Κυρίαρχο θέμα για τη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ είναι η εφεδρεία και η εθνοφυλακή. Για το θέμα αυτό είχαμε τοποθετηθεί με προηγούμενα μας άρθρα, όμως νεότερες αποκλειστικές πληροφορίες του γράφοντος σκιαγραφούν το νέο πλαίσιο δράσης. Ο ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδης Στεφανής προωθεί άμεσες διαδικασίες ώστε σε πρώτη φάση μέσα στο Φθινόπωρο να έχει ψηφιστεί ο νέος νόμος για την Εθνοφυλακή. Με όραμα για την Εθνοφυλακή και πολύ αναβαθμισμένο ρόλο ο Αλκιβιάδης Στεφανής αποτελεί τον βασικό πρωταγωνιστή στο νέο σχέδιο πάντα με την αμέριστη στήριξη του ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Άμεσα αναμένεται να παρθεί απόφαση για τα νέα ταχύπλοα σκάφη.

Παράλληλα με τον νέο νόμο για την ανασυγκρότηση της Εθνοφυλακής, εκπονείται και ο νέος Στρατιωτικός Κανονισμός που θα ρυθμίζει τις λεπτομέρειες λειτουργίας της, λύνοντας όλες τις παλαιές στρεβλώσεις και αγκυλώσεις του παλαιού νόμου. Ο νέος νόμος που πολύ σύντομα έρχεται σε δημόσια διαβούλευση δίνει έμφαση στον θεσμό του εθελοντή εφέδρου και στη γενικότερη στρατιωτική προσφορά με όφελος για τη πατρίδα.

Παράλληλα, δημιουργούνται, ενδυναμώνονται και συγκροτούνται νέα τμήματα και μονάδες εθνοφυλακής αφενός στα μεγάλα αστικά κέντρα της ηπειρωτικής χώρας ή οι λόχοι εφέδρων καταδρομών στα κύρια Νησιά ενώ στα μικρά νησιά της ΑΣΔΕΝ ο στόχος είναι να συγκροτηθούν και επιπλέον τμήματα εθνοφυλακής. Άλλωστε ειδικά στα μικρονήσια αυτοί που θα έρθουν πρώτοι αντιμέτωποι με την απειλή είναι οι εθνοφύλακες, οι σύγχρονοι ακρίτες του Έθνους. Ταυτοχρόνως, με τις υπόλοιπες μονάδες εθνοφυλακής στα κύρια νησιά της ΑΣΔΕΝ το νέο δόγμα του ΓΕΣ δίνει έμφαση στην αλληλοεπικάλυψη και αλληλοϋποστήριξη των νησιών με ταχυκίνητες εφεδρείες ικανές να μεταφέρονται με πλωτά και εναέρια μέσα.

Τμήματα άμεσης επέμβασης με εθνοφύλακες και ενεργό στρατό θα επεμβαίνουν ακόμα και στα πλέον δυσπρόσιτα νησιωτικά μέρη.

Σε αυτό το πλαίσιο ήταν και η απόφαση για την προμήθεια των ελικοπτέρων OH-58D Kiowa Warrion με πρωτεργάτη τον σημερινό ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή. Το αμέσως επόμενο πρόγραμμα που ήδη έχει λάβει γραμμή εκκίνησης είναι αυτό των σύγχρονων ταχυπλόων μέσων, ώστε να μπορούν να μεταφέρουν εφεδρείες από κύριες νήσους σε δευτερεύουσες όπως είναι τα μικρονήσια. Άλλωστε εκεί που πραγματικά πάσχουμε είναι στα μικρονήσια όπου οι νησιωτικές φρουρές είναι λιγοστές και διάσπαρτες. Ακριβώς με τη παρουσία ενισχυμένων ταγμάτων εθνοφυλακής και εφεδρειών ικανών να επεμβαίνουν σε τόπο και χρόνο, η άμυνα των νησιών ακόμα και των πολύ μικρών ενδυναμώνεται.

Εθνική Ανάγκη η Εθνοφυλακή

Η μεγαλύτερη καινοτομία δεν είναι άλλη από την συγκρότηση μονάδων εθνοφυλακής σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Συγκροτούνται μονάδες με αποστολές την Κυβερνοάμυνα – Κυβερνοασφάλεια, Μηχανικού και Ιατρικής/ Νοσηλευτικής ικανές να διαχειρίζονται και να επεμβαίνουν σε αποστολές εσωτερικής ασφάλειας και πολιτικής προστασίας. Παράλληλα, συγκροτούνται τυπικής σύνθεσης και οργάνωσης Τάγματα Εθνοφυλακής αρχικά σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Μονάδες Εθνοφυλακής από την ηπειρωτική χώρα θα μεταφέρονται και θα αναπτύσσονται στα μικρονήσια και βραχονησίδες.

Άμεσα στη Διεύθυνση Εθνοφυλακής του ΓΕΣ τοποθετείται αξιωματικός στον βαθμό του Ταξιάρχου. Η νέα πολιτική για την Εθνοφυλακή περιλαμβάνει εκπαιδεύσεις όχι μόνον τη Κυριακή αλλά και άλλες ημέρες της εβδομάδας.

Θεσπίζονται κίνητρα για τη συμμετοχή των συμπολιτών μας ώστε το έτος 2023 οι Μονάδες Εθνοφυλακής σε όλη την επικράτεια να παρουσιάζουν κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών τους δραστηριοτήτων τη πλήρη πολεμική σύνθεση και επάνδρωση, δυνάμεως 100%. Μολονότι, το 2018 υπήρξε έτος που η συμμετοχή στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες αυξήθηκε κατακόρυφα σε σχέση με όλα τα προηγούμενα χρόνια, εντούτοις το 2019 η συμμετοχή έπεσε σε μεγάλο βαθμό.

Επιπροσθέτως, έπειτα από κατάλληλες νομικές προπαρασκευαστικές ενέργειες δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα συμμετοχής γυναικών σε Τάγματα Εθνοφυλακής εντασσόμενες σε ανάλογο πρόγραμμα εκπαίδευσης. Επίσης, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Ειδικής Συνεργασίας Σύσφιξης Σχέσεων», τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο μονάδες εθνοφυλακής θα συνεκπαιδεύονται σε ετήσια βάση τόσο σε ασκήσεις όσο και σε διαγωνιστικές διαδικασίες ώστε να υπάρχει ευγενής άμιλλα και ανταλλαγή εμπειριών.

Παράλληλα, δημιουργούνται, ενδυναμώνονται και συγκροτούνται νέα τμήματα και μονάδες εθνοφυλακής αφενός στα μεγάλα αστικά κέντρα της ηπειρωτικής χώρας ή οι λόχοι εφέδρων καταδρομών στα κύρια Νησιά ενώ στα μικρά νησιά της ΑΣΔΕΝ ο στόχος είναι να συγκροτηθούν και επιπλέον τμήματα εθνοφυλακής!

Σε επίπεδο ΓΕΕΘΑ μελετάται η σύσταση νέου Κλάδου με υπαγωγή σε αυτόν όλων των Διευθύνσεων Εθνοφυλακής, Επιστράτευσης και Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτων Αναγκών (ΠΣΕΑ). Τέλος, δίνονται οικονομικά κίνητρα και αναλαμβάνονται όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την έγκαιρη αποζημίωση των Εθνοφυλάκων, για την παροχή υπηρεσιών τους, προκειμένου να αποφεύγονται καθυστερήσεις και αρνητικά σχόλια από τη μεριά τους.

Στόχος είναι η Εθνοφυλακή να καλύψει επιχειρησιακό έργο εν καιρό ειρήνης σε αποστολές πολιτικής προστασίας ενώ εν καιρώ επιχειρήσεων να συμβάλει καταλυτικά καλύπτοντας κενά επάνδρωσης.

