Την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023 και παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νικόλαου Δένδια έλαβε χώρα η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV – Day) της Διακρατικής Άσκησης «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – 23/OLYMPIC COOPERATION – 23» στο Πεδίο Βολής Αρμάτων Ξάνθης (ΠΒΑΞ) στο Πετροχώρι Ξάνθης.

Η «OLYMPIC COOPERATION – 23» που υλοποιείται σε ετήσια βάση, είναι άσκηση τύπου LIVEX/FTX (Live Exercise/Field Training Exercise) και διεξήχθη από την Δευτέρα 13 έως την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023, στο πλαίσιο σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς δραστηριότητες των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), μεταξύ τμημάτων των ΕΔ της Ελλάδας, της Κύπρου, των Η.Π.Α., της Γαλλίας, της Βουλγαρίας και της Γεωργίας, καθώς και συμμετοχής παρατηρητών από την Αίγυπτο, την Αλβανία, την Αρμενία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ινδία, την Ιορδανία, την Ρουμανία, και την Σαουδική Αραβία.

Κατά την διεξαγωγή της, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εξασκηθούν σε σενάρια αμυντικών και επιθετικών επιχειρήσεων τακτικού επιπέδου, καθώς και στην εκτέλεση πραγματικών πυρών με την χρήση Συστημάτων Εξομοίωσης Τακτικών Εμπλοκών (ΣΕΤΕ), με σκοπό την ενίσχυση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας, συναντίληψης, ανταλλαγής τεχνογνωσίας και διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχουσών δυνάμεων.

Στο πλαίσιο της Άσκησης εκτελέστηκαν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα αντικείμενα:

  • Βολές πυροβολικού, αρμάτων και όλμων.
  • Διέλευση υδάτινων κωλυμάτων.
  • Εκπαίδευση σε σενάρια  Εγγύς Αεροπορικής Υποστήριξης (Close Air Support – CAS) και Επίθεσης Εγγύς Αγώνα (Close Combat Attack – CCA) με  Τερματική Καθοδήγηση Πυρών από εξειδικευμένο προσωπικό (Joint Terminal Attack Controller (JTAC).
  • Ασκήσεις διπλής ενεργείας με τη χρήση ΣΕΤΕ.
  • Αντικείμενα Άμυνας – Αναδιάταξης, Υπέρβασης – Αντεπίθεσης και Σταθεροποίησης – Αναδιοργάνωσης.

Αξίζει να τονιστεί πως τα ΣΕΤΕ προσφέρουν πολλαπλά οφέλη καθώς προσομοιώνουν απώλειες σε περίπτωση πραγματικών επιχειρήσεων καθιστώντας την εκπαίδευση πολύ πιο αληθοφανή. Αξίζει να τονιστεί πως ο Ελληνικός Στρατός αναμένεται το προσεχές χρονικό διάστημα να εντάξει σε ενεργό υπηρεσία το σύστημα BT-46 της SAAB.

Αναλυτικά: