Εξοπλιστικές προτεραιότητες στηριγμένες στην Εθνική αμυντική βιομηχανία

Γράφει ο Μιχαήλ Κωσταράκος (Στρατηγός ε.α, πρώην πρόεδρος Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ)

Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή την ενεργειακή ασφάλεια στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και την αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας, έχουν εντατικοποιηθεί οι συζητήσεις για την Εθνική Άμυνα και την αύξηση της αποτρεπτικής ικανότητος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ανεξάρτητα με τα οπλικά συστήματος που η Κυβέρνηση θα αποφασίσει να προμηθευτεί από τη διεθνή αγορά, είναι κατά τη γνώμη μου απολύτως απαραίτητο να επιδιωχθεί μια «ανάσταση» της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας που τα τελευταία χρόνια «πνέει τα λοίσθια» σαν αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης αλλά και αδιαμφισβήτητης κακοδιαχείρισης. Είναι όμως απαραίτητη προϋπόθεση της ισχυρής αποτροπής να αυξηθεί το ποσοστό κάλυψης των εξοπλιστικών αναγκών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από την εθνική αμυντική βιομηχανία. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η Τουρκία από το ποσοστό 20% στην κάλυψη των εξοπλιστικών της αναγκών έφθασε ήδη στο 65% (στοιχεία του 2018) και εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 75% το 2023. Πέρα από αυτό η «αναθέρμανση» της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας θα φέρει αύξηση του ΑΕΠ, επανάκτηση θέσεων εργασίας που χάθηκαν στα χρόνια της κρίσης και θα συμμετάσχει σημαντικά στην προσπάθεια οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει επίσης ότι η ΕΕ αποφάσισε από το 2018 να διαθέσει σημαντικά οικονομικά κονδύλια από τον Κοινοτικό προϋπολογισμό ( 13 δις ευρώ για 7 χρόνια μετά το 2020) για την κάλυψη αναγκών έρευνας και ανάπτυξης των ευρωπαϊκών αμυντικών βιομηχανιών. Και σ’ αυτό πρέπει να είμαστε παρόντες.

Πιστεύω λοιπόν ότι οι τρεις βασικές και κύριες εξοπλιστικές προτεραιότητες των Ενόπλων Δυνάμεων που πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια να καλυφθούν ολικά ή μερικά από την εθνική αμυντική έρευνα και βιομηχανία είναι:

 1. «Εθνικό Μη-Επανδρωμένο Αεροσκάφος (UAV)». Ήδη το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο έχει αναπτύξει και δοκιμάσει με μεγάλη επιτυχία το αερόχημα RX-4, ενώ η Πολεμική Αεροπορία από χρόνια μελετά και βελτιώνει το αερόχημα ΠΗΓΑΣΟΣ. Οι προσπάθειες πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα και να προχωρήσουμε σε παραγωγή και χρήση.
 2. «Εθνικό πλοίο» της ελληνικής σχεδίασης, οικογενείας σκαφών επιφανείας ALS, με προτεραιότητα την κορβέτα ALS-100 και στη συνέχεια τη φρεγάτα ALS- 120 και την Α/Α φρεγάτα ALS-125. Η υπόθεση αυτή «τρέχει» τα τελευταία δέκα χρόνια και αν είχε αντιμετωπισθεί με τη δέουσα σοβαρότητα, το «εθνικό πλοίο» τώρα θα ήταν γεγονός. Πρέπει επιτέλους να αρχίσουμε. Χάνουμε χρόνο χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο.
 3. «Εθνικό Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης (TΟΜΑ) – ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ». Το ΤΟΜΑ αυτό κατασκευάστηκε από την ΕΛΒΟ, δοκιμάστηκε και παρουσιάστηκε το 2000. Η προμήθεια του δεν προχώρησε με διάφορες προφάσεις, στην πραγματικότητα όμως γιατί εκείνα τα χρόνια η Ελλάδα προτιμούσε την αγορά οπλικών συστημάτων από το εξωτερικό, γεγονός που στην περίπτωση αυτή δεν έγινε ποτέ. Είναι καιρός να επανεξετάσουμε την απορριπτική μας απόφαση.

