Ο Αυστραλιανός Υπουργός Αμυντικής Βιομηχανίας, Christopher Pyne, ανακοίνωσε σήμερα της επιλογή του βλήματος Spike LR2 της ισραηλινής Rafael για τον εξοπλισμό των τεθωρακισμένων οχημάτων Boxer του Αυστραλιανού Στρατού. Τα βλήματα θα παραχθούν στην Αυστραλία από την κοινοπραξία Varley Rafael Australia (VRA Systems), την οποία συγκροτούν η Rafael και η Varley Group.

Η ανακοίνωση του Αυστραλιανού Υπουργού Αμυντικής Βιομηχανίας έρχεται να επιβεβαιώσει της, προ εβδομάδων, ανεπίσημη ενημέρωση της Rafael σχετικά με την επιλογή του Spike LR2 από την Αυστραλία. Η Αυστραλία είναι η δεύτερη χώρα που επιλέγει το Spike LR2, μετά τη Λετονία. Επί των Boxer θα εγκατασταθεί ένας δίδυμος εκτοξευτής στο αριστερό μέρος του πύργου.

Υπενθυμίζουμε ότι η Αυστραλία αποφάσισε την προμήθεια 211 τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων Boxer (8 x 8) της γερμανικής Rheinmetall, στο πλαίσιο του προγράμματος Land-400 Phase-2. Το συνολικό κόστος της προμήθειας ανέρχεται στα $ 3 δισεκατομμύρια. Σε υπηρεσία τα 211 Boxer θα αντικαταστήσουν τα 257 περίπου LAV (Light Armored Vehicle), τα οποία εντάχθηκαν σε υπηρεσία την περίοδο 1992-1994 και βασίζονται στο όχημα Piranha I.

Τα αυστραλιανά Boxer θα ενσωματώνουν τον πύργο δύο ατόμων Lance με κύριο πυροβόλο των 30 χιλιοστών, συζυγές των 7,62 χιλιοστών και δύο Spike LR2. Το όχημα είναι σπονδυλωτό και αποτελείται από δύο κύρια τμήματα: Το τμήμα οδήγησης και το τμήμα αποστολής (καμπίνα) το οποίο προσθαφαιρείται, ανάλογα με την αποστολή και τις επιχειρησιακές ανάγκες. Έτσι τεθωρακισμένο όχημα μάχης μπορεί να γίνει όχημα διακομιδής τραυματιών με αλλαγή της καμπίνας.

Ο Spike LR2 είναι ένα προηγμένο βλήμα, πρωτίστως για χρήση κατά αρμάτων μάχης, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κατά άλλων στόχων, όπως μικρών ταχύπλοων σκαφών εν πλω (παράκτια άμυνα). Η ανάπτυξη του βασίστηκε στα τεχνικά και επιχειρησιακά συμπεράσματα από τη χρήση, σε πραγματικές συνθήκες μάχης, άνω των 5.000 βλημάτων της οικογένειας Spike.

Το Spike LR2 μπορεί να χρησιμοποιηθεί απ’ όλους τους εν υπηρεσία εκτοξευτές της οικογένειας. Σημειώνει αυξημένο βεληνεκές, σε σχέση με το βλήμα Spike LR (5,5 χιλιόμετρα έναντι 4 χιλιομέτρων αντίστοιχα), όταν εκτοξεύεται από πλατφόρμα στο έδαφος, ενώ το μέγιστο του βεληνεκές αυξάνει στα 10 χιλιόμετρα ένα εκτοξευτεί από ελικόπτερο και με τη χρήση συστήματος ζεύξης ραδιοσυχνοτήτων (8 χιλιόμετρα είναι το μέγιστο βεληνεκές της έκδοσης Spike ER).

Η οικογένεια βλημάτων Spike διαθέτει πολλές εκδόσεις, οι οποίες καλύπτουν όλα τις αποστάσεις, από τα 500-600 μέτρα (Spike SR) έως και τα 25 χιλιόμετρα (Spike NLOS), ενώ έχει γνωρίσει τεράστια εμπορική επιτυχία με εξαγωγές εκατοντάδων εκτοξευτών και χιλιάδων βλημάτων σε πάνω από 24 χώρες, εκτός φυσικά του Ισραήλ.