Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο δημοσιεύτηκε, στις 2 Φεβρουαρίου, στην ιστοσελίδα «Modern War Institute» με τίτλο «Αναγνώριση και Μεταμόρφωση σε Επιχειρήσεις Μεγάλης Κλίμακας: Μαθήματα από την Ομάδα Μάχης Ελαφράς Ταξιαρχίας» («Reconnaissance and Transformation in Large-Scale Combat Operations: Lessons from the Light Brigade Combat Team»). Συντάκτες του κειμένου είναι οι υπαξιωματικοί του Αμερικανικού Στρατού Garrett S. O’ Keefe και Donald W. Castelow (μπορείτε να διαβάσετε το αγγλικό κείμενο ΕΔΩ). Το άρθρο πραγματεύεται την αξία της αναγνώρισης για τους σχηματισμούς και ιδιαίτερα τους ελαφρούς σχηματισμούς. Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο, με πολύτιμα διδάγματα και για τον Ελληνικό Στρατό (ΕΣ). Η μετάφραση έγινε από τη συντακτική ομάδα του «DefenceReview.gr».
«Οι σύγχρονες επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας απαιτούν ένα νέο επίπεδο ακρίβειας και προσαρμοστικότητας από τις στρατιωτικές δυνάμεις. Μεταξύ των αναδυόμενων σχηματισμών, που έχουν σχεδιαστεί για να ανταποκρίνονται σ’ αυτές τις απαιτήσεις είναι και η Ομάδα Μάχης Ελαφράς Ταξιαρχίας (LBCT : Light Brigade Combat Team). Σχεδιασμένη για γρήγορη ανάπτυξη και υψηλή κινητικότητα, η LBCT αξιοποιεί την ταχύτητα και την ευελιξία, αλλά αντιμετωπίζει και ευπάθειες, οι οποίες προέρχονται από την ελαφριά θωράκιση και την περιορισμένη ισχύ πυρός. Η αναγνώριση, επομένως, δεν είναι απλώς ένα τακτικό πλεονέκτημα, αλλά μια θεμελιώδης απαίτηση για την επιβίωση και την επιχειρησιακή επιτυχία της LBCT.
Τα μοναδικά χαρακτηριστικά της LBCT απαιτούν προσαρμοσμένη υποστήριξη αναγνώρισης. Ωστόσο, η αποτελεσματική αναγνώριση, σε περιβάλλοντα με περιορισμένους πόρους, θα δημιουργήσει νέες προκλήσεις για σχηματισμού όπως η LBCT. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν καινοτόμες μέθοδοι για να ξεπεραστούν αυτές οι προκλήσεις. Σε επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας, η αναγνώριση είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για τις δυνάμεις ελιγμών και, μέσω πρωτοβουλιών, όπως ο μετασχηματισμός κατά την επαφή με τον εχθρό, μπορούμε να εντοπίσουμε τον καλύτερο τρόπο παροχής αναγνωριστικών ικανοτήτων σε σχηματισμούς όπως η LBCT, διασφαλίζοντας ότι παραμένουν ευέλικτοι και ενήμεροι σε περίπλοκα σενάρια μάχης.
Αναγνώριση: Το θεμέλιο των επιχειρήσεων της LBCT
Αναγνώριση είναι η συστηματική συλλογή και ανάλυση πληροφοριών σχετικά με τις εχθρικές δυνάμεις, το έδαφος και τις πιθανές απειλές. Επιτρέπει στους διοικητές να προβλέπουν τις προκλήσεις, να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις και να εκτελούν επιχειρήσεις με ακρίβεια. Για την LBCT η αναγνώριση είναι ιδιαίτερα ζωτικής σημασίας. Σε αντίθεση με τους βαριά τεθωρακισμένους σχηματισμούς, η LBCT βασίζεται στην ταχύτητα και την προσαρμοστικότητα, χαρακτηριστικά που μπορούν να την καταστήσουν ευάλωτη σε ενέδρες, αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς και συνεχόμενα εχθρικά πυρά. Η αναγνώριση μετριάζει αυτούς τους κινδύνους, παρέχοντας πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, επιτρέποντας έτσι στην LBCT να αποφεύγει απειλές και να εκμεταλλεύεται ευκαιρίες.
Το λειτουργικό μοντέλο της LBCT εξαρτάται από την ικανότητά της να ελίσσεται γρήγορα, σε διάφορα εδάφη, διατηρώντας παράλληλα υψηλό λειτουργικό ρυθμό. Αυτό απαιτεί εξαιρετικό βαθμό επίγνωσης της κατάστασης, που μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω αποτελεσματικής αναγνώρισης. Ενσωματώνοντας μέσα αναγνώρισης στη δομή της, η LBCT διασφαλίζει ότι μπορεί να κινηθεί στο πεδίο μάχης με ακρίβεια, διατηρώντας την ταχύτητά της και μειώνοντας την έκθεσή της σε περιττούς κινδύνους.
