Το Αμερικανικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι θα αντικαταστήσει τα συστήματα εγγύς άμυνας Mk.15 Phalanx των αντιτορπιλικών «Arleigh Burke» με τα πυραυλικά συστήματα εγγύς άμυνας RIM-116 RAM (Rolling Airframe Missile) και SeaRAM, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος «Destroyer Modernization 2.0». Το Mk.15 Phalanx είναι σύστημα που βασίζεται σε πυροβόλο (Gatling των 20 χιλιοστών, 1.550 φυσίγγια αναχορηγία) ενώ τα RAM/SeaRAM βασίζονται σε πυραύλους (21 στα RAM και 11 στα SeaRAM). Η διαφορά των δύο συστημάτων είναι ότι το SeaRAM ενσωματώνει ανεξάρτητους αισθητήρες (ραντάρ και ηλεκτροπτικό σύστημα) προερχόμενους από το Mk.15 Phalanx.

Αυτό σημαίνει ότι το SeaRAM μπορεί να ενσωματωθεί εύκολα και γρήγορα σε πλοία, καθώς είναι πλήρως ανεξάρτητο σύστημα. Τόσο το Mk.15 Phalanx όσο και τα RAM/SeaRAM είναι αποτελεσματικά συστήματα εγγύς προστασίας. Ωστόσο, τα RAM/SeaRAM έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια από τα Mk.15 Phalanx. Συγκεκριμένα, τα RAM/SeaRAM αναχαιτίζουν την επερχόμενη απειλή σε απόσταση 10 χιλιομέτρων περίπου, ενώ τα Mk.15 Phalanx στα 1,5-2 χιλιόμετρα. Μια λύση σ’ αυτό το πρόβλημα είναι η διαδοχική άμυνα.

Για παράδειγμα τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα κλάσης «Nimitz» προστατεύονται από πυραύλους RIM-162 ESSM (Enhanced Sea Sparrow Missile), σε αποστάσεις έως τα 45-50 χιλιόμετρα. Στη συνέχει εμπλέκονται τα RAM και στο τέλος υπάρχουν και τα Mk.15 Phalanx. Η ακρίβεια των RAM/SeaRAM είναι αποτέλεσμα της χρήσης δύο διαφορετικών ερευνητών: Υπέρυθρος και ραδιοσυχνοτήτων. Η χρήση του υπέρυθρου ερευνητή καθιστά τα συστήματα RAM/SeaRAM ικανά να αναχαιτίζουν πυραύλους κατά πλοίων με χαρακτηριστικά Stealth. Αν ο πύραυλος εκπέμπει (ενεργητικό ραντάρ) ο πύραυλος RAM/SeaRAM ενεργοποιεί τον ερευνητή ραδιοσυχνοτήτων και επιτυγχάνει την αναχαίτιση.