Ο επικεφαλής των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Κάρστεν Μπρόιερ, έδωσε εντολή στον Γερμανικό Στρατό να εξοπλιστεί πλήρως με όπλα και άλλο υλικό έως το 2029, σύμφωνα με ένα έγγραφο που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου «Reuters». Μέχρι το 2029, η Ρωσία μπορεί να έχει ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις της επαρκώς για να επιτεθεί σε έδαφος του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Μπρόιερ και άλλων ανώτερων στελεχών του ΝΑΤΟ. Το έγγραφο που τιτλοφορείται «Οδηγίες Προτεραιότητας για την Ενίσχυση της Ετοιμότητας», το οποίο υπέγραψε ο Μπρόιερ στις 19 Μαΐου, αναφέρει ότι η Γερμανία θα επιτύχει τον στόχο με τη βοήθεια κεφαλαίων που καθίστανται διαθέσιμα χάρη στη χαλάρωση του «φρένου χρέους». Το Υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε αμέσως σε ένα αίτημα για κάποιο σχόλιο. Στην οδηγία, ο Μπρόιερ θέτει προτεραιότητες για τα όπλα που θα πρέπει να αποκτηθούν ή να αναπτυχθούν με βάση εν μέρει τις προτεραιότητες που έχει θέσει το ΝΑΤΟ.

Μεταξύ αυτών αναφέρεται στην ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της Γερμανίας, ιδίως με σκοπό την αναχαίτιση UAV. Πέρυσι, πηγές είπαν στο «Reuters» ότι το ΝΑΤΟ θα ζητήσει από το Βερολίνο να τετραπλασιάσει τις δυνατότητες αντιαεροπορικής άμυνας, που περιλαμβάνουν συστήματα μικρής εμβέλειας και μεγαλύτερης, όπως τις συστοιχίες Patriot. Μια άλλη προτεραιότητα είναι η ικανότητα να γίνονται πλήγματα ακριβείας σε στόχους που απέχουν περισσότερα από 500 χιλιόμετρα, καθώς και πίσω από τις γραμμές του εχθρού. Ο Μπρόιερ ζητά επίσης να αναπληρωθούν τα πυρομαχικά της Γερμανίας και να αυξηθούν τα αποθέματά της. Άλλες προτεραιότητες που αναφέρονται στο έγγραφο είναι η ταχεία επέκταση των δυνατοτήτων της Γερμανίας στον ηλεκτρονικό πόλεμο και η δημιουργία ενός ανθεκτικού συστήματος «επιθετικών και αμυντικών δυνατοτήτων» στο διάστημα.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Άμυνας της χώρας, Μπόρις Πιστόριους, δήλωσε ότι η χώρα είναι πιθανόν να εξετάσει το ενδεχόμενο επαναφοράς της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας μέχρι και το επόμενο έτος, εάν δεν προσελκύσει ικανό αριθμό εθελοντών στις ένοπλες δυνάμεις της. Μέλος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, η Γερμανία επιδιώκει την ενίσχυση της στρατιωτικής της ισχύος έπειτα από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022, αλλά φαίνεται ότι δεν καταφέρνει να προσελκύσει αρκετούς στρατιώτες στις τάξεις του στρατού της. Σύμφωνα με τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, τα επόμενα χρόνια θα χρειασθούν επιπλέον 100.000 στρατιώτες για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις της Γερμανίας απέναντι στο ΝΑΤΟ.

Οι Χριστιανοδημοκράτες που ηγούνται του κυβερνητικού συνασπισμού στον οποίο οι Σοσιαλδημοκράτες του Μπόρις Πιστόριους είναι ελάσσονες εταίροι, προωθούν την αύξηση των αμυντικών δαπανών και δηλώνουν ανοικτοί στην υποχρεωτική θητεία, που εγκαταλείφθηκε το 2011. «Το μοντέλο μας βασίζεται καταρχάς στην εθελοντική συμμετοχή», δηλώνει ο Πιστόριους στην συνέντευξή του στην γερμανική κυριακάτικη εφημερίδα που κυκλοφορεί από σήμερα. «Αν έρθει η ώρα που θα έχουμε περισσότερο διαθέσιμο δυναμικό από τις εθελοντικές κατατάξεις, τότε πιθανόν να αποφασίσουμε να κάνουμε την θητεία υποχρεωτική», προσθέτει διευκρινίζοντας ότι νέο νομοσχέδιο προς αυτήν τη κατεύθυνση θα μπορούσε να κατατεθεί έως και την 1η Ιανουαρίου του 2026.

Η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία στη Γερμανία καταργήθηκε το 2011, επί καγκελαρίας Άνγκελας Μέρκελ με στόχο την επαγγελματικοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων και τη μείωση του μεγέθους τους, ενώ παράλληλα αντανακλούσε την επιθυμία για εξοικονόμηση πόρων και μια πιο πασιφιστική στάση της χώρας μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Μέχρι το 2011, όλοι οι άνδρες ηλικίας 18 ετών και άνω ήταν υποχρεωμένοι να υπηρετήσουν είτε στον στρατό είτε να εκτελέσουν εναλλακτική κοινωνική υπηρεσία. Η θητεία είχε εισαχθεί το 1956 και εξακολουθεί να κατοχυρώνεται συνταγματικά, αλλά από το 2011 έχει ανασταλεί και δεν εφαρμόζεται στην πράξη. Η συνολική δύναμη των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ανέρχεται σε λίγο κάτω από 261.000 άτομα. Από αυτούς, οι 180.215 είναι στρατιωτικό προσωπικό, ενώ οι υπόλοιποι 80.761 είναι πολιτικοί υπάλληλοι.