![](https://defencereview.gr/wp-content/uploads/RISARRBLHA2-1024x585.jpg)
Ενσωμάτωση του μετασχηματισμός κατά την επαφή και της αναγνώρισης
Η πρωτοβουλία μετασχηματισμού του Στρατού κατά την επαφή αποτελεί παράδειγμα της εξέλιξης της αναγνώρισης στον σύγχρονο πόλεμο. Ο όρος “μετασχηματισμός κατά την επαφή” εστιάζει στην προσαρμογή των στρατιωτικών δυνατοτήτων σε πραγματικό χρόνο, αξιοποιώντας τις τεχνολογικές και την ενοποίηση ανθρώπου-μηχανής, για τη βελτίωση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας. Μονάδες όπως η 101η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία και η 25η Μεραρχία Πεζικού έχουν πρωτοπορήσει στη χρήση του μετασχηματισμού κατά την επαφή, ενσωματώνοντας εργαλεία όπως UAV αναγνώρισης μικρής εμβέλειας, συστήματα αναγνώρισης μεσαίου βεληνεκούς, πλατφόρμες αναγνώρισης μεγάλης εμβέλειας και συστήματα LASSO (Low-Altitude Stalking and Strike Ordnance).
Αυτές οι τεχνολογίες ενισχύουν σημαντικά τις δυνατότητες αναγνώρισης της LBCT. Για παράδειγμα, τα UAV αναγνώρισης μικρής εμβέλειας παρέχουν άμεση επίγνωση της κατάστασης, επιτρέποντας στους διοικητές να εντοπίζουν απειλές και ευκαιρίες σε πραγματικό χρόνο. Τα συστήματα αναγνώρισης μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς επεκτείνουν την επιχειρησιακή εμβέλεια της αναγνώρισης, παρέχοντας πληροφορίες για τις κινήσεις του εχθρού και πληροφορίες για το έδαφος της ευρύτερης περιοχής. Τα συστήματα LASSO αυξάνουν περαιτέρω αυτές τις δυνατότητες παρέχοντας επιλογές κρούσης ακριβείας εναντίον στόχων υψηλής αξίας που εντοπίζονται κατά τη διάρκεια αποστολών αναγνώρισης.
Οι σχηματισμοί ολοκλήρωσης ανθρώπου-μηχανής αντιπροσωπεύουν ένα βασικό συστατικό του μετασχηματισμού κατά την επαφή, συνδυάζοντας την ανθρώπινη κρίση με την αποτελεσματικότητα και την ακρίβεια των μη-επανδρωμένων συστημάτων. Χρησιμοποιώντας ρομποτικά μέσα, στην πρώτη γραμμή της αναγνώρισης, ο Στρατός μειώνει τον κίνδυνο για το προσωπικό, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η λήψη των αποφάσεων παραμένει υπό ανθρώπινο έλεγχο. Αυτή η προσέγγιση είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για την LBCT, επιτρέποντάς της να αξιοποιήσει την κινητικότητα και την προσαρμοστικότητά της, αντισταθμίζοντας παράλληλα την έλλειψη βαριάς θωράκισης.
Βελτιώσεις στην αναγνώριση για την LBCT
Ενώ η αναγνώριση είναι ένα κρίσιμο εργαλείο, για όλες τις μονάδες ελιγμού, τα μοναδικά χαρακτηριστικά της LBCT σημαίνουν ότι η αναγνώριση ενισχύει την ικανότητά της με τρεις ιδιαίτερα σημαντικούς τομείς.
1. Επίγνωση της κατάστασης
Η εξάρτηση της LBCT στην ταχύτητα και την προσαρμοστικότητα καθιστά απαραίτητη την επίγνωση της κατάστασης. Η αναγνώριση παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες για τις θέσεις των εχθρικών στρατευμάτων, το έδαφος και τις πιθανές απειλές, επιτρέποντας στην LBCT να προβλέπει τις προκλήσεις και να σχεδιάσει ανάλογα. Οι ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο επιτρέπουν στους διοικητές να λαμβάνουν γρήγορες αποφάσεις, διατηρώντας την πρωτοβουλία και αποφεύγοντας περιττούς κινδύνους.
2. Τακτική ανάπτυξη
Η αναγνώριση επιτρέπει στην LBCT να εκμεταλλευτεί τα πλεονεκτήματα του εδάφους, όπως είναι το υψηλό έδαφος, τα σημεία κίνησης και τις κεκαλυμμένες προσεγγίσεις. Κατανοώντας το επιχειρησιακό περιβάλλον, η LBCT μπορεί να επιτύχει τακτική υπεροχή, πλήττοντας με ακρίβεια τον εχθρό και φεύγοντας από το σημείο γρήγορα. Η αποτελεσματική τοποθέτηση ελαχιστοποιεί τις απώλειες, μεγιστοποιεί τον επιχειρησιακό ρυθμό και διασφαλίζει ότι η LBCT μπορεί να διατηρήσει την ορμή της σε σενάρια δυναμικής μάχης.
