοταν πιεσεις ώστε να μην ναυπηγηθουν μεγάλα πλοία αλλά κάτι Θεμιστοκληδες της τότε εποχής. Σήμερα που η παγκόσμια τάση είναι το οικονομικο-κοινωνικο-αμυντικό shrinking φοβάμαι ότι θα τα καταφέρουν να μείνουμε ξεβρακωτοι.

 30. Η υποθεση του εκσυγχρονισμου των P-3B ειναι ενα ΦΙΑΣΚΟ.

  Προσπαθησαν να εκσυγχρονισουν αεροσκαφη 50 ετων οταν η ιδια η Lockheed Martin με επιστολη της ελεγε πως ΔΕΝ ειναι συμφερουσα επιλογη για το Πολεμικο Ναυτικο. Αντιθετως προτεινε την παραχωρηση νεοτερων P-3C σε πληρη επιχειρησιακη ικανοτητα απο το Αμερικανικο Π.Ν. και τον εκσυγχρονισμο τους με χαμηλοτερο κοστος.. Το Π.Ν. θα ειχε λειτουργικα αεροσκαφη στον αερα απο το 2016, ενω θα ειχε ηδη τελειωσει ο εκσυγχρονισμος των αεροσκαφων. Εγινε επιλογη της χειροτερης δυνατης επιλογης.

  Ο εκσυγχρονισμος των αεροσκαφων ηταν καθαρα πολιτικη αποφαση απο τον Καμμενο και τον Τσιπρα, ειχε προκαλεσει σαλο πριν 5 χρονια, καθως ηταν πολυ χαμηλα στη λιστα του Πολεμικου Ναυτικου.

  «Το σκάνδαλο που αποκάλυψε το «Πρώτο Θέμα» της Κυριακής προσλαμβάνει γιγαντιαίες διαστάσεις, δεδομένου ότι η αναβάθμιση των ύψους 500 εκατ. αεροπλάνων ναυτικής συνεργασίας ΔΕΝ ήταν μια προτεραιότητα για το Πολεμικό Ναυτικό!»

  Διαβαστε παρακατω τα σχετικα αρθρα του Πρωτου Θεματος και των Νεων.

  https://www.protothema.gr/politics/article/468966/den-sumferei-tin-ellada-i-sumfonia-ton-500-ekat-gia-ta-aeroplana-/

  https://www.protothema.gr/files/2015/04/07/tanea-sel7b.jpg

  1. Καλα ένας εισαγγελέας δεν υπάρχει να σταματηση έστω και τώρα την αναβάθμιση, κάποια χρήματα χάθηκαν, γιατί να χαθούν και άλλα ;

   1. Μακάρι να υπήρχε ένας.
    Ποιός θα ήθελε να ρισκάρει όμως την καριέρα του η και περισσότερα ξεσκεπάζοντας ένα σκάνδαλο που θα έφερε την ελληνικη πολιτική σε δύσκολη θέση, όχι στην Ελλάδα αλλά απέναντι στους σκεπτικιστές -που δεν έχουν άδικο- σε όλη την Ευρώπη;

    Αυτός ο π@π… υπουργός της συμφοράς προκάλεσε ζημιές εκατοντάδων εκατομυρίων στην χώρα για να ζήσει το όνειρο του με χρήματα που πλήρωνε ο φορολογούμενος.

  2. Να προσθέσω και μία άλλη διάσταση. Επειδή υπάρχουν επικλήσεις ότι σε προηγούμενη επιστολή η LM έλεγε ότι συμφέρει η αναβάθμιση, και ότι είχε αποφασισθεί και παλαιότερα, υπήρχαν δύο χρονικές περίοδοι:

   -μία ήταν κάποια χρόνια πριν την τελική απόφαση όπου αν θυμάμαι καλά είχε πει η LM ότι όντως μάλλον, οριακά συμφέρει να κάνει κάποιος την αναβάθμιση, γιατί δεν υπήρχαν άλλα αξιόλογα μεταχειρισμένα που να ήταν σε καλύτερη τιμή/κατάσταση να αναβαθμιστούν εκείνα.

   -μία μερικούς μήνες πριν την απόφαση, όπου βγήκε η Αυστραλία και η Αμερική, και ξαφνικά ανακοίνωσαν ότι ξεφορτώνουν τα δικά τους P3, τα οποία ήταν σε απείρως καλύτερη κατάσταση των Ελληνικών και φυσικά πετούσαν/επιχειρούσαν ήδη (ενώ των ΗΠΑ νομίζω ήταν πιο μοντέρνα έκδοση ενώ της Αυστραλίας ήταν και εκσυγχρονισμένα, καθώς οι Αυστραλοί είναι γνωστοί ότι έχουν μια εμμονή με τους εκσυγχρονισμούς)

   Τότε (όταν έγιναν διαθέσιμα τα καλά και φτηνά μεταχειρισμένα) η LM έστειλε νέα επιστολή, αλλά βγήκαν διάφοροι στον τύπο και τα έθαβαν ότι είναι σάπια, θα μας τα πουλήσουν πανάκριβα κτλ κτλ (δεν θυμίζει καλή ώρα τις Αδελαίδες?). Έτσι αποφασίσθηκε να αναβαθμίσουμε τα δικά μας σάπια, με τα γνωστά αποτελέσματα:

   -ΔΕΝ έχουμε αεροπλάνα έως το 2025-2027
   -Πληρώνουμε ένα σκασμό λεφτά που θα είχαμε γλυτώσει με τα μεταχειρισμένα
   -Τα μεταχειρισμένα των ΗΠΑ και Αυστραλίας ΚΑΙ πουλήθηκαν πολύ φτηνά ΚΑΙ αποδείχτηκαν ότι είναι καλά

  3. Δεν υπάρχει πιο βόθρος από το ΠΘ.

   Τα P3 είχαν είχαν δρομολογηθεί από τη Κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.

   Μαλιστα τα φιλα προσκειμενα στη ΝΔ αμυντικα σάιτ -τοτε-πανηγύριζαν γιατί θα υπήρχε ελληνική συμμετοχή.

   Περίεργο που πολλοί σχολιαστές τα ξέρουν όλα αλλά δεν θυμούνται αυτή τη λεπτομερεια(;).

   1. Είναι αλήθεια ότι έπαιζε από καιρό αυτό το θέμα αλλά υπογραφές δεν ειχαν πέσει.

    Αλλο περίεργο να ξεχνάς ότι σε μια νύχτα ποιος υπέγραψε και να τα φορτώνεις σε άλλους. Επίσης περίεργο ειναι ότι τώρα ασχολείσαι με την ηγεσία ενώ παλιότερα δεν ήσουν και τόσο καταγγελτικός…

    Το ποιοι πανηγύριζαν τι μας αφορά; Η αλήθεια είναι μία, ότι χαντάκωσε το ΠΝ αυτή η σύμβαση των 500εκ και το ίδιο θα κάνει και τώρα οι δύο Belharra αν πληρωθεί μέσα από τον υπάρχον προυπολογισμό των 500εκ. των ΕΔ με 300εκ ετήσια δόση, ότι και να μας πει η κυβέρνηση.

    1. Δεν διαφωνώ καθολου. Απλώς θελω να πιστευω οτι ωριμάζουμε σιγά σιγά και βλέπουμε ολοι με τα μάτια μας ότι οι κυβερνήσεις αλλάζουν αλλά οι εταιρείες και τα συμφέροντα παραμένουν ακλόνητα. Το να ρίχνει το ένα κόμμα ευθύνες στο άλλο και από κάτω ανώνυμοι να τσακώνονται με ξεπερνά. Το σύστημα είναι ένα. Το κράτος έχει συνέχεια.

     1. Ο νεοέλληνας να ωριμάσει λίγο χλωμό ως ακατόρθωτο.
      Οι Αφρικάνοι μπορεί να ωριμάσουν οι νεοέλληνες δύσκολα.
      Παράδειγμα
      Γνωστός μου κομματικός της ΝΔ όπου προεκλογικά μαζί πηγαίναμε στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία τώρα που «βολεύτηκε» άλλα λέει και για τη συμφωνία των Πρεσπών και υιοθετεί πλήρως τη γραμμή Ντόκου περί συνεκμετάλλευσης και να τα βρούμε με την Τουρκία!!

      Η κατάρα της Ελλάδας είναι αυτά τα κόμματα και τα κομματόσκυλα τους.
      Είναι βέβαιο πως ο συγκεκριμένος με μια διαφορετική κυβέρνηση τώρα θα ήταν στα κάγκελα με όλα αυτά που συμβαίνουν.
      Τώρα μούγκα.
      Αυτός είναι ο νεοέλληνας υποκριτής συμφεροντολόγος και γενίτσαρος.
      Υπάρχουν και εξαιρέσεις αλλά είναι πολύ λίγες.

