Το Υπουργείο Άμυνας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι ενέκρινε την προμήθεια αδιευκρίνιστου αριθμού αντιαεροπορικών συστημάτων μέσου βεληνεκούς NASAMS-2 (National Advanced Surface-to-Air Missile System) της νορβηγικής Kongsberg και της αμερικανικής Raytheon, έναντι του ποσού του $ 1 δισεκατομμυρίου. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω διαδικασιών FMS (Foreign Military Sales).

Κάθε πυροβολαρχία NASAMS-2 αποτελείται από 12 εξαπλούς εκτοξευτές βλημάτων της οικογένειας AIM-120 AMRAAM (Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile), οκτώ τρισδιάστατα ραντάρ AN/MPQ-64 Sentinel, τέσσερα κέντρα διοίκησης και ελέγχου και τέσσερις ηλεκτροπτικούς/υπέρυθρους αισθητήρες MPS-500.

Τα συστήματα NASAMS/NASAMS-2 έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα επιτυχημένα εμπορικά, ως μια φτηνή και αξιόπιστη λύση αντικατάστασης των Hawk, για χώρες οι οποίες επιθυμούν να αξιοποιήσουν το απόθεμα βλημάτων AIM-120 AMRAAM που διαθέτουν. Η μέγιστη εμβέλεια του συστήματος εξαρτάται από την έκδοση του βλήματος AIM-120 AMRAAM που χρησιμοποιεί, αλλά τυπικά είναι της τάξεως των 40 χιλιομέτρων, ενώ το μέγιστο ύψος εμπλοκής είναι τα 14 χιλιόμετρα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Νοέμβριο η Raytheon ανακοίνωσε ότι η έκδοση αυξημένου βεληνεκούς AMRAAM-ER του βλήματος AIM-120 είναι διαθέσιμη για χρήση από τα NASAMS/NASAMS-2. Στην έκδοση AMRAAM-ER το βλήμα είναι διαθέσιμο μόνο για χρήση από αντιαεροπορικά συστήματα και όχι από αεροσκάφη, τα οποία χρησιμοποιούν την έκδοση AIM-120D. Το βλήμα AMRAAM-ER ενσωματώνει τον κινητήρα στερεού καυσίμου Mk.143 Mod.0 του RIM-162 ESSM (RIM-162 Evolved Sea Sparrow Missile), ο οποίος επιτρέπει στο βλήμα να επιτυγχάνει ταχύτητες άνω των 4 Mach.