Στο πλαίσιο της σειράς παρουσιάσεων διαφόρων αντιαεροπορικών συστημάτων με αφορμή τον ελληνικό αντιαεροπορικο/αντιβαλλιστικό θόλο, στο παρόν άρθρο θα κάνουμε μια συγκριτική παρουσίαση διάφορων αντιαεροπορικών/αντιαβαλλιστικών συστημάτων μεσαίου-μεγάλου βεληνεκούς. Για να αποφύγουμε οποιαδήποτε παρανόηση το παρόν άρθρο είναι μια ενδελεχής συγκριτική παρουσίαση των συστημάτων χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ελληνικό ενδιαφέρον από πλευράς της Π.Α.

Η.Π.Α. – ΜΙΜ-104 PATRIOT PAC-3+

Η τελευταία έκδοση του συστήματος είναι η MIM-104 PAC-3+ η οποία σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση προσφέρει αναβαθμισμένο ραντάρ, σταθμούς ελέγχου εμπλοκών (ECS : Engagement Control Station), κέντρα πληροφοριών και συντονισμού (ICC : Information and Coordination Center) και 6-8 εκτοξευτές. 

Ραντάρ

Το υπάρχον ραντάρ είναι το AN/MPQ-65 τεχνολογίας PESA το οποίο είναι μια επίπεδη στοιχειοκεραία που φέρεται επί ρυμουλκούμενου κλωβού. Το ραντάρ έχει τομέα κάλυψης 120 μοιρών στο αζιμούθιο και μέγιστη εμβέλεια τα 170 χιλιόμετρα. Επομένως η κάθε πυροβολαρχία μπορεί να καλύψει συγκεκριμένο τομέα και είναι ευάλωτη σε απειλές που είναι εκτός του τομέα καλυψης του ραντάρ. Το συγκεκριμένο μειονέκτημα ήρθε να καλύψει η Raytheon με το ραντάρ νέας γενιάς LTAMDS (Lower Tier Air and Missile Defense Sensor), το οποίο σχεδιάστηκε για να μπορεί να εντοπίζει drones, πυραύλους κρουζ και προηγμένες απειλές, όπως οι υπερηχητικοί πύραυλοι. Το συγκεκριμένο  είναι 3D ραντάρ AESA τεχνολογίας Νιτριδίου του Γαλίου (GaN) και προσφέρει κάλυψη 360 μοιρών. Η εμβέλεια αποκάλυψης σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία υπερβαίνει τα 100 χιλιόμετρα. Η σχεδίαση έχει μια μεγάλη κύρια συστοιχία που πλαισιώνεται από δύο μικρότερες συστοιχίες, με την κύρια κεραία να εστιάζει σε απειλές μεγάλου υψομέτρου και τα πλαϊνά πάνελ, τα οποία έχουν το μισό μέγεθος με διπλάσια ισχύ από το προηγούμενο σετ ραντάρ, ικανά να ανιχνεύουν πιο αργές απειλές από σημαντική απόσταση.

Σταθμός Ελέγχου Εμπλοκής AN/MSQ-104 (ECS)

Αντικατάσταση των υπάρχοντων οθονών από νέα οθόνη απεικόνισης δεδομένων WMI (Warfighter Machine Interface), η οποία χρησιμοποιεί έγχρωμες τρισδιάστατες (3D) ενδείξεις με αποτέλεσμα να σημειώνεται κατακόρυφη αύξηση της αντίληψης της τακτικής κατάστασης. Με τις παλαιές οθόνες ο χειριστής θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ 100 κατηγοριών (Tab) για να βρει την πληροφορία που θέλει, να την εντυπώσει στη μνήμη του και στη συνέχεια να ψάχνει να βρει μια άλλη πληροφορία. Για παράδειγμα, σήμερα ένας χειριστής, για να προσδιορίσει εάν ένα αεροσκάφος πετά στο σωστό ύψος και μέσα σ’ ένα αεροδιάδρομο ασφαλείας, θα πρέπει να αναζητήσει τη συγκεκριμένη κατηγορία και να περιηγηθεί στα δεδομένα που έχουν αποθηκευτεί στη συγκεκριμένη κατηγορία μέχρι να βρει την πληροφορία που θέλει. Η διαδικασία αυτή, για έναν έμπειρο χειριστή, απαιτεί χρόνο της τάξεως των 35-40 δευτερολέπτων. Με τις οθόνες WMI ο χειριστής δεν έχει παρά να μεγεθύνει, δια δακτύλου, σαν σε οθόνη αφής, το ίχνος του αεροσκάφους για να δει, σε τρισδιάστατη απεικόνιση, και από οποιαδήποτε γωνία θέλει, εάν το αεροσκάφος πετά εντός ή εκτός του αεροδιαδρόμου ασφαλείας ή που ακριβώς πετά. Η διαδικασία αυτή απαιτεί μόλις 1-2 δευτερόλεπτα.