Πρόκειται για νέα και ειδήσεις εξαιρετικά ελπιδοφόρες και ευχάριστες που αυξάνουν το επίπεδο αμυντικής θωράκισης της χώρας και ειδικότερα καλύπτουν κενά απόρροια των απανωτών μειώσεων θητείας.

Comments

 1. Έτσι, ένα μοντέλο τύπου Ισραήλ, ιδανικό για περιπτώσεις μικρών πληθυσμιακά κρατών, με αυξημένες απαιτήσεις εξαιτίας των γειτόνων τους.
  Σχετικά με τα ταχύπλοα, θα έλεγα στους σχεδιασμούς των προορισμών τους να σκεφτόμαστε και λίγο Μικρά Ασία και για να μεταφέραμε το νταχτιρντι και σε εκείνους, αλλά και για λόγους αποκλεισμού ανεφοδιασμού του επιτηθεμενου.
  Αμυντικό δόγμα δεν σημαίνει απαραίτητα και (μόνο) αμυντική αντίδραση.

 2. ηδη εχει συγκροτηθει και κανει ασκησεις στην αθηνα ο στρατιωτικος συνδεσμος ελληνων εφεδρων Σ.Σ.Ε.ΕΦ κατω σπτις διαταγες του ΓΕΣ. ψαξτε στο διαδυκτιο

 3. Ακόμα μια ευχάριστη είδηση. όπως δήλωσα και σε άλλο σχόλιο μου θα ήθελα η εθνοφυλακή όμως να έχει μικρότερο ηλικιακό βαθμό για να είναι και όσο μπορεί πιο μάχιμη. Αυτό σημαίνει ότι η εφεδρεία θα έχει καλύψει τις ανάγκες τις οπότε θα πρέπει να μειωθεί η λειψανδρία και η φυγοστρατία. Πίσω στην Εθνοφυλακή θα πρέπει εφόσον τώρα θα δοθούν οι βάσεις της με νέο νομοσχέδιο να είναι και πιο ευέλικτη ώστε να καλύπτει σε επίπεδο ακόμα και των εσόδων της. οργανωμένο σκοπευτήριο που μπορεί να γίνει σε συνεργασία και με τις κατά τόπους ανάγκες της ΕΛΑΣ και Δήμων ώστε και συνεχής εκπαίδευση να γίνεται και έσοδα να μπορούν να προσφέρουν σε επίπεδο εγχώριας βιομηχανίας( σκεφτείτε 20.0000 Εθνοφύλακες να ρίχνουν 100 σφαίρες το χρόνο ή όσους θέλουν να προμηθευτούν τον δικό τους εγκεκριμένο από τον ΕΣ οπλισμό/εξοπλισμό, για τι τζίρους μιλάμε), να γίνουν ενέργειες ενσωμάτωσης των εθελοντικών στην πυροπροστασία οργανώσεων ακόμα και συνεργασίες με διεθνείς οργανισμούς (παραδείγματα όπως της ελβετικής εφεδρείας) , απόδοση ακόμα και συγκεκριμένων πιστοποιήσεων όπως ορειβατών, δυτών, χιονοδρόμων (πόσοι που ασχολούνται ενεργά με τέτοιου είδους αντικείμενα θα εγγράφονταν για να μεταδώσουν τις γνώσεις τους σε κάτι που αγαπάνε), συνεργασίες με τους κατά τόπου ιατρικούς συλλόγους και πολλά άλλα. μακάρι όλα να προχωρήσουν.

