Την απόφαση να αναβαθμίσει τα αμφίβια αεροσκάφη ανθυποβρυχιακού πολέμου Be-12 ανακοίνωσε το Ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό. Το πρόγραμμα αναβάθμισης θα αφορά στην εγκατάσταση ενός νέου σύγχρονου σκοπευτικού συστήματος, καθώς και τη δυνατότητα προσγείωσης και απογείωσης από ξηρά και θάλασσα (σήμερα το Be-12 μπορεί να επιχειρεί μόνο στη θάλασσα).

Επιπλέον τα αεροσκάφη θα λάβουν και νέα συστήματα ανθυποβρυχιακού πολέμου όπως υδροακουστικά συστήματα εντοπισμού θορύβου υποβρυχίων, ραντάρ και σύστημα μαγνητικού εντοπισμού υποβρυχίων, ενώ θα πιστοποιηθούν και για χρήση νέων όπλων (τορπίλες και βόμβες βυθού).

Το Be-12 πέταξε για πρώτη φορά το 1960 και, αν και παλαιά σχεδίαση, εντούτοις παραμένει ένα ικανό επιχειρησιακά αεροσκάφος. Γι’ αυτό και το Ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό επέλεξε να τα αναβαθμίσει ως ενδιάμεση λύση μέχρι την έλευση της διάδοχης κατάστασης, μετά το 2035.

Συνολικά η Ρωσία (τότε Σοβιετική Ένωση) παρέλαβε 143 Be-12 την περίοδο 1960-1973, αλλά σήμερα σε υπηρεσία παραμένουν εννέα, στο Στόλο της Βαλτικής. Τα υπόλοιπα 134 Be-12 αποσύρθηκαν από την ενεργό υπηρεσία την περίοδο 1993-1998, όχι λόγω επιχειρησιακής ανικανότητας τους, αλλά για λόγους εξοικονόμησης πόρων.