Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Hurriyet», η οποία επικαλείται τον Προϊστάμενο της Προεδρίας Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSB), İsmail Demir, τις ερχόμενες εβδομάδες θα φτάσει στην Άγκυρα τεχνικό κλιμάκιο Αμερικανών προκειμένου να εξηγήσει στους Τούρκους το ρίσκο που ενέχει η επιλογή του F-35 και των S-400.

Είναι γνωστό ότι η Ουάσιγκτον δεν επιθυμεί, για κανένα λόγο, τη συνύπαρξη των F-35 με τους S-400 και έχει διαμηνύσει στην Άγκυρα ότι εφόσον παραλάβει τους S-400, τότε δεν θα παραλάβει τα F-35 και θα αποβληθεί από το βιομηχανικό πρόγραμμα παραγωγής του αεροσκάφους. Η αντίδραση των Αμερικανών βασίζεται στην υπαρκτή πιθανότητα η Μόσχα, μέσω της Τουρκίας, να αποκτήσει κρίσιμες πληροφορίες για τις επιδόσεις του F-35.

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσουν τις αμερικανικές ανησυχίες οι Τούρκοι έχουν δηλώσει ότι οι S-400 θα λειτουργούν ως ανεξάρτητο σύστημα, δηλαδή δεν θα το ενσωματώσουν σε δίκτυο ή ραντάρ και μάλιστα δυτικής προέλευσης. Ωστόσο η δήλωση αυτή δεν έχει επιφέρει αποτέλεσμα και οι Αμερικανοί επιμένουν στη θέση τους. Ένα άλλο επιχείρημα των Τούρκων είναι ότι οι S-400, που θα παραδοθούν στην Τουρκία, θα ενσωματώνουν τουρκικής σχεδίασης σύστημα αναγνώρισης φίλου ή εχθρού.