Άκρως ανησυχητική είναι η κατάσταση στο Πολεμικό Ναυτικό και ειδικά στα πληρώματα που στελεχώνουν τα πλοία του Αρχηγείου Στόλου. Οι παραιτήσεις συνεχίζονται βροχή αλλά στο ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΝ δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Η κατάσταση χειρροτερεύει μέρα με τη μέρα και αυτό προκύπτει τόσο από τις συνεχείς παραιτήσεις στελεχών του ΠΝ όσο και από τη κατακόρυφη πτώση των βάσεων της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων αλλά και της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού.
Το θέμα φέρνει στο προσκήνιο η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών η οποία αναφέρει αναλυτικά στοιχεία από τις παραιτήσεις. Ειδικότερα:
Μόνο στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου δημοσιεύθηκαν οι αποδοχές αιτήσεων παραίτησης ή αποστρατείας από συνολικά σαράντα τρία (43) στελέχη του ΠΝ και συγκεκριμένα:
α. Από δεκαπέντε (15) αξιωματικούς προέλευσης ΑΣΕΙ [εκ των οποίων οι εννιά (9) στους βαθμούς Ανθυποπλοιάρχου και Υποπλοιάρχου].
β. Από οκτώ (8) αξιωματικούς προέλευσης ΑΣΣΥ.
γ. Από δέκα (10) αξιωματικούς προέλευσης Εθελοντριών/Εθελοντών/ΕΜΘ.
δ. Από δύο (2) ανθυπασπιστές (προέλευσης ΑΣΣΥ και ΕΜΘ).
ε. Από τέσσερις (4) υπαξιωματικούς προέλευσης ΑΣΣΥ.
στ. Από τέσσερις (4) υπαξιωματικούς προέλευσης ΕΠΟΠ.
Επίσης με ανακοίνωση της τονίζει:
Την στιγμή που το ΠΝ αποδεδειγμένα αιμορραγεί στο εν ενεργεία στρατιωτικό προσωπικό, η ανακοίνωση των βάσεων των Στρατιωτικών Σχολών έφερε μια νέα απογοήτευση, αφού απέδειξε την αποστροφή των νέων παιδιών προς τις παραγωγικές σχολές Αξιωματικών και Υπαξιωματικών του ΠΝ. Πιο συγκεκριμένα, η βάση για την εισαγωγή στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στις γενικές κατηγορίες σημείωσε πτώση 12,3% σε σχέση με τη βάση του 2022 για τους Μαχίμους και πτώση 4,2% για τους Μηχανικούς. Την ίδιαν στιγμή η βάση της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού παρέμεινε αμετάβλητη, γεγονός που υποδηλώνει στασιμότητα και μάλιστα σε μια εποχή όπου, ομολογουμένως, τα ποσοστά ανεργίας και οι συνθήκες εργασίας στον ευρύτερο ιδιωτικό τομέα μόνο καλά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν.
Παράλληλα, έχει προκηρυχθεί διαδικασία πρόσληψης νέων ΕΠΟΠ, για την οποίαν αν και δεν μπορούμε να προδικάσουμε πως θα εξελιχθεί, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε το χαμηλό ενδιαφέρον σε δύο πρόσφατες παρόμοιες περιπτώσεις (προκηρύξεις πρόσληψης ΕΠΟΠ και ΟΒΑ) στις οποίες είχαν δοθεί αντίστοιχες παρατάσεις. Συνολικά όλα τα παραπάνω υποδηλώνουν αυτό που έχουμε κατ’ επανάληψη αναδείξει τόσο ως Ένωση όσο και μέσω της Ομοσπονδίας, ότι το εργασιακό περιβάλλον στο ΠΝ είναι τοξικό και δυσμενές και λειτουργεί αποτρεπτικά προς τις νέες και τους νέους, με όσα αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Πλέον ο κώδωνας του κινδύνου κρούεται από μόνος του. Άραγε υπάρχει κανείς να τον ακούσει; Μπορεί να απαντηθεί η ερώτηση γιατί οι παραιτήσεις στο ΠΝ είναι δυσανάλογα πολλές σε σχέση με τα άλλα Όπλα;