Σύμφωνα με μελέτη της συμβουλευτικής εταιρίας «Oliver Wyman», το κόστος συντήρησης, επισκευής και υποστήριξης προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών θα αυξηθεί σημαντικά, σε παγκόσμιο επίπεδο, τα επόμενα χρόνια και θα απορροφά όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στον προϋπολογισμό των αεροπορικών. Την μελέτη, η οποία φέρει τον τίτλο «The Military’s Mounting Cost for Cutting-Edge Technology: Why Global Air Forces Will Spend More on their Fleet MRO», υπογράφουν οι αναλυτές Doug Berenson, Livia Hayes και Ian Ferguson, η παγκόσμια αγορά υλικών και υπηρεσιών συντήρησης, επισκευής και υποστήριξης μαχητικών αεροσκαφών θα φτάσει το ποσό των $ 97 δισεκατομμυρίων το 2025. Το ίδιο ποσό δαπανήθηκε, ανά έτος, και την περίοδο 2019-2024. Ωστόσο, μέχρι το 2035, η μελέτη αναφέρει, ότι το ετήσιο κόστος συντήρησης, επισκευής και υποστήριξης μαχητικών αεροσκαφών θα αυξηθεί κατά 14,43% ή κατά $ 14 δισεκατομμύρια (από τα $ 97 δισεκατομμύρια το 2025 στα $ 111 δισεκατομμύρια το 2035). Σύμφωνα με τη μελέτη, ένας κρίσιμος παράγοντας αύξησης του κόστους είναι ο αυξανόμενος αριθμός προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών που μπαίνουν σε υπηρεσία, όπως το αμερικανικό F-35.
Τα προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη, ενσωματώνουν περισσότερα, πιο προηγμένα και περίπλοκα υποσυστήματα (κινητήρες, χαρακτηριστικά Stealth κ.ά.) και λογισμικό. Όλα αυτά τα προηγμένα συστήματα απαιτούν ακριβότερα ανταλλακτικά και περισσότερες εργατοώρες για να συντηρηθούν, επισκευαστούν και να συντηρηθούν. Η μελέτη αναφέρει ότι από τα 310 μαχητικά αεροσκάφη που εντάσσονται σε υπηρεσία κάθε χρόνο, απ’ όλες τις χώρες του κόσμου, τα μισά περίπου είναι F-35 (σήμερα αντιπροσωπεύουν το 2,2% του παγκόσμιου στόλου μαχητικών αεροσκαφών και αναμένεται το ποσοστό να φτάσει στο 9,5% το 2035). Αλλά το F-35 δεν είναι το μόνο προηγμένο αεροσκάφος των ΗΠΑ. Υπάρχει το πρόγραμμα των νέων στρατηγικών βομβαρδιστικών B-21 Raider και του νέου μαχητικού αεροσκάφους F-47. Αλλά και η Ευρώπη, η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία και η Νότια Κορέα αναπτύσσουν τα δικά του προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη. Ιδιαίτερα στην Ευρώπη, το πρόγραμμα των στρατηγικών μεταφορικών A400M Atlas και των ελικοπτέρων NH-90 είναι παραδείγματα αεροπορικών μέσων με μεγάλο κόστος συντήρησης, επισκευής και υποστήριξης.
Σύμφωνα με την έκθεση, τα αεροπορικά μέσα, με πολύπλοκη σχεδίαση και προηγμένα υποσυστήματα και λογισμικό, αντιπροσωπεύουν το 11% των εν υπηρεσία αεροπορικών μέσων σε όλο τον κόσμο και το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί στο 17% το 2035. Σήμερα, οι νατοϊκές χώρες δαπανούν το 16% (μέσος όρος) των αμυντικών τους δαπανών στην συντήρηση, την επισκευή και την υποστήριξη. Το 2035 το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί στο 26%. Ένας άλλος παράγοντας αύξησης του κόστους είναι η γενικευμένη ένταξη σε υπηρεσία των μη-επανδρωμένων συστημάτων. Ένας τρόπος, που προτείνει η μελέτη, για να περιοριστεί το κόστος είναι η διεύρυνση της εφοδιαστικής αλυσίδας, ιδιαίτερα στον τομέα της παραγωγής ανταλλακτικών και οι κοινές συμφωνίες μεταξύ κρατών, για οικονομίες κλίμακας. Ένας άλλος τρόπος είναι να υπάρχει διαγωνισμός για την ανάληψη του έργου της υποστήριξης και όχι της απευθείας ανάθεσης στην κατασκευάστρια εταιρία, η οποία πιθανόν να είναι και ακριβότερη. Το ζήτημα της υποστήριξης, καταλήγει η μελέτη, είναι ζωτικής σημασίας, καθώς επηρεάζει τη διαθεσιμότητα των μέσων, τόσο στην ειρήνη όσο και στον πόλεμο.