«Αναπόσπαστο μέρος των διαπραγματεύσεων η αξιοπρέπεια και η ταυτότητα» δηλώνει και πάλι ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Zoran Zaev, ενώ αποκαλύπτει ότι έχουν επιλυθεί τα τρία από τα επτά ζητήματα που έχουν τεθεί στις διαβουλεύσεις μεταξύ των δυο υπουργών εξωτερικών.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο Νεγκοτίνο, ο κ. Zaev εξέφρασε την πεποίθηση του ότι σύντομα θα επιλυθούν και τα άλλα ζητήματα και έκανε λόγο για την ανάγκη οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο πλευρών.

Ο κ. Zaev επιβεβαίωσε ότι ο γεωγραφικός προσδιορισμός είναι αποδεκτή επιλογή από την χώρα του δηλώνοντας ότι «έχουν απορριφθεί όλες οι άλλες προτάσεις περιλαμβανομένων και εκείνων με χρονικό προσδιορισμό».

Σύμφωνα με τον Zaev είναι ενθαρρυντικό ότι έχει υπάρξει ήδη κάποια πρόοδος, ενώ επιβεβαιώνει ότι κρίσιμα θέματα στην διαπραγμάτευση παραμένουν η αναθεώρηση του Συντάγματος, η γλώσσα και φυσικά το όνομα: «Δικαιολογημένα τα θέματα κλειδιά είναι ζωτικής σημασίας, όπως π.χ. το όνομα, το Σύνταγμα, εάν θα πρέπει να αλλάξει η όχι, η γλώσσα και άλλα ζητήματα που έχουν αναφερθεί. Είναι η ίδια η ουσία της διαπραγματευτικής διαδικασίας» δήλωσε ο κ. Zaev.

Επανέλαβε πάντως ότι τα δυο μέρη πρέπει να είναι ρεαλιστές και ότι η ενδεχόμενη λύση θα τεθεί σε δημοψήφισμα.

Το Σχέδιο-Συμφωνία είναι ένα από τα εργαλεία, θα πρέπει να εξετασθούν και οι πιθανές λύσεις για το πως θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές από τους πολίτες στις δυο χώρες.

Ο κ. Zaev ανέφερε ότι αυτή η αναζήτηση περιλαμβάνει ένα σχέδιο μιας διεθνούς συμφωνίας, μια συνθήκη μεταξύ των δυο πλευρών, που θα επικυρωθεί από τα κοινοβούλια. Αλλά ότι συμφωνηθεί, σε διμερές, σε υπουργικό ή ακόμη και σε πρωθυπουργικό επίπεδο, θα σταλεί στον κ. Nimitz, καθώς την ευθύνη, όπως είπε, για την διαδικασία την έχουν τα Ηνωμένα Έθνη.

Η «Μακεδονία θέλει την λύση του ονόματος και η κυβέρνηση κάνει το καλύτερο της για να επιτύχει την εσωτερική συναίνεση, γιατί πρέπει να βρούμε μια λύση προς όφελος των πολιτών των δυο χωρών…» κατέληξε ο κ. Zaev, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το επίσημο κρατικό πρακτορείο «ΜΙΑ».

Συντάκτης: Νίκος Μελέτης

Πηγή: Liberal