Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ελληνικών Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας P-3B Orion που πλέον λέγονται Αεροσκάφη Ναυτικών Επιχειρήσεων έχει αποτελέσει το επίκεντρο πλειάδας αναλύσεων αναφορικά με τα επιχειρησιακά οφέλη για το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ). Το τελευταίο χρονικό υπήρξαν δύο αξιοσημείωτες εξελίξεις με μεγάλο ενδιαφέρον τις οποίες και παρουσιάζουμε σήμερα αποκλειστικώς μέσα από το DefenceReview.gr. Έχοντας δεσμευτεί για αναλυτική παρουσίαση των δυνατοτήτων των P-3B Orion προχωρούμε στην ακόλουθη ανάλυση.
Το ΠΝ και ειδικότερα η Διοίκηση Αεροπορίας Ναυτικού ήδη αξιοποιεί το P-3B Orion της ενδιάμεσης λύσης που επιχειρεί κανονικά σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο ενώ σε πρόσφατη εκπαιδευτική δραστηριότητα αξιοποιώντας τον υφιστάμενο εξοπλισμό των αεροσκαφών κατάφερε να πετύχει εντοπισμούς υποβρυχίων της Διοίκησης Υποβρυχίων του Αρχηγείου Στόλου.
Ο τωρινός εξοπλισμός του P-3B Orion περιλαμβάνει: τον ακουστικό επεξεργαστή AN/AQA-7 (V) 11, φέρει έως και 78 ηχοσημαντήρες εκ των οποίων παθητικούς τύπου SSQ-53D DIFAR, ενεργητικούς SSQ-62B DICAS, βαθυθερμογραφικούς SSQ-36, σύστημα ανίχνευσης μαγνητικών ανωμαλιών (MAD) AN/ SQS-10, ραντάρ εύρεσης στόχων επιφανείας AN/APS-80 καθώς και το τακτικό σύστημα αποστολής AM/ASN-124.
Σύμφωνα με τις αποκλειστικές και διασταυρωμένες πληροφορίες του γράφοντος στο πρόγραμμα δεν περιλήφθηκε εξ αρχής η απόκτηση νέων ηχοσημαντήρων για την κατακόρυφη αναβάθμιση των ανθυποβρυχιακών δυνατοτήτων των ελληνικών P-3B Orion. Το ΠΝ αντιλαμβανόμενο την ανάγκη για την ύπαρξη σύγχρονων δυνατοτήτων έρευνας και εντοπισμού υποβρυχίων αναμένεται να εκκινήσει διαδικασίες για την απόκτηση νέων σύγχρονων ηχοσημαντήρων ενεργητικού και παθητικού τύπου.
Είναι δεδομένο πως τα ελληνικά P-3B Orion εκτός της απόκτησης νέων ηχοσημαντήρων αναβαθμίζουν πολλαπλώς τις ικανότητες τους με την εγκατάσταση ενός υπερσύγχρονου ραντάρ έρευνας επιφανείας ELM-2022A της Ισραηλινής ELTA, καθώς και με το σύστημα υποκλοπής ηλεκτρονικών εκπομπών (ESM/ELINT) EL/L-8385 επίσης της ELTA. Το ραντάρ επιφανείας ELM-2022A έχει την ικανότητα εκτός από την παροχή πλήρους εικόνας τακτικής κατάστασης στόχων επιφανείας σε αποστάσεις έως και 370 χιλιόμετρα να βρίσκει περισκόπια υποβρυχίων διαθέτοντας πρωτόγνωρη διακριτική ικανότητα σε τεράστιες αποστάσεις.
Συγκεκριμένα, εμβέλεια 56 χιλιόμετρα για στόχο 1 τετραγωνικό μέτρο, 150 χιλιόμετρα για σκάφη μικρού μεγέθους και πάνω από 200 χιλιόμετρα για πλοία εκτοπίσματος φρεγάτας.
Το ΠΝ στην ουσία αποκτά κυριολεκτικά ένα Αεροσκάφος Ναυτικών Επιχειρήσεων αφού πρόκειται για ιπτάμενη πλατφόρμα διοίκησης και ελέγχου, συλλογής πληροφορίων, πολέμου επιφανείας και ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων. Άλλη μια σημαντική ικανότητα είναι αυτή της επιθετικής ναρκοθέτησης με θαλάσσιες νάρκες Mk 55 των 2000 λιβρών.
Επίσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες του γράφοντος το ΠΝ κινείται στην απόκτηση όπλων αέρος επιφανείας με σκοπό την προμήθεια των αμερικανικών Harpoon. Σημειώνεται, ότι κάθε P-3B Orion δύναται να φέρει από δύο πυραύλους Harpoon. Το οπλικό φορτίου των P-3B Orion φτάνει τους δέκα τόνους σε συνολικώς 18 θέσεις οπλισμού από τις οποίες οι δέκα αφορούν αναρτώμενα φορτία υποπτερυγικούς σταθμούς και οκτώ σε εσωτερικές θέσεις μεταφοράς. Το τυπικό φορτίο για αποστολές ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων περιλαμβάνει τορπίλες Mk 46 Mod 5 καθώς και νάρκες Mk 55.
Στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού των P-3B Orion αφαιρείται το σύστημα ανίχνευσης μαγνητικών ανωμαλιών (MAD) AN/ SQS-10 αφού θεωρείται παρωχημένο σύστημα. Στα P-3B Orion εγκαθίστανται και ο αισθητήρας τύπου ΜΧ-15 της Καναδικής L-3 WESCAM.
Πυρήνας της αναβάθμισης του Papa 3 εκτός φυσικά από την δομική αναβάθμιση των μερών του αεροσκάφους θα είναι η τοποθέτηση του ολοκληρωμένου συστήματος/ αποστολής με την ονομασία Mission Integration Management System (MIMS). Στο MIMS θα κουμπώσουν όλοι οι αισθητήρες του P- 3B Orion δίνοντας σε αυτό πλήρη τακτική εικόνα. Το σύστημα έχει σχεδιαστεί και αναπτυχθεί από την ελληνική εταιρεία Scytalys.
Έχει αξιολογηθεί αυστηρά και έχει επιτύχει στις δοκιμές του Αμερικανικού Ναυτικού ενώ έχει σημειώσει και εξαγωγικές επιτυχίες. Το MIMS είναι ένα σύστημα που παρέχει τακτική εικόνα και είναι ανοιχτής αρχιτεκτονικής το οποίο συλλέγει, επεξεργάζεται, κατανείμει και αναλύει την εικόνα από όλους τους αισθητήρες (Radar, EO/IR, EW/ELINT, ASW/ACINT, MAD, AIS).
Το MIMS συνδράμει τα μέγιστα στις επιχειρήσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου παρέχοντας πληροφορίες και δεδομένα απαραίτητα για τον εντοπισμό των εχθρικών υποβρυχίων όπως οι θερμογραφικές πληροφορίες ώστε τα ΑΦΝΕ να επικεντρώνονται σε συγκεκριμένα σημεία και περιοχές.
Το σύστημα που θα φέρουν τα P-3B Orion θα διαθέτει ζεύξη δεδομένων (Link 11, Link 16, Link 22) ώστε το αεροσκάφος να μπορεί να εκτελεί δικτυοκεντρικές επιχειρήσεις σε σύνθετο από απειλές και προκλήσεις αεροπορικό περιβάλλον. Καρδιά του MIMS είναι ο Tactical Coordinator (TACCO) ο οποίος έχει πλήρη εικόνα θαλάσσιας και υποθαλάσσιας επιτήρησης, κατάδειξης στόχων, εναέριων απειλών, ηλεκτρονικού πολέμου και διοίκησης και ελέγχου.
Υπενθυμίζεται, ότι τα ελληνικά P-3B Orion επιχειρούν με δεκαμελές πλήρωμα εκ των οποίων: κυβερνήτης, συγκυβερνήτης, ιπτάμενος μηχανικός, ναυτίλος, τακτικός συντονιστής (TACCO), χειριστής επικοινωνιών, δύο χειριστές ακουστικών αισθητήρων, χειριστής ηλεκτρονικού πολέμου και τέλος χειριστής οπλικών συστημάτων.
Εκ των ανωτέρω προκύπτει πως τα εκσυγχρονισμένα P-3B Orion θα είναι σε θέση να εκτελούν πλήρες φάσμα αποστολών αεροσκάφους ναυτικών επιχειρήσεων:
1. Ναυτική Περιπολία
2. Ανθυποβρυχιακός Πόλεμος (ASW)
3. Πόλεμος κατά Στόχων Επιφανείας (ASuW)
4. Αποστολές συλλογής Πληροφοριών, Επιτήρησης και Αναγνώρισης (ISR).
5. Ηλεκτρονική αναγνώριση (ELINT).
6. Τακτική Αναγνώριση.
Η εγκατάσταση του Link 16 δίνει μοναδικές ικανότητες στα P-3B Orion να επιχειρούν από κοινού με τα ελληνικά ΑΣΕΠΕ της ΠΑ παρέχοντας ολοκληρωμένη εικόνα και πλήθος πληροφοριών στα κέντρα επιχειρήσεων και στις αεροναυτικές δυνάμεις που ενεργούν σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο παρέχοντας τη δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης των κινήσεων του Τουρκικού στόλου.
Η μεγαλύτερη αξία των ελληνικών P-3B Orion συνίσταται στην ενεργοποίηση τους από τον καιρό της ειρήνης και ακολούθως της κρίσης/ έντασης ως την ώρα έναρξης των επιχειρήσεων καθότι προσφέρουν πληροφορίες για τη δράση του Τουρκικού Ναυτικού και συγκεκριμένα των υποβρυχίων.
Φυσικά η ελληνική επένδυση στα P-3B Orion θα μεγιστοποιηθεί και θα συμπληρωθεί στο έπακρο με την απόκτηση των νέων ηχοσημαντήρων καθώς και των Harpoon.
Αδιαμφισβήτητα, τα ελληνικά ΑΦΝΕ θα αποτελούν συστήματα Intelligence, Surveillance, Reconnaisance (ISR) για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ενώ παράλληλα θα εκτελούν πλήρες φάσμα ναυτικών επιχειρήσεων.