Μόλις λίγες εβδομάδες μετά την πρώτη του πτήση και μετά την απόρριψη του από τη Νότιο Κορέα, το αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού KC-46A Pegasus της Boeing επιλέχθηκε από την Ιαπωνία. Η σχετική ανακοίνωση έγινε από τον Ιάπωνα Υπουργό Άμυνας.

Το ιαπωνικό πρόγραμμα, το οποίο θα εκτελεστεί μέσω κονδυλίων FMS (Foreign Military Sales), αφορά στην αρχική προμήθεια ενός αεροσκάφους και συναφούς εξοπλισμού και υπηρεσιών υποστήριξης και εκπαίδευσης, συνολικού κόστους $ 279 εκατομμυρίων, έναντι συνολικής ανάγκης για τέσσερα αεροσκάφη του τύπου.

Υπενθυμίζουμε ότι η πρώτη δοκιμαστική πτήση του KC-46A, διάρκειας 3,5 ωρών, πραγματοποιήθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου του 2017, μετά από καθυστέρηση εννέα μηνών περίπου. Το πρώτο αεροσκάφος αναμένεται να παραδοθεί στην Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία το 2018.

Το KC-46A έχει αναπτυχθεί με βάση το επιβατικό-εμπορικό αεροσκάφος 767-2C. Το αεροσκάφος που θα παραδοθεί στην Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία θα είναι το πρώτο από τα 34 υπό παραγγελία αεροσκάφη, έναντι συνολικής ανάγκης για 179 νέα αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού.