Στις 15 Απριλίου 2025 παραδόθηκε στο ιταλικό ναυτικό η ένατη φρεγάτα κλάσης FREMM. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό το ένατο και το δέκατο πλοίο της σειράς θα είναι της ενισχυμένης έκδοσης GP-e. Η GP-e ουσιαστικά πρόκειται για την έκδοση GP (General Purpose) με ενισχυμένες δυνατότητες ανθυποβρυχιακού πολέμου μετατρέποντας τη φρεγάτα σε μια πραγματική φρεγάτα πολλαπλών αποστολών. Η GP-e είναι ένα ενδιάμεσο σκαλοπάτι για την επόμενη γενιά των ιταλικών FREMM τις FREMM EVO στις οποίες η ισχύς πυρός θα είναι σημαντικά αυξημένη τόσο με τις εκδόσεις FREMM GP και FREMM ASW όσο και με την έκδοση FREMM GP-e που βρίσκεται υπό παράδοση.
Οι νέες FREMM GP-e διατηρούν το σκάφος και την υπερκατασκευή της έκδοσης GP και ενσωματώνουν στην πρύμνη τη συρόμενη διάταξη παθητικού/ ενεργητικού σόναρ CAPTAS 4 της Thales. Με αυτή την προσθήκη οι φρεγάτες πρόκειται να διαθέτουν ολοκληρωμένη σουίτα ανθυποβρυχιακού πολέμου η οποία απαρτίζεται από το σόναρ γάστρας BlueMaster (UMS 4110) της Thales, το σόναρ αποφυγής ναρκών (WASS Submarine Systems mine avoidance sonar (MAS)) της Fincantieri καθώς και τη συρόμενη διάταξη σόναρ CAPTAS 4. Η σουίτα αυτή σε συνδυασμό με την αθόρυβη πλεύση της ηλεκτροπρόωσης τις χαρακτηρίζει έναν ιδανικό κυνηγό υποβρυχίων. Πέραν τούτου η έκδοση αυτή πρόκειται να ενσωματώσει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στα ηλεκτρονικά του πλοίου όπως νέο ισχυρότερο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, νεότερη έκδοση του συστήματος μάχης Athena, τελευταίας γενιάς συστήματα επικοινωνιών με αναβαθμισμένα Link 16 & Link 22 και δορυφορικές επικοινωνίες καθώς και εγκατάσταση ενεργού συστήματος κυβερνοασφάλειας.

Για την ακρίβεια οι FREMM GP-e θα διαθέτουν νέας γενιάς ενσωματωμένο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου IEWS (Integrated Electronic Warfare System) της ELT Group το οποίο έχει αναπτυχθεί για τις φρεγάτες PPA. Το συγκεκριμένο σύστημα διαθέτει παθητική διάταξη αναγνώρισης εκπομπών ραντάρ και επικοινωνιών (R-ESM, Radar Electronic Support Measures / C-ESM, Communications Electronic Support Measures) και ενεργητική διάταξη ηλεκτρονικής επίθεσης R-ECM, Radar Electronic Counter Measures βασισμένη σε τεχνολογία AESA Νιτριδίου του Γάλιου (GaN). Όσον αφορά το σύστημα διαχείρισης μάχης CMS το πλοίο θα διαθέτει το SADOC 3 Athena με τρεις επιπλέον κονσόλες για ανθυποβρυχιακό πόλεμο. Από κει και πέρα τα υπόλοιπα ηλεκτρονικά και όπλα θα είναι παρόμοια με εκείνα της έκδοσης GP.
Για την ακρίβεια, στην πλώρη είναι τοποθετημένο ένα ναυτικό πυροβόλο διπλού ρόλου Leonardo OTO Melala 127/64 Vulcano των 127mm και ακολουθούν δύο κάθετοι εκτοξευτές Sylver Α50 των οκτώ κελιών έκαστος για αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster 15/30. Στο μεσόστεγο βρίσκονται τοποθετημένοι οκτώ αντιπλοϊκοί πύραυλοι Otomat Mk2 και στο μέλλον Teseo Mk2/E, δύο τριπλοί σταθεροί τορπιλοσωλήνες B-515/3 για τορπίλες MU90 και δύο RWS Oto Melara 28/80 των 25mm. Στην πρύμνη υπάρχει ελικοδρόμιο και υπόστεγο ελικοπτέρου που μπορούν να φιλοξενήσουν ένα ναυτικό ελικόπτερο NH-90 NFH. Επάνω στο υπόστεγο είναι τοποθετημένο ένα ναυτικό πυροβόλο Oto Melara 76mm SR με σύστημα Strales για αντιπυραυλική άμυνα. Τελευταία γραμμή άμυνας κατά επερχόμενων απειλών είναι τα συστήματα SLAT με δολώματα CANTO-V κατά τορπιλών και SCLAR-H με δολώματα κατά επερχόμενων πυραύλων.
Ο κύριος αισθητήρας του πλοίου είναι το περιστρεφόμενο ραντάρ ενεργής διάταξης φάσης ΑESA Kronos Grand Naval που εκπέμπει στη ζώνη C. Το ραντάρ έχει μέγιστη εμβέλεια για στόχους αέρος στα 300 χλμ και μπορεί να διαχειριστεί πάνω από 300 ίχνη ταυτόχρονα. Επιπλέον για έρευνα επιφανείας υπάρχει το ραντάρ RAN-30X/12D με μέγιστη εμβέλεια στα 100 χλμ. Επίσης διαθέτει και δύο ραντάρ ναυτιλίας GEM SPN 753G(V)10. Ένα τοποθετημένο πάνω από τη γέφυρα και ένα πάνω από το υπόστεγο του ελικοπτέρου για κάλυψη τομέα 360 μοιρών. Το Η/Ο σύστημα ελέγχου πυρός είναι το NA-25X. Για IR παρατήρηση το πλοίο διαθέτει το σύστημα Selex ES IRST SASS τοποθετημένο πάνω από τη γέφυρα. Το Selex ES IRST SASS είναι μια μεγάλης εμβέλειας, παθητικό IRST για ναυτικές εφαρμογές, που λειτουργεί ταυτόχρονα στις φασματικές ζώνες MWIR (3-5 μm) και LWIR (8-12 μm). Είναι σε θέση να ανιχνεύει και να παρακολουθεί στόχους σε αέρα και επιφάνεια με πλήρη οριζόντια κάλυψη 360° και να παρέχει χάρτες υπέρυθρων (IR) γύρω από το πλοίο. Υποστηρίζει αξιολόγηση απειλών παρέχοντας μια στατιστική ταξινόμηση των ιχνών. Η εμβέλεια αποκάλυψης υπερβαίνει τα 100 χλμ.
Όσον αφορά τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά των πλοίων, τα πλοία της κλάσης Bergamini έχουν ολικό μήκος 144 μέτρα, μήκος ίσαλου γραμμής 132,5 μέτρα πλάτος 19,7 μέτρα, μέσο βύθισμα 5,1 μέτρα και κοίλο 11,3 μέτρα ενώ εκτοπίζουν σε πλήρη φόρτο 6500 τόνους. Οι φρεγάτες έχουν σχεδιαστεί με αυξημένα χαρακτηριστικά stealth για μείωση του ηλεκτρομαγνητικού, θερμικού και ακουστικού ίχνους. Οι γραμμές της γάστρας και της υπερκατασκευής είναι συνεχείς συνδέοντας ομαλά τα δύο μέρη αποφεύγοντας τη δημιουργία διαφορετικών όγκων και γωνιών που θα ενίσχυαν το Η/Μ ίχνος ενώ παράλληλα διαθέτουν κλήση για την ανακατεύθυνση των σημάτων των αντίπαλων ραντάρ μακριά από την πηγή. Η γάστρα είναι χωρισμένη σε τρία καταστρώματα και η υπερκατασκευή σε δύο συν τη γέφυρα του πλοίου.
Η πρόωση
Το προωστικό σκεύος του πλοίου είναι συνδυασμός ηλεκτροπρόωσης με αεροστρόβιλο σε σχήμα CODLAG (Combination of Diesel Electric And Gas) κατα τον οποίο η ηλεκτροπρόωση χρησιμοποιείται για τις μικρές ταχύτητες και για τις υψηλές ταχύτητες μπαίνει σε λειτουργία και ο αεροστρόβιλος. Το πλοίο διαθέτει δύο ηλεκτρικούς κινητήρες Jeaumont Electric με απόδοση 2,500 kW έκαστος που παίρνουν ισχύ από τις τέσσερις ηλεκτρομηχανές του πλοίου τύπου Issota Franchini VL1716 T2 ME οι οποίες αποδίδουν 2190 kW για τα πρώτα δύο πλοία και τις Issota Franchini VL1716 HPCR οποίες αποδίδουν 2800 kW. Το πλοίο διαθέτει δύο άξονες που καταλήγουν σε ισάριθμες προπέλες μεταβλητού βήματος και ο κάθε ηλεκτροκινητήρας είναι κομπλαρισμένος πάνω στον κάθε άξονα. Ο αεροστρόβιλος είναι ο LM 2500 G4+ της General Electric που αποδίδει 35320 kW στις 3600 σ.α.λ. και δίνει κίνηση στους δύο άξονες μέσω ενός cross-connecting gearbox της RENK. Η μέγιστη ταχύτητα του πλοίου είναι οι 27 κόμβοι ενώ με τους ηλεκτροκινητήρες η μέγιστη ταχύτητα φτάνει τους 16 κόμβους που δίνει ακτίνα πλεύσης στα 6000 ν.μ. Στην πλώρη υπάρχει ένας προωθητήρας (Bow thruster) ισχύος 1MW για την υποβοήθηση των ελιγμών σε περιορισμένα ύδατα και λιμένες. Το σύστημα διεύθυνσης του πλοίου αποτελείται από διπλά πηδάλια στην πρύμνη.
FREMM EVO: Η νέα γενιά
Τα ιταλικά ναυπηγεία Fincantieri ανακοίνωσαν τον Απρίλιο του 2025 την έναρξη ναυπήγησης (κοπή ελάσματος) της πρώτης από τις δύο φρεγάτες FREMM Evo του Ιταλικού Ναυτικού, στο πλαίσιο υλοποίησης σχετικού συμβολαίου, το οποίο υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2024. Η παράδοση του πρώτου πλοίο είναι προγραμματισμένη για το 2029 και του δεύτερου για το 2030. Η FREMM Evo στηρίζεται στην έκδοση της FREMM ASW με εξελιγμένα ηλεκτρονικά, αναβαθμισμένες αντιαεροπορικές/αντιβαλλιστικές ικανότητες και προβολή ισχύος στην ξηρά. Σχεδιαστικά η FREMM Evo διατηρεί το υπάρχον σκάφος και την πρόωση τύπου CODLAG με τις κύριες αλλαγές να εστιάζονται στην υπερκατασκευή ώστε να μπορούν να ενσωματωθούν τα νέα ηλεκτρονικά και όπλα. Τα πλοία της κλάσης έχουν ολικό μήκος 144 μέτρα, μήκος ίσαλου γραμμής 132,5 μέτρα πλάτος 19,7 μέτρα, μέσο βύθισμα 5,1 μέτρα και κοίλο 11,3 μέτρα ενώ εκτοπίζουν σε πλήρη φόρτο 6500 τόνους.
Ο κύριος αισθητήρας των πλοίων είναι το ραντάρ πολλαπλού ρόλου Kronos DBR (Dual Band Radar) στην έκδοση Full, τεχνολογίας AESA. Το Kronos DBR αποτελείται από τέσσερις στοιχειοκεραίες του Kronos Quad που λειτουργούν στη ζώνη συχνοτήτων C και τέσσερις στοιχειοκεραίες του Kronos Starfire που λειτουργούν στη ζώνη συχνοτήτων X (συνολικά οκτώ στοιχειοκεραίες). Τέσσερις στοιχειοκεραίες είναι τοποθετημένες στον πρόσθιο ιστό και τέσσερις στον πίσω ιστό καλύπτοντας τόξο 360 μοιρών. Σύμφωνα με τη Leonardo, οι FREMM EVO θα έχουν τη δυνατότητα επιτήρησης χώρου και εντοπισμού βαλλιστικών απειλών μέγιστου βεληνεκούς 600-1.300 χιλιομέτρων. Η σουίτα Kronos DBR διαθέτει έναν διαχειριστή συστήματος ικανό να ελέγχει σε πραγματικό χρόνο τόσο τα δύο ραντάρ διαφορετικής ζώνης όσο και τη νέα σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου (EWS) του πλοίου από την ELT Group, διασφαλίζοντας την καλύτερη χρήση και των δύο συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων συντονισμένης ηλεκτρονικής επίθεσης. Επίσης η ELT Group θα προμηθεύσει και ένα σύστημα C-UAS με καινοτόμες δυνατότητες, όπως τεχνικές Cyber RF, αλγόριθμους AI και Jammer, το οποίο θα είναι ενσωματωμένο στο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου το οποίο παρέχει επίσης δυνατότητα R-ESM, C-ESM και R-ECM. Ως μέρος της σουίτας ανίχνευσης C-UAS, η FREMM EVO θα είναι επίσης εξοπλισμένη με ένα νέο ραντάρ AESA τεσσάρων σταθερών στοιχειοκεραίων, οι οποίες εντοπίζονται κάτω από την αντίστοιχη κεραία IFF της Leonardo στον κύριο ιστό.