   2. Αφού κατά βάθος το ξέρεις ότι οι νεοέλληνες όλα τα ερμηνεύουν ανάλογα με τα κομματικά τους γυαλιά τι σου κάνει εντύπωση!
    Αυτό πάλι με τα P-3 έχει γίνει σήριαλ από ορισμένους που νομίζουν πως αν δεν είχε προχωρήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα είχαν λυθεί όλα τα εξοπλιστικά μας προβλήματα!
    Φυσικά και κανένας από όλους αυτούς με επιλεκτική μνήμη δεν θυμάται ότι οι προθέσεις αγοράς 6 FREMM επί Καραμανλή ήταν άλλη μια φούσκα και ουσία μηδέν.
    Αν είχαμε πάρει τότε τις 6 FREMM και άλλες 2+2 οι μετέπειτα κυβερνήσεις τώρα θα είχαμε 10 FREMM HN συν έναν αξιοπρεπή εκσυγχρονισμό των Meko και θα ήμασταν μια χαρά.
    Τα χρήματα ποτέ δεν ήταν το πρόβλημα στην Ελλάδα για να προχωρήσει στους αναγκαίους εξοπλισμούς το πρόβλημα ήταν και είναι οι παντελώς ανίκανοι και ξενόδουλοι πολιτική τάξη που ουσιαστικά είναι συμμορίες που λυμαίνονται τον τόπο μαζί με τους ημέτερους κομματάρχες και τα συμφέροντα.
    Χρόνος υπήρχε για να δούνε οι κυβερνήσεις πέρα από τη μύτη τους και να πάρουν και τις ανάλογες αποφάσεις.
    Αυτά ήταν εμφανή ακόμα και σε εμάς που ασχολούμαστε με αυτά τα θέματα.
    Από τη στιγμή που η Κύπρος ανακήρυξε ΑΟΖ και άρχισαν οι έρευνες και οι γεωτρήσεις και να βγαίνουν στη φόρα και τα αποτελέσματα με τα κοιτάσματα ήταν θέμα χρόνου οι Τούρκοι να στρέψουν την προσοχή τους τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στο Αιγαίο.
    Τι είναι αυτό που δεν κατάλαβε το πολιτικό προσωπικό που συνέχισε τον ύπνο του δικαίου αλλά και με το να μοιράζει το δημόσιο χρήμα σε συμφέροντα και σε διορισμούς κομματικών γενίτσαρων;
    Τι είναι αυτό που δεν κατάλαβαν οι κυβερνήσεις όπως και η παρούσα (που δεν προέρχεται από παρθενογέννηση) όταν οι Τούρκοι άρχισαν να προμηθεύονται ερευνητικά πλοία και γεωτρύπανα;
    Για πλάκα τα αγόρασαν ή για να τα έχουν δεμένα στο λιμάνι;
    Ρητορικά τα ερωτήματα.
    Ακόμα και ένα παιδάκι να ρωτήσεις θα σου δώσει την απάντηση σε αυτό.
    Οι Τούρκοι τα αγόρασαν όλα αυτά γιατί τους άνοιξε η όρεξη.
    Και τι έκαναν όλες οι κυβερνήσεις όπως και η παρούσας
    Απολύτως τίποτα.
    Απλά είναι τα πράγματα.

    Στα χρόνια των παχιών αγελάδων επί Καραμανλή θα μπορούσαμε πολύ άνετα να έχουμε πάρει τις 6 FREMM HN συν δύο Horizon.
    Μετέπειτα η κυβέρνηση ΓΑΠ η χώρα είχε χρεοκοπήσει και αυτοί συνέχιζαν να διορίζουν και να σπαταλούν δημόσιο χρήμα.
    Το απόλυτο τίποτα στα εξοπλιστικά.
    Μετά ήρθε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου (του δήθεν πατριώτη Σαμαρά) ουδέν στα εξοπλιστικά.
    Θα μπορούσαν να έχουν πάρει από δύο FREMM η κάθε κυβέρνηση (ΓΑΠ και Σαμαρά) και να προχωρούσε ο εκσυγχρονισμός των Meko έχοντας υπόψη μου την δύσκολη οικονομική συγκυρία.
    Αμέσως μετά με την κυβέρνηση Σύριζα-Ανελ αντί να μοιράζουν τα επιδόματα και τα μερίσματα θα μπορούσαν με τα ίδια χρήματα να έχουν αγοραστεί 36 νέα Rafale και σήμερα η Ελλάδα να είναι πραγματικά αστακός.
    Και επειδή βαρέθηκα να ακούω πως δεν υπάρχουν χρήματα μια χαρά υπάρχουν τα χρήματα το πρόβλημα είναι πως ακόμα και μέσα στη χρεοκοπία το πολιτικό προσωπικό μια χαρά προστάτεψε τους κηφήνες του δημοσίου και τους αργόσχολους μια χαρά προστάτεψε τα δικά του προνόμια μια χαρά συνεχίστηκε και συνεχίζετε η κακοδιαχείριση η σπατάλη και η λεηλασία.

    1. Τα $500εκ δεν θα είχαν βοηθήσει το ΠΝ αν είχαν ξοδευτεί διαφορετικά δουλευόμαστε τώρα;
     Περίοδο παχιών αγελάδων επι Ραφηνάτου με το έλλειμμα 7%* που παρέλαβε από τους ολυμπιακούς και αντί να σφίξει τα λουριά, πήγαμε σε «ήπια προσαρμογή»;
     https://www.kathimerini.gr/212349/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/sto-61-toy-aep-to-elleimma-to-2004
     *Τελικά το έλλειμμα αναπροσαρμόστηκε πάνω από το 7 από την εκτίμηση του 6,1% και αν φαίνεται λίγο μέσα στην παγκόσμια κόλαση της πανδημία ίσως γράψουμε 9% ύφεση φέτος!