  1. Περνεις ενα λητουργηκα αποδεδιγμενο μοντελο και το εφαρμοζεις..
   Εμονη ορισμενοι φιλοι να προσπαθητε να ξαναανακαλυψετε τον τροχο…

 4. Πρέπει στους σχεδιασμούς να υπάρχει και το σκεπτικό της αυτοπρωστασίας των ανδρών και γυναικών στις πρώτες γραμμές. Με φουσκωτά και τουφέκια δε μπορείς να σταματήσεις έναν εχθρό με uav, καλά θωρακισμένα πλοία και σκάφη, ελικόπτερα ή όταν σου ρίχνει βολές από μακριά.
  Δυνατή αεράμυνα, ηλεκτρονικά αντίμετρα, θωράκιση, συστήματα αυτοπρωστασίας, δυνατό δίκτυο και τα κατάλληλα όπλα χρειάζετε.
  Καλό θα ήταν να φεύγαμε και λίγο απ’αυτό το αμυντικό δόγμα. Πρέπει να ήμαστε σε θέση όχι μόνο να αμυνθούμε, αλλά να κάνουμε μεγάλη ζημιά στην ενδοχώρα του εχθρού. Αυτό προυποθέτει να ξέρουμε και κάθε κίνηση που γίνετε μέσα, τουλ. 200χμ.
  Εντάξι πόλεμο δε θέλει κανείς, κανείς δε βγαίνει κερδισμένος απ’αυτό και καλύτερα να έχεις φίλους παρά εχθρούς στη γειτονιά. Αλλά εκεί που το πάνε οι γείτονες, εμείς δε πρέπει να κάτσουμε με τα χέρια σταυρωνένα, να ευχόμαστε να συμμορφωθούν, να μας βοηθήσουν διπλωματίες και οι ξένοι ή και να το πάμε σε μοιρασιές μπας και…

 5. Η Εφεδρεία και η εθνοφυλακή είναι κυρίαρχο θέμα στο Υπουργείο ʼAμυνας?

  καμια FOS να προχωρήσει για την αεροπορία?

  Με τον στόλο καμια απόφαση ?

  Νέες τορπίλες ?

  Καμια κίνηση προς την απαιτουμενη αναδιοργάνωση του στρατού?

  Ελπίζω να μην προσπαθήσουν να καλύψουν τις αδυναμίες του ελληνικού αμυντικού μηχανισμού με ένα νέο πυροτέχνημα τύπου παλλαϊκής άμυνας

  Και από ποτε η εθνοφυλακή είναι υπέθυθIνη για την εσωτερική ασφάλεια?

  Και τι δουλειά έχουν οι μονάδες εθνοφυλακής σε μεγάλα αστικά κέντρα?

  Εδώ δεν θα προλάβουν να μετακινηθούν οι μάχιμες μονάδες του στρατού έτσι και αρχίσει το πιστολίδι θα μετακινηθεί η εθνοφυλακή από την Aθηνα στα νησιά????

  Ελπίζω να προχωρήσει τάχιστα και σε μεγάλους αριθμούς τα ταχύπλοα μέσα μεταφοράς

  Και να είναι ταχύπλοα κρούσης τύπου cb90 και όχι φουσκωμένες σαμπρέλες!

  1. Tαχυπλοα με αεροθαλαμους χωρις θωρακιση και βαρυ οπλισμο ισως και πυραυλικο ειναι ανεπαρκεστατα πλεον για τις συνθηκες του Αιγαιου ..Δυστυχως ομως η προμηθεια αυτα ακριβως αφορα ..
   Οταν αποφασισουν καποιοι να αγορασουν σοβαρο εξοπλισμο τοτε θα μιλησουμε για σοβαρο σχεδιασμο ..
   Με φουσκωτα τυπου MAGNA και εκτεθειμενο προσωπικο σε θραυσματα ,πυρα και καιρικες συνθηκες απλα πας αδιαβαστος στην πρωτη επαφη με τον εχθρο ειδικα οταν εχει τα μεσα της Τουρκιας ..
   Ας δουν καποιοι τα αντιστοιχα ταχυπλοα των απεναντι και τον οπλισμο τους και ας συγκρινουν αν μπορουν.
   Ποτε καποιοι θα κανουν τα αυτονοητα αναρωτιεμαι …

