Η παρουσίαση νεοσύστατων ελληνικών επιχειρήσεων το εγχώριο επιστημονικό προσωπικό και πρωτίστως ελληνικών προϊόντων στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, αποτέλεσε πρώτη πρωτεραιότητα από τη στιγμή δημιουργίας του παρόντος ιστολογίου. Και αυτό γιατί η χώρα διαθέτει επιστημονικό δυναμικό υψηλής κατάρτισης που είναι σε θέση να παράξει προϊόντα εφάμιλλα και καλύτερα ξένων εταιρειών. Βρεθήκαμε στο Κορωπί και επισκεφθήκαμε την Hellenic Instruments.

Η Hellenic Instruments είναι μία εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, ανάπτυξης και παραγωγής νέων προϊόντων, που συνδυάζουν υψηλή ποιότητα, υψηλή απόδοση, χαμηλή ισχύ και χαμηλό κόστος. Η στόχευση αυτή απεικονίζει πλήρως τις πολιτικές της Διοίκησης της εταιρείας όσον αφορά την Ποιότητα, την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, την Ασφάλεια, την Ηθική και την Προστασία του Περιβάλλοντος. Η εταιρεία ακολουθώντας συγκεκριμένο πλάνο ανάπτυξης επενδύει σε υψηλής προστιθέμενης αξίας προσωπικό με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και σε εξοπλισμό τεχνολογιών αιχμής. Το υψηλό επίπεδο των μηχανικών και του τεχνικού προσωπικού, αποτελούν την μεγαλύτερη διασφάλιση για μια πετυχημένη πορεία με έμμεσο αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων ελληνικών προϊόντων και τη στήριξη και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η Hellenic Instruments ιδρύθηκε το 2016 με κύριο αντικείμενο την σχεδίαση και παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας κυρίως για Αμυντικές εφαρμογές καθώς και διττής χρήσης. Αισιοδοξεί να καλύψει τις ανάγκες της διεθνής αγοράς για την σχεδίαση νέων προϊόντων ανταγωνιστικού κόστους αξιοποιώντας το έμψυχο, εξειδικευμένο προσωπικό της και την μεγάλη ευελιξία που διαθέτει λόγο μεγέθους. Η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στην βιομηχανική περιοχή του Κορωπίου, σε ένα σύγχρονο και εξαιρετικά ασφαλές τριώροφο κτήριο, το οποίο διαθέτη πιστοποιητικό βιομηχανικής ασφάλειας.

Στεγάζει χώρους γραφείων, και εργαστήριο υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμένο με σύγχρονα μηχανήματα και όργανα όπως 3D εκτυπωτές, συστήματα Lasers, Collimators, ανηχοικούς θαλάμους καθώς και εργαλειομηχανές CNC, με σκοπό την ανάπτυξη ηλεκτρονικών και μηχανολογικών συστημάτων.

Η εταιρεία έχει είδη κάνει γνωστή την παρουσία της στον Ελληνικό και διεθνή χώρο παρουσιάζοντας μια σειρά από νέα προϊόντα με σημαντικές πωλήσεις που διπλασιάζονται κάθε χρόνο, με το ύψος εξαγωγών για το έτος 2020 να φθάνει στα 1.370.000 Ευρώ και η Ελληνική Προστιθέμενη Αξία στο 75%.

PAN-TILT UNITS

Η Hellenic Instruments ξεκίνησε με την σχεδίαση και παραγωγή σταθεροποιημένων περιστρεφόμενων βάσεων (pan-tilt units) για σύνολα ηλεκτροπτικών αισθητήρων και ήδη προσφέρει μια αξιόλογη “οικογένεια” τεσσάρων βασικών τύπων.

Το 2018, η εταιρεία εγκατέστησε τα πρώτα συστήματα τύπου HI-PTU100-DSG σε πλοία το ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΝ καθώς και στην Ινδία σημειώθηκαν πωλήσεις για την εγκατάσταση συστημάτων επιτήρησης στα σύνορα της χώρας.

Το 2019, η Hellenic Instruments ξεκίνησε παραδόσεις του νεότερου μοντέλου HI-PTU050-MINI στο Ισραήλ, στο πλαίσιο σύμβασης που έχει αναλάβει για τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (ΙDF). Στις αρχές του 2020, η εταιρεία ξεκίνησε την προμήθεια του ανανεωμένου HI-PTU100-DSG V2.0 στον Καναδά και στην Ρωσία, με σκοπό την προμήθεια συνολικά 450 συστημάτων σε περίοδο 3 ετών.

Πυροσωλήνες

Το 2019, η εταιρεία παρουσίασε έναν σύγχρονο ηλεκτρονικό πυροσωλήνα, καταγράφοντας μια νέα εισαγωγή προϊόντος στον κατάλογο της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας έπειτα από αρκετά χρόνια. Υπό την καθοδήγηση του “βετεράνου” της αμυντικής βιομηχανίας Κωνσταντίνου Κουτσού, με εμπειρία 38 ετών στην τεχνολογία των πυροσωλήνων, μια ομάδα 12 μηχανικών εργάσθηκε εντατικά επί διάστημα 28 μηνών, καταφέρνοντας να παρουσιάσει τον Πυροσωλήνα Πυροβολικού Πολλαπλών Επιλογών (Μulti Option Fuze For Artillery) που προορίζεται να καλύψει σύγχρονες επιχειρησιακές ανάγκες όχι μόνο του Ελληνικού Στρατού αλλά και της διεθνούς αγοράς.

Ο πυροσωλήνας έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τις διεθνείς στρατιωτικές προδιαγραφές (MIL -STD) καθώς και τις σχετικές STANAG. Σχετικά με την ασφάλεια και την χρήση του πυροσωλήνα, έχουν εφαρμοστεί καινοτόμες τεχνολογίες που τον καθιστούν ως τον πιο ασφαλή και μη ανιχνεύσιμο πυροσωλήνα στον διεθνή χώρο.

Ο νέος πυροσωλήνας HI-MOFA είναι πλήρως προσαρμοσμένος στις εκάστοτε επιχειρησιακές ανάγκες, καθώς παρέχει δυνατότητα επιλογής λειτουργίας (κρουστικής, χρονικός, προσεγγίσεως για βλήματα 105, 155, 130 και 120 χιλ. ) και ως προϊόν τοποθετείτε από απόψεως ασφάλειας, καινοτομίας και τιμής στην κορυφή του διεθνούς ανταγωνισμού.

Στα πλαίσια της ανάπτυξης του πυροσωλήνα πραγματοποιήθηκαν αρχικές δοκιμαστικές βολές στο Πεδίο Βολής Κοσκίνων τον Νοεμβρίου του 2019 παρουσία εκπροσώπων του ΓΕΣ, της ΓΔΑΕΕ και των ΕΑΣ και ακολούθησαν επαναληπτικές δοκιμαστικές βολές τον Μάρτιο, τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο του 2020. Οι δοκιμές έλαβαν χώρα στο Πεδίο Βολής Θήβας με πυροβόλα των 105 και 155 mm και το ανάλογο προσωπικό που διέθεσε η Διεύθυνση Πυροβολικού του ΓΕΣ.

Την ολοκλήρωση της αναπτυξιακής φάσης σηματοδότησε η πραγματοποίηση στις 15 Σεπτεμβρίου στο Πεδίο Βολής Κοσκίνων των τελευταίων βλητικών δοκιμών 30 Πυροσωλήνων Πυροβολικού Πολλαπλών Επιλογών (ΗΙ-MOFA) με βλήματα 105 mm, που παρουσίασαν 100% επιτυχία. Τα τελευταία δύο έτη έχουν πραγματοποιηθεί συνολικώς 167 δοκιμές βολών με τον πυροσωλήνα σε διάφορα πεδία βολής, τόσο με πυροβόλα των 105 όσο και των 155 mm.

Η Hellenic Instruments συμμετέχει σε διεθνή διαγωνισμό προμήθειας 5 εκατομμύριων πυροσωλήνων και για τον σκοπό αυτό έχει είδη παραχθεί σημαντικός αριθμός πυροσωλήνων που θα εξαχθούν εντός του Ιανουαρίου του 2021 για τις βλητικές δοκιμές αξιολόγησης από τον ενδιαφερόμενο αγοραστή. Πέραν αυτού, η εταιρεία συμμετέχει σε ανάλογους διαγωνισμούς δύο ακόμη ξένων χωρών καθιστώντας την ως μια από τις ελάχιστες στο κόσμο στον δύσκολο χώρο των πυροσωλήνων.

Θερμικές διόπτρες σκόπευσης

H Hellenic Instruments είναι η μοναδική Ελληνική εταιρεία που έχει σχεδιάσει, αναπτύξει και παράγει συστήματα θερμικής απεικόνισης με αισθητήρα 12 μm, τόσο για σκοπούς επιτήρησης όσο και σκόπευσης.

Η νέα σειρά θερμικών συστημάτων HI-THS100-UN και HI-THS150-UN αφορούν θερμικές διόπτρες 50 mm και 75 mm που ενσωματώνουνε αισθητήρα τελευταίας γενιάς 12 μm, τον πρώτο στην παγκόσμια αγορά, με πλεονεκτήματα την χαμηλή κατανάλωση ρεύματος, το μειωμένο όγκο και την υψηλή ευκρίνεια.

Εντός του 2020, πραγματοποιήθηκαν επιτυχώς δοκιμαστικές βολές για επαλήθευση του σχεδιασμού και την ανθεκτικότητα της συσκευής. Η εταιρεία έχει υπογράψει σχετική σύμβαση με ξένη εταιρεία και παρέδωσε τα πρώτα δείγματα ενώ παράλληλα προετοιμάζει την γραμμή παραγωγής για μεγάλο αριθμό διοπτρών σε βάθος χρόνου 10 ετών.

Πέρα των αμυντικών συστημάτων και προϊόντων που έχουν στόχο την διείσδυση στην διεθνή αγορά, η Hellenic Instruments συμμετέχει και σε εγχώρια και Ευρωπαϊκά αναπτυξιακά προγράμματα και συγκεκριμένα στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Βιομηχανικής Ανάπτυξης (ΕDIDP) στον τομέα της Άμυνας με τίτλο DECISMAR.

DECISMAR (EDIDP)

Ο στόχος του έργου DECISMAR είναι η ανάπτυξη μιας εργαλειοθήκης υποστήριξης αποφάσεων (DSTx), η οποία θα υλοποιηθεί ως ένα ολοκληρωμένο, cyber-secure πληροφοριακό σύστημα, το οποίο θα παρέχει μια δυναμική και διαδραστική προσέγγιση για τη διεξαγωγή μελετών σκοπιμότητας που στοχεύουν στην υποστήριξη της αναβάθμισης της θαλάσσιας επιτήρησης στο πλαίσιο τόσο των τρεχουσών όσο και των μελλοντικών καθορισμένων επιχειρησιακών απαιτήσεων υψηλού επιπέδου (HLORs) της αναβάθμισης της θαλάσσιας επιτήρησης του έργου PESCO. Η Hellenic Instruments έχει κύριο ρόλο στην ανάπτυξη και εφαρμογή του security functionality του τελικού προϊόντος του έργου, καθώς έχει αναλάβει την ιδιότητα του Cyber Security supervisor.

RESPOND-A (HORIZON 2020)

Ένα δεύτερο έργο που συμμετέχει η εταιρεία είναι το RESPOND-A, μέρος του HORIZON 2020 framework. Στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη ολοκληρωμένων και εύχρηστων λύσεων για τα Σώματα άμεσης επέμβασης όπως πυροσβέστες, διασώστες και αστυνομία, συνδυάζοντας δυνατότητες ασύρματης επικοινωνίες 5G, Augmented and Virtual Reality, αυτόνομο συντονισμό μη επανδρωμένων οχημάτων, έξυπνους φορητούς αισθητήρες και έξυπνη παρακολούθηση.

Ο σκοπός του έργου είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητάς των Σωμάτων Άμεσης Επέμβασης και της ασφάλειάς τους. Ο ρόλος της Hellenic Instruments στο έργο είναι να δημιουργήσει ένα σύστημα αισθητήρων προσαρμοσμένων στις στολές των Σωμάτων άμεσης επέμβασης, οι οποίοι παρακολουθούν και στέλνουν στο κέντρο διοίκησης δεδομένα που έχουν να κάνουν με τα ζωτικά χαρακτηριστικά, την ακριβή τους τοποθεσία και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά.

LRAD (LONG RANGE ACOUSTIC DEVICES)

Εν έτη 2020, η Hellenic Instruments προμήθευσε συστήματα LRAD (Ακουστική Συσκευή Μακράς Ακτίνας) στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και στις Δυνάμεις Ασφαλείας για την αντιμετώπιση του όχλου που παρατηρείται στα Ελληνικά σύνορα στην περιοχή του Έβρου.

Το ίδιο έτος, η εταιρεία προμήθευσε και φορητά συστήματα Anti-drone jammers για εξουδετέρωση εχθρικών απειλών, καθώς και mini υποβρύχια σκάφη τελευταίας τεχνολογίας.

Η εταιρεία έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με αντίστοιχες εταιρείες για μεταφορά τεχνογνωσίας έτσι ώστε στο άμεσο μέλλον τα πριονωτά αυτά να μπορούν να παραχθούν στην Ελλάδα.

Όπως μας αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος Αλέξανδρος Κουτσός της Hellenic Instruments: «είναι γεγονός ότι η σημερινή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, καθώς και το περιβάλλον, δεν ευνοούν στην χώρα μας την δημιουργία μονάδων εντάσεως εργασίας λόγω του υψηλού κόστους και του μεγάλου ανταγωνισμού από Κίνα και Ινδία. Σε αντίθεση, προϊόντα έντασης τεχνολογίας αιχμής μπορούν να αναπτυχθούν από ‘Έλληνες μηχανικούς και να διεισδύσουν στο διεθνή χώρο, εκμεταλλευόμενοι το διαδίκτυο και το πνεύμα δημιουργικότητας των Ελλήνων».

Περισσότερα στοιχεία μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της εταιρείας: http://www.hellenicinstruments.com/

Comments

  1. Δεν εχει κατι σε αντι ντροουν, ισως ηταν τυπογραφικο λαθος. Τα άλλα τα προιοντα τους παντως φαινονται εξαιρετικα, ιδιαιτερα οι πυροσωληνες και το LRAD( ενταξει ειναι απλα αντιπροσωπια σε αυτο). Μακαρι να κερδισουν τα συμβολαια στο εξωτερικο και να ακολουθησουμε κι εμεις με δικες μας παραγγελιες.

   1. Δεύτερη φράση κάτω από το:
    LRAD (LONG RANGE ACOUSTIC DEVICES)
    Συγκεκριμένα:
    «Το ίδιο έτος, η εταιρεία προμήθευσε και φορητά συστήματα Anti-drone jammers για εξουδετέρωση εχθρικών απειλών, καθώς και mini υποβρύχια σκάφη τελευταίας τεχνολογίας».

     1. Ad blocker δεν παίζει?
      Έχει τις ίδιες ιδιότητες με τα anti-drones :
      React fast with automated detection, logging,detecting and jamming, multiple tar get capability

 1. Συγχαρητηρια για την παρουσιαση της εταιριας.

  Ερει εκφρασει ενδιαφερον οι Ελληνικος Στρατος για τον πυροσωληνα?

 2. O Κουτσός έχει σχεδιάσει πολλούς πυροσωλήνες από την Πυρκάλ.

  Τον είχαν όχι απλώς στα αζήτητα πεταμένο στα σκουπίδια τον άνθρωπο.
  Χαίρομαι που τα κατάφερε,

 3. Συγχαρητήρια στην εταιρία.
  Ευχομαι να την βοηθήσουν (λίγο δύσκολο) με παραγγελίες και προώθηση να μεγαλώσει να παίρνει κιαλλα ελληνικά μυαλά στο δυναμικό της.
  Είδωμεν

 4. Να πούμε και ότι, το σκοπευτικό σύστημα που παράγουν είναι πάρα πολύ σημαντικό.
  Για παράδειγμα, ένα πολύ καλό σκοπευτικό σύστημα (ως σύνολο), εάν θέλουμε να το τοποθετήσουμε ως αναβάθμιση σε κάποιο από τα τανκ που έχουμε, κοστίζει περί τις 500 χιλ. ευρώ, έτσι ώστε να είναι (μάλλον) και το πιο ακριβό μέρος μιας αναβάθμισης ενός τέτοιου οχήματος. Τουλάχιστον τόσο κοστίζει το πολύ καλό ATTICA-GL της Helsoldt με επιπλέον βοηθητική τηλεσκοπική διόπτρα FERO Z18.
  Η χαρά για κάτι τέτοιες αξιόλογες και καινοτόμες εταιρείες, μετριάζεται όταν συνειδητοποιείς ότι, δυστυχώς, οι Ε.Δ. της χώρας δεν θα εκμεταλλευτούν τη δουλειά τους, ούτε θα τις βοηθήσουν με παραγγελίες να γιγαντωθούν και να επεκταθούν και σε περισσότερα προϊόντα και περισσότερες εξαγωγές.
  Γιατί το να λέμε ότι είμαστε άξιοι να φτιάξουμε τα πάντα (το να διαπιστώνουμε δηλαδή), δεν λέει απολύτως ΤΙΠΟΤΑ, εάν δεν εκμεταλλευόμαστε αυτές τις δυνατότητες.

 5. ‘Οπως έχει ειπωθεί και παλαιότερα, δοκιμάζονται ‘ανεπίσημα’ C-UAV συστήματα τόσο στον Έβρο
  όσο και σε κάποια νησιά.

  Ένα από αυτά τα συστήματα είναι και της Hellenic Instruments όπως η ίδια εταιρία αποκάλυψε και οχι
  κάποιος από το ΓΕΕΘΑ

  Αυτές οι περιοχές παρέχουν δωρεάν πραγματικό πεδίο δοκιμών και για ευνόητους λόγους δεν ανακοινώνονται
  ούτε οι μελέτες ούτε τα συμπεράσματα.

  Αυτό δεν σημαίνει οτι είμαστε έτοιμοι να αμυνθούμε σε οποιαδήποτε απειλή, αλλά έστω και αργά πειραματιζόμαστε σε κάποιες εφαρμογές και τακτικές συστημάτων για μικρής κλίμακας επιχειρήσεις

  ‘Αλλωστε, η απόκτηση ολοκληρωμένου συστήματος Anti-Drones, αποτελεί προτεραιότητα και όπως γνωρίζουμε
  έχουν γίνει αρκετές παρουσιάσεις από διαφορετικές εταιρίες

  Ας ελπίσουμε οτι οι προτάσεις δεν θα μείνουν στα συρτάρια και η διαδικασία προμήθειας θα προχωρήσει άμεσα

 6. Φιλοι, για τον κινδυνο που αντιπροσωπευουν τα μικρα UAV που πετουν σε χαμηλο υψος, δεν μπορουμε να βασιζομαστε μονο σε τεχνικες παρεμβολων επικοινωνιας, καθως μπορουν να εχουν καθοδηγηση αποκλειστικα με GPS, λειζερ κτλ.

  θα πρεπει να εχουμε υποψη μας οτι θα χρειαστει να χρησιμοποιησουμε και τεχνικες hard kill, δηλαδη
  μεσω της χρησιμοποιησης πυροβολων των 30-40 χιλιοστων με πυρομαχικα προσεγγισης οπως τα 3P της Bofors, AHEAD, Airburst Rheinmetal κτλ.

  Υπαρχει επισης η λυση χρησης πολυβομβιδοβολων των 40 χιλιοστων με παρομοια πυρομαχικα που εχει παρουσιασει η Νορβηγικη Nammo. Ειδικα εαν παραλαβουμε καποια στιγμη μεγαλους αριθμους απο τα τεθωρακισμενα Μ1117 που εχουν πανω πολυβομβιδοβολα των 40 χιλιοστων, θα ηταν μια σχετικα φτηνη και ευκολη λυση αντιμετωπισης των απειλων απο τα μικρα ΜΕΑ που πετουν σε χαμηλο υψος. Δειτε το παρακατω βιντεο που δειχνουν την καταρριψη μικρου drone απο το συστημα της Nammo.

  https://www.youtube.com/watch?v=ugoXQdPSYAM

  1. Καθόλου άσχημη η λύση αυτή.
   Βέβαια νομίζω ότι με τον καιρό θα υπάρξουν και πιο εξελιγμένα συστήματα, όπως π.χ. το DRONE DOME το οποίο υπόσχεται soft & hard kill. Βέβαια δεν ξέρω το εάν και το κατά πόσο (σε ποσοστό) πραγματοποιεί ότι υπόσχεται, αλλά η εταιρεία αυτή είναι αρκετά αξιόπιστη . https://www.rafael.co.il/wp-content/uploads/2019/03/Drone-Dome.pdf

 7. Αγαπητοί διαχειριστές θα μας δώσετε ρεπορτάζ από τη χτεσινή συνάντηση των Γάλλων της naval με τους δικούς μας της Γδαεε?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *