Ενίσχυση των δυνάμεων του λιμενικού σώματος με επιπλέον σκάφη και προσωπικό στο Ανατολικό Αιγαίο, μέτρα αποσυμφόρησης των νησιών και αύξηση της εμπλοκής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) και του ΝΑΤΟ, για την αντιμετώπιση της ραγδαίας αύξησης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, είναι οι δράσεις που αποφασίστηκαν στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ν.Δένδιας, Προστασίας του Πολίτη Μ.Χρυσοχοϊδης, Άμυνας Ν.Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γ.Πλακιωτάκης, Επικρατείας Γ.Γεραπετρίτης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ.Κουμουτσάκος και οι υφυπουργοί Εθνικής Άμυνας Α. Στεφανής και Παρά τω Πρωθυπουργώ Στ.Πέτσας και Α.Σκέρτσος, αποφασίστηκε, σε συνέχεια των μέτρων που ανακοινώθηκαν μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στις 31 Αυγούστου 2019 τα εξής:
- Να συνεχιστούν τα μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά σε υφιστάμενες δομές που έχουν περιθώρια. Ταυτόχρονα, γίνεται η προετοιμασία για άλλους χώρους ώστε αν υπάρξουν αρνητικά σενάρια αυξημένων ροών, η χώρα να είναι έτοιμη να τα αντιμετωπίσει.
- Να ενισχυθούν οι δυνάμεις του λιμενικού σε σκάφη και προσωπικό στο Ανατολικό Αιγαίο. Σταδιακά, όσο τελειώνει η τουριστική περίοδος, αναπτύσσονται περισσότερα σκάφη και προσωπικό του Λιμενικού για τη φύλαξη των συνόρων και την αποτροπή.
- Να αυξηθεί η εμπλοκή των εταίρων μας (Frontex – ΝΑΤΟ). Στο πλαίσιο αυτό θα συνεχιστεί η συνεννόηση με τους εταίρους μας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ για την ενίσχυση της παρουσίας τους στην περιοχή.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση προχωρά άμεσα η υιοθέτηση του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ) – ένα σύστημα προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων ευρώ που διασυνδέει τα συστήματα επιτήρησης του Λιμενικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών («απλές» και θερμικές κάμερες, drones κ.λ.π.).
Ενδεικτικό της εκρηκτική κατάστασης στην οποία βρίσκεται το θέμα του προσφυγικού είναι ότι βάσει των στοιχείων του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης από την αρχή της χρονιάς έφτασαν σχεδόν 50% περισσότεροι πρόσφυγες από πέρυσι, την ίδια χρονική περίοδο, ενώ από τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου προκύπτει ότι τις τελευταίες 5 ημέρες έφθασαν στο Βόρειο Αιγαίο 2.292 πρόσφυγες.
Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία της Frontex ο συνολικός αριθμός μεταναστών και προσφύγων με προορισμό την ΕΕ τον Αύγουστο ανήλθε στους 12.900, εκ των οποίων οι 9.300 πέρασαν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, δηλαδή το 75% των μεταναστών έφτασαν στην Ελλάδα.
Ακόμα μια ένδειξη των ισχυρών μεταναστευτικών πιέσεων είναι και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Μυτιλήνης, καθώς ο εκτελών χρέη διοικητής ενημέρωσε χθες την Εισαγγελία Πρωτοδικών ότι αδυνατεί να υποδεχθεί νεοεισερχόμενους αφού δεν υπάρχει πλέον χώρος ώστε να σταθούν προκειμένου να καταγραφούν. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στον πρόχειρο σταθμό πρώτης υποδοχής που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή της Σκάλας Συκαμνιάς.
Στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις, καθώς και η στάση της Τουρκίας από όπου έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα δραματικά οι ροές, φέρνοντας στη μνήμη την περίοδο του 2015. Η κυβερνητική ανησυχία πηγάζει και από τις αναφορές του Ταγίπ Ερντογάν για αυξημένες ροές μεταναστών από τη Συρία στην Τουρκία, καθώς και ότι θα ανοίξει τα σύνορά του.
Πρόσφατα, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιώργος Κουμουτσάκος έκανε λόγο για συγκέντρωση χιλιάδων Σύρων μεταναστών στη Σμύρνη από την επαρχία Ιντλίμπ, ενώ μόλις στα τέλη Αυγούστου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κάλεσε τον Τούρκο Πρέσβη στο υπουργείο και του εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών από τη χώρα του. Επίσης απεστάλη και σχετικό διάβημα προς την Τουρκία.
Πηγή: https://www.liberal.gr