Όπως σας ενημερώσαμε εχθές, σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία, στις προσεχείς ημέρες, αναμένεται να αρχίσει μια νέα στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, ανατολικά του Ευφράτη ποταμού: «Θα αρχίσουμε την επιχείρηση για εκκαθάριση της ανατολικής πλευράς του Ευφράτη από αυτονομιστές τρομοκράτες σε λίγες ημέρες. Στόχοι μας δεν είναι ποτέ Αμερικανοί στρατιώτες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Ωστόσο μια τέτοια εξέλιξη δεν φαίνεται να άρεσε στην Ουάσιγκτον η οποία την χαρακτήρισε απαράδεκτη: «Η μονομερής στρατιωτική δράση στη βορειοανατολική Συρία από οποιαδήποτε πλευρά, ειδικά καθώς ενδέχεται να βρίσκονται στην περιοχή στελέχη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, θα ήταν πολύ ανησυχητική. Θα θεωρήσουμε οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια απαράδεκτη», αναφέρει ανακοίνωση του Αμερικανικού Πενταγώνου.

Άγκυρα και Ουάσινγκτον διαφωνούν, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την κουρδική πολιτοφυλακή YPG στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, ενώ η Τουρκία υποστηρίζει πως το YPG είναι τρομοκρατική οργάνωση.