Στο πλαίσιο αναβάθμισης του οπλοστασίου αέρος-εδάφους της Π.Α. συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι παρουσιάσεις έξυπνων όπλων που ίσως θα μπορούσε να εντάξει η Πολεμική Αεροπορία στη φαρέτρα των μαχητικών της αεροσκαφών. Η αλήθεια είναι ότι όσον αφορά τα όπλα αέρος εδάφους η πολεμική αεροπορία είχε μείνει τεχνολογικά πίσω από τη στιγμή που ακόμη και σήμερα και μέχρι την έλευση των ισραηλινών Spice και Rampage το επόμενο διάστημα, το οπλοστάσιο περιείχε μόλις μερικές δεκάδες Scapl EG, JSOW και JDAM, την ώρα που όπως έχει αποδειχθεί η ανάγκη για όπλα ακριβείας και μεγάλου βεληνεκούς είναι υπερπολλαπλάσια σε μία σύγχρονη σύγκρουση. Ιδιαίτερα όταν μιλάμε για την αντιμετώπιση ενός σύγχρονού και καλά εξοπλισμένου αντιπάλου με πολλαπλάσια αριθμητική ισχύ.

Στο πλαίσιο αυτό δύο ισραηλινές εταιρίες παρουσίασαν το προηγούμενο διάστημα, τα οπλικά συστήματα ROCKS και Wind Demon. Το πρώτο αναφέρεται σε έναν μεγάλης εμβέλειας Stand-off πύραυλο αέρος εδάφους που συγκαταλέγεται στην ίδια κατηγορία με τον Rampage. Η ισραηλινή εταιρία Rafael συνδύασε τεχνολογίες που υπάρχουν σε ήδη υπάρχοντα και δοκιμασμένα όπλα της όπως ο Popeye, ο SPICE και ο Silver Arrow για την δημιουργία ενός αερ-εκτοξευόμενου όπλου μεγάλης εμβέλειας που ακολουθεί βαλλιστική τροχιά προς τον στόχο. Το ROCKS μπορεί να μεταφερθεί από τα μαχητικά F-16 και F-15 της ισραηλινής αεροπορίας. Μετά την εκτόξευση ο πύραυλος χρησιμοποιεί έναν πυραυλοκινητήρα στερεών καυσίμων και παίρνει ανοδική πορεία ώστε στη συνέχεια να εκτελέσει βαλλιστική τροχιά προς τον στόχο με υπερυψηλή ταχύτητα. Ο πυραυλοκινητήρας προέρχεται από τον πύραυλο στόχο δοκιμών Silver Arrow που χρησιμοποιείται για την προσομείωση βαλλιστικών στόχων για τη δοκιμή του ισραηλινού αντιβαλλιστικού συστήματος Arrow 3.

Το όπλο για την ενδιάμεση καθοδήγηση χρησιμποποιεί συνδυασμό GPS/INS και δεν επηρρεάζεται από περιοχές με άρνησης σήματος GPS. Κατά την τελική πορεία προς τον στόχο αναλαμβάνει το τερματικό σύστημα καθοδήγησης που είναι ο ηλεκτροοπτικός αισθητήρας που φέρουν και οι συλλογές SPICE της ίδια εταιρίας. Το Spice χρησιμοποιεί αισθητήρα καθοδήγησης (κάμερα) και υπολογιστή και μπορεί να αποθηκεύσει έως και εκατό εικόνες πιθανών στόχων, καθώς και οδηγίες για το ποιόν στόχο πρέπει να προσβάλει όταν υπάρχουν πολλαπλές επιλογές. Πολλές από αυτές τις εικόνες είναι του ίδιου στόχου από διαφορετικές γωνίες και άλλα τέτοια. Το μηχανικό σύστημα καθοδήγησης προέρχεται και αυτό απο τον SPICE διαμορφωμένο κατάλληλα ώστε να μπορεί να διαχειριστεί την κατά πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα του ROCKS καθώς και την αντίστοιχη μηχανική καταπόνηση.

Το όλο σύστημα καθοδήγησης είναι διαμορφωμένο έτσι ώστε να λειτουργεί με τις νέες παραμέτρους που είναι η υψηλή ταχύτητα καθόδου προς τον στόχο και ο μικρότερος διαθέσιμος χρόνος αναγνώρισης στόχου. Το όπλο έχει κυκλικό σφάλμα τριών μέτρων, προσφέρεται με δύο κεφαλές, διείσδυσης και θρασματοποίησης καθώς και δυνατότητα προγραμματισμού του πυροκροτητή. Σύμφωνα με την Rafael, το όπλο είναι πολύ δύσκολα ανασχέσιμο από την αντίπαλη αεράμυνα ενώ ταυτόχρονα κρατάει το αεροσκάφος φορέα σε ασφαλή απόσταση από αντιαεροπορικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς, κάτι που μεταφράζεται σε εμβέλεια του όπλου 150-200 χλμ.

Το έταιρο ισραηλινό σύστημα που προτείνεται είναι ο χαμηλού κόστους πύραυλος κρουζ Wind Demon της ΙΑΙ. Το Wind Demon είναι ένα νέο όπλο τελευταίας τεχνολογίας που πρωτοπαρουσιάστηκε στην έκθεση Farnborough 2024. Σύμφωνα με την ΙΑΙ στο νέο όπλο έχει ενσωματώσει όλα τα διδάγματα από τις πρόσφατες συγκρούσεις ώστε να μπορεί να προσφέρει ένα υψηλής τεχνολογίας και αποτελεσματικότητας, χαμηλού κόστους τακτικό πύραυλο κρουζ. Το Wind Demon έχει βάρος 140 κιλά από τα οποία τα 20 περιπού είναι η κεφαλή, έχει εμβέλεια άνω των 200 χλμ και κυκλικό σφάλμα του ενός μέτρου. Είναι δηλαδή ένας υψηλής ακρίβειας τακτικός πύραυλος κρούζ από τη στιγμή που η εμβέλεια του είναι περί τα 200 χλμ. Μπορεί να βληθεί από οποιαδήποτε εναέρια πλατφόρμα είτε είναι μαχητικό, είτε ελικόπτερο είται άλλο αεροσκάφος και μετά την άφεση κάνει χαμηλή πτήση παρακολούθησης αναγλύφου μέχρι τον στόχο για την αποφυγή εντοπισμού του.

Διαθέτει έναν προηγμένο Η/Ο σύστημα εντοπισμού και πρόσκτησης στόχου για λειτουργία ημέρα και νύχτα το οποίο διαθέτει ερευνητή IIR, HD Video, Semi-active Laser Homing, αυτόματη αναγνώριση στόχου (ATR) και Man-in-the-Loop παρέχοντας ακριβή εντοπισμό, διάκριση και ταξινόμηση στόχων με μεγάλη ακρίβεια. Το WIND DEMON ακολουθεί ένα προκαθορισμένο σχέδιο αποστολής για να προσβάλει έναν κινούμενο ή σταθερό στόχο σε βεληνεκές σε μέγιστες αποστάσεις άνω των 200 χλμ. Ο πύραυλος είναι ένας «αυτοκατευθυνόμενος πύραυλος» που προσφέρει επίσης δυνατότητες «man in the loop». Οι βελτιωμένες δυνατότητες συνδεσιμότητας επιτρέπουν τη μετάδοση βίντεο σε πραγματικό χρόνο, τον έλεγχο από το άτομο σε βρόγχο και τη διατήρηση σε χαμηλό υψόμετρο καθ’ όλη τη διάρκεια της αποστολής. Επιπλέον, το επιλέξιμο προφίλ γρήγορης/αργή/γρήγορης ταχύτητας επιτρέπει αντιδράσεις υψηλής ταχύτητας και επιλεκτικές προσεγγίσεις αργής ταχύτητας σε σημεία ενδιαφέροντος.

Το οπλοστάσιο της Π.Α. χρειάζεται διαρκή αναβάθμιση ώστε να μπορεί η Π.Α. να ανταπεξέρχεται στις σημερινές και μελλοντικές τεχνολογικές και τακτικές προκλήσεις που προέρχονται από την εξέλιξη της τεχνολογιάς και τα νέα δόγματα αεροπορικού πολέμου που αναδύονται μαζί με αυτή. Είναι πολύ σημαντικό ότι η ισραηλινή αεροπορία διαθέτει αμερικανικής προέλευσης μαχητικά αεροσκάφη όμοια με αυτά της Π.Α. και ενσωματώνει τα νέα όπλα που παράγει η πολεμική της βιομηχανία σε αυτά. Επίσης έχει να προσφέρει πολύ αξιόλογες λύσεις όπως ο παραπάνω Wind Demon που ένα όπλο πολλαπλών δυνατοτήτων για προσβολή στόχων υψηλής αξίας, όχι βαθειά στην εχθρική ενδοχώρα όπως έχουν τη δυνατότητα οι γνωστοί πύραυλοι κρουζ με εμβέλειες άνω των 500+ χιλιομέτρων,  αλλά σε καθαρά τακτικό επίπεδο προσφέροντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα προσβολής στόχων ευκαιριας με την ικανότητα man in the loop.