     1. Δηλαδή με τα 500 εκατ. θα είχαν λυθεί όλα τα εξοπλιστικά μας προβλήματα;
      Η όποια «κριτική» σου αφορά αποκλειστικά τα 500 των P-3 ούτε για Καραμάν-αλί μιλάς ούτε για ΓΑΠ ούτε για τον «πατριώτη» Σαμαρά ούτε φυσικά και για τον παντελώς ανίκανο Κούλη.
      Πάμε να τα πάρουμε ένα ένα.

      Η φαρμακευτική δαπάνη κατά έτος ήταν 2 δις ευρώ και επί Καραμάν-Αλί έφτασε τα 8 δις κατά έτος.
      Διορισμούς δίχως προηγούμενο με τα γνωστά stage,αγροφυλάκους,συνοριακούς κτλ κτλ.

      Κατά τα άλλα είχε βρει «έλλειμμα» και δεν μπορούσε να προχωρήσει στα αναγκαία εξοπλιστικά προγράμματα όπως την αγορά των 6 FREMM που όλο «κουβέντιαζαν» και συμφωνούσαν και στην πράξη το απόλυτο μηδέν.

      Για το κόστος των P-3 έχω πει κατά καιρούς πως θα μπορούσαν να είχαν αξιοποιηθεί καλύτερα τα χρήματα που έχε υπόψη πως είναι κονδύλια FMS (με τους γνωστούς περιορισμούς αγοράς μόνο αμερικάνικων όπλων) αλλά από την άλλη για κάθε τι γίνεται στα εξοπλιστικά ή δεν γίνετε να επικαλούμαστε τα P-3 ότι αν δεν προχωρούσαμε σε αυτόν τον εκσυγχρονισμό θα είχαμε προχωρήσει σε όλα μας τα αναγκαία εξοπλιστικά αυτό είναι λίγο αστείο αν όχι γελοίο.

      Χρήματα για τους αναγκαίους εξοπλισμούς υπάρχουν ακόμα και τώρα αυτό που δεν υπάρχει είναι πολιτική βούληση.

      Οι πολιτικές οικογένειες έχουν κάνει την εξουσία και το κράτος δικό τους φέουδο και θεωρούν το κράτος τσιφλίκι τους.
      Δημιουργούν κομματικό στρατό και κομματικό κράτος για να έχουν πελατεία μόνο που αυτό κοστίζει κάποια δις ευρώ κάθε χρόνο και τα πληρώνουμε εμείς.
      Ταίζουν παπαγαλάκια και κυβερνητικά φερέφωνα για να παρουσιάζουν το μαύρο άσπρο μόνο που αυτά κοστίζουν κάποια εκατ. ευρώ και τα πληρώνουμε εμείς.
      Και μοιράζουν δις ευρώ κάθε χρόνο στα συμφέροντα όπου ουσιαστικά είναι τα υπαλληλάκια τους.
      Οι πολιτικοί τάξη στην Ελλάδα είναι καριερίστες και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η καρέκλα τους η εξουσία και η κουτάλα και τις δύσκολες αποφάσεις πάντα τις αφήνουν για το επόμενο και ας καταστραφεί η Ελλάδα.

      Ακόμα και σήμερα χρήματα υπάρχουν παρά τη δύσκολη συγκυρία.
      Αλλά τα χρήματα τα μοιράζουν στα συμφέροντα στους ημέτερους στους διορισμούς και στον κομματικό τους στρατό.

     2. Με τα χρήματα που μοίρασε η κυβέρνηση του κατάχαζου Κουλού σε καναλάρχες και δημοσιογράφους (λίστα Πέτσα) συν τα τα εκατομμύρια που χάρισε η κυβέρνηση για φέτος στους καναλάρχες θα είχαμε πάρει τις δύο Αδελαίδες κόστους 65 εκατ. δολάρια σε ευρώ λιγότερα!
      Με τα χρήματα που μοιράζει η κυβέρνηση σε ημέτερους εργολάβους σε με απευθείας αναθέσεις για hot spot,νέες ταυτότητες (με καπέλο) κατάρτιση νέων επιστημόνων (σκοιλ ελονικού) άλλα 200 εκατ. συν τους διορισμούς ημετέρων γενίτσαρων κομματικών και τα bonus στα golden boys του δημοσίου θα είχε δημιουργηθεί η μαγιά για να χτυπήσεις την πόρτα των Ιταλών που μαζί με μια χρηματοδότηση που θα ζητούσες θα είχαμε πάρει εμείς τις δύο Ιταλικές FREMM.
      Να η ενδιάμεση λύση δύο Αδελαίδες και οι δύο Ιταλικές FREMM.
      Και αφού βάλεις άμεσα μια τάξη σε αυτό το κράτος-τέρας πας στους Γάλλους με το ζεστό παραδάκι και τους λες 2+2 XL Belharra (με τα 48 κελιά) και ζητάς και μια μικρή διευκόλυνση χρονική για τα υπόλοιπα χρήματα.
      Είδες τη ωραία που γίνονται όλα όταν υπάρχει βούληση;
      Αλλά όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει.
      Ή όπως μια γεροντοκόρη που ο ένας τις μυρίζει και ο άλλος τις βρωμάει.
      Όλα τα παραπάνω φυσικά κατά την άποψη μου είναι κινήσεις πανικού.

      Κανονικά και αν υπήρχε σοβαρότητα σε αυτό το πολιτικό τσίρκο και την αδίστακτη συμμορία θα είχε εξ αρχής κάνει έναν μακροχρόνιο σχεδιασμό και είτε θα συμμετείχε σε ένα από τα τόσα προγράμματα που τις πρότειναν όπως π.χ Γάλλοι για FREMM.

      Είτε θα είχε βάλει μια σειρά στα ναυπηγεία με αξιόπιστους επενδυτές και θα προχωρούσε όχι τώρα αλλά εδώ και χρόνια στη ναυπήγηση 6 I.H ως φρεγάτες γενικών καθηκόντων και 4 XL Belharra ως AAW με 48 κελιά.

      Φυσικά τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει γίνει και ούτε θα γίνει ούτε και κάτι άλλο θα γίνει.

      Μάντεψε το γιατί.

     3. Δεν ξέρω τι εννοείς, κατά τα άλλα είχε βρει «έλλειμμα», το έλλειμμα είναι υπαρκτό και έγινε απογραφή από την ΕΕ και πέρα για πέρα αληθινό, αν εσένα το 6-7% της εκατό είναι έλλειμμα, είναι παχιές αγελάδες, το πρόβλημα το έχεις εσύ στο πως κατανοείς τα δεδομένα. Το πως διαχειρίστηκε τα οικονομικά με την ήπια προσαρμογή και την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης είναι τεράστιο λάθος της κυβέρνησης του. Η αντιπολίτευση τότε ζητούσε 1200€ βασικό μισθό και ο ΓΑΠ έλεγε ότι λεφτά υπάρχουν για να μην ξεχνιόμαστε…

      Το θέμα το Adelaide χάθηκε ξεκάθαρα από την προηγούμενη ηγεσία, έχει κλείσει μήνες τώρα, όχι βέβαια ότι τώρα θα έκλεινε και με αυτούς, αλλά να λέμε την πραγματικότητα.

      Τέλος κανείς δεν είπε ότι με $500εκ. θα λύναμε όλα τα προβλήματα, πότε το είπε αυτό κάποιος; Θα έλυνε κάποια σημαντικά προβλήματα όμως όπως αναβάθμιση των ΜΕΚΟ, νέες τορπίλες και επαρκούσε και για τις Adelaide.

  1. Και ποιος ο λόγος να το κάνεις αυτό; Για να προσθέσεις ένα ραντάρ X band 100 κιλών;

   Το ραντάρ GaN μπορεί να τοποθετηθεί και στα δικά μας μαζί με αναβάθμιση ELINT…

   1. Υπάρχει πρόταση η μια σχετική αναφορά απο την εταιρία για αυτό που λες με την εγκατάσταση του νέου ραντάρ που φέρει το GlobalEye στα ΑΣΕΠΕ της ΠΑ, η υποθέτεις ότι θα γινόταν;

 31. Οι 4 LCS που αποσύρονται (2 κλάσης Freedom και 2 κλάσης Independence) είναι τα αρχικά πλοία των 2 κλάσεων, στα οπoία το Αμερικανικό Ναυτικό έκανε όλα τα πειράματα για να λύσει τα προβλήματα των 2 κλάσεων. Επίσης τα χρησιμοποιεί ως testbed για δοκιμή νέων συστημάτων
  Με αποτέλεσμα τα 4 αυτά πλοία να κάνουν πια ΜΟΝΟ ΓΙΑ SCRAP!

  Το έχουν πει αυτό πολλές φορές οι ίδιοι οι Αμερικάνοι και έχει ειπωθεί πολλές φορές εδώ και σε άλλες αμυντικές ιστοσελίδες.
  Όυτε οι ίδιοι οι Αμερικανοί δεν έχουν προτείνει να μας τα δώσουν!

  Το θέμα έχει ξεκινήσει από κάπους εγχώριους διαπλεκόμενους μιζαδόρους που θέλουν να προωθήσουν την πώληση 4 MMSC και για λόγους Marketing και στα πλαίσια του εξοπλιστικού σανού, κόλλησαν και το παραμύθι των «4 αποσυρόμενων LCS», για να δέσει καλύτερα το γλυκό.

