Στις στρατηγικές προτεραιότητες της Αστυνομίας των Ηνωμένων Εθνών (UNPOL) στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, αναφέρθηκε ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις Ζαν-Πιερ Λακρουά μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που συνεδρίασε για το θέμα, τονίζοντας τον κρίσιμο ρόλο της UNPOL στη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για πολυμερή συνεργασία εν μέσω παγκόσμιων προκλήσεων. Ο κ. Λακρουά τόνισε ότι η UNPOL, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Action for Peacekeeping Plus (A4P+), εστιάζει στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ εντολών και δυνατοτήτων, δίνοντας έμφαση στην πολιτική στρατηγική ως προϋπόθεση για βιώσιμη ειρήνη. Βελτιώνει τη συνεργασία της με στρατιωτικές δομές, ενισχύει την εκπαίδευση και τη λογοδοσία, ενώ δίνει προτεραιότητα στην ασφάλεια του προσωπικού και τη μηδενική ανοχή στη σεξουαλική εκμετάλλευση. Παράλληλα, η UNPOL αντιμετωπίζει την παραπληροφόρηση, ενισχύει τη συνεργασία με τις χώρες υποδοχής και προωθεί την ισότητα των φύλων στις ειρηνευτικές αποστολές. Τέλος, αξιοποιεί τον ψηφιακό μετασχηματισμό για την ενίσχυση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας και τη βελτίωση της διαχείρισης δεδομένων, ενισχύοντας τη συμβολή της στην παγκόσμια ασφάλεια.

Με τη σειρά της η Ανώτερη Αστυνομική Σύμβουλος της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο (UNFICYP) Ξου Μινγκζού παρουσίασε τον ρόλο του Αστυνομικού Σώματος της UNFICYP, τονίζοντας τη μακροχρόνια αποστολή της, που ξεκίνησε το 1964 με το Ψήφισμα 186, με σκοπό την πρόληψη της διακοινοτικής βίας. Η UNPOL, ανέφερε, έχει εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου, προσαρμόζοντας στρατηγικές και επιχειρησιακές τακτικές ανάλογα με τις αλλαγές που έχουν προκύψει. Όπως ανέφερε η κ. Μινγκζού οι βασικές αρμοδιότητες του Αστυνομικού Σώματος της UNFICYP είναι οι παρακάτω: (1) Διαχείριση της Νεκρής Ζώνης και Συμμετοχή Πολιτών (η Νεκρή Ζώνη εκτείνεται σε 180 χλμ) (2) Επέκταση του Ρόλου της UNPOL (3) Ισότητα των Φύλων στην UNPOL (4) Τεχνολογία & Αστυνόμευση με Βάση τα Δεδομένα (5) Εγκληματικότητα και Πολιτικά Συμβάντα στη Νεκρή Ζώνη (6) Συνεργασία στην Επιβολή του Νόμου και Οικοδόμηση Εμπιστοσύνης (7) Διαχείριση Προκλήσεων στην Επιβολή του Νόμου (8) Ανθρωπιστική Απόκριση σε Πρόσφυγες και Αιτούντες Άσυλο

Ο Έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, πρέσβης Ευάγγελος Σεκέρης εξέφρασε την βαθιά ευγνωμοσύνη της Ελλάδας προς τους αξιωματικούς της UNPOL που υπηρετούν υπό δύσκολες συνθήκες και τίμησε τη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος και τόνισε τον καθοριστικό ρόλο των ειρηνευτικών αποστολών του ΟΗΕ στη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας. O κ. Σέκερης ανέφερε ότι «η ειρηνευτική δράση του ΟΗΕ είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία» και υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής της Δράσης 21 του Συμφώνου για το Μέλλον, προκειμένου να προσαρμοστούν οι ειρηνευτικές επιχειρήσεις στις σύγχρονες προκλήσεις. Σημείωσε ότι οι ειρηνευτικές αποστολές μπορούν να επιτύχουν μόνο όταν «οι πολιτικές λύσεις επιδιώκονται ενεργά» και όταν υποστηρίζονται από «προβλέψιμη, επαρκή και διαρκή χρηματοδότηση». Η Ελλάδα υποστηρίζει την ενίσχυση των ειρηνευτικών δυνατοτήτων του ΟΗΕ και στηρίζει πρωτοβουλίες όπως η Δράση για την Ειρήνη (A4P) και το A4P+. Η επικείμενη Υπουργική Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Ειρήνη στο Βερολίνο (13-14 Μαΐου), ανέφερε, θεωρείται ως μια σημαντική ευκαιρία για την προώθηση αυτών των προσπαθειών.

Όσον αφορά τον ρόλο της Αστυνομίας του ΟΗΕ (UNPOL), η Ελλάδα τονίζει την ανάγκη οι χώρες που συμβάλλουν με αστυνομικό προσωπικό να διασφαλίζουν ότι οι αναπτυσσόμενοι αστυνομικοί είναι «κατάλληλα εκπαιδευμένοι, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων προστασίας». Προτείνει, επίσης, την επέκταση της εντολής της UNPOL ώστε να περιλαμβάνει «την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών εγκλημάτων». Υπογράμμισε τη σημασία της διατήρησης των διακριτών ρόλων μεταξύ της αστυνομίας, του στρατού και των πολιτικών στοιχείων των αποστολών, ώστε να αποφευχθεί η σύγχυση αρμοδιοτήτων. Επιπλέον, η Ελλάδα αναγνωρίζει τον κρίσιμο ρόλο της UNPOL στην ενίσχυση «των ικανοτήτων της αστυνομίας του κράτους υποδοχής» και στην προώθηση της ισότητας των φύλων στις τοπικές δυνάμεις. Ο κ. Σέκερης ανέδειξε επίσης το έργο της UNFICYP UNPOL στην Κύπρο, τονίζοντας ότι οι αστυνομικοί πρέπει να διαθέτουν «καλή γνώση των τοπικών συνθηκών» ώστε να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τις πολιτικές, πολιτιστικές και ιστορικές ευαισθησίες της περιοχής.