Σε μια ομιλία από αυτές που δεν μας έχουν συνηθίσει ανώτατοι αξιωματικοί, ο Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης έθεσε τα πράγματα στη ρεαλιστική τους βάση δίχως να ωραιοποιεί καταστάσεις. Την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018 ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, στο πλαίσιο της επικοινωνίας με στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, πραγματοποίησε ομιλία σε Κατώτερους Αξιωματικούς στη Σχολή Εξάσκησης Ναυτικής Τακτικής (ΣΕΝΤ). Σκοπός της ομιλίας του Αρχηγού ΓΕΝ ήταν η ενημέρωση των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού για την παρούσα κατάσταση, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ΠΝ και τις δράσεις που αναλαμβάνονται, όπως επίσης και η αμφίδρομη επικοινωνία με το προσωπικό.

Ειδικότερα, στην ομιλία του τονίστηκε πως κύριος στόχος του ΓΕΝ είναι η αξιοποίηση του υφιστάμενου υλικού με μικρές παρεμβάσεις που δεν θα εμπεριέχουν υψηλό κόστος. Γιατί απλούστατα πόροι δεν υπάρχουν. Και ούτε πρόκειται να υπάρξουν στο εγγύς μέλλον. Χαρακτηριστική είναι η φράση του Α/ΓΕΝ: «Κυρίες και κύριοι η κατάσταση των μέσων που διαθέτουμε μπορεί να μην είναι η ιδανική ή αυτή που θα θέλαμε, αλλά με αυτά που έχουμε, με αυτά θα πολεμήσουμε. Μην περιμένετε τίποτα το νέο, τίποτε το καινούργιο στα χρόνια που έρχονται. Εσείς θα κάνετε την διαφορά».

Τονίστηκε προς πάσα κατεύθυνση η κρισιμότητα της παρούσας χρονικής φάσης. Η ανάγκη το προσωπικό να διατηρεί υψηλό το φρόνημα και το ηθικό του. Η ομιλία του Α/ΓΕΝ ήταν μια ειλικρινής τοποθέτηση. Περιέγραψε τα πράγματα όπως είναι και όχι όπως θα θέλαμε να είναι.

Από την άλλη μεριά όμως: 

Σε κάθε περίπτωση η εθνική άμυνα, ο αμυντικός σχεδιασμός, η πολιτική εθνική ασφάλειας της χώρας, δεν είναι μόνον στρατιωτική ευθύνη. Οι πολιτικοί της χώρας έχουν βαρύτατες ευθύνες και κάποια στιγμή έχει έρθει η ώρα να τις αναλάβουν. Άμυνα δίχως θυσίες είτε λέγονται οικονομικές είτε κοινωνικές είτε πολιτικές δεν υφίστανται. Έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου ελέω και των τελευταίων προκλήσεων να αντιληφθούν άπαντες την κρισιμότητα των στιγμών και των περιστάσεων.

Διαφορετικά θα είναι υπόλογοι στην ιστορία της χώρας. Άμυνα δίχως κονδύλια δεν υφίστανται. Καλή η ναυτοσύνη, καλό το ηθικό, καλό το φρόνημα καλές οι γενικότητες κάθε 25η και 28η περί αξιόμαχου και αποτροπής αλλά αν δεν πέσουν χρήματα τα πράγματα είναι ζόρικα. Πολύ ζόρικα. Με ηθικό και με φρόνημα δεν ναυπηγούνται πλοία ούτε καλύπτονται τα κενά επάνδρωσης που υπάρχουν επειδή έφτασαν τη θητεία στο αστείο χρονικό διάστημα των 12 μηνών για το Π.Ν. Η πολεμική προπαρασκευή και προετοιμασία μιας χώρας για το απευκταίο δεν είναι ευθύνη μόνον των στρατιωτικών. Πρωτίστως η εκάστοτε πολιτική ηγεσία χαράζει γραμμές και πολιτικές εθνικής άμυνας αναλαμβάνοντας να καλύψει και τις όποιες δαπάνες.