Μονάδα Βολής Μ903

Η τελευταία έκδοση Μ903 μπορεί να βάλει όλους τους τύπους των πυραύλων που είναι σήμερα σε υπηρεσία όπως ο MIM-104D/E PAC-2 GEM/T, MIM-104F PAC-3 MSE και MIM-104F PAC-3 CRI, σε διάφορετικούς  φόρτους. Έτσι μπορεί να φέρει είτε τέσσερις MIM-104D/E PAC-2 GEM/, είτε 12 104F PAC-3 MSE είτε 16 MIM-104F PAC-3 CRI είτε 14 πυραύλους συνδυασμό MIM-104F PAC-3 MSE και CRI.

Πύραυλοι PAC-3

Η κατασκευάστρια εταιρία σήμερα προσφέρει τους πυραύλους MIM-104E PAC-2 GEM/T, MIM-104F PAC-3 MSE και MIM-104F PAC-3 CRI, τα επιχειρησιακά χαρακτηριστικά των οποίων είναι:  MIM-104E PAC-2 GEM/T εμβέλεια 160 χιλιόμετρα, MIM-104F PAC-3 MSE εμβέλεια κατά αεροσκαφών 100 χιλιόμετρα και κατά βαλλιστικών πυραύλων 35 χιλιόμετρα και MIM-104F PAC-3 CRI κατά αεροσκαφών 70 χιλιόμετρα και κατά βαλλιστικών πυραύλων 20 χιλιόμετρα. Και στο μέλλον τον SkyCeptor / Patriot Advanced Affordable Capability-4 (PAAC-4).

Είναι δεδομένο λοιπόν ότι σε πρώτη φάση θα πρέπει να αναβαθμιστούν οι υπάρχοντες ΜΙΜ-104D PAC-2 GEM σε GEM/T (Tactical) που σημαίνει αναβαθμισμένες ικανότητες κατά τακτικών βαλλιστικων πυραύλων καθώς και να αγοραστούν φόρτοι MIM-104F PAC-3 MSE ή/και MIM-104F PAC-3 CRI για τους αναβαθμισμένους εκτοξευτές Μ903.

ΓΑΛΛΙΑ-ΙΤΑΛΙΑ – SAMP/T NG

Μία πυροβολαρχία SAMP/T αποτελείται από το πολυλειτουργικό ραντάρ μεγάλης εμβέλειας ARABEL, τον κλωβό των χειριστών του συστήματος και τους έξι εκτοξευτές πυραύλων. Στη έκδοση αυτή το ραντάρ είναι τεχνολογίας AESA ζώνης Χ και έχει εμβέλεια 100 χλμ ενώ μπορεί να παρακολουθεί μέχρι εκατό στόχους. Οι εκτοξευτές φέρουν οχτώ εγκιβωτισμένους πυραύλους Aster 15 ή Aster 30 με εμβέλεια 20 και 120 χλμ αντίστοιχα. Η κάλυψη είναι 360 μοιρών λόγω του περιστρεφόμενου ραντάρ αλλά και των κάθετα εκτοξευόμενων πυραύλων. Το σύστημα έχει τη δυνατότητα παρακολούθησης 100 ιχνών και ταυτόχρονης εμπλοκής δέκα εξ αυτών με γνώμωνα αξιολόγησης απειλής. Διαθέτει υψηλή ευκινησία, μικρό χρόνο τάξης από κίνηση και απαιτεί χαμηλή επάδρωση, μόλις 20 ατόμων για μια πλήρη πυροβολαρχία με έξι εκτοξευτές των οκτώ πυραύλων έκαστος.

Από το 2021 έχει ξεκινήσει η ανάπτυξη της έκδοσης SAMP/T NG. Η νέα έκδοση θα είναι διαθέσιμη από το 2025 και θα έχει κορυφαίες δυνατότητες στην κατηγορία της. Στη νέα έκδοση ενσωματώνεται νέο ραντάρ 3D AESA τεχνολογίας νιτριδίου του γαλίου με εμβέλεια 350 χλμ και δυνατοτητα παρακολούθησης 1000 ιχνών. Στην γαλλική έκδοση το σύστημα θα φέρει το ραντάρ Ground Fire 300 και στην ιταλική το ραντάρ Kronos Grand Mobile και τα δύο με παρεμφερή τεχνικά χαρακτηριστικά. Παράλληλα αναμένεται να ενσωματωθεί και η νέα έκδοση του πυραύλου Aster 30, ο Aster 30 Block 1 NT. Η έκδοση αυτή του πυραύλου φέρει νέο ενεργό ερευνητή ζώνης Ka αντί του Ku που φέρει η έκδοση Block 1. Η έκδοση Aster Block 1 NT εξοπλισμένη με τον νέο ενεργό ερευνητή και τις βελτιώσεις στον έλεγχο του πυραύλου, σε συνδυασμό με το προηγμένο κέντρο διευθυνσης πυρός, επιτρέπει μεγαλύτερες αποστάσεις αντιμετώπισης των τακτικών βαλλιστικών πυραύλων (ΤΒΜ) και αεροσκαφών. Το SAMP/T NG, είναι σε θέση να επιτύχει εμβέλεια αναχαίτησης αεροσκαφών άνω των +150 χιλιομέτρων και την αυτόνομη αντιμετώπιση των ΤΒΜ στην κατηγορία εμβέλειας των 600+ χιλιομέτρων.

ΙΣΡΑΗΛ – BARAK 8 & 8ER

Το Barak 8 είναι ένας πύραυλος εδάφους-αέρος μεγάλου βεληνεκούς (SAM), που αναπτύχθηκε από κοινού από την εταιρεία IAI και τον Ινδικό Οργανισμό Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης (DRDO). Ο πύραυλος έχει σχεδιαστεί για να καταστρέφει εναέριες απειλές, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών, ελικοπτέρων, πυραύλων κατά πλοίων και UAV καθώς και βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ. Υπάρχουν τόσο θαλάσσιες όσο και χερσαίες παραλλαγές του συστήματος. Ο πύραυλος Barak 8 έχει μήκος περίπου 4,5 μέτρα, διάμετρο 0,225 μέτρα στο σώμα του πυραύλου και 0,54 μέτρα στο ενισχυτικό στάδιο, άνοιγμα φτερών 0,94 μέτρα και βάρος 275 κιλά συμπεριλαμβανομένης μιας κεφαλής 60 κιλών που εκρήγνυται σε κοντινή απόσταση. Ο πύραυλος έχει μέγιστη ταχύτητα 3 Mach με μέγιστη επιχειρησιακή εμβέλεια 70 χλμ και μπορεί να κάνει ελιγμούς 50g. Η IAI έχει επίσης αναπτύξει νέα στην οικογένεια Barak, συμπεριλαμβανομένων των εκδόσεων MRAD, με κινητήρα πυραύλων μονού παλμού για εμβέλεια 35 χλμ, LRAD με κινητήρα πυραύλων διπλού παλμού για εμβέλεια 70 χλμ, ER με κινητήρα πυραύλων διπλού παλμού και πρόσθετος ενισχυτής για εμβέλεια 150 χλμ και βελτιωμένες δυνατότητες TBM και το Barak MX που διευρύνει το Barak σε ένα πολυεπίπεδο σύστημα αεράμυνας που χρησιμοποιεί ενοποιημένους έξυπνους εκτοξευτές που φέρουν αναχαιτιστές μικρής, μεσαίας και εκτεταμένης εμβέλειας.

