Ανταπόκριση από τη Ρόδο και την 95 ΑΔΤΕ

Την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023, παρουσία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγου Άγγελου Χουδελούδη πραγματοποιήθηκε στην Περιοχή Ευθύνης (ΠΕ) της 95 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (95 ΑΔΤΕ) «ΔΙΑΓΟΡΙΔΩΝ» η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day – DV DAY) της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΚΟΛΟΣΣΟΣ-23», με τη συμμετοχή τμημάτων και μέσων της 95 ΑΔΤΕ «ΔΙΑΓΟΡΙΔΩΝ», της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ) «ΚΙΛΚΙΣ ΛΑΧΑΝΑ», της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ και 1 ζεύγους αεροσκαφών F-16 σε αποστολές Εγγύς Αεροπορικής Υποστήριξης (ΕΑΥ) της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σκοπός της άσκησης ήταν η εκπαίδευση του προσωπικού σε ρεαλιστικά τακτικά σενάρια, η μεγιστοποίηση της συνεργασίας μεταξύ των Μονάδων και η προαγωγή της διακλαδικότητας και της κοινής επιχειρησιακής αντίληψης. Η άσκηση περιέλαβε την εξέταση επιχειρησιακών αντικειμένων σε αμυντικές επιχειρήσεις με πραγματοποίηση βολών όλμων, πυροβολικού και αρμάτων, σε συνδυασμό με πυρά από Επιθετικά Ελικόπτερα και Μαχητικά Αεροσκάφη με κατάδειξη από Ελεγκτές Τερματικής Καθοδήγησης (Joint Terminal Attack Controller – JTAC). Κατά την διάρκεια της άσκησης, εξετάστηκαν και επιπλέον επεισόδια μεταξύ των οποίων η διακομιδή και αεροδιακομιδή τραυματία, καθώς και λοιπά αντικείμενα Διοικητικής Μέριμνας.

Τακτική πλαισίωση της ΤΑΜΣ «ΚΟΛΟΣΣΟΣ-23»

Σύμφωνα με το σενάριο της ΤΑΜΣ, οι εχθρικές δυνάμεις ενήργησαν με αποβατικές, αεροαποβατικές και αεροκίνητες δυνάμεις τη κατάληψη της Ρόδου, μιας κύριας νήσου στη Περιοχή Ευθύνης της ΑΣΔΕΝ. Οι φίλιες δυνάμεις της 95 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (95 ΑΔΤΕ) από τον καιρό της κρίσης/ έντασης είχαν λάβει μέτρα μέγιστης ετοιμότητας και ήταν σε κατάσταση συναγερμού. Παράλληλα, αναλήφθηκαν ενέργειες όπως η κλήση επίστρατων – εφέδρων προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης επάνδρωση των Μονάδων ενώ το σύνολο των Μονάδων και Υπομονάδων του Σχηματισμού (95 ΑΔΤΕ) εξήλθε των στρατοπέδων στις προκαθορισμένες θέσεις τελικού προορισμού (χώροι απόκρυψης και διασποράς) λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα αυτοπροστασίας.

Σύμφωνα με το σενάριο της ΤΑΜΣ, οι εχθρικές δυνάμεις ενήργησαν με αποβατικές, αεροαποβατικές και αεροκίνητες δυνάμεις τη κατάληψη της Ρόδου, μιας κύριας νήσου στη Περιοχή Ευθύνης της ΑΣΔΕΝ. Οι φίλιες δυνάμεις της 95 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (95 ΑΔΤΕ) από τον καιρό της κρίσης/ έντασης είχαν λάβει μέτρα μέγιστης ετοιμότητας και ήταν σε κατάσταση συναγερμού. Παράλληλα, αναλήφθηκαν ενέργειες όπως η κλήση επίστρατων – εφέδρων προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης επάνδρωση των Μονάδων ενώ το σύνολο των Μονάδων και Υπομονάδων του Σχηματισμού (95 ΑΔΤΕ) εξήλθε των στρατοπέδων στις προκαθορισμένες θέσεις τελικού προορισμού (χώροι απόκρυψης και διασποράς) λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα αυτοπροστασίας.

Ο εχθρός σύμφωνα με το σενάριο ενέργησε αφού πρώτα είχε πετύχει ναυτική και αεροπορική υπεροχή σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο. Όπως ανέφερε ο επιτελάρχης της 95 ΑΔΤΕ εχθρικές δυνάμεις αποτελούμενες από αποβατικές, αεροαποβατικές και αεροκίνητες δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση κατά της Ρόδου. Εχθρικές δυνάμεις μεγέθους Συγκροτήματος Αποβατικού Συντάγματος (ΣΑΣ) πραγματοποίησαν απόβαση σε φίλους αιγιαλούς ενώ ταυτόχρονα εχθρικές αεροαποβατικές και αεροκίνητες δυνάμεις κατάφεραν να δημιουργήσαν εχθρικό αεροπρογεφύρωμα. Αμφότερες οι εχθρικές δυνάμεις υφίστανται απώλειες και έχουν αποδυναμωθεί μερικώς.

Οι φίλιες δυνάμεις και συγκεκριμένα το Πυροβολικό έχει εκτελέσει αντιαποβατικές και αντιαβακικές βολές (φραγμούς) κατά τη φάση στην οποία οι εχθρικές αποβατικές δυνάμεις έπλεαν προς τις ακτές απόβασης. Τη στιγμή που ο εχθρός πάτησε επί ελληνικού εδάφους, το σύνολο των όπλων καμπύλης τροχιάς της 95 ΑΔΤΕ έβαλε με τη μέγιστη δύναμη επί των ακτών απόβασης. Ταυτοχρόνως, οι μονάδες αντιαεροπορικών της 95 ΑΔΤΕ είχαν πετύχει καταρρίψεις ελικοπτέρων ενώ οι μονάδες Πεζικού και Τεθωρακισμένων ταγμένες σε αμυντικές θέσεις έβαλαν με σφοδρό πυρ κατά του εχθρού. Σημειώνεται πως οι αεροαποβατικές και οι αεροκίνητες δυνάμεις είναι τμήματα ελαφρώς εξοπλισμένα με εγγενή μειονεκτήματα.

Από τακτικής πλευράς ο εχθρός εφελκύεται σε χώρο προκαθορισμένο χώρο καταστροφής. Η 95 ΑΔΤΕ έχει εφαρμόσει επιτυχώς τη τακτική του εφελκυσμού του εχθρού. Τα προωθημένα εχθρικά στοιχεία είναι εκτεθειμένα και αποδυναμωμένα.

Το στρατηγείο της 95 ΑΔΤΕ και ο τακτικός διοικητής σε συνεργασία με τα προϊστάμενα κλιμάκια διοικήσεως διατάζει την ανάληψη επιθετικών ενεργειών με αντικειμενικό σκοπό την αποκατάσταση του εθνικού εδάφους και τη πλήρη καταστροφή του εχθρού προτού ο εχθρός καταφέρει να αποβιβάσει επιπρόσθετες δυνάμεις επί της νήσου (δια θαλάσσης και αέρος).

Η Πολεμική Αεροπορία και το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας διατάζουν τη δημιουργία COMAO αποτελούμενο από μαχητικά αεροσκάφη τα οποία θα ανακτήσουν τοπική αεροπορική υπεροχή σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο ενώ παράλληλα άλλα μαχητικά θα αναλάβουν αποστολές εγγύς αεροπορικής υποστήριξης των φίλιων τμημάτων. Ταυτοχρόνως, στην 95 ΑΔΤΕ έχουν διατεθεί υπό τη τακτική διοίκηση του Σχηματισμού επιθετικά ελικόπτερα Apache. εχθρικές δυνάμεις υφίστανται διαρκώς απώλειες και έχουν εισέλθει στον προκαθορισμένο χώρο καταστροφής κατόπιν εφελκυσμού.

Οι Μοίρες του Πυροβολικού σφυροκοπούν τον εχθρό. Το σύνολο των Όπλων Καμπύλης Τροχιάς βάλει κατά του εχθρού. Από το πολεμικό στρατηγείο της 95 ΑΔΤΕ διατάζεται η τελική αντεπίθεση. Με το χαρακτηριστικό συνθηματικό το τακτικό συγκρότημα αρμάτων μάχης και μηχανοκίνητου πεζικού εξέρχεται των αμυντικών του θέσεων και ακολούθως αντεπιτίθεται στον εχθρό. Το τακτικό συγκρότημα έχει την υποστήριξη επιθετικών ελικοπτέρων. Στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων της νεοσύστατης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ καθοδηγούν τις αεροπορικές προσβολές των μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Οι φίλιες δυνάμεις καταστρέφουν τον εχθρό και επιτυγχάνουν την αποκατάσταση του εθνικού εδάφους.

Σημειώνεται πως τον πλέον κομβικό και καταλυτικό ρόλο στην Άμυνα Νήσων διαδραματίζει το Πυροβολικό (Μάχης και Αντιαεροπορικό). Οι Μοίρες του Πυροβολικού διαθέτουν την ισχύ πυρός καθώς και τα κατάλληλα μέσα επιτήρησης προκειμένου να καταστρέψουν τον εχθρό από τη φάση της φόρτωσης του από τα τουρκικά παράλια εφόσον αυτό καταστεί δυνατό. Το ζητούμενο βέβαια είναι να λάβουν τις κατάλληλες διαταγές έγκαιρα. Από τακτικής σκοπιάς κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να επιτευχθεί διότι ο εχθρός θα έχει πραγματοποιήσει τέτοιες ενέργειες από τον καιρό της κρίσης – έντασης με πρόσχημα τη διεξαγωγή ασκήσεων μεγάλης κλίμακας.

Ακόμη όμως και στη φάση που οι εχθρικές αποβατικές δυνάμεις πλέουν εγγύς της νήσου οι Μοίρες του Πυροβολικού μπορούν να προξενήσουν καίριες απώλειες στις εχθρικές δυνάμεις πραγματοποιώντας αντιαποβατικές και αντιαβακικές βολές (φραγμούς). Ως εκ τούτω, η περαιτέρω ενίσχυση του Πυροβολικού (Μάχης και Αντιαεροπορικό) ικανό να χτυπά στόχους σε μεγάλα βεληνεκή διαθέτοντας τα κατάλληλα πυρομαχικά και συνάμα τα ενδεδειγμένα μέσα παρατήρησης – στοχοποίησης (με έμφαση σε οργανικά μέσα UAV) είναι μια επιτακτική ανάγκη.

Νευραλγικής σημασίας είναι και η αποστολή των Μοιρών Αντιαεροπορικού Πυροβολικού αφού αυτές θα επιφορτιστούν την από αέρος προστασία της μιας κύριας νήσου έναντι όλων των νέου τύπου απειλών (UAV, ελικόπτερα). Είναι γεγονός πως τα OSA AK/ AKM μονότι είναι συστήματα πλήρως αξιόμαχα, εντούτοις κλείνουν τον κύκλο ζωής τους και πρέπει να αντικατασταθούν από νέα. Ιδιαίτερα σημαντικός είναι και ο ρόλος των ραν΄ταρ των Μοιρών Αντιαεροπορικού Πυροβολικού προκειμένου να εντοπίζουν τις απειλές έγκαιρα και έγκυρα σε μεγάλες αποστάσεις διασφαλίζοντας χρόνους αντίδρασης.

Την τελική φάση της άσκησης παρακολούθησαν o Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Παππάς, o Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης, o Διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ) «ΑΙΓΕΑΣ» Αντιστράτηγος Σωτήριος Κωστάκογλου, Εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.