  2. Όταν δεν αγοράστηκαν σκάφη αλά CB-90 τις εποχές που υπήρχαν λεφτά άραγε τι πιθανότητες έχουν να αγοραστούν τώρα επί οικονομικής κρίσης ?
   Να σκεφτόμαστε στο Ελλαδιστάν και κάποια αυτονόητα πράγματα και μην γράφουμε και λέμε ότι θέλουμε..
   Όταν πριν 15 χρόνια που η Ελλάδα ξόδεψε 15 δις ευρώ για να κάνει ολυμπιακούς αγώνες, στο υπουργείο άμυνας υπήρχε ένα πρόγραμμα για την αγορά 22 σκαφών συνοδείας αλά CB-90. Τίποτα δεν έγινε.
   Ε περίμενε να γίνει τώρα που δεν έχουν λεφτά ούτε για να αγοράσουν μουσαμάδες (αν θυμάμαι καλά κοστίζει 270 ή 300 ευρώ ο κάθε ένας) για τα τζιπ Μερσεντές 240 και κάθονται και τους ράβουν.
   Πόσο μεγάλους αριθμούς για τα ταχύπλοα σκάφη μεταφοράς ? Η μελέτη του ΓΕΣ πόσα αναφέρει ως αναγκαία ? Αλλά θα μου πεις που να έχεις ιδέα..
   Πάντως άμα θες μπορώ να το ρωτήσω κάπου και να σου πω εγώ. Για το τέλος, δεν μπορείς να καταλάβεις το αυτονόητο, ότι για οικονομία θα αγοράσουν απλά φουσκωτά σκάφη του εμπορίου ?

    1. Γιάννη Νικήτα (ή όποιος άλλος υπεύθυνος της ιστοσελίδας) ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα!

     Να δω αν θα κάνεις πράξη τα λόγια σου και τις υποσχέσεις σου!

     Και ας μην ξεχνάμε, από ένα σημείο και μετά η ανοχή γίνεται συνενοχή!

    2. Ρε τραγικέ άνθρωπε ακόμη συνεχίζεις μετά τα σχόλια των διαχειριστών? Ο καθένας έχει δικαίωμα να έχει ότι άποψη θέλει και να την παρουσιάζει δημόσια. Τι νομίζεις ότι είσαι. Και αυτή η σύνδεση σχολίων των υπολοίπων με την κατάσταση της χώρας είναι άλλο πια κουραστική. Έχεις φάει τόσο κράξιμο από παντού και συνεχίζεις να νομίζεις ότι η ανάπτυξη της χώρας κρέμεται από εσένα. Η περίπτωση σου πλέον απαιτεί εξέταση από ειδικούς. Πόσο άθλιος άνθρωπος μπορεί να είσαι. Σε φτύνουν και νομίζεις ότι βρέχει.

     1. Κυριάκο έτσι όπως το διατύπωσες είναι σαν να αναφέρεσε σε μένα. Ευτυχώς στο από κάτω σου μήνυμα ξεκαθαρίζεις πως αναφέρεσε στον γιάννη1 του οποίου τουλάχιστον ένα μήνυμα οι διαχειριστές διέγραψαν αν κατάλαβα καλά.

      Ελπίζω να τον μπλόκαραν κι όλας γιατί θα συνέχιζε τα ίδια.

      Thumbs up!

    3. Προς τους κύριους διαχειριστές: Καταβάλετε μία προσπάθεια για να διατηρήσετε τη σελίδα ζωντανή. Είναι κρίμα αυτή η προσπάθεια να πηγαίνει χαμένη με τα σχόλια του ΓΙΑΝΝΗΣ1. Σίγουρα είναι ισχυρό το δίλημμα μέχρι που μπορεί να φτάνει η ελευθερία του λόγου. Πιστεύω πως όταν εκφέρεται μία άποψη για συγκεκριμένο θέμα ναι πρέπει να υπάρχει ελευθερία του λόγου, όποια και εάν είναι αυτή. Όταν υπάρχει χλευασμός όμως των υπολοίπων σχολιαστών εκεί πρέπει να σταματάει. Καταλαβαίνω ότι έρχεστε σε δύσκολη θέση, αλλά αυτό το άτομο πρέπει πλέον να μπλοκαριστεί. Μετά από τόσες παρατηρήσεις και βλέπουμε ότι συνεχίζει. Δεν αλλάζει ο άνθρωπος.

