Στην Ουάσιγκτον επικρατεί αυτή η περίεργη αίσθηση ότι ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται «να παίξει τα ρέστα του», πιστεύοντας ότι θα κερδίσει διπλά: Και από τους Αμερικανούς και από τους Ρώσους. Εξέπληξε την αμερικανική γραφειοκρατία το γεγονός ότι οι Τούρκοι άλλαξαν την «πολιτική» τους στη Συρία δύο φορές σε μία μέρα.
Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ για το HELLAS JOURNAL
Το πρωί έδειξαν τάσεις να υποστηρίξουν τη σύμμαχό τους Μόσχα για το κρίσιμο ζήτημα της Ιντλίμπ, και το απόγευμα-και αφού ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο τηλεφώνησε θυμωμένος στον ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου-έγινε η αλλαγή.
Αυτό που αδυνατεί να καταλάβει ο κ. Ερντογάν, είναι ότι τα πράγματα άλλαξαν και στη Μόσχα και στην Ουάσιγκτον. Και δεν κατάλαβε ότι στη Τεχεράνη έχασε κατά κράτος, όταν ο Ρώσος Πρόεδρος και ο ηγέτης του Ιράν, του «έκοψαν» τα πόδια για τη Συρία.
Δεν κατάλαβε ότι ούτε η Ρωσία, ούτε η Αμερική δέχονται την πολιτική των «δύο σχοινιών». Σε στρατηγικό επίπεδο, δεν επιτρέπει κανείς, ούτε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ούτε ο Ντόναλντ Τραμπ, να συνεργάζεται μία χώρα και με το ΝΑΤΟ και με τη Μόσχα. Ομιλούμε για δύο διαφορετικά και ανόμοια πράγματα, και για δύο συμμαχίες, οι οποίες δυνητικά οδηγούνται σε κάποιο είδος σύγκρουσης. Πέραν του γεγονότος ότι ο Αμερικανός πλανητάρχης ξεπέρασε τα όρια του με τις βλακώδεις αντιδράσεις του κ. Ερντογάν.
Είναι θέση των Αμερικανών γραφειοκρατών ότι η Τουρκία ανήκει στη Δύση, αλλά υπό τον όρο ότι θα συνεργάζεται αρμονικά, δεν θα δημιουργήσει κανένα πρόβλημα ξανά και ότι θα σπάσει τους στρατιωτικούς και στρατηγικούς δεσμούς της με τη Ρωσία και το Ιράν. Ο κ. Ερντογάν, δεν έχει ακόμα αντιληφθεί, ότι οι Αμερικανοί, που νόμιζε ότι τους είχε στο χέρι, είναι στη φάση που μετρούν τους πιστούς φίλους και συμμάχους τους. Είναι στη φάση που κάνουν τα κουμάντα τους…
Την περασμένη Τετάρτη, οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν αμυντική συμφωνία με την Ινδία, η οποία-πρέπει να σημειώσουμε-ότι ακόμα στηρίζει την άμυνα της με ρωσικά πολεμικά συστήματα, αν και είναι στο στάδιο να εντάξει και αμερικανικό πολεμικό εξοπλισμό στην άμυνά της.
Δύο κορυφαίοι Αμερικανοί υπουργοί, ο κ. Πομπέο και ο επικεφαλής του Πενταγωνου, Τζιμ Μάτις, πήγαν στο Νέο Δελχί ειδικά για τον σκοπό αυτό. Συμφώνησαν σε όλα τα θέματα, εκτός ενός: της αγοράς των ρωσικών S-400. Η Ινδία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και έχει κάθε δικαίωμα να αγοράζει απ’ όπου επιθυμεί. Παρ’ όλα αυτά, οι Αμερικανοί δεν μπορούν να μην επιβάλουν κυρώσεις… Οι S-400 είναι ένα αντίπαλο και εχθρικό πυραυλικό σύστημα. Τελεία και παύλα. Όταν απορρίπτουν το ρωσικό υπερόπλο για την Ινδία θα δεχθούν να εγκατασταθεί στην Τουρκία; Αποκλείεται…
Εν κατακλείδι, εάν ο κ. Ερντογάν ακυρώσει την αγορά των S-400 και δεχθεί και τους υπόλοιπους όρους των Αμερικανών, θα ομαλοποιήσει μία ανώμαλη κατάσταση για τη χώρα του. Διαφορετικά τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα…
Δυστυχώς, επειδή κυριαρχείται από αλαζονεία και βρίσκεται σε μόνιμη άρνηση, δεν μπορεί να καταλάβει ότι παίζοντας το παιγνίδι μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων στο τέλος κινδυνεύει να χάσει και τη Μόσχα, και την Ουάσιγκτον…