Οι απαιτήσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων δεν εξαντλούνται εδώ και ούτε και οι κατασκευαστικές δυνατότητες της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας. Τα τρία αυτά projects αποτελούν κατά τη γνώμη μου τις κύριες εξοπλιστικές προτεραιότητες που μπορούν να υλοποιηθούν από την εθνική αμυντική βιομηχανία, και πιστεύω ότι η υλοποίηση τους έπρεπε να έχει αρχίσει χθες.

Comments

 1. Πάλι άρθρο από αυτόν τον καημένο….
  Για να προχωρήσουν οι τωρινοί αυτά που δεν έκανε εκείνος…
  Κάνει φασαρία και σηκώνει σκόνη μήπως πάρει καμιά θεσούλα

 2. Εξακολουθεί να γραφει ΜΠΟΎΡΔΕΣ ο επίτιμος!!

  Τον παίρνει κανένας στα σοβαρά?

  Λοιπόν:

  Περί εθνικού UAV:
  Οι φοιτητές του ΑΠΘ σχεδίασαν και κατασκεύασαν ένα UAV
  Ikanopoioei τις προδιαγραφές εάν υπάρχουν για τα UAV που έχουν ανάγκη οι ένοπλες δυνάμεις?
  Πως συγκρίνετε ας πούμε με το HERON που ενδιαφερόμαστε να κάνουμε leasing?

  Και ποτε θα σχεδιαστεί κατασκευαστεί και παραδοθεί? 2030?

  Μην μπερδεύουμε μια ακαδημαϊκή άσκηση με πραγματικά προϊόντα!!

  Περί εθνικού πλοίου:

  Aλλη μπούρδα από εκεί

  Μια ακαδημαϊκή σχεδίαση από Δοκιμων και ΕΜΠ απέχει παρα πολύ από το να γίνει πραγματικό σχέδιο προς ναυπήγηση

  Και σε ποια ναυπηγεία ?

  Δεν ξέρει σε τι κατάσταση είναι τα ναυπηγεία ???

  Ποσα χρονια θα πάρει η εκκαθάριση του Σκαραμαγκά?

  Ποσα χρονια περιμένουμε τις 2 SVαπό τη χρεοκοπημένη Ελευσίνα?

  Δεν ξέρει ότι εάν ναυπηγηθεί εδώ θα γίνουν μονο οι λαμαρινο- δουλειes που είναι κάτω από το 20%της αξιας και το 80% σε οπλικά ηλεκτρονικά μηχανές θα έρθει πάλι απέξω?

  Και ποτε θα σχεδιαστεί κατασκευαστεί και παραδοθεί?

  Το 2040?

  Και έρχομαι στον ΚΈΝΤΑΥΡΟ

  Επί των ημερών του τι στο *X*x*x*O έκανε για το θέμα

  Τότε δεν πήγαμε να παραγγείλουμε τα ρωσικα bmp3?

  Που ήταν αυτός τότε?/

  Περί ΕΛΒΟ: Το μαγαζί έχει τελειώσει

  Εάν θυμάμαι καλά στον τελευταίο διαγωνισμό ο μοναδικός ενδιαφερόμενος ήθελε να κρατήσει μονο 30 άτομα προσωπικό

  Μην το συνεχίσω!

  Το ότι ακούγονται τέτοιες προτάσεις τόσο εκτος πραγματικότητας από κάποιον που ήταν χρονια επικεφαλής των Ενοπλων Δυνάμεων μου επιβεβενεi την αντίληψη πως για τη κατάντια μας δεν ευθύνεται μονο η πολιτκή ηγεσία αλλα και η στατιωτική ηγεσία

  Εάν μπορεί να χαρακτηριστεί κάποιος που κάνει τέτοιες προτάσεις ΗΓΕΣΊΑ

  ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΈΝΟΣ ΑΓΡΙΑ

  1. Δε συμφωνώ κι εγώ με ολα οσα γράφει το κείμενο ή μάλλον με το ποιος τα γράφει αλλά από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε και κάτι να φτιαχτεί.

   Με τη δικιά σας νοοτροπία και με τα όσα εκφράσατε νομίζω δεν μπορούμε να οδηγηθούμε πουθενά.

