Με σαράντα επιθετικά ελικόπτερα Apache και υπερσύγχρονα μεταγωγικά Black Hawk, θα πραγματοποιηθεί από τα μέσα Οκτωβρίου έως και το Νοέμβριο η άσκηση «Combat Aviation Brigade» των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στη Μαγνησία και στο Λιτόχωρο.

Η αεροπορική αυτή δύναμη των ΗΠΑ, θα υποστηριχτεί από πληρώματα και τεχνικούς εδάφους, που θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα και πέραν του χρονικού ορίου της άσκησης “για αρκετούς μήνες”, όπως σημειώνουν καλά πληροφορημένες πηγές. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα ακόμη δείγμα της δυναμικής συνεργασίας που αναπτύσσεται μεταξύ Αθηνών και Ουάσινγκτον με προοπτική την εγκατάσταση τη διεύρυνση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα.

Συνεκπαίδευση και συνεργασία

Σύμφωνα με πληροφορίες του hellasjournal.com, κατά τη διάρκεια των αμερικανικών ασκήσεων, θα υπάρξει και “συνεκπαίδευση” με ελληνικές δυνάμεις, με τη συμμετοχή και του ίδιου του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγου Αλκιβιάδη Στεφανή.

Τις συνεννοήσεις σε τακτικό επίπεδο, όπως και Διοικητικής Μέριμνας για απαιτήσεις που υπάρχουν από την Αμερική πλευρά, έχει αναλάβει ο Διευθυντής της Αεροπορίας Στρατού. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες ενέργειες στο Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας, που θα φιλοξενήσει για μήνες τους Αμερικανούς ιπταμένους και τεχνικούς. Το Αμερικανικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα δεν σταματά. Πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, συνάντηση εργασίας για “ θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος” είχε ο Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας με Αμερικανό πρέσβη, σύμβουλο επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής του Διοικητή των Αμερικανικών Δυνάμεων που εδρεύουν στην Ευρώπη.

Επιτελείς του Ελληνικού πενταγώνου επιβεβαιώνουν την πληροφορία πως, οι διερευνητικές ερωτήσεις Αμερικανών για νέες μετασταθμεύσεις επιπλέον Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, (σ.σ. Ήδη από την 110 Πτέρυγα Μάχης της Λάρισας απογείωνονται τα Μη Επανδρωμένα MQ-9 Reaper) φαίνεται πως έχουν καταλήξει σε «αυτοψίες» Αμερικανών αξιωματικών, οι οποίες εκτός των Μη Επανδρωμένων, αφορούν και Αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη διαφόρων τύπων, όπως F-16, F-15, F-22, έως και ιπτάμενων τάνκερ.

Πηγή: https://karla.news/