Ο Αμερικανικός Στρατός ανακοίνωσε ότι ακύρωσε το πρόγραμμα ανάπτυξης του βομβιδοβόλου XM-25 των 25 χιλιοστών. Το XM-25 χρησιμοποιούσε βομβίδες πυροδότησης στον αέρα (airburst). Ο λόγος της ακύρωσης δεν είναι τόσο τεχνικός, αν και το όπλο παρουσίασε τεχνικά προβλήματα, αλλά περισσότερο οικονομικός και αφορά στην προσπάθεια του Αμερικανού Στρατού να εξοικονομήσει $ 2,3 δισεκατομμύρια.

Το XM-25, γνωστό και ως «Punisher», έχει χαρακτηριστεί «game-changer» στη μάχη Πεζικού και ιδιαίτερα στη μάχη μικρών κλιμακίων, καθώς οι airburst βομβίδες των 25 χιλιοστών απέδειξαν, στις δοκιμές, ότι μπορούν να προσβάλουν με επιτυχία στόχους υπό κάλυψη, πίσω από τοίχο, φράκτη κ.ά.

Ενώ επιχειρησιακά το όπλο περνούσε με σχετική επιτυχία τις δοκιμές, στις ΗΠΑ, αλλά όχι στο Αφγανιστάν, ξεπέρασε το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, καθώς και τον προβλεπόμενο προϋπολογισμό. Επίσης, όπως προείπαμε, σημειώθηκαν και ορισμένα περιστατικά δυσλειτουργίας στο Αφγανιστάν. Συγκεκριμένα την περίοδο 2010-2013, σύμφωνα με τον Αμερικανικό Στρατό, το XM-25 χρησιμοποιήθηκε στο Αφγανιστάν με μεικτά αποτελέσματα και τον τραυματισμό τριών στρατιωτών λόγω αστοχίας του όπλου.

Αυτά τα ζητήματα οδήγησαν, το 2016, το Γενικό Επιθεωρητή των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων να προτείνει το τερματισμό του προγράμματος και τη διοχέτευση του υπόλοιπου του $ 1 δισεκατομμυρίου από τη χρηματοδότηση του XM-25 σε άλλα προγράμματα. Έκτοτε, το πρόγραμμα «σερνόταν» μεταξύ ακύρωσης ή προόδου μέχρι τις 24 Ιουλίου που αποφασίστηκε η οριστική του ακύρωση.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας ακύρωσης με την Orbital ATK ο Αμερικανικός Στρατός διατηρεί στο ακέραιο τα πνευματικά δικαιώματα του XM-25, καθώς έχει και την απόλυτη ιδιοκτησία όλων των 20 πρωτότυπων. Το XM-25 είναι ένα από τα 1.500 προγράμματα, υποψήφια προς ακύρωση, με στόχο την εξοικονόμηση των $ 2,3 δισεκατομμυρίων.

Το βάρος του XM-25, το οποίο αποτελεί εξέλιξη του επίσης ακυρωμένου XM-29, είναι 14 κιλά (κενό) ή 18 με το σύστημα ελέγχου πυρός/πρόκτησης στόχου XM-104 (1,15 κιλά) και τη γεμιστήρα με τα πέντε (5) φυσίγγια. Το φυσίγγιο των 25 χιλιοστών μπορούσε να διαπεράσει χάλυβα πάχους 50 χιλιοστών. Το μέγιστο βεληνεκές ήταν 1.000 με το δραστικό βεληνεκές στα 500 μέτρα για στατικούς στόχους ή 700 μέτρα για στόχους περιοχής. Το σύστημα ελέγχου πυρός XM-104 περιελάμβανε θερμικό σκοπευτικό (μεγέθυνσης x 4), οπτικό σκοπευτικό (μεγέθυνσης x 2), βαλλιστικό υπολογιστή, ψηφιακή πυξίδα, αποστασιόμετρο λέιζερ, σύστημα προγραμματισμού πυροκροτητή και περιβαλλοντολογικό αισθητήρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *