Το Ολλανδικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αναβαθμίσει τα 28 εν υπηρεσία επιθετικά ελικόπτερα AH-64D Apache στο επίπεδο AH-64E Guardian. Τα ελικόπτερα ήδη βρίσκονται σε υπηρεσία 20 χρόνια και η Ολλανδία θέλει να τα διατηρήσει επιχειρησιακά έως το 2050.

Εκτός από την απόκτηση νέων επιχειρησιακών δυνατοτήτων, η αναβάθμιση είναι επιβεβλημένη, δεδομένου ότι ο Αμερικανικός Στρατός, που είναι ο μεγαλύτερος χρήστης του ελικοπτέρου, σταματά, σταδιακά, να υποστηρίζει τα AH-64D, καθώς τα αναβαθμίζει στο νεότερο επίπεδο AH-64E. Συνεπώς το κόστος υποστήριξης των AH-64D αναμένεται να αυξηθεί στο άμεσο μέλλον.

Το πρόγραμμα αναμένεται να είναι εκτεταμένο και θα αφορά την εγκατάσταση δομικών μερών της ατράκτου, του συστήματος μετάδοσης της κίνησης, των στροφείων, ενώ θα υπάρξουν και βελτιώσεις στους κινητήρες. Εάν όλα κυλήσουν σύμφωνα με το επιθυμητό χρονοδιάγραμμα, τα πρώτα αναβαθμισμένα ελικόπτερα θα παραδοθούν στον Ολλανδικό Στρατό το 2022.

Το κόστος του προγράμματος, εφόσον ενεργοποιηθούν όλες οι προαιρέσεις θα ανέλθει στα $ 1,1 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της υπηρεσίας DSCA (Defense Security Cooperation Agency). Το πρόγραμμα αναμένεται να καλυφθεί μέσω πιστώσεων FMS (Foreign Military Sales).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της DSCA το πακέτο περιλαμβάνει την αναβάθμιση των 28 AH-64D στο επίπεδο AH-64E, αναβάθμιση 51 κινητήρων T700-GE-701C Engines στο επίπεδο T700-GE-701D (42 στα ελικόπτερα και εννέα εφεδρικοί), προμήθεια 17 ραντάρ ελέγχου πυρός AN/APG-78, 28 συστημάτων AN/ASQ-170 MTADS (Modernized Target Acquisition and Designation Sights) και ισάριθμων AN/AAR-11 MPNVS (Modernized Pilot Night Vision Sensors), 28 συστημάτων AN/APR-48B MRFI (Modernized Radar Frequency Interferometers) και 70 συστημάτων GPS/INS (Global Positioning System/Inertial Navigation Systems).