Το ενδιαφέρον της Αμερικανικής Εθνικής Φρουράς φαίνεται να έχει προκαλέσει το αυτοκινούμενο πυροβόλο HawkEye, το οποίο συνδυάζει πυροβόλο των 105 χιλιοστών και ελαφρύ όχημα HMMWV. Όπως έγινε γνωστό το πυροβόλο δοκιμάστηκε στη διάρκεια της άσκησης «Northern Strike 2019».

Το HawkEye αξιοποιεί τα παλαιά ρυμουλκούμενα πυροβόλα M-119 των 105 χιλιοστών με την ενσωμάτωση του πυροβόλου σε όχημα HMMWV. Αναπτύχθηκε κατόπιν ενδιαφέροντος του Αμερικανικού Στρατού, ο οποίος σκοπεύει να εντάξει τα HawkEye σε σχηματισμούς επιπέδου Ταξιαρχίας σε ρόλο άμεσης υποστήριξης Ταγμάτων και Λόχων.

Πρόκειται για ένα καινοτόμο σύστημα το οποίο αξιοποιεί, με τον καλύτερο οικονομικό και επιχειρησιακό τρόπο, ένα παλαιό ρυμουλκούμενο πυροβόλο μετατρέποντας το σε αυτοκινούμενο, ικανό να εκτελεί βολές και να φεύγει γρήγορα από τη θέση βολής προς μια άλλη, προκειμένου να αποφύγει τα εχθρικά πυρά αντί-πυροβολικού. Από την άλλη η διάθεση πυροβόλων των 105 χιλιοστών για την υποστήριξη Λόχων αναβαθμίζει σε μεγάλο βαθμό της επιθετική και αμυντική ισχύ τους με ένα σύστημα μικρό, ευέλικτο και οικονομικό σύστημα.