Σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας «The Times of Israel» οι ΗΠΑ δεν θα προχωρήσουν τελικά στην προμήθεια επιπλέον ισραηλινών συστημάτων Iron Dome, λόγω ενστάσεων σχετικά με το βαθμό διασύνδεσης που μπορεί να υπάρξει μεταξύ του Iron Dome και του συστήματος αντιαεροπορικής-αντιπυραυλικής άμυνας των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Ιανουάριο του 2019 ο Αμερικανικός Στρατός ανακοίνωσε την προμήθεια δύο πυροβολαρχιών Iron Dome (δύο ραντάρ, δύο κέντρα διοίκησης, 12 εκτοξευτές και 480 βλήματα), συνολικού κόστους $ 373 εκατομμυρίων, για την προστασία αμερικανικών δυνάμεων από UAV, πυραύλων, βλημάτων πυροβολικού και βλημάτων τεχνολογίας cruise.

Για πρώτη φορά ο Αμερικανικός Στρατός εξέφρασε το ενδιαφέρον του για το Iron Dome το 2017, ενώ διενήργησε και σχετικές δοκιμές για να το αξιολογήσει. Εκτός της προμήθειας των δύο πυροβολαρχιών, ο Αμερικανικός Στρατός έχει ζητήσει άλλα $ 1,6 δισεκατομμύρια, μέχρι το 2024, για την προμήθεια επιπλέον 10 πυροβολαρχιών Iron Dome.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα, το Ισραήλ αρνείται να αποδεσμεύσει τους πηγαίους κωδικούς κάτι που περιορίζει την ικανότητα των Αμερικανικών να ενσωματώσουν το Iron Dome στο σύστημα αντιαεροπορικής-αντιπυραυλικής της χώρας, ιδιαίτερα στο σύστημα διοίκησης IBCS (Integrated Battle Command System) του Αμερικανικού Στρατού.