  Όσοι συνεχίζετε να γράφετε για την «συμβολική/αγορά παραχώρηση των 4 LCS στην Ελλάδα» καταντάτε ηλίθιοι και επικίνδυνοι!

  https://www.defensenews.com/naval/2020/07/01/the-us-navys-first-4-littoral-combat-ships-are-out-of-the-fleet-in-9-months/

  «LCS 1 through 4 have just about reached the end of their usefulness as test vessels and are no longer worth a deeper financial investment, according to a February briefing by Rear Adm. Randy Crites, the deputy assistant secretary of the Navy for budget.»

  “Those four test ships were instrumental to wringing out the crewing, the maintenance and all the other things we needed to learn from them”

  “But they’re not configured like the other LCS in the fleet, and they need significant upgrades. Everything from combat [systems], to structural, you name it. They’re expensive to upgrade.”

  DEFENCEREVIEW, γράψτε παρακαλώ ένα άρθρο για αυτό το θέμα, για να τελειώσει επιτέλους το παραμύθι των «4 αποσυρόμενων LCS».

  1. Πάντα στην χώρα είχαμε ρηχούς αβανταδόρους οπλικών συστημάτων, που δημιουργούν τεράστια σύγχυση στον κόσμο και όταν χάσει η πρόταση τους αρχίζει η σκανδαλολογία.
   Δυστυχώς λίγοι ενδιαφέρονται πραγματικά για τις ενοπλες δυνάμεις.

 32. Αν η πληροφορια για τα Belharra ειναι αληθης τοτε υπαρχουν καποιες αλλες παραμετροι:

  1ον. Η δημοσιοποιηση της Belharra XL ελαχιστες μερες πριν μονο τυχαιο γεγονος δεν ειναι.Οποτε η προσανατολιζομαστε πια για το νεο σχεδιο οποτε δεν υπαρχει λογος να μιλαμε για το υπαρχον η, η αποκαλυψη του εκανε το Π.Ν να βγαλει καντιλες με τους Γαλλους αφου ουσιαστικα το σχεδιο αυτο ειναι οτι εμεις ζηταμε.Το γεγονος οτι θα φαινομασταν παλι ως οι «ηλίθιοι» γιατι μας εβγαλαν το λαδι για να προσαρμοσουν εστω καποιες απο τις παρατηρησεις μας στο υπαρχον σχεδιο,μας το φορτωσαν και τωρα ερχονται και παρουσιαζουν κατι που ειναι ακριβως οτι θελαμε εξαρχης πρεπει να κινητοποιησε αντανακλαστικα.
  Υποψην οτι το νεο σχεδιο «κολαει» και καλητερα οικονομικα αφου χρειαζεται καποιο χρονο ωριμανσης με αποτελεσμα η παραγγελια του να μπορει να γινει αργοτερα με την ευχη να ειναι και καλητερα τα οικονομικα της χωρας.

  2ον Σε συνδιασμο με το παραπανω το κοστος ειναι απαγορευτικο αν ειναι αυτο που αναφερεται.Αν συνυπολογιστει η οικονομικη δυσπραγια, η υφεση λογω συνθηκων και η κακοδιαχειρηση κονδυλιων της τελευταιας περιοδου η οποια εχει οδηγησει σε ακυρωσεις πολυ μικροτερων αλλα και πολυ βασικων προγραμματαων οπως η FOS C-27 και T-6 καθως και στην συνεχη αναβολη προγραμματων οπως οι τορπιλες κ.α το αποτελεσμα αυτο ηταν και λογικο και αναμενωμενο.

  3ον. Αν εχει προεξοφληθει οτι η κατασταση στην περιοχη οδευει προς στρατιωτικη κλιμακωση η παραγγελια των Belharra δεν εχει να προσφερει απολυτως τιποτα.Υπο αυτο το πρισμα τα κονδυλια αυτα ανακατανεμονται προς αλλες Γαλλικες λυσεις οι οποιες μπορουν να ερθουν αμεσα.

  Το μονο που δημιουργει ερωτηματικα ειναι οτι στο αρθρο αναφερεται οτι η Ελλαδα κανει πισω και απο την προοπτικη του συμφωνου μεταξυ των δυο χωρων.Αν ισχυει κατι τετοιο δικαιολογειται τοσο απο την προσδεση οσο και απο τα συμφεροντα της παρουσας κυβερνησης τα οποια εχουν Αμερικανικες αλλα ΚΥΡΙΩΣ Γερμανικες ριζες.Οποτε η ενοχληση και οι αντιρρησεις του Γερμανικου παραγοντα βρισκουν πατηματα.

  1. Δεν μου κάνει καθόλου εντύπωση,τον Μητσοτάκη των κρατάνε οι Γερμανοί ποικιλοτρόπως αυτό δα έλειπε να μην κάνει ότι του πούνε.
   Προφανώς του τράβηξε η Μέρκελ τα αυτιά και το πιθανότερο είναι να ναυαγεί το πρόγραμμα μετά τις πιέσεις των Γερμανών.
   Δεν είναι τυχαίο φυσικά που ξεκίνησαν «μυστικές» συνομιλίες με τους Τούρκους στο παρασκήνιο με την προτροπή των Γερμανών.
   Και αν δεν τους κάρφωνε ο Τούρκος εδώ ακόμα θα συνέχιζαν να μας πουλάει το παραμύθι της η κυβέρνηση.