   Χρειάζεται πολύ δουλειά από το μηδέν και ας πάρει και 10 χρόνια. Εσείς πιστεύεται ότι μπορούμε ακομα και σε 10 χροναι να αγοράσουμε έτοιμα όπλα από το εξωτερικό; ούτε αυτό μπορούμε…

   1. Εσείς πιστεύετε πως έχουμε 10 χρονια ως χωρα?

    Με τις διαθεσιμότητες των υπαρχόντων συστημάτων στο πάτο δεν μπορεί πρώην αρχηγός Γεεθα να γραφει να κάτσουμε να αναπτύξουμε UAV-ALS-TOMA

    Δεν έχουμε τη πολυτέλεια του χρόνου ποσο μάλλον το χρήμα που απαιτείται για τέτοιου είδους κινήσεις

    Η απειλή είναι εδώ και τώρα

    Και για τους λόγους που εξήγησα παραπάνω οι προτάσεις του στερούνται ρεαλισμού

    Για να μη γράψω για το τι έκανε η μάλλον τι δεν έκανε ως αρχηγός Γεεθα για αυτά που προτείνει τώρα!

    1. Χρονο και χρημα δεν εχουμε ούτως ή άλλως… ουτε τα ετοιμα μπορούμε να παρουμε. Χρειαζεται όραμα και σωστος προγραμματισμός.
     Συνέχεια γράφει τα ίδια ιδίως για τις Als. Δε διαφωνώ σε όλα μαζί σας. Απλά είμαστε στο μπρος γκρεμός και πίσω Ρέμα.

 3. Δεν υπάρχει ALS ελληνικό πλοίο … Είναι τροποποιημένο (μόνο ως απαιτήσεις σε φύλλο Α4 ) γερμανικό σχέδιο πλοίου …. Δεν υπάρχει πάνω του ούτε ίχνος ελληνικού R&D .

 4. Βασικα φαινεται οτι το «εθνικο πλοιο» ηταν ενα καπρίτσιο του τοτε Α/ΓΕΕΘΑ κ. Κωσταρακου, ο οποιος απαιτησε απο το ΓΕΝ να το κανει. Το ΓΕΝ μαλλον αρνηθηκε κατηγορηματικα να αναμειχθει σε αυτην την κωμωδία, και εκεινος τοτε μουλαρωσε και προσπαθησε να το προχωρησει μονος του, με δικη του σχεδιαστικη ομαδα παρακαμπτοντας το Ναυτικο. Εννοειται φυσικα οτι μολις εφυγε, το δονκιχωτικο προγραμμα του «εθνικου πλοιου» πεταχτηκε στον καλαθο των αχρηστων.

  Αληθεια, ο κ. Κωστρακος προερχεται απο το ΑΑ ΠΒ. Γιατι δεν εκανε «εθνικο αντιαεροπορικο»; Κατι σαν τοΑρτεμις-30 ας πουμε…….. :-))

  1. Αντι να βγαινεις και να κατηγορεις ανωνυμως τον κ. Κωσταρακο για τα πεπραγμενα του, θα επρεπε πρωτα να αναρωτηθεις τι εσυ εχεις κανει αντιστοιχως με τον επιτιμο Α/ΓΕΕΘΑ. Οποιος ειναι εξω απο το χορο πολλα τραγουδια ξερει!

   Πρεπει ολοι μας να ακοuσοuμε τα λογια του πρωην προεδρου της Αμερικης John F. Kennedy:

   “Ask not what your country can do for you – ask what you can do for your country,”

 5. απο οσα λεει ο επιτιμος συμφωνο στο οτι καποια στιγμη πρεπει να μπει ο ποπος κατω κ να φτιαξουμε πραγματα αλλα αυτο θελει κ μια 20ετια δεν γινεται αυριο το πρωι.Χρειαζεσαι ετερειες -χρημα-συμπραξεις με ξενες ετερειες να λειτουργησουν τα ναυπηγεια η ελβο εαβ κλπ με ιδιωτικη κριση και οχι η κλασσικη ελληνικη πατεντα δημοσιου.Αρα θα πρεπει να πεσει χρημα σε ετερειες -πανεπηστημια που θα σχεδιαζουν πραγματα και σταδιακα με τα χρονια θα αποδωσουν κατι. ΥΓ. το als που υπαρχει φαγωμαρα αν δεν κανω λαθος ειναι η α-100 μεκο η οποια ειχε αρκετες καθυστερησεις και λαθακια,το κενταυρος θεωρηθηκε οικονομικα ασυμφωρο και αργο κατι σαν τους πυραυλους αρεως.