Η μονάδα εκτοξευτή του πυραυλικού συστήματος αεράμυνας BARAK 8 είναι τοποθετημένη σε σασί στρατιωτικού φορτηγού αυξημένης ευκινησίας. Οι πύραυλοι Barak 8 εκτοξεύονται κάθετα από το TEL (Transporter Erector Launcher) και παρέχουν κάλυψη 360 μοιρών. Η μονάδα εκτόξευσης αποτελείται από 8 εμπορευματοκιβώτια πυραύλων έτοιμων για βολή. Και οι οκτώ πύραυλοι μπορούν να εκτοξευθούν σε λιγότερο από 20 δευτερόλεπτα. Μια πυροβολαρχία Barak αποτελείται από ένα σύστημα διοίκησης και ελέγχου, ραντάρ παρακολούθησης, πυραύλων και κινητών εκτοξευτών. Όταν συνδυάζεται με ένα σύγχρονο σύστημα αεράμυνας και ραντάρ παρακολούθησης πολλαπλών λειτουργιών και καθοδήγησης, το Barak 8 επιτρέπει τη δυνατότητα ταυτόχρονης εμπλοκής πολλαπλών στόχων κατά τη διάρκεια επιθέσεων κορεσμού.

ΙΣΡΑΗΛ – DAVIV’s SLING: Κάθε πυροβολαρχία αποτελείται από τρία βασικά συστατικά. Το ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών E/LM-2048 MMR της ELTA, τους εκτοξευτές (TEL, Transporter Erector Launcher) και το κέντρο διοίκησης και ελέγχου της πυροβολαρχίας. Όλα τα συστατικά είναι ρυμουλκούμενα τα οποία μεταφέρονται από κεφαλές ή στρατιωτικά φορτηγά βαρέως τύπου υψηλής κινητικότητας.Το ραντάρ της πυροβολαρχίας είναι το EL/M-2084 MMR της ELTA. Το συγκεκριμένο ραντάρ ανήκει σε μια ομάδα ραντάρ 4D AESA και αποτελείται από μία επίπεδη στοιχειοκεραία με πομποδέκτες Νιτριδίου του Γάλιου πολλαπλών λειτουργιών στις μπάντες S/C. Οι κύριες αποστολές του ραντάρ είναι, Επιτήρηση Αέρος, Αντιαεροπορική Άμυνα – Ραντάρ ελέγχου πυρός, Έγκαιρης προειδοποίησης και Ραντάρ αντιπυροβολικού και C-RAM. Το MMR ανιχνεύει υψηλά και χαμηλά ιπτάμενους στόχους, παρακολουθεί, ταξινομεί και δημιουργεί μια εικόνα κατάστασης αέρα σε πραγματικό χρόνο όλων των εναέριων στόχων όπως πλατφόρμες χαμηλής διατομής ραντάρ, UAV, τακτικά εναέρια όπλα, πυρομαχικά περιπλάνησης, τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, βλήματα πλεύσης και βλήματα πυροβολικού καμπύλης τροχιάς. Το ραντάρ διατείθεται σε δύο διαμορφώσεις περιστρεφόμενο και στατικό. Το πρώτο έχει κάλυψη 360 μοιρών, μέγιστη εμβέλεια 475χλμ και κάλυψη καθ’ ύψος -7 έως 70 μοίρες και έρευνα σε ύψος τα 30 χλμ. Το δεύτερο κάλυψη (+/-) 65 μοίρες στο οριζόντιο και κάλυψη καθ’ ύψος -7 έως 90 μοίρες μέγιστη εμβέλεια 650χλμ και σε ύψος τα 30 χλμ. Οι δυνατότητες του συστήματος είναι προσβολή εναέριας απειλής σε εμβέλεια στα 1-80χλμ και υψόμετρο 20μ – 12χλμ.

Η μονάδα εκτοξευτή του πυραυλικού συστήματος αεράμυνας David’s Sling αποτελείται από έναν εκτοξευτή Transporter Erector Launcher (TEL) τοποθετημένο σε ένα ρυμουλκούμενο δύο αξόνων. Το TEL είναι εξοπλισμένο με πολλαπλά κάνιστρα πυραύλων και συνήθως φέρουν 6 έως 12 πυραύλους αναχαίτισης Stunner. Κάθε βλήμα αποθηκεύεται και εκτοξεύεται κατακόρυφα από το ατομικό του κάνιστρο, μειώνοντας τον χρόνο προετοιμασίας που απαιτείται για την εκτόξευση και βελτιώνοντας τον χρόνο απόκρισης του συστήματος. Κάθε πυροβολαρχία μπορεί να υποστηρίξει έναν αριθμό εκτοξευτών. Σίγουρα μέχρι τέσσερις που είναι και το φινλανδικό σύστημα, επομένως σίγουρα μέχρι 48 βλήματα Stunner έτοιμα για εκτόξευση. Ο εκτοξευτής και το βλήμα Stunner έχουν αναπτυχθεί με τη βοήθεια της αμερικανικής Raytheon. Η οποία προσφέρει το βλήμε με το όνομα Sky Ceptor, ως εναλλακτική σε πυροβολαρχίες PAC 3 μέσω της αναβάθμισης PAAC-4 (Patriot Advanced Affordable Capability-4). Το Stunner είναι ένα βλήμα τεχνολογίας hit to kill με εμβέλεια αναχαίτησης 40 έως 300 χιλιόμετρα. Το ζήτημα βέβαια είναι το κόστος ολοκλήρωσης και διασύνδεσης του πυραύλου στο σύστημα. Το ιδιαίτερο χαρακτηρικτικό του βλήματος είναι η μύτη  όπου στεγάζονται οι αισθητήρες πρόσκτησης του στόχου και η οποία δεν έχει τη συνήθη κωνική σχεδίαση αλλά είναι ασσυμετρική και προσομοιάζει τη ράχη θαλάσσιου θηλαστικού (dolphin-shaped nose). Η μύτη φιλοξενεί τους δύο αισθητήρες για την τερματική καθοδήγηση, έναν συνδυαστικό αισθητήρα ηλεκτρο-οπτικής απεικόνισης και υπερύθρων (EO/IR), καθώς και έναν ανιχνευτή ραντάρ AESA για μέγιστη απόδοση παντός καιρού. Κατά τη φάση της ενδιάμεσης πορείας, ο πύραυλος λαμβάνει ενημερώσεις καθοδήγησης από το επίγειο ραντάρ του συστήματος μέσω μιας ενσωματωμένης σύνδεσης δεδομένων (Data Link). Το βλήμα έχει μήκος 4,6 μέτρα, εκπέτασμα 1,1 μέτρα και διάμετρο 35 εκατοστά. Το βάρος του είναι 400 κιλά και επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα 7,5 μαχ. Διαθέτει κινητήρα δύο σταδίων για την επιτάχυνση του βλήματος και τη διατήρηση της ταχύτητας κατά τη ενδιάμεση φάση της πτήσης προς τον στόχο ενώ το τρίτο στάδιο ενεργοποιείται για την αύξηση της ταχύτητας και της κινητικής ενέργειας του βλήματος κατά την τελική φάση της αναχαίτησης. Το Golden Almond Battle Management Center χρησιμεύει ως το κέντρο διοίκησης και ελέγχου του συστήματος David’s Sling και αναπτύχθηκε από την Elbit Systems. Αυτό το κινητό κέντρο Διοίκησης και Ελέγχου επεξεργάζεται τα δεδομένα αισθητήρων, διαχειρίζεται τις λειτουργίες του συστήματος και συντονίζεται με άλλα μέσα αεράμυνας, όπως τα συστήματα Iron Dome και Arrow. Τέλος, το σύστημα David’s Sling βασίζεται σε ασφαλείς συνδέσεις επικοινωνίας και δεδομένων για να εξασφαλίσει απρόσκοπτο συντονισμό μεταξύ των στοιχείων του, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος ραντάρ, των πυραύλων αναχαίτισης και του κέντρου διοίκησης και ελέγχου. Αυτοί οι σύνδεσμοι δεδομένων επιτρέπουν στο σύστημα να λαμβάνει ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο και να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά σε εξελισσόμενες απειλές.

ΡΩΣΙΑ – S-400 Triumf

Το S-400 Triumf της Almaz Antey ή SA-21 Growler κατά κωδικοποίηση ΝΑΤΟ είναι εξέλιξη της σειράς ΑΑ συστημάτων μεσαίου-μεγάλου βεληνεκούς S-300 PMU2. Είναι ένα κινητό αντιαεροπορικό/αντιβαλλιστικό σύστημα μεσαίου-μεγάλου βεληνεκούς με ικανότητα προσβολής αεροσκαφών, UAV, πυραύλων κρουζ και βαλλιστικών πυραύλων κατά την τελική φάση με μέγιστη εμβέλεια αναχαίτισης τα 400 χιλιόμετρα. Η ανάπτυξη του συστήματος ξεκίνησε το 1993 και το σύστημα μπήκε σε υπηρεσία το 2007. Σε ρωσική υπηρεσία το σύστημα ορίζεται σε αντιαεροπορικά συντάγματα τα οποία αποτελούνται από τέσσερα βασικά συστατικά.

