Ο Αμερικανικός Στρατός ανακοίνωσε ότι στις 16 Αυγούστου υπέγραψε συμβόλαιο ύψους $ 26,4 εκατομμυρίων με την Lockheed Martin για την προμήθεια αριθμού αντιαρματικών βλημάτων JAGM (Joint-Air-to-Ground Missile). Οι παραδόσεις των βλημάτων θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου του 2020. Το σχετικό συμβόλαιο αφορά σε βλήματα της παραγωγής χαμηλού ρυθμού (LRIP : Low Rate Initial Production), ενώ το 2019 αναμένεται να υπογραφεί το συμβόλαιο έναρξης της παραγωγής πλήρους ρυθμού (FRP : Full Rate Production).

Το βλήμα JAGM, το οποίο προορίζεται για την αντικατάσταση των βλημάτων της οικογένειας Hellfire, ενσωματώνει διπλό σύστημα καθοδήγησης αποτελούμενο από ραντάρ χιλιομετρικού κύματος fire-and-forget (FFMWR : Fire-and-Forger Millimeter Wave Radar) και ημί-ενεργό λέιζερ (SAL : Semi-Active Laser), πολεμική κεφαλή πολλαπλού ρόλου και κινητήρα στερεού καυσίμου.

Το μήκος του βλήματος είναι 175,3 εκατοστά, η διάμετρος του 178 χιλιοστά και το βάρος του 51,5 κιλά. Το μέγιστο βεληνεκές του ξεπερνά τα 8 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με την Lockheed Martin το JAGM είναι μια οικονομική λύση κρούσης, ιδανική για προσβολές ημέρα και νύχτα, κατά στατικών ή κινούμενων στόχων, σε στεριά και θάλασσα, υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες ή συνθήκες χαμηλής ορατότητας.

Το βλήμα JAGM μπορεί να εκτοξευτεί από τους εκτοξευτές M-299 και M-310 και έχει πιστοποιηθεί σε όλα τα εναέρια μέσα των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων (ελικόπτερα, αεροσκάφη, μη-επανδρωμένα αεροχήματα), τα οποία μπορούν να εκτοξεύσουν βλήματα της οικογένειας Hellfire II. Υπενθυμίζουμε ότι η ανάπτυξη του βλήματος JAGM βασίστηκε στο πρόγραμμα ανάπτυξης του βλήματος AGM-169 Joint Common Missile (JCM), το οποίο τερματίστηκε το 2007.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Defense News», ο Αμερικανικός Στρατός αναμένεται να δαπανήσει το ποσό των $ 1,6 δισεκατομμυρίων για την προμήθεια 6.741 JAGM την περίοδο 2019-2023, έναντι συνολικών απαιτήσεων για 20.303 βλήματα.