Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής αμυντικής ιστοσελίδας «DefenceNews», μέλη του Κογκρέσου αλλάζουν τη στάση τους ως προς το θέμα της πώλησης 40 νέων F-16 Viper και 80 συλλογών αναβάθμισης παλαιότερων F-16 σε Viper, ένα πρόγραμμα δυνητικού κόστους $ 6 δισεκατομμυρίων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η πολιτική της Τουρκίας στην Ουκρανία έχει επιφέρει αυτή την αλλαγή. Είναι γνωστό ότι μετά την αγορά των S-400 η Τουρκία αποβλήθηκε από το πρόγραμμα των F-35 και η εικόνα της δέχθηκε ισχυρό πλήγμα στο Κογκρέσο.

«Αν η Τουρκία παίξει σωστά τα χαρτιά της» το Κογκρέσο θα μπορούσε να δώσει έγκριση υλοποίησης του προγράμματος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών ότι είναι θετικό στην πώληση των F-16 στην Τουρκία. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Gregory Meeks, δήλωσε: «Πρέπει να μιλήσουμε και να εργαστούμε με την Τουρκία ενάντια στη Ρωσία και με άλλους που συνεργάζονται μαζί μας. Έδειξαν κάποια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση. Έχουμε ακόμα θέματα να επεξεργαστούμε με την Τουρκία, κάποια πράγματα ακόμα μας ενοχλούν».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γερουσιαστής James Risch που δήλωσε: «Έχω μιλήσει με τα κόμματα γι’ αυτό το θέμα. Οι Τούρκοι προέβαλαν ένα αξιόπιστο επιχείρημα ως προς το γιατί πρέπει να αγοράσουν F-16. Το βλέπω θετικά, αλλά δεν έχω αποφασίσει ακόμα υπέρ. Επιπλέον, το θέμα της έγκρισης για την πώληση των F-16 είναι ένα διαφορετικό θέμα από το θέμα της παραχώρησης των F-35 στην Τουρκία». Ο γερουσιαστής Mike McCaul δήλωσε: «Αναμένουμε από την Τουρκία να συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ, οι οποίοι στηρίζουν την Ουκρανία. Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν έχει τελειώσει. Ελπίζουμε ότι εάν η κυβέρνηση λάβει την άδεια του Κογκρέσου γι’ αυτήν την πώληση, η Τουρκία θα συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στη σύγκρουση».

Ωστόσο, υπάρχουν και φωνές, όπως του Bob Menendez, Προέδρου της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας, που αντίθετης με μια τέτοια προοπτική: «Κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσουμε αν η Τουρκία είναι το είδος του συμμάχου του ΝΑΤΟ που περιμένουμε. Σε πολλά πράγματα ενεργούν με τρόπους που έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντά μας. Νομίζω ότι η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να βλέπει την ενθουσιώδη πλευρά αυτού που θέλουμε να είναι η Τουρκία και να καταλάβει ότι η Τουρκία βρίσκεται υπό τον Ερντογάν».