  1. Το στοιχείο 30Κ6Ε Διοίκησης και Ελέγχου που αποτελείται από το κέντρο διεύθυνσης πυρός 55Κ6Ε και το ραντάρ έρευνας μεγάλης εμβέλειας 91Ν6Ε Big Bird.
  2. Το στοιχείο 98Zh6E (πυροβολαρχίες) το οποίο αποτελείται από τους εκτοξευτές 5P85SE2/ 5P85TE2 (TEL) και το ραντάρ πολλαπλών χρήσεων, έρευνας και πρόσκτησης 92Ν6Ε Grave Stone.
  3. Το στοιχείο αναχορηγίας πυραύλων
  4. Το στοιχειο λογιστικής υποστήριξης και επισκευών.

Το κέντρο διοίκησης και ελέγχου 30Κ6Ε μπορεί να βρίσκεται έως 100 χιλιόμετρα μακριά από την κάθε πυροβολαρχία 98Zh6E. Η κάθε πυροβολαρχία με τη σειρά της διαθέτει έως και 12 εκτοξευτές με 48 πύραυλους σε ετοιμότητα. Το ραντάρ 92Ν6Ε Grave Stone της πυροβολαρχίας μπορεί να κάνει αυτόνομη έρευνα και πρόσκτηση στόχου. Συνεπώς κάθε αντιαεροπορικό σύνταγμα καλύπτει μια τεράστια περιοχή και διαθέτει 288 πύραυλους έτοιμους για χρήση. Το ΚΔΠ 55Κ6Ε είναι σε θέση να διαχειρίζεται και τις έξι πυροβολαρχίες και λαμβάνει και παρουσιάζει τις πληροφορίες από όλα τα στοιχεία ραντάρ. Μπορεί επίσης να ελέγξει τους τρόπους λειτουργίας του ραντάρ 91N6E Big Bird, συμπεριλαμβανομένων των λειτουργιών IFF/SSR. Διαθέτει ένα ολοκληρωμένο πακέτο C3 /datalink και χρησιμοποιείται ένας κεντρικός επεξεργαστής Elbrus-90 mikro για την εκτέλεση του κώδικα επεξεργασίας δεδομένων και διαχείρισης συστήματος. Με κοινή χρήση υλικού με το S-300PMU2 54K6E 2 CP, το 55K6E χρησιμοποιεί πάνελ LCD 18 ιντσών για όλους τους σταθμούς πληρώματος.

Διαθέτει πέντε κοινές κονσόλες, με μοναδική παρουσίαση βάσει λογισμικού για το πλήρωμα πέντε ατόμων του ΚΔΠ, το τελευταίο περιλαμβάνει:

1 x Διοικητής Μονάδας Αεράμυνας

1 x Υπεύθυνος Διαχείρισης Αεροπορικής Κατάστασης

2 x Αξιωματικοί Ελέγχου Πυρός

1 x Αξιωματικός Μηχανικός

Τα βασικά ραντάρ του συστήματος είναι το 91Ν6Ε Big Bird σε επίπεδο συστάγματος και το 92Ν6Ε Grave Stone σε επίπεδο πυροβολαρχίας. Είναι τεχνολογίας PESA, λειτουγούν στις μπάντες S και X και έχουν μέγιστη εμβέλεια αποκάλυψης τα 390 και 240 χιλιόμετρα αντίστοιχα. Επιπλέον στο σύστημα μπορούν να κουμπώσουν διάφορα ραντάρ όπως το 96L6E έρευνας χαμηλού ή πολύ μεγάλου υψόμετρου και λειτουργεί στην UHF band και δύναται να εντοπίζει στόχους σε αποστάσεις έως και 300 χλμ., το 40VMR, το 59N6 Protivnik GE και το 67N6 Gamma DE στην L-band. Το σύστημα μπορεί να φέρει διάφορους τύπους Α/Α πυραύλων με βεληνεκή από 40 έως 400 χιλιόμετρα. Μπορεί να φέρει τον 9Μ96 με βεληνεκές 40 χλμ, τον 9Μ96Μ με βεληνεκές 120 χλμ, τον 48Ν6Ε2 με βεληνεκές 200 χλμ, το 48Ν6Ε3 με βεληνεκές 240 χλμ και τον μεγάλου βεληνεκούς 40Ν6Ε με βεληνεκές 400 χλμ.

Πληρέστατη ανάλυση του συστήματος μπορείτε να διαβάσετε στον παρακάτω σύνδεσμο:

Κίνα – HQ9

Το HQ-9 είναι ένα πυραυλικό σύστημα αεράμυνας μεσαίου έως μεγάλου βεληνεκούς που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στην Κίνα από την Defense Company CPMIEC (China Precision Machinery Import & Export Corporation). Το σύστημα HQ-9 έχει σχεδιαστεί για να παρακολουθεί και να καταστρέφει αεροσκάφη, πυραύλους κρουζ, πυραύλους αέρος-εδάφους και τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους. Το σύστημα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης για την 60ή επέτειο από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Η ανάπτυξη του HongQi 9 ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Η πιο πρόσφατη έκδοση του συστήματος είναι η HQ-9Β με πυραύλους με αυξημένο βεληνεκές που φτάνει τα 250 χιλιόμετρα. Το HQ-9 είναι παράγωγο του ρωσικού S-300 PMU2. Ο HQ-9 περιγράφεται ως «υβριδικό σχέδιο βασισμένο σε ρωσικό SA-20 αλλά με ραντάρ, κεφαλή αναζήτησης και στοιχεία C2 σε μεγάλο βαθμό επηρεασμένα από την αμερικανική και την ισραηλινή τεχνολογία». Ο πύραυλος χρησιμοποιεί καθοδήγηση track-via-missile (TVM) που συνδυάζει αδρανειακή καθοδήγηση, ανοδική ζεύξη μέσης πορείας και ενεργό ραντάρ τερματικού. Μια τυπική πυροβολαρχία HQ-9 αποτελείται από 6 φορτηγά TEL συνδεδεμένα με ένα ραντάρ 3D C-band επίπεδης συστοιχίας HT-233, υπό τον έλεγχο ενός σταθμού διοίκησης πυροβολαρχίας TWS-312. Το ραντάρ εμπλοκής HT-233 θεωρούνταν πάντα ως παράγωγο της ρωσικής σειράς 30N6E Flap Lid / Tomb Stone, που μοιράζεται το μεγαλύτερο μέρος της βασικής τεχνολογίας σε αυτό το σχέδιο. Λειτουργεί στο εύρος ζώνης 300 MHz και έχει εμβέλεια ανίχνευσης 120 km και εμβέλεια παρακολούθησης 90 km. Το ραντάρ μπορεί να ανιχνεύσει στόχους σε αζιμούθιο (360 μοίρες) και υψόμετρο (0 έως 65 μοίρες) και είναι ικανό να παρακολουθεί περίπου 100 αερομεταφερόμενους στόχους και ταυτόχρονα να εμπλέκει περισσότερους από 50 στόχους. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολλά ραντάρ αναζήτησης με το HQ-9, συμπεριλαμβανομένων των αντιβαλλιστικών ραντάρ και των ραντάρ αντιστέλθ, όπως το ραντάρ αναζήτησης Type 305B, το ραντάρ χαμηλού υψομέτρου Type 120, το ραντάρ αναζήτησης Type 305A, το παθητικό ραντάρ YLC-20 και το παθητικό ραντάρ DWL002.

Στις Κινεζικές Ένοπλες Δυνάμεις, μια πυροβολαρχία HQ-9 περιλαμβάνει ένα όχημα διοίκησης, έξι οχήματα ελέγχου, 6 οχήματα ραντάρ στόχευσης, 6 οχήματα ραντάρ έρευνας, 6 τάγματα εκτοξευτών με 48 οχήματα εκτόξευσης πυραύλων και 192 πυραύλους. Επιπλέον ένα όχημα εντοπισμού θέσης, ένα όχημα επικοινωνιών, ένα όχημα παροχής ρεύματος και ένα όχημα υποστήριξης.