Η FREMM EVO θα διαθέτει επίσης δύο συστήματα ελέγχου πυρός ραντάρ/EO διπλής ζώνης τύπου NA-30S Mk 2 για τα δύο πυροβόλα όπλων και μια πλήρη σουίτα DSS-IRST (Distributed Static Staring IRST) που θα περιλαμβάνει τόσο σταθερούς όσο και περιστρεφόμενους πυργίσκους IR και πολλαπλού φάσματος τα οποία θα βρίσκονται τοποθετημένα και στα δύο μπλοκ υπερκατασκευών. Τα πλοία ενσωματώνουν το προηγμένο σύστημα διαχείρισης μάχης SADOC Mk.4, το οποίο ελέγχει όλα τα συστήματα, τους αισθητήρες και τα όπλα του πλοίου, επεξεργάζεται τις πληροφορίες και τα δεδομένα και παράγει εικόνα τακτικής κατάστασης την οποία προβάλει σε οθόνες αφής, των 43 ιντσών, πολλαπλών ενδείξεων ή μπορεί να διαβιβάσει σε άλλα φίλια μέσα ή κλιμάκια διοίκησης μέσω συστήματος ζεύξης δεδομένων. την πιο πρόσφατη έκδοση λογισμικού, παράλληλα με τη σουίτα Unmanned Management System (UMS) της Fincantieri για τον έλεγχο διαφορετικών τύπων μη επανδρωμένες πλατφόρμες.
Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στην κυβερνοασφάλεια, καθώς τόσο το SMS όσο και το CMS είναι σχεδιαστικά ανθεκτικά στον κυβερνοχώρο, επιπλέον της εφαρμογής αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης (AI). Η σουίτα επικοινωνίας που βασίζεται σε IP θα βασίζεται στα πιο πρόσφατα καθορισμένα ραδιόφωνα λογισμικού (SDR) (V/UHF και HF) και στις δορυφορικές επικοινωνίες (C/X/Ku/Ka) από τη Leonardo (και άλλους παρόχους) που παρέχει επίσης τη σύνδεση πολλαπλών δεδομένων Επεξεργαστής (MDLP) στην εξελιγμένη έκδοση με ζεύξη δεδομένων 16, 22, VMF, JREAP και cryptos. Η FREMM EVO θα είναι εξοπλισμένη με το ίδιο σύστημα διαχείρισης πλοίων (SMS) της Seasnavy, το οποίο είναι ανθεκτικό στον κυβερνοχώρο, με μονάδα λογισμικού ελέγχου ζημιών και εξοπλισμό από τη Martec. Η κύρια διάταξη και σουίτα εξοπλισμού γέφυρας αναμένεται να είναι ένα εξελιγμένο μοντέλο της τρέχοντος FREMM, με τον πιο πρόσφατο εξοπλισμό ελέγχου και πλοήγησης που περιλαμβάνει δύο ραντάρ GEM Elettronica Gemini X/Ka, ένα από τα οποία υποστηρίζει επίσης έλεγχο ελικοπτέρων. Για ανθυποβρυχιακές αποστολές τα πλοία ενσωματώνουν το σόναρ τρόπιδα BlueMaster, το ποντιζόμενο σόναρ CAPTAS-4C και σύστημα αποφυγής ναρκών Thesan.
Το πλοίο θα διαθέτει δύο κύρια ναυτικά πυροβόλα Super rapido 76/62 με σύστημα Strales με αντιπυραυλικές δυνατότητες με το πυρομαχικό Dart. Το ένα πυροβόλο είναι εγκατεστημένο στην πλώρη και το δεύτερο πάνω από το ελικοδρόμιο, όπως και στην έκδοση FREMM ASW καλύπτοντας τόξο 360 μοιρών. Πίσω από το πλωριό πυροβόλο υπάρχουν δύο εκτοξευτές Α50 Sylver για αντιαεροπορικούς/ αντιβαλλιστικούς με 16x Aster 30 Block 1NT και χώρος για εγκατάσταση άλλων δύο Α50 Sylver ή δύο Α70 Sylver για μεταφορά έως 16 πυραύλων κρουζ MdCN Scalp Naval. Για στόχους εναντίων στόχων επιφανείας θα φέρει 2×4 εκτοξευτές αντιπλοϊκών πυραύλων TESEO Mk2/E μέγιστου βεληνεκούς 350 χιλιομέτρων και δυνατότητα προσβολής χερσαίων στόχων. Επιπλέον θα φέρει δύο τριπλούς τορπιλοσωλήνες για ελαφρές τορπίλες των 324 χιλ, δύο τηλεχειριζόμενα πυροβόλα Lionfish 30 χιλ., δύο εκτοξευτές αντιμέτρων ODLS-20 και δύο συστήματα MASS (Multirole Acoustic Stabilized System). Τέλος όπως και οι δύο προηγούμενες εκδόσεις έχουν τη δυνατότητα να φέρουν και να φιλοξενήσουν μέχρι δύο ASW ελικόπτερα NFH-90 ή ενός NFH-90 και ενός ΕΗ-101.
Τα βασικά πλεονεκτήματα απόκτηση των φρεγατών Bergamini είναι:
Η μικρή σχετικά ηλικία των πλοίων. Η ηλικία των πλοίων αυτών με παράδοση μέσα στη δεκαετία του 2010 θα είναι από 11 έως 17 ετών με ορίζοντα παράδοσης το 2030. Επομένως είναι πλοία κατά πολύ νεότερα των πλοίων που θα θέλαμε να αντικαταστήσουν.
Υπάρχουν μεγάλος αριθμός πλοίων σε υπηρεσία. Ήδη έχουν κατασκευαστεί ή πρόκειται να κατασκευαστούν 24 πλοία σε δύο κύριες εκδόσεις, την γαλλική και την ιταλική. Αυτό σημαίνει ότι είναι μία επιτυχημένη κλάση πλοίων με μεγάλη πιθανότητα επέκτασης των παραγγελιών για τις κατασκευάστριες χώρες ή για χώρες του εξωτερικού. Αυτό, παρ’ όλες τις διαφορές μεταξύ των σκαφών σημαίνει διαθεσιμότητα ανταλλακτικών για πολλά κοινά και μη υποσυστήματα για πολλά χρόνια ακόμη. Όπως επίσης κοινά προγράμματα αναβάθμισης και τέλος πιθανότητα εξεύρεσης επιπλέον διαθέσιμων μεταχειρισμένων σκαφών στο μέλλον.
Είναι πλήρως εξοπλισμένα με εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα και ραντάρ καθώς και πλήρες σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου ESM/ECM. Ο κύριος αισθητήρας του πλοίου είναι το περιστρεφόμενο ραντάρ ενεργής διάταξης φάσης ΑESA Kronos Grand Naval που εκπέμπει στη ζώνη C. Το ραντάρ έχει μέγιστη εμβέλεια για στόχους αέρος στα 300 χλμ και μπορεί να διαχειριστεί πάνω από 300 ίχνη ταυτόχρονα. Όσον αφορά τον ηλεκτρονικό πόλεμο διαθέτει R-ESM και C-ESM και R-ECM μέσω του συστήματος Nettuno 4100 της Eletronica, ένα εξαιρετικά σύγχρονο σύστημα Η/Π.
Τόσο η έκδοση GP όσο και η έκδοση ASW έχουν πολύ ισχυρό οπλισμό για πόλεμο επιφανείας. Αν και η έκδοση GP υπερέχει σημαντικά με οκτώ πυραύλους Otomat Mk2 με δυνατότητα προσβολής παράκτιων στόχων, με ένα βαρύ πυροβόλο Leonardo OTO Melara 127mm με βλήματα Vulcano και ένα OTO Melara 76 mm, η έκδοση ASW διαθέτει επίσης και αυτή μεγάλη ισχύ πυρός με τέσσερις πυραύλους Otomat Mk2 και δύο OTO Melara 76 mm. Μάλιστα τα 76άρια πυροβόλα έχουν όλα και στις δύο εκδόσεις σύστημα STRALES καλύπτοντας και τον ρόλο του συστήματος CIWS.
Διαθέτουν ηλεκτροπρόωση που είναι ιδανική για ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις. Το προωστήριο σκεύος του πλοίου είναι συνδυασμός ηλεκτροπρόωσης με αεροστρόβιλο σε σχήμα CODLAG (Combination of Diesel Electric And Gas) κατα τον οποίο η ηλεκτροπρόωση χρησιμοποιείται για τις μικρές ταχύτητες και για τις υψηλές ταχύτητες μπαίνει σε λειτουργία και ο αεροστρόβιλος. Το πλοίο διαθέτει δύο ηλεκτρικούς κινητήτηρες Jeaumont Electric με απόδοση 2,500 kW έκαστος που παίρνουν ισχύ από τις τέσσερις ηλεκτρομηχανές του πλοίου τύπου Issota Franchini VL1716 T2 ME οι οποίες αποδίδουν 2190 kW για τα πρώτα δύο πλοία και τις Issota Franchini VL1716 HPCR οποίες αποδίδουν 2800 kW. Η μέγιστη ταχύτητα του πλοίου είναι οι 27 κόμβοι ενώ με τους ηλεκτροκινητήρες η μέγιστη ταχύτητα φτάνει τους 16 κόμβους που δίνει ακτίνα πλεύσης στα 6000 ν.μ. Η ταχύτητα 16 κόμβων με ηλεκτροπρόωση καλύπτει πολύ μεγάλο φάσμα των επιχειρησιακών ταχυτήτων μίας φρεγάτας και μάλιστα με αθόρυβη πλεύση και χαμηλή κατανάλωση καυσίμου.
Παρ ‘όλο που είναι φρεγάτες των 6000 τόνων το πλήρωμα τους είναι μόλις 131 άτομα για τις GP και 133 άτομα για τις ASW σύν 14-23 άτομα για τα δύο ελικότερα. Το μικρό πλήρωμα δίχνει την υψηλή αυτοματοποίηση των πλοίων αλλά και την ευκολία επάνδρωση τους. Οι πλήρεις ενδιαίτησεις φτάνουν τα 200 άτομα επομένως υπάρχει αρκετός χώρος για την φιλοξενία επιπλέον πληρώματος όταν η αποστολή το απαιτεί.
Διαθέτουν μεγάλο ελικοδρόμιο και υπόστεγο ελικοπτέρων ικανό να φιλοξενήσει και να εξυπηρετήσει έως δύο ASW ελικόπτερα μεγέθους SH-90.

Παρ ότι τα πλοία αυτά διαθέτουν μια σειρά σημαντικών πλεονεκτημάτων όπως αυτά που αναφέραμε παραπάνω, δεν παύει όμως να υπάρχουν και μειονεκτήματα τα οποία κατά κύριο λόγο είναι λόγω της ύπαρξης δύο υποεκδόσεων. Πράγμα το οποίο έγκειται στο γεγονός ότι τα πλοία αυτά κατασκευάστηκαν σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τις επιχειρησιακές ανάγκες του ιταλικού ναυτικού όπως αυτές διαμορφώθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Όμως το ελληνικό ναυτικό σε αντίθεση, λόγω ειδικών συνθηκών και μικρότερων πιστώσεων επιδιώκει τα πλοία που αγοράζει να είναι πολλαπλών αποστολών και μάλιστα ιδιαίτερα ισχυρά σε οπλισμό. Επομένως οι ιταλικές Bergamini παρουσιάζουν τα παρακάτω μειονεκτήματα:
Το πιο βασικό είναι η εισαγωγή νέων συστημάτων και όπλων στο πολεμικό ναυτικό με ότι αυτό σημαίνει όσον αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα, την υποστήριξη, την εκπαίδευση και το επιπλέον κόστος που αυτό ενέχει. Βέβαια όπως αναφέραμε και για τις ιταλικές PPA, οποιαδήποτε κλάση μεταχειρισμένων σκαφών και να μπει σε ελληνική υπηρεσία θα προκαλέσει τα ίδια «προβλήματα». Αυτό συμβαίνει και με το επιπλέον CMS που θα μπει σε υπηρεσία.
Τα πλοία διαθέτουν μόλις δύο οκταπλούς κάθετους εκτοξευτές αντιαεροπορικών πυραύλων Aster 15/30. Μπορεί για τη δεκαετία του 1990 οι 16 αντιαεροπορικοί πύραυλοι να ήταν ικανοποιητικός αριθμός σήμερα όμως οτιδήποτε λιγότερο από 32 Α/Α πυραύλους θεωρείται λίγο. Πόσο μάλλον όταν αναφερόμαστε σε ένα πλοίο 6000+ τόνων. Στις Fremm Evo οι ιταλοί θα το διορθώσουν αυτό προσθέτοντας 2 επιπλέον εκτοξευτές πίσω από τους υπάρχοντες. Στις υπάρχουσες φρεγάτες στο σημείο αυτό βρίσκονται επιπλέον ενδιαιτήσεις για το πλήρωμα. Δεν είναι γνωστό πόσο εύκολο είναι η μετασκευή στο μέλλον με την αφαίρεση των ενδιαιτήσεων αυτών και την προσθήκη δύο επιπλέον κάθετων εκτοξευτών. Βέβαια όλα είναι θέμα κόστους και διαθέσιμων κονδυλίων, γιατί τα πλοία διαθέτουν το εκτόπισμα για την προσθήκη αυτή.
Στην έκδοση GP απουσιάζει το συρόμενο σόναρ CAPTAS 4. Το πολεμικό ναυτικό αν και σε παλαιότερες φρεγάτες όπως οι “S” βασιζόταν μόνο στο σόναρ κύτους και το Kingklip Mk2 που φέρουν οι φρεγάτες αυτές είναι ένα εξαιρετικό σόναρ κύτους, σήμερα τα δεδομένα έχουν αλλάξει η τεχνολογία των υποβρυχίων έχει εξελιχθεί και το Π.Ν. προτιμάει οι κύριες μονάδες κρούσης του να διαθέτουν πλήρη σουίτα Α/Υ πολέμου. Εικάζουμε ότι η προσθήκη ενός CAPTAS 4 σε περίπτωση που προσφερθούν φρεγάτες GP θα είναι μία σχετικά εύκολη υπόθεση με μικρές μετατροπές και θα εξαρτηθεί κυρίως από το κόστος αγοράς και εγκατάστασης του CAPTAS 4.
Όλες οι φρεγάτες σε ρόλο CIWS έχουν ένα δεύτερο πυροβόλο OTO Melara 76 mm με σύστημα STRALES. Ίσως θα έπρεπε να γίνει αντικατάσταση με ένα σύστημα RAM με πυραύλους Block2 προσδίδοντας έτσι αυξημένη αντιαεροπορική και αντιβληματική προστασία.
Η αγορά των βασικών φόρτων όπλων και μια πιθανή υιοθέτηση των παραπάνω δύο προσθηκών ανάλογα με την έκδοση που θα μας προσφερθεί θα αυξήσουν το κόστος απόκτησης κατά 200-300 εκατομύρια για δύο πλοία. Βέβαια ακόμη δεν είναι γνωστό καν το πιθανό κόστος πώλησης των πλοίων. Οπότε αν αυτό είναι μέσα στα πλαίσια που επιθυμεί το πολεμικό ναυτικό τότε η δαπάνη επιπλέον 200-300 εκατομυρίων για την διαμόρφωση δύο πλήρως επιχειρησιακών μονάδων σύμφωνα με τα θέλω του πολεμικού ναυτικού είναι παραπάνω από επιβεβλημένη.
Η μεγάλη ηλικία των φρεγατών “S” του πολεμικού ναυτικού και η σταδιακή απομείωση της μαχητικής τους αξίας είναι δεδομένη. Οι παραπάνω φρεγάτες σε όποια διαμόρφωση και αν μας προσφερθούν είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ενίσχυση του στόλου με δύο αρχικά και ίσως περισσότερες αργότερα υπερσύγχρονες φρεγάτες πρώτης γραμμής οι οποίες μαζί με τις τρεις και ελπίζουμε τέσσερις σύντομα γαλλικές FDI να είναι η αιχμή του δόρατος του πολεμικού ναυτικού την επόμενη δεκαετία, συνεπικουρούμενες από τις εκσυγχρονισμένες MEKO 200HN. Δημιουργώντας έτσι έναν βασικό πυρήνα 10-12 σύγχρονων σκαφών και αγοράζοντας πολύτιμο χρόνο ώστε το επιτελείο να θέσει τις βάσεις και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την μελλοντική δομή του ελληνικού στόλου.