Υπάρχουν πάρα πολλά αδιευκρίνιστα σημεία για την επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία που με κάνουν να μη πιστεύω στην επίσημη εκδοχή των γεγονότων που αποδίδεται η ενοχή με ιδιαίτερη σπουδή στην κυβέρνηση Άσαντ.
Του Δημητρίου Τσαϊλά για το «New Economy»
O Ναύαρχος Δ. Τσαϊλάς δίδαξε, μεταξύ άλλων, επί σειρά ετών στις έδρες Επιχειρησιακής Σχεδιάσεως και της Στρατηγικής και Ασφάλειας σε ανώτερους Αξιωματικούς στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου.
Από την άλλη πλευρά, υποδηλώνεται σαφώς ότι το περιστατικό ήταν μια προβοκάτσια που διαπράχθηκε από τους τρομοκράτες με σκοπό την καταστροφή της όποιας ειρηνευτικής διαδικασίας και την παράταση του πολέμου.
Κομβικό κριτήριο για την μελέτη της απάντησης θα είναι να βρούμε ποιος ωφελείται.
Μήπως η κυβέρνηση του Άσαντ έχει κάποιο όφελος από μια επίθεση με χημικά όπλα εναντίον αθώων ανθρώπων, όταν κερδίζει τον πόλεμο και μια ειρήνη αραχνοφαίνεται να είναι στον ορίζοντα; Όχι, ο Άσαντ σε καμία περίπτωση δεν έχει οφέλη.
Οι αντίπαλοι του Άσαντ έχουν όφελος από τη δαιμονοποίηση του και βιαστικά τον κατηγορούν ότι «σκοτώνει τον ίδιο το λαό του»; Ναι το κάνουν.
Υπήρχε πρόγνωση της επιθέσεως εκεί; Είναι προφανές ότι υπήρχε. Όσοι παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στη Συρία γνωρίζουμε ότι επανειλημμένα υφίστανται ανακοινώσεις πριν από την εκδήλωση επιθέσεως, για αυτό που επρόκειτο να συμβεί και μάλιστα έκανε ιδιαίτερη αίσθηση.
Τουλάχιστον, το σύνολο αυτών των αδιευκρίνιστων σημείων απαιτεί μια ανεξάρτητη έρευνα, η οποία πιθανόν να διαρκέσει αρκετό χρόνο, όχι ώρες. Σε αντίθετη περίπτωση, το λογικό συμπέρασμα θα ήταν ότι το περιστατικό ήταν μια εκδήλωση προβοκάτσιας.
Προσωπικά πιστεύω ότι σε θέματα πολέμου και ειρήνης, οι ενδελεχείς έρευνες θα πρέπει να είναι ένα θέμα υψίστης σημασίας και προτεραιότητας, καθώς οι κατηγορίες ήδη μολύνουν την αφήγηση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, έτσι ώστε το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι ότι το συμβάν θα χρησιμοποιηθεί για να κατηγορήσουν την κυβέρνηση Άσαντ, με σκοπό την παράταση του πολέμου και την καταστροφή της Συρίας και του λαού της.
Το σίγουρο είναι ότι κάποιοι πολεμοκάπηλοι δεν θέλουν την ειρήνη.
Πηγή: new-economy.gr