Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι διεξήγαγε σήμερα «στοχευμένα πλήγματα ακριβείας» εναντίον του Ιράν, σε απάντηση για την ιρανική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου, με στόχο κυρίως εγκαταστάσεις κατασκευής πυραύλων. Η Τεχεράνη από την πλευρά της ανακοίνωσε «περιορισμένες ζημιές». Οι επιδρομές αυτές του Ισραήλ εξαπολύθηκαν σε ένα πλαίσιο οξυμένης περιφερειακής έντασης μετά το ξέσπασμα πριν λίγο περισσότερο από έναν χρόνο του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Οι συγκρούσεις έχουν επεκταθεί και στον γειτονικό Λίβανο όπου ο ισραηλινός στρατός συγκρούεται με τη Χεζμπολάχ. Τα δύο αυτά ισλαμιστικά κινήματα είναι σύμμαχοι του Ιράν. Η Τεχεράνη εκτόξευσε την 1η Οκτωβρίου περίπου 200 πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, ανάμεσά τους και υπερηχητικούς πυραύλους – κάτι που συνέβη για πρώτη φορά. Το Ισραήλ είχε υποσχεθεί ότι θα κάνει την Τεχεράνη να πληρώσει το τίμημα για την επίθεση αυτή. Τα πολεμικά αεροσκάφη «έπληξαν εγκαταστάσεις κατασκευής πυραύλων (…) τους οποίους το Ιράν εκτοξεύει εναντίον του κράτους του Ισραήλ εδώ και έναν χρόνο. Αυτοί οι πύραυλοι αποτελούσαν άμεση και επικείμενη απειλή για τους πολίτες του Ισραήλ», τόνισε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του. Παράλληλα οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επεσήμαναν ότι στοχοθέτησαν «συστοιχίες πυραύλων εδάφους- αέρος και άλλα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας».
Σε ξεχωριστή του ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι εξήγησε ότι τα πλήγματα αυτά δίνουν στο Ισραήλ «μεγαλύτερη ελευθερία δράσης» στον ιρανικό εναέριο χώρο. «Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: όλοι όσοι απειλούν το κράτος του Ισραήλ και προσπαθούν να σύρουν την περιοχή σε ευρύτερη κλιμάκωση θα πληρώσουν μεγάλο τίμημα», υπογράμμισε. Οι πρώτες εκρήξεις ακούστηκαν περίπου στις 02:15 (τοπική ώρα, 01:45 ώρα Ελλάδας), κυρίως δυτικά της Τεχεράνης, όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο Irna. Το Ισραήλ «επιτέθηκε σε στρατιωτικά κέντρα στις επαρχίες της Τεχεράνης, του Κουζεστάν (νοτιοδυτικά) και του Ιλάμ (δυτικά)», που συνορεύουν με το Ιράκ, «στο πλαίσιο επιχείρησης που προκαλεί εντάσεις», επεσήμαναν σε ανακοίνωσή τους οι ιρανικές δυνάμεις αντιαεροπορικής άμυνας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ισραηλινή επίθεση προκάλεσε «περιορισμένες ζημιές σε κάποιες περιοχές». Η ιρανική κρατική τηλεόραση είχε κάνει λόγο στη διάρκεια της νύκτας για «έξι ισχυρές εκρήξεις» γύρω από την Τεχεράνη, οι οποίες συνδέονταν «με την ενεργοποίηση του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας». Το Ιράν ανακοίνωσε την αναστολή μέχρι νεοτέρας όλων των πτήσεων στον εναέριο χώρο της, όμως πλέον η εναέρια κυκλοφορία έχει αποκατασταθεί.
«Καμία έκρηξη ή πυρκαγιά» δεν έχει αναφερθεί στο κεντρικό διυλιστήριο της Τεχεράνης, διευκρίνισε το πρακτορείο Tasnim. Από την Ουάσινγκτον ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε τα πλήγματα του Ισραήλ «ελιγμούς αυτοάμυνας» και ζήτησε από την Τεχεράνη «να τερματίσει τις επιθέσεις της εναντίον του Ισραήλ προκειμένου να κλείσει αυτός ο κύκλος συγκρούσεων χωρίς νέα κλιμάκωση». Ανώτερο στέλεχος της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν σχολίασε ότι με αυτά «τα στοχευμένα και αναλογικά πλήγματα» του Ισραήλ εναντίον στρατιωτικών θέσεων του Ιράν θα πρέπει να τερματιστούν οι απευθείας ανταλλαγές πυρών μεταξύ του των δύο χωρών. Πρόσθεσε εξάλλου ότι οι ΗΠΑ είναι πλήρως προετοιμασμένες να υπερασπιστούν για μία ακόμη φορά το Ισραήλ, σε περίπτωση που το Ιράν αποφασίσει να απαντήσει. Παράλληλα ο Αμερικανός αξιωματούχος επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν άμεσους και έμμεσους διαύλους επικοινωνίας με την Τεχεράνη μέσω των οποίων έχουν καταστήσει σαφείς τις θέσεις τους για πολλά ζητήματα.
Οι ΗΠΑ ενημερωθήκαν αλλά δεν ενεπλάκησαν
Η ιρανική πυραυλική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου εξαπολύθηκε ως αντίποινα στα ισραηλινά πλήγματα εναντίον του Λιβάνου τον Σεπτέμβριο τα οποία κόστισαν τη ζωή σε Ιρανό στρατηγό και τον επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα. Οι Ιρανοί αξιωματούχοι είχαν επισημάνει ότι η επιχείρηση αυτή ήταν απάντηση και στην αποδιδόμενη στο Ισραήλ δολοφονία του επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στο ιρανικό έδαφος. Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ είχε προειδοποιήσει ότι η χώρα του θα απαντήσει «με φονικό, συγκεκριμένο και αιφνιδιαστικό» τρόπο στην ιρανική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε ζήτησε στις αρχές Οκτωβρίου από το Ισραήλ να μην πλήξει τις ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, κάτι για το οποίο προειδοποίησε και η Τεχεράνη. Στις 14 Οκτωβρίου η εφημερίδα Washington Post ανέφερε σε άρθρο της ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στον Μπάιντεν ότι εξετάζει να πλήξει τον ιρανικό στρατό και όχι πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν. «Κατανοούμε ότι τα στοχευμένα πλήγματα του Ισραήλ εναντίον στρατιωτικών στόχων στο Ιράν αποτελούν ελιγμούς αυτοάμυνας και αποτελούν απάντηση στην επίθεση με ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου», εξήγησε σε ανακοίνωσή του ο Σον Σαβέτ εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου. «Καλούμε το Ιράν να σταματήσει τις επιθέσεις του εναντίον του Ισραήλ προκειμένου να μπορέσει να κλείσει αυτός ο κύκλος συγκρούσεων χωρίς νέα κλιμάκωση», πρόσθεσε. Οι ΗΠΑ είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων από το Ισραήλ για τα πλήγματά του εναντίον του Ιράν, αλλά δεν ενεπλάκησαν στην επιχείρηση, εξήγησε αξιωματούχος των αμερικανικών υπηρεσιών Άμυνας.
Το Ιράν «έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να αμυνθεί» απέναντι στις ισραηλινές επιθέσεις, δηλώνει η Τεχεράνη
Το Ιράν «καταδικάζει» τα ισραηλινά πλήγματα στο έδαφός του και διαβεβαιώνει ότι «έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να αμυνθεί» μετά τις αεροπορικές επιδρομές κατά εγκαταστάσεων κατασκευής πυραύλων που εξαπέλυσε το Ισραήλ, το οποίο προειδοποίησε την Ισλαμική Δημοκρατία ότι θα πληρώσει υψηλό τίμημα να επιχειρήσει να απαντήσει. Οι ισραηλινές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν έναν μήνα μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ και σε μία στιγμή που ο ισραηλινός στρατός βρίσκεται σε πόλεμο με δύο ισλαμικές ένοπλες οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν: την Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας, εδώ και έναν χρόνο, και την Χεζμπολάχ στον Λίβανο, από το τέλος του Σεπτεμβρίου. Η ισραηλινή επίθεση «κατά στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην περιφέρεια της Τεχεράνης και στις γειτονικές του Ιράκ ιρανικές επαρχίες του Κουζεστάν (νοτιοδυτικό Ιράν) και το Ιλάμ (δυτική Ιράν) προκάλεσε «περιορισμένες ζημίες», διαβεβαίωσαν οι ιρανικές αντιαεροπορικές δυνάμεις, ενώ ο ιρανικός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο δύο στρατιωτών, χωρίς να προσδιορίσει τον τόπο.
Μετά την εκτόξευση 200 ιρανικών πυραύλων την 1η Οκτωβρίου,το Ισραήλ είχε υποσχεθεί εκδίκηση και η Τεχεράνη είχε διαβεβαιώσει ότι είναι έτοιμη να απαντήσει σε πιθανή επίθεση, δημιουργώντας φόβους για περιφερειακή ανάφλεξη. «Το Ιράν θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να αμυνθεί κατά των ξένων επιθετικών ενεργειών, με βάση το εγγενές δικαίωμα της νόμιμης άμυνας όπως ορίζεται από το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι κατά τις επιδρομές της νύκτας «επλήγησαν εγκαταστάσεις κατασκευής των πυραύλων (…) που το Ιράν εκτοξεύει κατά του Ισραήλ εδώ και έναν χρόνο. Οι πύραυλοι αυτοί αποτελούσαν απευθείας και άμεση απειλή για τους πολίτες του Ισραήλ».
«Το ιρανικό καθεστώς και οι δορυφόροι του στην περιοχή έχουν πραγματοποιήσει αδιάκοπες επιθέσεις από τις 7 Οκτωβρίου (2023) σε πολλά μέτωπα, κυρίως απευθείας επιθέσεις από το ιρανικό έδαφος», ανακοίνωσε το Ισραήλ. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, οι επιδρομές είχαν επίσης στόχος «εκτοξευτήρες πυραύλων εδάφους-αέρος και άλλα αεροπορικά συστήματα που είχαν ως στόχο να περιορίσουν την ελευθερία του Ισραήλ να αναλαμβάνει δράση στο Ιράν». «Οσοι απειλούν το Κράτος του Ισραήλ και επιδιώκουν να βυθίσουν την περιοχή σε μεγαλύτερη κλιμάκωση θα πληρώσουν υψηλό τίμημα», δήλωσε ο αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, δίνοντας την διαβεβαίωση ότι ο ισραηλινός στρατός ολοκλήρωσε την απάντησή του στις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ. Στην Ουάσινγκτον, ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε τις ισραηλινές επιθέσεις της χθεσινής νύκτας «ασκήσεις αυτοάμυνας» και προειδοποίησε την Τεχεράνη «να σταματήσει τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ ώστε ο κύκλος της βίας να μπορέσει να σταματήσει χωρίς νέα κλιμάκωση». Τις ισραηλινές επιδρομές καταδίκασαν πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, το Ιράκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Λίβανος, η Συρία. Αφού αποδυνάμωσε την Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ μετατόπισε το κέντρο των επιχειρήσεών του στον Λίβανο.
Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι επιδιώκει να διαλύσει την Χεζμπολάχ στις ζώνεςτης λιβανοϊσραηλινής μεθορίου ώστε να επιτραπεί η επιστροφή 60.000 Ισραηλινών που έχουν αναγκασθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω των πυραυλικών επιθέσεων της Χεζμπολάχ κατά του βορείου Ισραήλ εδώ και έναν χρόνο. Ομως από τις 6 Οκτωβρίου, ο ισραηλινός στρατός επανέλαβε τις επιθέσεις στον βόρειο τομέα της Λωρίδας της Γάζας, όπου, σύμφωνα με την Τσαχάλ, η Χαμάς ανασυντάσσει τις δυνάμεις της, την στιγμή που αρχίζει να διαφαίνεται μία προοπτική επανάληψης των διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου στην Γάζα μετά την εξόντωση στις 16 Οκτωβρίου του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ. Στο πλαίσιο αυτό, ο αρχηγός της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα θα συναντηθεί αύριο στην Ντόχα με τον ομόλογό του της CIA Μπιλ Μπέρνς και το πρωθυπουργό του Κατάρ. Στο μεταξύ, ο βόρειο τομέας της Λωρίδας της Γάζας ζει {τις σκοτεινότερες ώρες του», προειδοποιεί ο Υπατος Αρμοστής των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΗΕ Φόλκερ Τουρκ.