  2. Εξάλλου ποια Belharra εδώ δεν προχωράει τίποτα.
   Ακυρώθηκε ο διαγωνισμός για τη FOS των C-27 Spartan ακυρώθηκε ο διαγωνισμός για τη FOS των T-6 Texan οι νέες τορπίλες αγνοούνται όπως και ο εκσυγχρονισμός των Meko.
   Δεν προχωράει τίποτα.
   Κάτι γραφικοί τύποι σαν εμάς και ρομαντικοί συζητάμε για να συζητάμε και κάτι κομματόσκυλα της παρούσας κυβέρνησης προσπαθούν κουτοπόνηρα να τους υπερασπιστούν λες και δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει!

 33. Μετά την «επιτυχημένη» συμφωνία με τους Ιταλούς και την αναγνώριση για τα ιστορικά δικαιώματα αλιείας των Ιταλών ψαράδων ανάμεσα στα 6 και 12 μίλια μας τώρα ετοιμάζονται για γιουρούσι και οι Τούρκοι ψαράδες στο Αιγαίο!

  Ποια P-3 ποιες φρεγάτες και ποιες FOS!!

  https://www.militaire.gr/oi-toyrkoi-stelnoyn-sto-aigaio-stolo-alieytikon-eikona-apo-ta-stena/

  Ο Κούλης Χρυσός έβγαλε στο παζάρι την κυριαρχία της Ελλάδας.

  Για αυτό η εγχώρια διαπλοκή και ο ξένος παράγοντας (κυρίως οι Γερμανοί) έδωσαν αγώνα να βγει ο Κούλης.
  Πολύ απλά για να τους κάνει τη βρώμικη δουλειά.
  Και ο μαλάκας νεοέλληνας και κερατάς και δαρμένος.
  Φάτε τώρα καλές δουλειές με καλά λεφτά.
  Πάρτε και δόσεις αξιοκρατίας και δημοκρατίας.
  Η χούντα επέστρεψε.

 34. Αυτό που έχει κάνει η Κύπρος με την εκμετάλλευση της ΑΟΖ της θα μπορούσαμε να το κάνουμε και εμείς.
  Από το 2011 έχουν χαραχτεί τα θαλάσσια οικόπεδα (σύμφωνα με το νόμο Μανιάτη) θα μπορούσαν όλα αυτά τα χρόνια να έχουν προχωρήσει οι αδειοδοτήσεις και σήμερα με εγγύηση τα δεδομένα κοιτάσματα φυσικού αερίου να χτυπάμε πόρτες εταιριών (Γαλλία,Ιταλία,Αμερική) και να ζητάμε ότι χρειαζόμαστε Belharra,Rafale,Fremm κτλ.

  Ποιοι να τα κάνουν αυτά οι μπούληδες που παριστάνουν τους πολιτικούς;
  Μήπως η ξεπουλημένη οικονομική ελίτ που πάνω από το συμφέρον της δεν βάζει τίποτα;

  Φάτε παραμύθια και σανό τώρα μέχρι να ξυπνήσετε απότομα.

 35. μπορειτε να μας ενημερωσετε για το τι ακουγεται απο τα ανωτερα κλιμακια για τις bel?
  Μονο εσας εμπιστευομαστε. Οι αλλοι ξεκινησαν το σπρωξιμο που τους ειπε ο payat.

  1. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επίσημες αναφορές, για το θέμα.
   Όσον αφορά αυτούς που άρχισαν το σπρώξιμο των ψαροκάικων που προτείνει ο Πάιατ, ας πάνε να πολεμήσουν αυτοί τους Τούρκους με αρχηγό τον αμερικανό πρέσβη επάνω στα καΐκια που θέλει να πουλήσει ο αμερικανός στην Ελλάδα.

   1. Απο το παρακάτω φαίνεται πάντως, ποιός περνάει σε πράξεις ενάντια των Τούρκων και ποιοί «πολέμαρχοι» αφοσιώνονται στα μεγάλα λόγια και γραφικές ψεύτο- απειλές του είδους όποιος πατήσει πόδι σε ελληνικό έδαφος μπλα μπλα μπλα…και μετά ξύπνησαν απο τον θόρυβο των κινητήρων που πετούσαν 3 λεπτά επάνω απο ελληνικό νησί.

    Rafale βομβαρδίζουν τουρκική βάση: Ο κρυφός γαλλο-τουρκικός πόλεμος στην Λιβύη

    https://www.hellenicdefence.gr/rafale-vomvardizoyn-toyrkiki-vasi-o-kryfos-gallo-toyrkikos-polemos-stin-livyi/

   2. αντι να πανε σε 4 extended bel και 4 gowind καθονταν και συζηταγαν τοσους μηνες 2 bel kai 4 mmsc. Οτι να ναι. Διαφορετικα συστηματα, σαπακια με 1 μκ41. Μετα τους πειραζει η αρχικη διαμορφωση των bel. Ασε να μην ανοιξω το στωμα μου. Μακαρι η αμερικη να πεσει απο μεσα. Ελπιζω οι αναταραχες να συνεχισουν και να βγουν και τα οπλα μπας και γλιτωσει η ελλαδα απο αυτους.

    1. Πολλοί θα γλυτώσουν απο αυτούς αν ξεκινήσει ένα πατιρντί και αλληλοφαγωθούν. Υπάρχουν και σωστοί άνθρωποι στην Αμερική, αλλά η αγκέντα καθορίζεται απο το πολιτικό τους σύστημα που είναι επικίνδυνο αφού δημιουργεί συνέχεια φασαρίες εμπλέκοντας και παρασέρνοντας και τους «συμμάχους» σε πολέμους χωρίς πραγματικές αιτίες και λόγους για παρεμβάσεις στα εσωτερικά ξένων χωρών.

    2. κατσε τωρα γιατι πρεπει να δωσουμε 1δισ αναδρομικα στους συνταξιουχους και μπορει να παει και παραπανω.Οχι μπελχαρα αλλα ουτε σφεντονα.

     1. Παλαιότερα έλεγαν και ότι δεν περίσσευαν χρήματα για τα Eurofighter του σιμίτη εξαιτίας των ολυμπιακών αγώνων, αλλά λίγο μετά την ακύρωση του προσυμφώνου για το ευρωπαϊκό μαχητικό έκλεισαν συμφωνία για τα νέα F-16 του Καραμάν-αλί αφού τον «απειλούσαν» οι φίλοι αμερικάνοι όπως λέγε ο ίδιος…

      Όχι ότι θεωρώ τα EF της αρχικής έκδοσης αεροσκάφη που θα έπρεπε να πάρουμε και να έχουμε, αλλά η πρακτική και η όλη εξέλιξη ήταν το λιγότερο ύποπτη, αφού υποτίθεται ότι χρήματα δεν υπήρχαν, ενώ εμφανίστηκαν απο το πουθενά όταν επρόκειτο για τα αμερικάνικα αεροσκάφη…παρά που υπήρχαν πιο ικανά και σύγχρονα μοντέλο στην αγορά.

     2. φιλε μου θα σου πουν πως ειναι δουλεμενα και δεν μπορουν να μην τους τα δωσουν. 10 χρονια πηραν σε ολους μας τα σωβρακα και τωρα θυμηθηκαν τα αναδρομικα για να πανε παλι σε φορους. Τοσα χρονια ψηφιζαν αυτους που τους αξιζουν. Εγω ομως που ειμαι 22 τι φταιω και παιζουν το μελλον μου σε σημαδεμενα χαρτια. Δεν με ενδιαφερει εαν στο τελος χασουμε, απλα με ενδιαφερει να προσπαθησουμε οπως αρμοζει και χωρις να πεσουμε απο μεσα. Εαν λοιπον τα αναδρομικα ειναι πιο σημαντικα απο τον εξοπλισμο της χωρας, τοτε κριμα τα αδελφια μας που θα χασουμε.

     3. 4 δισ. ειναι όλο το πακέτο!!!
      ΣΤΕνοχώρια τους ένα ακόμα καρφί στου κουφάρι της ελληνικής οικονομίας ένα ακόμα ζωής σε λόγους μας στα εξοπλιστικά!

     1. Δεδομένο είναι ότι θα γίνει αναπροσαρμογή προς τα πάνω. Σύνηθες φαινόμενο.

  1. Νωρίς ειναι ακόμα, θα δούμε που θα φτάσει το τελικό κόστος… και όλα αυτά σε τιμές που αγοράζουν οι ΗΠΑ, καμιά σχέση δλδ με τι θα πληρώσει ένας πελάτης.

  2. Μάγειρας

   Μόλις αποσαφηνιστεί ότι τα έξοδα ανά πλοίο θα προσαρμοστούν προς τα επάνω, θα εμφανιστούν οι φίλοι και υποστηρικτές των αμερικανικών όπλων -που δεν κουράζονται να μιλάνε για ακριβούς Γάλλους και ευρωπαίους- με νέα «επιχειρήματα» του είδους ότι πρόκειται για μεγαλύτερα σκάφη σε έκτοπισμα και ότι τα παραπάνω έξοδα είναι λογικά. Ας έλεγαν πρίν ότι μετά το πρώτο πλοίο θα πέσουν, το ίδιο παραμύθι παίχτηκε και με τα LCS πρίν φτάσουν τα έξοδα στα ύψη που δεν τα φτάνει ούτε ένας Νιλ Άρμστρονγκ η Γιούρη Γκαγκάριν οι οποίοι έφτασαν και πολύ ψηλά…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *