Τη στιγμή που το Πολεμικό Ναυτικό αιμοραγεί από προσωπικό και στελέχη, πληροφορούμαστε πως υπάρχουν σκέψεις για αποτάξεις σπουδαστών της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού προκειμένου να αποδοθούν κυρώσεις σε όσους φώναξαν συνθήματα κατά της Τουρκίας στη χθεσινή παρέλαση. Το χειρότερο είναι πως υπάρχουν σκέψεις να απομακρυνθεί από τη θέση του ο Υποναύαρχος Σπυρίδων Τσιαφούτης ΠΝ ο οποίος είναι ο Διοικητής της Διοίκησης Ναυτικής Εκπαίδευσης του ΠΝ. Το ίδιο ισχύει και για τον Διοικητή της ΣΜΥΝ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Διοικητής της Διοίκησης Ναυτικής Εκπαίδευσης κλήθηκε στο γραφείο του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Χούπη Δημήτριου σήμερα το απόγευμα προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για το συμβάν. Αυτά συμβαίνουν σε επίπεδο πειθαρχικών ενεργειών και προχωράμε τώρα στην ουσία των πραγμάτων.
Σε μια περίοδο όπου το ΠΝ επιζητά διακαώς νέο «αίμα» και προσωπικό, τι μήνυμα στέλνουν αυτές οι σπασμωδικές ενέργειες που εξαντλούν την αυστηρότητα τους στη νέα γενιά των στελεχών του ΠΝ; Αδυνατούμε να πιστέψουμε πως τόσο η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας όσο και του ΓΕΕΘΑ δεν γνωρίζει την ανάγκη το ΠΝ να διαθέτει ικανό αριθμό έμψυχου δυναμικού. Περιθώρια για διωγμούς και αποτάξεις σπουδαστών παραγωγικών σχολών δεν υπάρχουν εν έτει 2025. Πολλώ δε μάλλον για αυριανούς υπαξιωματικούς που διακατέχονται από υψηλό φρόνημα και ηθικό κατά της απειλής. Είναι γεγονός ότι η νεανική παρορμητικότητα αρκετές φορές οδηγεί και σε παραλείψεις. Ούτε η πρώτη φορά είναι που ειπώθηκαν συνθήματα ούτε και η τελευταία. Το σύνολο των στελεχών του ΠΝ διακατέχονται από υψηλό κύρος και ευπρέπεια και είναι αδιανόητο αυτό που επιχειρείται από ένα συμβάν ήσσονος σημασίας.
Είναι επίσης αδιανόητο ικανοί και άριστοι αξιωματικοί όπως ο Διοικητής της Διοίκησης Ναυτικής Εκπαίδευσης και ο Διοικητής της ΣΜΥΝ να δέχονται τη μήνι του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ ο οποίος κατόπιν πολιτικών εντολών εξαντλεί την αυστηρότητα του σε άριστους αξιωματικούς του ΠΝ. Υπόψιν πως ο Διοικητής της Διοίκησης Ναυτικής Εκπαίδευσης Υποναύαρχος Σπυρίδων Τσιαφούτης ΠΝ υπήρξε διοικητής Μοίρας Φρεγατών του Αρχηγείου Στόλου κατά την ελληνοτουρκική κρίση του 2020.
Το όλο θέμα των «συνθημάτων» είναι ήσσονος σημασίας όσο και εάν κάποιοι θέλουν να το αναβαθμίσουν. Στη τελική γιατί ενοχλήθηκαν κάποιοι; Επειδή η Τουρκία μας απειλεί με διάβημα; Ή θίχτηκαν ορισμένοι πολιτικοί κύκλοι εντός των τειχών;