Έκπληκτη η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) παρακολούθησε τις δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) Νίκου Δένδια, ο οποίος δήλωσε πως, η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να πουλήσει τα 24 Mirage 2000-5 Mk2, τα 32 F-16 Block 30 και να αποσύρει τα 33 F-4E PI2000. Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσοι οι επιτελείς του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) όσο και του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) δεν γνώριζαν τις προθέσεις του ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια ούτε και είχαν δώσει τη συγκατάθεση τους σε μια τέτοια κίνηση με προφανείς αρνητικές επιπτώσεις στο αεροπορικό ισοζύγιο της χώρας μας. Όπως τονίζουν επιτελείς της ΠΑ, η Δομή Δυνάμεων της ΠΑ είναι συγκεκριμένη και με βάση τα όσα ορίζουν τα επίσημα θεσμικά κείμενα όπως είναι η Πολιτική Εθνικής Άμυνας και η Εθνική Στρατιωτική Στρατηγική με γνώμονα τις απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Τη στιγμή που στην Ουκρανία κάθε αεροπορική πλατφόρμα ακόμη και παλιά εξοπλίζεται με νέα όπλα, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αποφάσισε να διαθέσει περί τα 24 μαχητικά Mirage 2000-5 Mk2 καθώς τα 32 F-16 Block 30 προς πώληση. Σύνολο 66 μαχητικά, ένα νούμερο υπολογίσιμο στο αεροπορικό ισοζύγιο, ειδικά εάν τα αεροσκάφη λάβουν επιπρόσθετες δυνατότητες σε επίπεδο ηλεκτρονικών και οπλικών συστημάτων.
Εύλογα επικρατεί μεγάλος προβληματισμός στο αεροπορικό επιτελείο καθότι δεν γνώριζε το παραμικρό για τις δηλώσεις του ΥΕΘΑ περί πώλησης των μαχητικών. Εξαίρεση αποτελούν τα 33 F-4E PI2000 τα οποία ούτως ή άλλως επρόκειτο να αποσυρθούν τα επόμενα χρόνια. Η δήλωση του ΥΕΘΑ έγινε τη στιγμή που δεν προηγήθηκε καμία επίσημη έγκριση του Ανώτατου Αεροπορικού Συμβουλίου (ΑΣΣ) καθώς και του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) βάση της οποίας ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας να ανακοινώσει τη πώληση υπέρ-πολύτιμων αεροσκαφών. Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό καθότι για πρώτη φορά ανακοινώνεται από τα πλέον επίσημα χείλη, δραματική συρρίκνωση του αεροπορικού στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας με άμεσες συνέπειες στο αεροπορικό ισοζύγιο δυνάμεων. Υπενθυμίζεται πως η Δομή Δυνάμεων της Πολεμικής Αεροπορίας, εγκρίνεται από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας κατόπιν των εισηγήσεων των αρμοδίων οργάνων, δηλαδή του Ανώτατου Αεροπορικού Συμβουλίου (ΑΣΣ) καθώς και του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ).
Ο εν αποστρατεία πολυγραφότατος Επισμηναγός (Ι) Στέφανος Καραβίδας εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δεν υπάρχει η πολυτέλεια να πουληθεί ούτε ένα μαχητικό. Εκτός και εάν η κυβέρνηση σκοπεύει να διαθέσει μέρος αυτών των μαχητικών προς την Ουκρανία και δεν το ανακοινώνει επισήμως… Είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απαντήσει ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας. Υπάρχει τέτοια προοπτική;