 6. Αγαπητοι συμπατριωτες,

  Ο πεσιμισμος δεν χωραει ουτε βοηθαει, ειδικοτερα στην παρουσα περιοδο. Το ποτηρι πρεπει να το βλεπουμε μισογεματο και οχι μισοαδειο! Ηρθε η ωρα να σηκωσουμε το μανικια και να κανουμε αυτο που δεν εχουμε κανει τα τελευταια χρονια, οταν ο επικινδυνος και επιθετικος γειτονας εκμεταλευοταν την δικη μας αδρανεια, χτιζοντας την πολεμικη μηχανη του.

  Ειναι επιτακτικη αναγκη να αξιολογησουμε της ικανοτητες των αποφοιτων απο τα ανωτερα εκπαιδευτικα ιδρυματα της χωρας, το εμπειρο εργατικο δυναμικο και τις υπαρχουσες υποδομες. Ναι, να αντιγραψουμε τα τεχνολογικα προηγμενα σχεδια των καλυτερων οπλικων συστηματων στην αγορα, οπως εχουν κανει αλλες χωρες διαχρονικα και αναφερομαι συγκεκριμενα στους Ιαπωνες τις δεκαετιες του 1960-1970, Ταιβανεζους 1970-1980, Κινεζους/Νοτιο Κορεατες 1980-1990-2000 και τελικα τους Τουρκους 2000 μεχρι σημερα. Η αντιγραφη δεν ειναι εγκλημα καθοτι υπαρχει βελτιωση του σχεδιασματος και της αποδοτικωτητας του συστηματος. Αυτο ειναι παγιο στην παγκοσμια βιομηχανια. Τα ΑΛΣ 100, 120 και 125 δεν μπορει να ειναι εξαιρεση αυτου το προσδιορισμου και μπορει καλιστα να ονομαστει το εθνικο μας πλοιο.

  Χρειαζεται βουληση, αποφασιστικοτητα, επιχειρηματικη πρωτοβουλεια, προγραματισμος και σχετικο ρισκο. Δεν θελω να πιστευψω οτι εμεις οι Ελληνες ειμαστε υποδεεστεροι των γειτονων μας.

  Απο την επανασταση του 1821 εχουν περασει σχεδον 200 χρονια. Ισως, ηρθε παλι η ωρα να κανουμε μια καινουργια επανασταση. Αυτη τη φορα τεχνολογικης φυσεως, εαν δεν θελουμε να αντιμετωπισουμε την επεκτατικη βαρβαροτητα των γειτονων μας. «Η ΤΑΝ Η ΕΠΙ ΤΑΣ»

 7. Ας μπούμε ως συμπαραγωγοί στα προγράμματα του eurodrone και της γαλλοιταλικής ευρω-κορβέτας και ας σταματήσουμε τα παραμύθια!

 8. Καταρχήν για να γίνουν κάποια πράγματα, χρειάζετε
  1) χρήμα.
  Εδώ πρέπει να μπει ένας ειδικός φόρος (τσόγο, αλκοόλ, τσιγάρα, καφέ, τουρισμό κτλ.) για την άμυνα όπως κάνουν και άλλα κράτη με λιγότερους κινδύνους και γείτονες που γαβγίζουν. Να απορροφηθούν ευρωπαϊκά κονδύλια και να παραδειγματιστούμε τους ανατολικούς που αυτά τα επενδύουν στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία.
  2) συνεγασία
  Συνεργασία με φιλικές χώρες, πανεπιστήμια, να πάρουμε τεχνογνωσία, συμπαραγωγή, copy-paste και δικιά μας σάλτσα. Όποια προμήθεια και να κάνουμε, με τον όρο συμπαραγωγή και απόκτηση τεχνογνωσίας.
  3) αλλαγή νοοτροπίας και δουλιά
  Να σηκωθούμε από τις καρέκλες και ν’ αφήσουμε τις τελενοβέλες, τα καθρεφτάκια, τα λόγια και τις βαρυμαγκιές και να βρωμίσουμε από δουλιά. Ο Τσιτσιπάς ίδρωσε καιπόνεσε για να φτάσει εκεί που είναι.
  4) να σκεφτούμε δυο πράγματα.
  Ο γείτονας δε πρόκειτε να βάλει μυαλό. Πάει για μεσαιώνα και ονειρεύεται οθωμανίκη αυτοκρατορία. Θέλει να γίνει μεγάλη δύναμη στο κόσμο και δεν έχει κανείς την διάθεση να τον σταματήσει. Δεν ακούει κανέναν και ακολουθεί πιστά το πλάνο του. Εξοπλίζετε τρελά, αμφισβητεί ιστορία και σύνορα και στο τέλος πάει με θράσσος και κανόνια να αλλάξει όλλα όπως του συμφέρει. Είμαστε μόνοι και νωρίτερα ή αργότερα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο. Κανείς δε θα μας βηθήσει.
  5) πολιτικούς
  Στα θέματα άμυνας ΔΕΝ χωράνε κομματισμοί. Θέλει πλάνο για τα επόμενα 20-30 χρόνια και ένα κοινό όραμα. Ικανά άτομα να μείνουν στις θέσεις τους!

  Πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά και να πάμε οποσδήποτε σε εθνικό μη επανδρωμένο. Όλλα τα συστήματα που έχουμε είναι τεχνολογίας (αντε βάλε) του 80′. Πρέπει να επενδύσουμε στο μέλλον. Πιο οικονομικά, δεν κινδυνεύουν ζωές και μπορούν να κάνουν στον αντίπαλο μεγάλη ζημιά. Σε καμιά 30αριά χρόνια θα αρχίσουν να αποσύρροντε τα πλοία, αεροπλάνα και τεθωρακισμένα που σήμερα ξέρουμε. Θα μπούμε σε εποχή μη επανδρωμένων, ηλεκτρονικός πόλεμος, πόλεμος από μακριά.
  Πρέπει να πάμε στις 2(+2) bellhara και μια 4αδα Αrleigh Burke πολύ καλό θα ήταν.
  Εκσυγχρονισμό ΜΕΚΟ, τορπίλες, +2 υποβρύχια , ΤΟΜΑ, αεράμυνα, ηλεκτρονικό πόλεμο και συστήματα αυτοπρωστασία. Πολλά πρέπει να γίνουν.

 9. Συμφωνω για συμπαραγωγη του eurodrone και της γαλλοιταλικης ευρω-κορβετας, μολονοτι αυτη η κορβετα δεν μας κανει. Χρειαζομαστε μαχιμες μοναδες επιφανειας ΑΑW, σε μεγεθος φρεγατας και οχι κορβετας σε ρολο περιπολικου. Για το Λιμενικο παλι ειναι πολυ μεγαλη και ακριβη.

  Αν παμε σε συμπαραγωγη αυτο θα μπορουσε να βοηθησει να ξεκινησουν παλι τα ναυπηγεια στον Σκαραμαγκα.

  Το eurodrone ειναι επισης ενδιαφερουσα συμπαραγωγη που θα μας επιτρεψει να κατασκευασουμε και το δικο μας UCAV σε μεγαλες ποσοτητες.