3. Μετριασμός του κινδύνου
Η αναγνώριση μειώνει την έκθεση της LBCT σε ενέδρες, αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς και επιθέσεις από UAV. Εντοπίζοντας έγκαιρα τις απειλές, η LBCT μπορεί να αποφύγει άμεσες αντιπαραθέσεις, να εξοικονομήσει πόρους και να διατηρήσει την ασφάλεια του προσωπικού και του εξοπλισμού της. Εργαλεία όπως UAV και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου παρέχουν πρόσθετα επίπεδα προστασίας, επιτρέποντας στην LBCT να λειτουργεί αποτελεσματικά σε περιβάλλον υψηλού κινδύνου.
![](https://defencereview.gr/wp-content/uploads/RISARRBLHA4-1024x585.jpg)
Προκλήσεις στην εφαρμογή της αναγνώρισης
Παρά τη σημασία της, η αποτελεσματική αναγνώριση παρουσιάζει και σημαντικές προκλήσεις, ιδιαίτερα για σχηματισμούς με περιορισμένα μέσα όπως είναι οι LBCT. Οι προηγμένες τεχνολογίες, όπως τα UAV, οι δορυφορικές εικόνες και η συλλογή πληροφοριών, απαιτούν εξειδικευμένη εκπαίδευση, υλικοτεχνική υποστήριξη και σημαντικές επενδύσεις. Αυτές οι εξαρτήσεις μπορούν να περιορίσουν την ικανότητα της LBCT να λειτουργεί ανεξάρτητα σε δύσκολα περιβάλλοντα.
Η ενσωμάτωση των δεδομένων αναγνώρισης σε δραστικές στρατηγικές είναι ένα άλλο εμπόδιο. Οι καθυστερήσεις στην επεξεργασία ή στη διάδοση των πληροφοριών μπορεί να υπονομεύσουν την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα, ιδιαίτερα σε σενάρια μαχών γρήγορου ρυθμού. Για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις, ο Στρατός έχει μελετήσει αποκεντρωμένες προσεγγίσεις, όπως η δημιουργία πολυλειτουργικών ομάδων αναγνώρισης και λόχων πολλαπλών τομέων. Αυτές οι μονάδες συνδυάζουν διάφορες δυνατότητες, όπως ηλεκτρονικός πόλεμος, αναγνώριση μικρής εμβέλειας και LASSO, σε συνεκτικές ομάδες που μπορούν να προσαρμοστούν σε δυναμικά περιβάλλοντα μάχης.
Η LBCT πρέπει επίσης να ξεπεράσει και υλικοτεχνικούς περιορισμούς, όπως η υψηλή κατανάλωση ενέργειας (μπαταρίες) των συστημάτων αναγνώρισης και η περιορισμένη διαθεσιμότητα υποδομής φόρτισης στο πεδίο. Καινοτόμες λύσεις, όπως η χρήση UAV για τη δημιουργία σταθερών σημείων επιτήρησης, έχουν αποδειχθεί πολλά υποσχόμενες λύσεις για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων. Με την χρήση UAV σε σημεία κρίσιμης σημασίας και αξίας, οι μονάδες μπορούν να διατηρήσουν την επίγνωση της κατάστασης, ενώ παράλληλα εξοικονομούν πόρους και μειώνουν το λειτουργικό τους αποτύπωμα.
Επιχειρησιακές καινοτομίες: Μαθήματα από το πεδίο
Πρόσφατες ασκήσεις έχουν επισημάνει τις δυνατότητες των καινοτόμων μεθόδων αναγνώρισης για την ενίσχυση των λειτουργιών των LBCT. Κατά τη διάρκεια της άσκησης “Nakoa Fleek”, ένας λόχος πολλαπλών τομέων κατέδειξε την αποτελεσματικότητα της αποκεντρωμένης αναγνώρισης. Ενσωματώνοντας αισθητήρες, ελεύθερους σκοπευτές και μη-επανδρωμένα συστήματα, ο λόγος παρείχε πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, οι οποίες διαμόρφωσαν τον ελιγμό σε επίπεδο τάγματος. Αυτή η προσέγγιση ελαχιστοποίησε την φθορά, εξορθολόγησε την επικοινωνία και επέτρεψε γρήγορες προσαρμογές σε αναδυόμενες απειλές.
Ομοίως, ο λόχος αναγνώρισης και κρούσης μιας Ταξιαρχίας, που αναπτύχθηκε στο Κοινό Πολυεθνικό Κέντρο Ετοιμότητας του Ειρηνικού, κατέδειξε την αποτελεσματικότητα των πολυλειτουργικών ομάδων αναγνώρισης. Αυτές οι ομάδες χρησιμοποίησαν προηγμένα εργαλεία αναγνώρισης, για τη συλλογή πληροφοριών, που οδηγούσαν σε αξιόπιστες πληροφορίες χωρίς άμεση εμπλοκή, ενισχύοντας τον επιχειρησιακό ρυθμό και επιτρέποντας στους διοικητές να εκμεταλλευτούν τα τρωτά σημεία του εχθρού. Για παράδειγμα, πολυλειτουργικές ομάδες αναγνώρισης χρησιμοποίησαν συστήματα αναγνώρισης μικρής εμβέλειας για τον εντοπισμό εχθρικών αντεπιθέσεων και δυνατοτήτων ηλεκτρονικού πολέμου για τον εντοπισμό κινήσεων του εχθρού, διασφαλίζοντας ότι η LBCT διατηρεί την πρωτοβουλία.
![](https://defencereview.gr/wp-content/uploads/RISARRBLHA5-1024x585.jpg)
Ενίσχυση των δυνατοτήτων αναγνώρισης
Για να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες της LBCT, ο Στρατός πρέπει να επενδύσει στην εκπαίδευση, την τεχνολογία και το δόγμα. Οι στρατιώτες πρέπει να αναπτύξουν τεχνογνωσία σε τεχνικές αναγνώρισης, επαυξημένη από ανθρώπινη νοημοσύνη και συλλογή πληροφοριών, για να συμπληρώσουν τα τεχνολογικά πλεονεκτήματα. Ο φορητός εξοπλισμός αναγνώρισης και οι εκπρόσωποι της υπηρεσίας στο πεδίο μπορούν να γεφυρώσουν τα κενά, διασφαλίζοντας ότι η LBCT μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα και σε δύσκολα περιβάλλοντα.
Καθώς η LBCT συνεχίζει να μεταμορφώνεται, η ανάγκη για καινοτομία και εφαρμογή της “σκέψης εκτός κουτιού” είναι κρίσιμη. Η ικανότητα χρήσης των νέων τεχνολογιών, ως κάτι περισσότερο από αυτό για το οποίο προορίζονταν, θα είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία των μονάδων αναγνώρισης. Ένα παράδειγμα είναι η χρήση ενός UAV ως μέσο σταθερής τροφοδοσίας πληροφοριών, παρόμοια με μια κάμερα μονοπατιού που χρησιμοποιείται από κυνηγούς.
Η έμφαση στην εκπαίδευση, σε επίπεδο λόχου και τάγματος, μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω τις δυνατότητες της LBCT. Οι στρατιώτες πρέπει να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους στη διεξαγωγή αναγνώρισης με τα πόδια, διασφαλίζοντας ότι μπορούν να λειτουργούν αποτελεσματικά σε περιβάλλοντα όπου οι προηγμένες τεχνολογίες δεν είναι διαθέσιμες ή είναι υπό απειλή. Η εγγενής κινητικότητα της LBCT την καθιστά κατάλληλη για αποστολές βαθιάς αναγνώρισης, επιτρέποντάς της να συλλέγει πληροφορίες, σε ελεγχόμενες από τον εχθρό περιοχές, με ελάχιστο κίνδυνο εντοπισμού.
Η αναγνώριση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας της LBCT, συμβάλλοντας δυσανάλογα στη συλλογή πληροφοριών, η οποία είναι απαραίτητη για την κίνηση σε πολύπλοκα και εχθρικά περιβάλλοντα. Μέσω πρωτοβουλιών, όπως ο μετασχηματισμός κατά την επαφή και η ενσωμάτωση προηγμένων τεχνολογιών, ο Στρατός αναδιαμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται η αναγνώριση, διασφαλίζοντας ότι οι ελαφριές μονάδες/σχηματισμοί παραμένουν ευέλικτες, ενημερωμένες και αποτελεσματικές.
Τα μοναδικά τρωτά σημεία της LBCT απαιτούν μια προσαρμοσμένη προσέγγιση στην αναγνώριση, δίνοντας έμφαση στην ταχύτητα, την προσαρμοστικότητα και τον μετριασμό του κινδύνου. Αξιοποιώντας την ενοποίηση ανθρώπου-μηχανής, των αποκεντρωμένων ομάδων και των καινοτόμων εργαλείων, ο Στρατός μπορεί να ενισχύσει τις δυνατότητες της LBCT, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητά της σε επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας. Καθώς η στρατιωτική τεχνολογία και οι τακτικές συνεχίζουν να εξελίσσονται, η σημασία της ακριβούς και έγκαιρης αναγνώρισης θα αυξηθεί, ενισχύοντας τον ρόλο της ως κρίσιμου παράγοντα για την επιτυχία της αποστολής»