Η συντηρητική κυβέρνηση της Δανίας προτείνει την αύξηση κατά 20% των αμυντικών δαπανών της χώρας, επικαλούμενη την ενίσχυση της ρωσικής δραστηριότητας στην περιοχή της Βαλτικής. Σε παρόμοια τροχιά βρίσκεται και η Σουηδία, η οποία έχει επαναφέρει την υποχρεωτική στράτευση, έχει αυξήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό και έχει ενισχύσει τη συνεργασία της με το ΝΑΤΟ.
O Δανός υπουργός Αμυνας Κλάους Χιόρτ Φρέντρικσεν παρουσίασε προσχέδιο προϋπολογισμού το οποίο προβλέπει αύξηση των δαπανών κατά 4,8 δισ. κορώνες (760 εκατ. δολάρια) κάθε χρόνο έως το 2023. Η Δανία, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ που έχει άριστες σχέσεις με τους γείτονές της, σήμερα δαπανά το 1,17% του ΑΕΠ της για το υπουργείο Αμυνας. Προκειμένου να εγκριθεί η αύξηση αυτή, η κεντροδεξιά κυβέρνηση μειοψηφίας πρέπει να αναζητήσει. Στη γειτονική Σουηδία, η κεντροαριστερή κυβέρνηση μειοψηφίας είχε προχωρήσει σε αντίστοιχη κοινοβουλευτική συμφωνία τον Αύγουστο.
Οι σουηδικές ένοπλες δυνάμεις θα δαπανήσουν ένα δισ. δολάρια επιπλέον ώς το 2020 «για τη ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας και την κάλυψη των αυξημένων αναγκών». Παράλληλα, η Σουηδία εγκατέστησε εκ νέου στρατό στο στρατηγικής σημασίας νησί Γκότλαντ της Βαλτικής, το οποίο είχε παραμείνει αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη από το 1990.
Επίσης, τον Σεπτέμβριο οι σουηδικές ένοπλες δυνάμεις έλαβαν μέρος στη μεγαλύτερη άσκηση των τελευταίων 23 ετών, σε συνεργασία με στρατεύματα χωρών του ΝΑΤΟ. Η ουδέτερη χώρα έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να εισέλθει επισήμως στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, κίνηση που θα άλλαζε τις ισορροπίες εντείνοντας την ανησυχία της Ρωσίας. To σπιράλ της έντασης στη Βαλτική ξεκίνησε μετά τις ανησυχίες που προξένησε στις χώρες της περιοχής η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.