   1. Ναι συμφωνώ!

    Aμα θέλεις να κανεις ένα καλο frappe και να γίνεις μούσκεμα κανε μια βόλτα με σαμπρέλα με πάνω από
    4B!

    Mετά το φραπεδοκουνιμα θα είναι πολλοί σε κατάσταση να πολεμήσουν ??

    Σίγουρα χρHισομοποιουντe από άλλους αλλα σε τι ρόλους?

    Μεταφορά ενοπλων ομάδων σε περιοχές που μπορεί να πέσει πιστολίδι από ένοπλα UAVμέχρι ελεύθερους σκοπευτές ?

    Η θα ανταποδώσουν τα πυρά με το πολυβόλο MG3/HK11?από τη κινούμενη φραπεδομιχανI?

    Ουδεμία ελπίδα επιβίωσης έχουν! Μονο από τύχη !

    Προτιμώ να έχω ένα λιγότερο CHINOOK και να έχω καμια 20aria cb90 στα νησιά

    1. Ενώ θα μας πας με θάλασσα με τα cb90 που είναι χειρότερα από τα RIB στον καιρό…

     Όλα σχετικά ειναι και τι απαιτεί η αποστολή, δεν λέω ότι δεν χρειάζονται σκάφη, btw θα έρθουν και 4-5 Mark V, αλλα τα RIB είναι απαραίτητα, όπως και κλειστού τύπου RIB… όχι επαρκούν ακόμα και για αυτά σύμφωνα με τα χρήματα που έχουν προυπολογήσει, αλλά σε κουβέντα να βρισκόμαστε…

  3. αδερφε αυτα που εχω διαβασει και με τις πληροφοριες που συλλεγω μετα απο ενα θερμο επεισοδιο και την κληση των επιστρατων στις παραμεθωριες περιοχες, η εθνοφυλακη πολεων θα φυλαξει τα αστικα κεντρα απο ισλαμικα στοιχεια που θα ξεχειθουν για δολιοφθορες απο hot spot. Δε μπορω να πω πιο πολλα. Ο εννοων νοητο….

 6. Όταν ξεσπάσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και όλη η αστυνομία θα φυλάει κρίσιμες εγκαταστάσεις, κτίρια, πολιτικούς κλπ ,όλος ο στρατός θα είναι στα σύνορα ή σε κατάσταση ετοιμότητας για μετακίνηση, τότε η εθνοφυλακή-πολιτοφυλακή θα είναι η μόνη ελπίδα αναχαίτισης των ορδών από λάθρο, ΑλβανοΓεωργιανοΡουμανοΒουλγαρογυφτουςκλπ ποινικούς, αναρχοάπλυτους μισθοφόρους και πλιατσικολογους. Οργανωθείτε σε επίπεδο ομάδων με πυρήνες κυνηγετικών, πολιτιστικών, σκοπευτικών κλπ συλλόγων. 4-5 άτομα θα συσπειρώσουν στην ανάγκη κι άλλους γύρω τους για φρούρηση- επιτήρηση της περιοχής. Το παράδειγμα των χριστιανικών ομάδων άμυνας φρούρησης στην Αίγυπτο επί καθεστώτος Μόρσι ή ακόμη και των freicorps πρέπει να μας κατευθύνει.

 7. Μακάρι να υπάρξει βελτίωση αλλά αυτό :

  https://www.proelasi.org/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B2%CE%AC%CE%B8%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%BE%CE%BF%CF%80%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF/

  υπάρχει από το 2017! Θα γίνει πράξη ή θα μείνουν κάποιοι στα λόγια πάλι;

  Όσο ζω ελπίζω…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *