Η σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ήταν καταλυτική για κρίσιμα εξοπλιστικά προγράμματα του Π.Ν. Ένα εξ αυτών ήταν η απόκτηση νέων τορπιλών βαρέως τύπου για τα υπερσύγχρονα υποβρύχια κλάσης ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ τύπου 214.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 4 Μαρτίου του 2003 η τότε Γενική Γραμματεία Οικονομικού Σχεδιασμού & Αμυντικών Επενδύσεων (ΓΓΟΣΑΕ) ανακοίνωσε την επιλογή της τορπίλης Black Shark της WASS (Whitehead Alenia Sistemi Subacquei). Ακολούθησαν διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της σύμβασης, οι οποίες ολοκληρώθηκαν στις 29 Αυγούστου του 2003.

Όμως στις 15 Σεπτεμβρίου του 2003 η STN Atlas Elektronik (ανήκει πλέον στην BAE Systems) έκανε γνωστό στην ελληνική πλευρά ότι το κόστος ολοκλήρωσης των 51 τορπιλών Black Shark στο σύστημα μάχης ISUS των υποβρυχίων 214 και των αναβαθμισμένων 209 είναι της τάξεως των € 72 εκατομμυρίων.

Το ποσό αυτό σε συνδυασμό με το κόστος προμήθειας των τορπιλών (€ 62 εκατομμύρια) καθιστούσε τις Black Shark ακριβότερες από τις DM-2A4. Τελικά, μετά από διαβουλεύσεις, στις 30 Ιουλίου του 2004 ανακοινώθηκε η ακύρωση του διαγωνισμού και έκτοτε παραμένει η εκκρεμότητα.

Οι κύριοι αντίπαλοι για το πρόγραμμα των νέων τορπιλών είναι οι Γερμανικές DM2A4, οι ιταλογαλλικές Black Shark και οι γαλλικές F21.

Αξίζει να τονιστεί πως ο ΑΝΥΕΘΑ είχε τοποθετηθεί προ καιρού για τα εξοπλιστικά του Π.Ν

 

Comments

 1. Οι Γερμανοί π΄ρεπει να π[αρυν ένα μάθημα. Σίγουρα θα υπάρχει τεχνικός τρόπος για να παρακαμφθεί ο εκβιασμός ολοκλήρωσης αλλης τορπίλης , εκτοςσυμφερόντων τους . Η προκλητική τους εύνοια δε προς την Τουρκία, παρόλο το κοινωνικό και πολιτικό παροξυσμό της τελαυτία , υπαγορεύει ένα απλό δόγμα, » αγορά ούτε βίδας απο τη Γερμανία» Αυτό πρέπει να το συνειδοτοπιήσουν και οι αφελείς καταναλωτές που αγοράζουν αφειδώς Γερμανικά αυτοκίνητα και ανταλλακτικά.

  1. «Οι Γερμανοί π΄ρεπει να π[αρυν ένα μάθημα.» – Προς το παρον , εδω και 9 χρονια, το μαθημα το παιρνουμε εμεις και ποναει πολυ…
   . «Σίγουρα θα υπάρχει τεχνικός τρόπος για να παρακαμφθεί ο εκβιασμός ολοκλήρωσης αλλης τορπίλης» – Βεβαιως και υπαρχει, εδω και πολλα χρονια τα πορτογαλλικα υποβρυχια φερουν τορπιλλες Black Shark.
   «αγορά ούτε βίδας απο τη Γερμανία» Αυτό πρέπει να το συνειδοτοπιήσουν και οι αφελείς καταναλωτές που αγοράζουν αφειδώς Γερμανικά αυτοκίνητα και ανταλλακτικά.» – Περαν του επιεικως ανεφικτου της προτασης για πληθωρα λογων και λογω Ε.Ε. , τι να πουμε και για τον ΕΣ, που αγοραζει τουρκικα λαστιχα για τα τζιπ μερσεντες?
   – Μηπως εισαι ο γιος του καμμενου?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *