Με κεντρικό θέμα την ενημέρωση και αξιολόγηση των τελευταίων εξελίξεων στην περιοχή αλλά και το Μεταναστευτικό, συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ). Σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό, υπογραμμίστηκε η ανάγκη συνεργασίας των λιβυκών Αρχών προκειμένου να μην παγιωθεί νέα μεταναστευτική οδός από την Ανατολική Λιβύη προς την Κρήτη. Τονίστηκε ακόμη η ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος ενόψει των επικείμενων επισκέψεων στη Λιβύη τόσο του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, όσο και του αρμοδίου Επιτρόπου της ΕΕ Μάγκνους Μπρούνερ.

Κεντρικό θέμα υπήρξε επίσης το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ του Πολεμικού Ναυτικού. Το πρόγραμμα των φρεγατών ΜΕΚΟ 200 ΗΝ όπως αυτό αποφασίστηκε από τη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) με βάση τα τελευταία δεδομένα (Άνοιξη του 2025) περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού για το σύνολο των φρεγατών με κύριο ανάδοχο τη Thales Netherlands η οποία θα παραδώσει τα νέα ηλεκτρονικά συστήματα – αισθητήρες στο Πολεμικό Ναυτικό και ακολούθως δύο ελληνικές εταιρείες θα αναλάβουν την ολοκλήρωση – εγκατάσταση των συστημάτων (SSMART) καθώς και τις ναυπηγικές μελέτες (Ηydrus Εngineering). Οι εργασίες αναμένεται να λάβουν χώρα στον Ναύσταθμο με τεχνικό προσωπικό του ΠΝ ή εναλλακτικά στα Ναυπηγεία Σαλαμίνας ή στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Εναλλακτικά ενδέχεται να υπάρξει και μεγαλύτερη εμπλοκή ενός εκ των δύο προαναφερθέντων ναυπηγείων προκειμένου να γίνει «δεξαμενισμός» των φρεγατών. Με βάση το ανανεωμένο χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης εργασιών το πρώτο πλοίο θα παραδοθεί το 2028 ενώ το τελευταίο το 2030.

Στόχος του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού είναι τα πλοία να διατηρηθούν για επιπλέον 20 έτη με τα συστήματα τους πλήρως αξιόμαχα και λειτουργικά προκειμένου να διασφαλιστεί πως το Πολεμικό Ναυτικό θα διαθέτει τέσσερις μονάδες κρούσης. Δεδομένης και της ηλικίας των πλοίων το κονδύλι ύψους 390 – 400 εκατομμυρίων ευρώ στοχεύει να κρατήσει τα πλοία αξιόμαχα για τα επόμενα χρόνια με έμφαση στην αντικατάσταση παρωχημένων ηλεκτρονικών και αισθητήρων των πλοίων. Με βάση το τελευταίο επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα εργασιών το πρώτο πλοίο θα παραδοθεί στα τέλη του 2028, οι δύο επόμενες φρεγάτες το 2029 και η τελευταία μονάδα το 2030.

Σε δεύτερο χρόνο το Πολεμικό Ναυτικό θα προχωρήσει στη σύναψη συμβάσεων με τις εταιρείες BAE Systems και Raytheon για την ολοκλήρωση των εργασιών εκσυγχρονισμού αναφορικά με τα οπλικά συστήματα των φρεγατών όπως είναι η αναβάθμιση του πυροβόλου και η αναβάθμιση των αντιπυραυλικών συστημάτων εγγύς άμυνας των πλοίων Phalanx. Με ξεχωριστή σύμβαση προβλέπεται και η προμήθεια νέων αντιαεροπορικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς και συγκεκριμένα των ESSM Block II. Eπίσης, στα πλαίσια του προγράμματος εκσυγχρονισμού προβλέπεται η εγκατάσταση του Ελληνικού συστήματος παρεμβολών «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» προϊόν ανάπτυξης της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τη προμήθεια νέων ηλεκτρονικών συστημάτων από την ολλανδική Thales (νέο ραντάρ NS-110, νέο τακτικό σύστημα TACTICOS, νέο ESM, και νέους καταυγαστήρες – ραντάρ ελέγχου πυρός STIR 1.2) ενώ επιπλέον 50 εκατομμύρια θα διατεθούν στην ελληνική εταιρεία SSMART η οποία θα αναλάβει την ολοκλήρωση και διασύνδεση των συστημάτων στο πλοίο. Κομβικός αναμάνεται να είναι και ο ρόλος της επίσης ελληνικής εταιρείας Hydrus Engineering η οποία θα αναλάβει ως ναυπηγικό γραφείο – εταιρεία την εκπόνηση όλων των απαραίτητων τεχνικών μελετών (μελέτες ευστάθειας κτλ). Όλες οι απαιτούμενες εργασίες έχει αποφασιστεί να λάβουν χώρα στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας στη τεχνική βάση. Πρακτικώς αυτό συνεπάγεται πως τα πλοία με τα τελευταία δεδομένα πιθανότατα ενδέχεται να μην εκτελέσουν εργασίες «δεξαμενής» με επίκεντρο εργασίες γενικής επισκευής στα επιμέρους μηχανολογικά μέρη και συστήματα (πχ εργασίες στους άξονες του προωστήριου σκεύους των φρεγατών) καθώς και άλλης φύσης μηχανολογικές εργασίες.