Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Foreign Policy» αξιωματούχοι του Αμερικανού Υπουργείου Άμυνας καταμέτρησαν επί τόπου το στόλο των πακιστανικών F-16 και διαπίστωσαν ότι ο αριθμός των εν υπηρεσία F-16 του Πακιστάν συνάδει με το δηλωμένο δυναμολόγιο, συνεπώς δεν ισχύουν οι ισχυρισμοί της Ινδίας ότι, κατά το πρόσφατο αεροπορικό επεισόδιο, η Ινδική Πολεμική Αεροπορία κατέρριψε ένα πακιστανικό F-16.

Η παρουσία Αμερικανών αξιωματούχων στο Πακιστάν και η καταμέτρηση του στόλου των F-16 είναι το αποτέλεσμα συγκεκριμένου όσου-πρόνοιας που υπάρχει στο συμβόλαιο προμήθειας (FMS). Η καταμέτρηση έγινε σε διάστημα αρκετών ημερών, καθώς ο στόλος των πακιστανικών F-16 δεν ήταν άμεσα και ολόκληρος διαθέσιμος, λόγω των καθημερινών επιχειρησιακών αναγκών. Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της καταμέτρησης ο αριθμός των εν υπηρεσία πακιστανικών F-16 είναι ίδιος με τον αριθμό πριν το περιστατικό. Συνεπώς δεν τεκμαίρονται οι ισχυρισμοί της Ινδίας περί κατάρριψης πακιστανικού F-16.

Σύμφωνα με την εκδοχή της Ινδίας ο Abhinandan Varthaman κατέρριψε ένα πακιστανικό F-16 πριν, ο ίδιος καταρριφθεί, μαζί με το μαχητικό του, ένα MiG-21 Bison. Είτε από λάθος, είτε εσκεμμένα η Ινδία ισχυρίστηκε τη συγκεκριμένη εκδοχή. Η αερομαχία έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο, μια μέρα μετά την επιχείρησης προσβολής στρατοπέδων τρομοκρατών, εντός του Πακιστάν. Στην επιχείρηση συμμετείχαν ένα αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου και 12 μαχητικά αεροσκάφη Mirage-2000. Η επιχείρηση αυτή έγινε ως αντίποινα για την τρομοκρατική επίθεση στην Ινδία, στις 14 Φεβρουαρίου, η οποία άφησε πίσω της 40 νεκρούς.