 10. Στις μέρες μας διαπιστώνουμε ότι δυστυχώς σε ένα ενδεχόμενο πόλεμο με την Τουρκία, (τον οποίο όλοι μας απευχόμαστε, διότι ένας πόλεμος δεν κοστίζει μόνο σε ανθρώπινες ζωές και απώλεια εδαφών και συνόρων, αλλά και καταρράκωση της οικονομίας η οποία θα γεννήσει με την σειρά της περισσότερους θανάτους μεγαλύτερη μετανάστευση και άθλια διαβίωση των Ελλήνων πολιτών) θα ήμαστε μόνη μας, και αυτό διότι η Τουρκία είναι μια μεγάλη αγορά της τάξεως των 80,81 εκατ.(2018) ,την οποία δεν θέλουν να χάσουν καμία μεγάλη δύναμη σε σχέση με εμάς μια αγορά των 10 ; εκατ.
  Γι αυτό θα πρέπει να το καταλάβουμε όλοι μας ανεξαιρέτως, ότι θα πρέπει να εργασθούμε για την χώρα μας κόντρα σε εγχώρια και ξένα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα.
  Όταν είσαι ανεξάρτητος αμυντικά τότε ο αντίπαλος και σε σέβεται και σε φοβάται. Έτσι λοιπόν θα πρέπει άμεσα να υλοποιηθούν τα κάτωθι:
  ♦ Η άμεση χρηματοδότηση των πανεπιστημίων για ερεύνα σε αμυντικά προγράμματα, είναι επιβεβλημένη.
  ♦ Επιβεβλημένη είναι και η στήριξη των Ελληνικών Αμυντικών Βιομηχανιών κρατικών και ιδιωτικών, από το ΥΕΘΑ και τις εκάστοτε κυβερνήσεις.
  ♦ Επιβεβλημένη είναι και η συνέπεια εκτέλεσης των εργασιών από τις Ελληνικές Αμυντικές Βιομηχανίες κρατικές και ιδιωτικές, προς το συμφέρον της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ της χώρας και φυσικά και των ίδιων των βιομηχανιών.
  ♦ Επιβεβλημένη είναι και η παρουσίαση από πλευράς βιομηχανιών προγραμμάτων νέων συστημάτων και εκσυγχρονισμού υπάρχοντος υλικού των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, κάτι το οποίο δεν έχουν κάνει όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας τους.
  ♦ Επιβεβλημένη είναι και η προσθήκη στο νόμο περί αγορών αμυντικών συστημάτων, άρθρου στο οποίο θα αναφέρει ότι σε ενδεχόμενο διαγωνισμό προμήθειας ΟΠΛΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ, όπου θα υπάρχει ΕΛΛΗΝΙΚΟ σύστημα εφάμιλλο με τα ξένα που θα συμμετέχουν,θα προκρίνεται το εγχώριο για λόγους ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.

  Η διαπραγμάτευση αγοράς φρεγατών από Γαλλία ή Αμερική ή από οπουδήποτε αλλού (την στιγμή που έχει παρουσιασθεί project σε συνεργασία με το πολεμικό ναυτικό ΕΘΝΙΚΟΥ πλοίου ολόκληρης οικογένειας σκαφών Als Class) είναι τουλάχιστον αντίθετη προς την ανεξαρτητοποίηση των αμυντικών προμηθειών της χώρας.
  Η μη επίδειξη από την ΕΛΒΟ μιας εκσυγχρονισμένης εκδοχής των Μ- 113 και Λεωνίδας με Ελληνικά συστήματα σε τομείς της θωράκισης, οπλισμού, επι-κοινωνιών, οπτικών σε επίπεδο πρωτοτύπου για αξιολόγηση από τον στρατό ή η ανάπτυξη ενός τροχοφόρου τεθωρακισμένου οχήματος, από την στιγμή που δεν πέρασε η αγορά του Κένταυρου, δείχνει ότι η εταιρία και όραμα δεν είχε και ευελιξία και ότι αρκούνταν σε συμπαραγωγές που θα τις έδιναν ένα πρόσκαιρο κέρδος και μία παράταση ζωής.
  Το μη ενδιαφέρον από την ΕΑΒ για την συμμετοχή της στο υπό ανάπτυξη αεροσκάφος 6ης γενιάς και του ΥΕΘΑ δείχνει ότι ακόμα κινούμαστε στον αυτόματο πιλότο.
  Όλα αυτά και πολλά άλλα προγράμματα κυρίως από ιδιωτικές εταιρίες τα οποία χάθηκαν, γιατί δεν εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα κάποιων εν Ελλάδι υπαλλήλων μεγάλων αμυντικών οίκων του εξωτερικού πρέπει να σταματήσουν εδώ και τώρα.
  Η χώρα πρέπει να κάνει την ανατροπή τουλάχιστον στην εθνική άμυνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *